Pagini

luni, 25 august 2014

Prăjitorul de pîine

    Prăjitorul de pîine zăcea părăsit, aruncat pe un balcon, sub o pojghiţă nu prea subţire de praf, care arăta că de mult nu mai pupase nici pîine şi nici curent electric. Poate că dacă stăpînul lui l-ar fi iubit mai mult, ar fi prăjit încă la el măcar o felie de pîine pe zi, dar realitatea neprăjită, crudă, arată cum obiceiurile culinare ale oamenilor se schimbă adeseori şi pîinea prajită iese din meniu.
    Nu, nu era prăjitorul meu, eu n-am deţinut niciodată prăjitor; chiar dacă am ţinut odată un regim alimentar care necesita ca pîinea să fie prajită, am rezolvat această dilemă filozofic - culinară cu ajutorul mult prea clasicei tigăi.
  Care este semnificaţia acestui dispozitiv electronic printre miliardele de miliarde de stele care-l înconjoară, care-i scopul vieţii lui? Scopul vieţii sale este să prăjeasca pîine; un scop presupus a fi nobil. Odată, undeva, cîndva, un om s-a gîndit că prăjirea pîinii nu mai poate fi făcută pe plită sau pe tigaie, că nu mai este suportabilă o astfel de practică, că este o abominaţie prăjirea pîinii pe plită, sau şi mai rău, trecerea ei prin flăcările focului sobei din bucătărie.
  Cum ar putea cineva să pună pur şi simplu pîinea în tigaie şi să o prăjească, s-a întrebat el; nu este prea pur, nu este prea simplu? De ce să nu antrenăm mineri care să scoată diverse metale din rărunchii Pămîntului, petrolişti care să extragă petrolul şi chimişti care să-l transforme în plastic, pentru ca apoi aceste materiale să fie transportate cu trenurile şi cu vapoarele la fabrica de prăjitoare de pîine, unde muncitorii vor tresălta de fericire că nu vor mai putea să stea cu familiile lor uitîndu-se degeaba la natură, ci vor fi angajaţi în operaţiunea sacră de proiectare, preşlefuire, şlefuire şi postşlefuire a componentelor prăjitorului, iar apoi în sfînta lor asamblare. 
  Nu este prea pur, şi nu este prea simplu să prăjeşti pur şi simplu pîinea, cînd poţi să o introduci într-un prăjitor modern, cu opţiuni de viteză a prăjirii? Şi ce ar însemna să nu poţi să alegi între un prăjitor care prăjeşte două felii deodată şi alte două prăjitoare care prăjesc cîte trei sau chiar şi cîte patru felii la un loc, nişte adevăraţi monştri ai prăjirii de pîine? Cum poate fi viaţa imaginată fără capacitatea esenţială de-a stabili dinainte gradul de întunecare a suprafeţei prăjite, fără vitalele instrucţiuni scrise clar pentru a edifica pe om in legatura cu misterul din spatele multelor butoane şi controale ale prăjitorului, şi chiar fără cutia detaşabilă pentru colectarea crustei şi frimiturilor?
   Cum se poate trăi fără protecţia automată împotriva prăjirii prea tari a pîinii, sau fără ascensorul de felie, care-ţi ridică pîinea din prăjitor după ce s-a prăjit, ca s-o vezi cu ochii tăi, cu proprii tăi ochi?
    Asta s-a întrebat omul nostru în vremuri demult apuse şi drept urmare, noi acum moştenim o adevărată industrie a prăjitoarelor de pîine, care a luat un loc binemeritat chiar şi in discuţiile psihoanaliştilor; ei nici nu mai vorbesc în prezent despre falus, ci despre prăjitorul de pîine.
   Sub o formă sau alta, prăjitorul de pîine ne domină viaţa; deşi el adeseori nu se numeşte aşa, nu arată a prăjitor şi cică serveşte altor scopuri, în esenţă face acelaşi lucru, transformă un lucru pur şi simplu, într-un lucru pur şi simplu complicat, şi totul din cauză că a complica lucrurile este profitabil, din cauză că prăjitoarele de pîine se vînd bine dacă li se face reclamă adecvată. 
   Dar noi, cei care suntem nostalgici după o prăjire simplificată a pîinii, să dăm drumul la aragaz, să încingem tigaia puţin şi apoi să aşezăm feliile de pîine acolo timp de 3-4 minute, după care să le întoarcem şi pe partea cealaltă, in timp ce adulmecăm mirosul de pîine prajită - nu doare, nu este o atrocitate, nu e obscen, nu este imoral şi nici inuman, iar la o adică putem să mîncăm pîinea aia chiar şi fără să o prăjim, avînd în vedere că ea a mai trecut pe la cuptor odată.

76 de comentarii:

  1. De ce te opresi doar la prajitorul de paine? Putem foarte bine sa vorbim si despre robotul de bucatarie, ca doar mai sunt oameni nostalgici care vor sa taie fiecare leguma in parte cu un cutit, masina de spalat rufe si aici vom gasi nostaligci dornici sa spele rufele la rau, frigiderul, telefonul mobil etc., cine stie poate mai sunt oameni care sunt nostaligici prin a folosi porumbelul ca si mijloc de comunicare la distanta.
    Cat despre acei muncitori din fabrica, daca nu ar munci ar muri de foame, deci faptul ca eu cumpar acel produs este benefic si pentru mine si pentru ei. Prajitorul de paine este mult mai confortabil si mai rapid decat tigaia(ne usureaza viata), deci acei muncitori pot sa munceasca linistiti findca nu produc un bun inutil, iar daca ar fi inutil practic ar ramane fara loc de munca si ar muri de foame.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce te opresi doar la prajitorul de paine?

      Pai eu am vazut prajitorul de paine stand degeaba, nu am vazut masina de spalat, frigiderul si telefonul mobil.
      In ceea ce priveste robotul de bucatarie, este din aceeasi categorie cu prajitorul; eu folosesc in bucatarie doar un cutit si nu / strivesc / storc sau maruntesc legumele / fructele, deoarece se distruge textura, se pierd vitaminele solubile astfel si se oxideaza alte substante nutritive din ele; le tai in bucati care sunt destul de mari si nu le mai "prelucrez suplimentar" deoarece prelucrarea asta le distruge calitatile. Sa-ti iei un prajitor ca sa prajesti niste paine este ca si cum ti-ai lua autoturism din cauza ca ai nevoie sa faci un drum pana la Poplaca.

      vom gasi nostaligci dornici sa spele rufele la rau, frigiderul, telefonul mobil etc

      Bine bine, dar de ce sa nu infiintam niste fabrici pentru productia de masini de spalat portabile si masini de spalat pentru prescolari, tot portabile; ca poate se umplu de jeg la gradinita si apoi rad ceilalti copii de ei ca sunt jegosi. De ce sa nu facem un frigider inteligent cu comanda vocala, care-si deschide usa si te serveste dupa cum ii spui, iar apoi iti canta si o serenada?

      Cat despre acei muncitori din fabrica, daca nu ar munci ar muri de foame, deci faptul ca eu cumpar acel produs este benefic si pentru mine si pentru ei

      De foame mori doar daca nu ai de mancare, iar noi avem mancare suficienta si pe deasupra risipim cantitati impresionante. Faptul ca preferam sa aruncam mancarea decat sa o dam unora care nu au loc de munca nu este prea destept.

      Prajitorul de paine este mult mai confortabil si mai rapid decat tigaia(ne usureaza viata), deci acei muncitori pot sa munceasca linistiti findca nu produc un bun inutil

      Maestre, teoretic poti mecaniza absolut fiecare mancare care se face in casa. Poti sa ai aparat electric pentru facutul checului, robot pentru ciorba de vitel, robot pentru ciorba de perisoare, robot pentru salata de castraveti murati cu gogonele, masina de preparat zacusca, masina de preparat salata de vinete si masina de preparat ardei umpluti cu o rosie drept capac, care este pusa acolo de un brat metalic comandat de microprocesor. Orice astfel de simplificare a activitatii tale din bucatarie se face cu costul complicarii vietilor celor care produc aceste dispozitive. Noi oamenii am putea lasa medicina deoparte si ne-am putea preocupa doar de industria robotilor pentru facutul celor 100 000 + de feluri de mancare care se pot inventa. Sa construiesti un intreg aparat, care e foarte complicat, doar pentru prajirea painii - mie imi pare aberant.

      Oricum mi-a placut critica ta, deoarece a aratat ca am argumentat prost in anumite puncte; doar un motiv ca sa scriu un alt text, mai bun decat acesta.

      Ștergere
  2. "Pai eu am vazut prajitorul de paine stand degeaba, nu am vazut masina de spalat, frigiderul si telefonul mobil."

    Cu siguranta sunt mult mai multe telefoane mobile decat prajitoare de paine care stau degeaba. De ex eu am 2 telefoane acasa care stau degeaba si nimeni dintre cunoscuti nu ar dori un asemenea telefon, fiindca sunt telefoane vechi fara touchscreen si cel mai important fara acces la internet, sa inteleg ca aceste telefoane nu ar mai fi trebuit create?
    Prajitorul de paine este folosit de unii oameni si 10-20 de ani si poate chiar in fiecare dimineata, deci timpul economisit si confortul obtinut pe o asemenea perioada este evident.

    "De ce sa nu facem un frigider inteligent cu comanda vocala, care-si deschide usa si te serveste dupa cum ii spui, iar apoi iti canta si o serenada? "

    Ar fi grozav sa fie un asemenea frigider pe piata, parca esti impotriva micilor placeri ale vietii.

    "De foame mori doar daca nu ai de mancare, iar noi avem mancare suficienta si pe deasupra risipim cantitati impresionante. Faptul ca preferam sa aruncam mancarea decat sa o dam unora care nu au loc de munca nu este prea destept. "

    Cei care arunca mancare sunt cei din lumea I, eu nu-mi permit financiar sa arunc mancare.... si in plus ce propui? Un cos de gunoi cu mancare comestibila care mai apoi sa fie dat somerilor si boschetarilor? Fiindca de aruncat se va arunca indiferent de propaganda va face in aceasta privinta, la fel cum eu imi bat joc de apa fiindca este ieftina si-mi permit, de fapt am atat de multa apa in cat ma cac in ea.
    Si iti recomand sa fi realist, nimeni nu va da mancare sau apa gratuita pentru miliardele de oameni care duc lipsa de aceste resurse care le asigura supravietuirea, daca vor sa aiba acces la ele trebuie sa produca si ei valoare sau poate ca tu ai impresia ca este cineva obligat sa-ti asigure tie supravietuirea doar fiindca ne-ai facut onoarea de a te fi nascut?

    "Poti sa ai aparat electric pentru facutul checului, robot pentru ciorba de vitel, robot pentru ciorba de perisoare, robot pentru salata de castraveti murati cu gogonele, masina de preparat zacusca, masina de preparat salata de vinete si masina de preparat ardei umpluti cu o rosie drept capac, care este pusa acolo de un brat metalic comandat de microprocesor."

    Se pot intr-adevar face, numai ca pentru retele tale culinare nu exista o piata de desfacere care sa asigure profit, spre deosebire de painea prajita care este folosita de sute de milioane de oameni, asa ca nu este nimeni suficient de tampit sa investeasca in asemenea tehnologii, iar daca este totusi tampit, o sa fie tampit pe banii lui.

    "Noi oamenii am putea lasa medicina deoparte si ne-am putea preocupa doar de industria robotilor pentru facutul celor 100 000 + de feluri de mancare care se pot inventa. Sa construiesti un intreg aparat, care e foarte complicat, doar pentru prajirea painii - mie imi pare aberant."

    Din nou uiti ca vorbim de o afacere, daca nu exista suficienta piata de desfacere nu o sa faca nimeni asemenea tehnologii.
    Medicina este o afacere extrem de profitabila, sa nu mai spun ca poti pune preturi imense pe medicamente fiindca cei in nevoie isi vor vinde tot ce au pentru a-si mai prelungi viata lor mizerabila, deci nu ar fi nemeni atat de dobitoc sa reunte la ceva atat de valoros ca sa dea faliment cu tehnologii de facut mancare. Se pare ca nu intelegi cum functioneaza captalismul.
    Prajitorul de paine nu este o inventie complicata, ba din contra, este o inventie extrem de simpla si utila pentru milioane de oameni, iar cel care l-a creat a scos milioane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S.
      Godless, am vazut ca atunci cand raspunzi la comentarii scrii cu "â" din a. Parca ziceai ca vrei sa te obisnuiesti sa scrii mai mult cu î din i la mijlocul cuvintelor, ca inainte de 89. :)
      Sincer, cred ca si mie mi-ar placea sa ma obisnuiesc sa scriu cu î din i la mijlocul cuvintelor, dupa moda veche, dar vezi tu, m-au spalat pe creier la scoala atat de mult incat imi e greu sa schimb. Vad ca tu reusesti macar in articole, deci e un inceput.

      Ștergere

    2. Cu siguranta sunt mult mai multe telefoane mobile decat prajitoare de paine care stau degeaba


      Eu ma refeream la a fi lăsate în mizerie, nefolosite; evident nu poti vorbi la mobil 24 / 24.

      De ex eu am 2 telefoane acasa care stau degeaba si nimeni dintre cunoscuti nu ar dori un asemenea telefon, fiindca sunt telefoane vechi fara touchscreen si cel mai important fara acces la internet, sa inteleg ca aceste telefoane nu ar mai fi trebuit create?

      Vai de capul meu, inseamna ca sunt un nenorocit, deoarece eu am telefon fara touchscreen; mai si functioneaza al dracu' telefon.

      Prajitorul de paine este folosit de unii oameni si 10-20 de ani si poate chiar in fiecare dimineata, deci timpul economisit si confortul obtinut pe o asemenea perioada este evident

      Asa o fi maestre insa la cate astfel de obiecte avem noi in epoca moderna ar trebui sa stam degeaba 20 de ore pe zi si sa rezolvam toate treburile casnice apasand timp de 10 minute pe niste butoane. Cand colo timpul nostru este ocupat pana la refuz de producerea acestor obiecte si lucram tot 8 ore pe zi, asta daca nu cumva avem doua servicii. In materie de timpul economisit, hai sa fi seriosi, cat timp s-ar economisi daca cineva ar renunta la uitatul la televizor (care este o adictie)? Pai omul ala ar putea sa mai traiasca inca doua vieti cu tot timpul astfel castigat.

      Ar fi grozav sa fie un asemenea frigider pe piata, parca esti impotriva micilor placeri ale vietii.

      Sunt impotriva urmaririi acestor placeri, deoarece ea nu isi implineste niciodata scopul. Pai la cate electrocasnice si la cate mici si mari placeri are la dispozitie un mare bogatan, ai crede ca el ar trebui sa se tavaleasca pe jos de placere; cand colo ei sunt in depresie si ca sa se mai distreze stau drogati cu tot felul de substante. A urmari aceste placeri nu duce in nici un loc bun si eu nu am cunostinta de vreun filozof serios care sa fi gandit la lucrurile astea si sa fi ajuns la concluzia ca are vreun rost sa urmezi aceasta cale; in caz ca te gandeai ca sunt singurul caruia i s-a nazarit aceasta idee. Nici stiinta psihologiei nu te sfatuieste sa faci asa ceva deoarece in materie de calitate a experientelor psihice, lucruri foarte simple si stravechi pot depasi cele mai sofisticate metode de producere a placerii iar creierul uman suporta doar anumite cantitati maxime de placere si durere, care sunt in esenta fixe, poti sa te dai de ceasul mortii sa depasesti aceste limite si nu ai sa reusesti, cel mult ai sa-ti arzi circuitele.

      Ștergere
    3. sau poate ca tu ai impresia ca este cineva obligat sa-ti asigure tie supravietuirea doar fiindca ne-ai facut onoarea de a te fi nascut?


      Mai, de cand m-am nascut mi s-a dat degeaba si hrana si imbracaminte, caci eu oricum nu aveam cum sa mi-o produc. Poi daca este un om este langa tine care vrea sa manance si care are nevoie sa manance, iar tie nu-ti trebuie mancare deoarece esti ghiftuit pana la obezitate si mai multa ti-ar face rau, de ce sa ascunzi mancarea de el sau sa o distrugi, in loc sa ii dai sa manance? Cine stie, poate tine minte ca i-ai dat si va face si el ceva pentru tine apoi. Ce profit iti aduce tie daca ala moare de foame si cum naiba ati ajuns sa fiti atat de haini?

      numai ca pentru retele tale culinare nu exista o piata de desfacere care sa asigure profit, spre deosebire de painea prajita care este folosita de sute de milioane de oameni

      Pai piata de desfacere pentru un produs nu exista doar din cauza ca el este util ci exista si daca oamenii pot fi spalati pe creieri ca sa foloseasca acel obiect. II inveti ca zacusca e la moda si ca cine nu mananca zacusca nu e potent sexual; pui cateva celebritati sa manance zacusca si faci reclama la masina de preparat zacusca, sa vezi cate turme de idioti au sa se inghesuie sa cumpere astfel de dispozitive.

      Se pare ca nu intelegi cum functioneaza captalismul.
      Prajitorul de paine nu este o inventie complicata, ba din contra, este o inventie extrem de simpla si utila pentru milioane de oameni, iar cel care l-a creat a scos milioane


      Inteleg perfect cum functioneaza capitalismul; iar specia umana nu poate evolua cu acest teribil cancer la gatul ei. Capitalismul este ideologia mercantilismului, ideologia negustorilor; specia noastra este condusa de niste afaceristi lipsiti de orice scrupule, psihopati si inculti, care au viziunea despre viata pe masura cunostintelor si dorintelor lor - o viziune ingusta si inumana in care ei fac profituri si asta e scopul nostru in Univers, ca ei sa faca profituri. Filozofii si oamenii de stiinta nu ajung sa dicteze directiile in acest sistem abject numit capitalism, de aceea noi suntem condusi de catre prostie si lacomie si de aceea lumea arata cum arata. Ei cred ca existenta umana in acest Univers trebuie petrecuta consumand si producand prajitoare de paine iar eu spun ca trebuie sa exploram spatiul cosmic precum si pe cel al mintilor noastre, nu sa pierdem vremea si viata cu ifose cretine de copii retardati la cap.

      Ștergere
    4. @Anonim 2

      Dar prajitorul de paine este o inventie practica. Din cate stiu eu, tu te ghidezi in viata dupa standarde utilitariste. Cum de nu consideri utila o asemenea inventie?

      Poate o fi utila pentru fabrica de prajit paine, nu pentru o persoana privata. Depinde cata paine prajita ai de gand sa mananci.

      Asa este, dar gandeste-te ca dimineata, inainte de a pleca la serviciu si esti in criza de timp, prajitorul ala iti economiseste minute bune la prajitul painii.

      Ia gandeste-te ca as lucra chiar la fabrica de prajitoare de paine si prajitorul mi-ar economisi timpul care nu-i suficient din cauza ca eu fac prajitoare de paine. Pai nu-i ridicol?
      Apoi daca sunt in criza de timp pot sa-mi cumpar prajitor de paine sau sa-mi organizez timpul mai bine in asa fel incat sa nu intru in criza de timp si in afara de asta pierderea aia de timp este aproximativ nula deoarece in timp ce painea se prajeste nu trebuie sa stau deasupra ei sa o pazesc ci imi aranjez pe masa maslinele, untul, spal salata si fierb oul. Cat pui tigaia pe aragaz si dai drumul la el versus cat bagi prajitorul in priza si bagi felia de paine in el - sa fim drepti acum, ce castig de timp este; vreo 20 de secunde? Pai noi pierdem vremea cu orele cu tot felul de activitati idioate si capitalismul ne pierde intregi bucati din viata, de 15 -20 de secunde era vorba sa ma cramponez?

      Dar daca ai un aparat care iti feliaza sau iti toaca legumele automat fara sa fii nevoit sa pierzi timp sa toci manual, nu e un castig?

      Chiar in cazul meu nu are cum sa fie, deoarece mie imi place sa-mi pregatesc mancarea cu mainile mele. Apoi cum spuneam nu le maruntesc prea tare deoarece daca faci asta dupa ce le pui pe toate la fiert / prajit / calit se contamineaza unele de gustul celorlalte iar mie imi place ca nu toata mancarea sa aiba acelasi gust care-i o combinatie a tuturor ingredientelor ci ca fie care ingredient sa isi pastreze aroma si textura proprie. Le amestec eu dup-aia cu limba in gura si le toc cu dintii mai bine decat face orice robot, doar daca nu cumva mi-o fi lene si sa mestec si oi vrea sa apas pe un buton si sa mestece un robot in locul meu.

      https://www.youtube.com/watch?v=P7B2ygXaLmE
      Hai, nu poti sa spui ca un asemenea aparat nu e util. Gandeste-te cat timp castigi


      Bine, daca observi la inceputul video-ului iti spune ca "daca esti obosit, daca nu ai timp"... Pai cum dracu', in epoca primitiva aveam timp sa frigem o bucata de carne la carbune iar acu' nu mai avem timpul asta; ce avem, suntem nebuni la cap? Daca chiar nu am timp sa-mi fac mancare as avea pretentia ca un astfel de dispozitiv sa fie stocat la o cantina / restaurant, unde sa ma duc sa mananc direct, nu sa-mi cumpar eu unul ca sa fac mancare in 6 minute. Apoi tu ai vazut ce mancare manaca astia din Occident, zici ca-i vreo specie de otrava insipida, ca-i mancare pentru porci nu pentru oameni.
      Apoi cum iti spunem, castigul de timp este practic nul, este o iluzie. Nu face decat sa fiarba mancarea mai repede si atata tot; eu oricum nu stateam sa suflu in flacara aragazului; pun ingredientele in cratita, reglez flacara aragazului si apoi ma duc sa ma ocup de alte lucruri, nu ma tine nimeni intepenit intr-o pozitie atata timp cat se fierbe mancarea, chiar daca e vorba de 2 ore. Chiar pot sa ma duc sa trag de fiare si sa ma uit la filme in timp ce se face mancarea, n-am probleme.

      Ștergere
    5. Godless, am vazut ca atunci cand raspunzi la comentarii scrii cu "â" din a. Parca ziceai ca vrei sa te obisnuiesti sa scrii mai mult cu î din i la mijlocul cuvintelor, ca inainte de 89. :)
      Sincer, cred ca si mie mi-ar placea sa ma obisnuiesc sa scriu cu î din i la mijlocul cuvintelor, dupa moda veche, dar vezi tu, m-au spalat pe creier la scoala atat de mult incat imi e greu sa schimb. Vad ca tu reusesti macar in articole, deci e un inceput.


      De fapt articolele le-am scris fara diacritice si apoi am modificat. Eu nu prea dau importanta mare acestor lucruri, nu sunt unul dintre fascistii lingvisti insa cum spuneam, cateodata mai incerc lucruri care sunt atat de vechi incat imi apar ca fiind noi.

      Ștergere
    6. "Eu ma refeream la a fi lăsate în mizerie, nefolosite; evident nu poti vorbi la mobil 24 / 24."

      Si eu tot la acel exemplu ma refeream, de aceea am si dat exemplul cu cele 2 telefoane nefolosite, iar eu nu sunt un caz exceptional.

      "Vai de capul meu, inseamna ca sunt un nenorocit, deoarece eu am telefon fara touchscreen; mai si functioneaza al dracu' telefon."

      In mare parte trecand peste ironie, aceste tipuri de telefoane sunt prefecte pentru a naviga pe internet, si de cand mi-am cumparat unul am facut economie la curent, fiindca e mult mai confortabil pentru mine sa stau intins in pat cu un telefon decat pe scaun in fata pc-ului, iar faptul ca intr-un singur aparat care pentru realizarea lui s-au consumat foarte putine resurse s-a putut combina un aparat foto, o mini tableta si functia principala de telefon, pot spune ca reprezinta un + semnificativ.

      "Poi daca este un om este langa tine care vrea sa manance si care are nevoie sa manance, iar tie nu-ti trebuie mancare deoarece esti ghiftuit pana la obezitate si mai multa ti-ar face rau, de ce sa ascunzi mancarea de el sau sa o distrugi, in loc sa ii dai sa manance?"

      In mare parte nu am fost intr-o asemenea situatie si in plus cei care arunca mancare nu o arunca de dragul de o arunca si o arunca fiindca s-a stricat si nu mai poate fi data altei persoane.
      Si ceea ce propui tu este profund imoral, practic tu incerci sa rezolvi problema saraciei prin mentinerea in viata a saracilor, ai scopuri nobile dar cu efecte dezastroase. Trebuie sa incercam sa luam masuri sociale in asemenea fel incat sa fie imposibila saracia la un asemenea nivel, mai precis sa-l invatam pe om sa pescuiasca nu sa-i dam peste, dupa ce invata sa pescuiasca nu o sa mai aiba nici o scuza daca o sa mai ajunga intr-o asemenea situatie, iar altruismul tau impedica acest scop de a invata omul sa se descurce singur si sa devina un membru util al societatii.

      " Ce profit iti aduce tie daca ala moare de foame si cum naiba ati ajuns sa fiti atat de haini?"

      Nu imi aduce un profit semnificativ, adica pot sa spun ca suntem putin cam multi, dar adevaratul hain nu as spune ca sunt eu si tocmai cei care incearca sa macheze situatia disperata a acelor oameni cu acte de caritate care doar le prelungeste agonia.

      Inteleg ca sistemul actual capitalist este departe de perfectiune, dar nu vad posibila implementarea altui sistem, cel putin nu in secolul acesta.

      Ștergere
    7. Trebuie neaparat sa renunt la "in mare parte".

      Ștergere
    8. Si eu tot la acel exemplu ma refeream, de aceea am si dat exemplul cu cele 2 telefoane nefolosite, iar eu nu sunt un caz exceptional.

      Foarte multe telefoane sunt aruncate deoarece ele sunt construite sa aiba o durata de viata foarte scurta, atat din vedere al duratei efective de functionare cat si din punct de vedere al "acceptabilitatii sociale" a produsului. Este moda pentru tehnologie, moda pentru barbati; asa este organizat sistemul capitalist sa functioneze, sa-i faca pe oameni sa cumpere, sa cumpere si iar sa cumpere, caci daca ar purta lucrurile cum imi port eu o curea pe care o am de vreo 20+ de ani ar da faliment prin lipsa de vanzari. Daca vrei sa stii mai multe despre subiect afli de aici.

      iar faptul ca intr-un singur aparat care pentru realizarea lui s-au consumat foarte putine resurse s-a putut combina un aparat foto, o mini tableta si functia principala de telefon, pot spune ca reprezinta un + semnificativ

      Este un plus, n-am ce sa zic. Sa-ti prezint si alta perspectiva. Cand calatoresc cu metroul ii vad pe 40 - 50% dintre pasageri stand cu nasurile infipte in tabletele astea si tot frecandu-le cu degetele de parca ar fi niste obiecte sexuale . Eu sunt convins ca ce fac ei acolo este o forma de masturbare, n-are ce altceva sa fie afara de auto-stimulare. Pai acasa cu nasul in tableta, afara cu nasul in tableta - baietii astia au uitat ca exista o alta lume in jurul lor.
      Macar daca s-ar uita la filmul ala "Matrix" din moment ce poti si sa te uiti la fime pe tabletele alea. Dar ce parere ai de plasmele alea cat o jumate' de camera; acolo nu mai intra in discutie resursele si consumul de curent?
      Problema cu eficienta unui dispozitiv este ca ea trebuie gandita dintru inceput, nu trebuie sa se ajunga la cel mai economicos produs cu ajutorul evolutiei tehnologice prin selectia consumatorului, care doar mimeaza evolutia prin selectia naturala, cel mai risipitor posibil proces de perfectionare.

      iar altruismul tau impedica acest scop de a invata omul sa se descurce singur si sa devina un membru util al societatii.

      Altruismul este un instinct care inseamna in termeni de fizica traficul de energie de unde este prea multa acolo unde este prea putina, e o chestiune de eficienta in cadrul functionarii unui grup de organisme. Ca sa-l faci pe x sau pe y membru util al societatii iti trebuie ceva mai mult decat sa refuzi sa-i dai mancare; el va manca de la gunoi sau se va descurca altfel si de muncit nu va munci daca tu ii condieri munca lipsita de valoare. Oamenii aia au probleme psihologice variate, vezi sa nu le rezolvi tu cu metoda asta infailibila care nu este dovedita a functiona.

      Inteleg ca sistemul actual capitalist este departe de perfectiune, dar nu vad posibila implementarea altui sistem, cel putin nu in secolul acesta.

      Te pomenesti ca nu-ti trece prin cap nici o modalitate posibila prin care acest sistem poate fi imbunatatit.

      Ștergere
    9. "Dar ce parere ai de plasmele alea cat o jumate' de camera; acolo nu mai intra in discutie resursele si consumul de curent?"

      Daca sunt folosite pentru a transmite niste informatii unei multimi de oameni nu vad care ar fi problema, tot e mai economic decat sa-si cumpere fiecare cate o plasma, in schimb daca sunt folosite doar pentru amuzamentul unei perosane sau familii nu pot spune decat ca acele persoane au ceva probleme la capatana.

      "Ca sa-l faci pe x sau pe y membru util al societatii iti trebuie ceva mai mult decat sa refuzi sa-i dai mancare; el va manca de la gunoi sau se va descurca altfel si de muncit nu va munci daca tu ii condieri munca lipsita de valoare"

      Ideea era ca societatea devine mai constienta de situatia mizerabila in care se afla acei oameni si ar fi luat masuri reale de ajutorare si integrare in societate, fata de bataia de joc cu aruncarea de resturi de mancare care le ofera doar supravieturiea si nimic mai mult. Ar fi ceva in genul stapanilor de sclavi, cei care se comportau omeneste cu sclavii lor, erau cei mai rai dintre stapani, deoarece actiunile lor pline de mila si compasiune impiedicau constientizarea de catre societate a acestui sistem dezgustator de exploatare umana. Sclavia nu a fost abolita datorita acestor oameni plin de mila, ci datorita stapanilor care isi tratau sclavii cu bestialitate, lor trebuie sa le fim recunoscatori in primul rand.

      "Te pomenesti ca nu-ti trece prin cap nici o modalitate posibila prin care acest sistem poate fi imbunatatit."

      Am ceva idei, dar nu conteaza, fiindca eu in societate nu am decat o importanta statistic si sunt convins ca o sa mor cu actualul sistem economic in functiune, asa ca nu prea ma intereseaza metodele de imbunatatire a actualului sistem. Prefer ori distrugere totala si brusca a sistemului ca sa vad si eu cum se traieste intr-un alt sistem economic ori lasarea lui asa cum este in momentul de fata.

      Ștergere
    10. in schimb daca sunt folosite doar pentru amuzamentul unei perosane sau familii nu pot spune decat ca acele persoane au ceva probleme la capatana.

      Perfect; am sa le transmit unor rude foarte apropiate d'ale mele ca au probleme la capatina. Insa prajitorul de paine nu este diferit in esenta de o plasma din asta; este doar un instrument foarte complicat care serveste unui scop ce poate fi implinit mult mai simplu.

      Sclavia nu a fost abolita datorita acestor oameni plin de mila, ci datorita stapanilor care isi tratau sclavii cu bestialitate, lor trebuie sa le fim recunoscatori in primul rand.

      Eu as spune ca nici oamenii cu mila si nici stapanii "bestiali" nu au fost factorii determinanti in abolirea sclavagismului (abolirea sclavagismului pe hartie, desigur). Atat oameni milosi cat si stapani "bestiali" au existat atat timp cat a existat si sclavagismul; probabil alte lucruri au dus la caderea lui - pe hartie, cum ziceam.

      Am ceva idei, dar nu conteaza, fiindca eu in societate nu am decat o importanta statistic si sunt convins ca o sa mor cu actualul sistem economic in functiune, asa ca nu prea ma intereseaza metodele de imbunatatire a actualului sistem. Prefer ori distrugere totala si brusca a sistemului ca sa vad si eu cum se traieste intr-un alt sistem economic ori lasarea lui asa cum este in momentul de fata.

      Mai dar tu chiar ai o viziune intunecata despre viata. Apoi daca si strabunii nostri ar fi gandit la fel acuma probabil eram amandoi pusi sa ne taiem unul pe altul intr-o arena pentru distractia patricienilor, ori poate ne violau cu fierastraul prin dracu' stie ce inchisoare. In mod ciudat, epoca actuala este cea mai propice schimbarilor de sistem tocmai din cauza ca avem la dispozitie informatie, astia care ne interesam de astfel de informatie; restul care citeste presa de scandal - aia tot degeaba sunt in ecuatia asta. Tu statistic vorbind nu ai nici o importanta insa la fel ca tine sunt milioane de oameni.

      Ștergere
    11. Puritanul de tine nu poate accepta masturbarea? Ai ceva impotriva autosatisfacerii? Imediat urmeaza sa ne ne ameninti cu chinurile iadului.

      Sunt puritan in sensul in care daca e sa te masturbezi cel mai bine este sa folosesti metodele clasice, traditionale; astea ca apesi pe un buton in timp ce joci SuperMario sau flappyBird ca sa-ti versi niste dopamina in cap - absolut ridicol. Rad pana si cateii lui Pavlov, varsand cate-o picatura de flegma de fiecare data cand se aprinde becul.

      Schimba-ti si tu numele in "ateul pocait".

      Mai ce sa-ti spun, poate vei fi inventat tu ateismul si ai decretat ca toti ateii trebuie sa fie sclavi si societatii de consum, eliberati de dumnezeu si inrobiti de kkturile astea capitaliste; te pomenesti ca Nietzsche nu era un ateist destul de cool pentru valoarea ta, nu era suficient de manelist, din cauza ca n-avea electrocasnice si nu se juca Flappy Bird la tableta.

      What the fuck??!!!

      Ștergere
    12. Inteleg, deci dupa tine este mai putin ridocol s-o freci sus-jos, jos-sus decat sa apesi pe un buton, o fi mai sanatos asa datorita efortului depus.
      Nu zice nimeni ca trebuie sa fii "sclav" al societatii de consum, dar nici nu trebuie sa dai in cealalta extrema in care nu mai cumperi nimic. Cand apare o noua tehnologie inovatoare este un pacat sa nu o folosesti.

      Ștergere
    13. @Jack Ass
      "Cand apare o noua tehnologie inovatoare este un pacat sa nu o folosesti."

      Pai apar e cate o noua "tehnologie" an de an, luna de luna. Telefoanele de anul trecut sau de acum 2 ani sunt depasite complet de astea de acum, iar astea de acum vor fi depasite anul urmator. Ba poate chiar luna urmatoare sa apara ceva "nou". Tu chiar crezi ca punem botul la circul asta cu ambalaj "stiintific" si "high-tech"?
      Daca proiectantii si patronii marilor corporatii care produc cacaturile astea "high-tech" ar fi atat de bine intentionati, atat de interesati de progresul tehnologiei, nu ar putea sa proiecteze din prima unu-doua aparate-minune din astea?
      Daca proiectezi un dispozitiv, il proiectezi in scop practic de la inceput, faci un prototip, il intorci pe toate fetele, il imbunatatesti pe ala, studiezi cum i se poate micsora greutatea, ce functii i se mai pot adauga si abia dupa aia il scoti pe piata.
      Dar fac asta marii burghezi corporatisti? Bineinteles ca nu, de ce-ar face-o?
      In schimb, se produc nspe mii de modele care se modifica de la luna la luna, creand plebei inculte iluzia "progresului" tehnologiei. Progres un rahat!

      @godless
      In opinia mea, cred ca vei fi in continuare atacat si ironizat de catre sclavii consumatori, de catre cei care isi pleaca genunchii zi de zi surogatelor capitaliste abjecte, de catre adeptii religiei seculare a consumerismului. Religia asta laica a consumerismului a pus lanturile pe gatlejul unei mari parti a oamenilor de pe planeta.
      Este clar ca genul acesta de articole nu va fi pe placul multora (din cauza ca-s spalati hardcore pe creier), insa e pe placul ADEVARULUI. Tu sa continui sa militezi impotriva consumerismului acestuia si sa nu iei in seama pe toti latraii.
      Jos cu consumerismul capitalist si jos cu sarlatanii ce-l propovaduiesc!

      Ștergere
    14. Nu zice nimeni ca trebuie sa fii "sclav" al societatii de consum, dar nici nu trebuie sa dai in cealalta extrema in care nu mai cumperi nimic. Cand apare o noua tehnologie inovatoare este un pacat sa nu o folosesti.

      Ar fi indicat ca atunci cand vii pe aici si imi spui mie ca sunt ateu religios, ca sunt ateu pocait, sa eviti a folosi limbaj de genul "E pacat sa nu folosesti". Nu e nici un pacat; ori imi trebuie ori ba; eu decid ce folosesc si ce nu folosesc, si ce fac cu viata mea. Cu atat mai mult ma simt agresat de catre acesti indivizi care se insinueaza pe toti peretii si pe ditamai pancartele, la strada mare, sa-mi spuna mie ce sa fac cu viata mea - sa o cheltuiesc ca sa le cumpar lor dracul stie ce noi inventii pentru alungarea tantarilor masculi sau pentru argasirea pieilor de closca. Mai ales ca asa cum am spus, astia nu-s filozofi; ei habar nu au cum sa-si traiasca propria viata dar vin sa le spuna altora ce sa faca cu ea. De ce nu-s pancarte pe strada mare cu niscai citate din Leonardo da Vinci sau din Spinoza si este plin de pancarte cu tot felul de abjectii despre cat de tare o sa fii tu daca folosesti deodorantul X.

      Eu nu am o problema cu inovatia in sine, eu am o problema cu directiile in care se face inovatia. De exemplu la capitolul cum sa-ti pregatesti nu stiu ce mancare, ce haine sa porti sau cu ce cosmetice sa te dai suntem atat de sofisticati incat ne-ar trebui o simplificare de urgenta. In alte directii insa suntem la pamant si in acele directii nu sunt investiti bani si nu sunt investite resurse. Poate ca nu esti capabil sa intelegi, dar oamenii in sine reprezinta tehnologii; un psiholog de exemplu este o biotehnologie echipata cu programe care sa ajute la reparatia mintilor stricate. Au si optiuni; unii sunt pentru alcoolism, altii pentru relatia de cuplu, altii pentru depresie, etc. Ei bine, investesti in inovatia in medicina sociala si in 10 ani ridici nivelul general de trai al speciei cat nu-l ridica 10 000 de aparate de invartit mancarea si 400 000 de haine din piele de crocobaur, sezonul toamna-iarna. E simplu si la mintea cocosului.

      Ștergere
  3. As fi de acord cu articolul tau daca te legai de niste gadgeturi inutile din ce se vad pe toate gardurile, se cumpara si se arunca cu nemiluita, astea fiind baza unor risipe uriase de resurse, dar cu prajitorul nu.
    Nu cred ca poate fi considerat un moft, eu il vad o forma de crestere a calitatii a vietii!! Gandeste-te la faptul la faptul ca energia electrica poate fi mai ieftina decat gazele naturale, este mai usor de folosit si mult mai controlabila. Apoi ia in considerare ca un prajitor este mai eficace de folosit decat o plita electrica (daca ne axam pe electric) sau pe gaz, randamentul energetic este mai bun, prajeste mai uniform (calitate in obtinerea unor alimente), iar riscurile de a manca scrum sunt mult mai mici. Eu nu am un prajitor separat acasa, este integrat in cuptorul cu microunde, care are si grill, este foarte usor de folosit. L-am luat in ideea de a avea o solutie la sursa de energie electrica, pentru ca in iernile friguroase abea de palpaie flacara la aragaz. Tot de asta am o solutie alternativa de incalzire la gaz, cu soba de lemne. Pot praji si pe soba painea, dar crede-ma ca e mult mai dificil decat la prajitorul electric.
    Asa poti sa spui si de buda din fundul curtii vs buda cu apa curenta din casa! Pentru tine sunt 2 solutii ale aceleiasi probleme, una veche, antica si de demult, iar alta care e noua si presupune un consum enorm de resurse, comparativ cu solutia veche. Sa inteleg ca preferi buda din fundul curtii si, daca se poate, sa fie una comuna la tot orasul?
    Suntem fiinte inteligente si tocmai de asta avem nevoie de alternanta, de a investi in ceva inteligenta asta, in viata de fiecare zi, in solutii care aduc calitate si confort in absolut orice, insa fara a depasi limitele rationale... Asta ca sa ramanem inteligenti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca poate fi considerat un moft, eu il vad o forma de crestere a calitatii a vietii!!

      E perspectiva ta, insa eu consider ca exista mult mai multe domenii in care calitatea vietii sufera teribil si care ar avea nevoie de inginerie, iar prajirea painii nu contribuie consistent la cresterea nivelului de trai. Un om care isi permite un prajitor de paine se cheama ca deja are un computer, un frigider, o masina de spalat si altele din astea; nu are sa-l scoata din mizerie prajitorul si probabil are sa-i creasca nivelul de trai cu 1,000000000000000000000000001 %, care nu mi se pare prea mult. Eu oricum nu-i vad utilitatea deoarece nu prea mananc paine, cu atat mai putin paine prajita, iar daca vrei sa faci o paine prajita in ou, fara tigaie nu reusesti.

      Apoi ia in considerare ca un prajitor este mai eficace de folosit decat o plita electrica (daca ne axam pe electric) sau pe gaz, randamentul energetic este mai bun, prajeste mai uniform (calitate in obtinerea unor alimente), iar riscurile de a manca scrum sunt mult mai mici

      Da, si stii care-i problema? Ca poti sa investesti resurse materiale si intelectuale consderabile in a crea un dispozitiv chiar mai eficient decat un clasic prajitor de paine, sa-l faci cu adevarat stiintific, la fel cum se fac studiile pe carburantii si materialele composite ale rachetelor, cu calcule executate pana la cel mai inalt grad de precizie, cu dispozitive si mecanisme de fail safe si sa masori cu microscopul electronic dimensiunile nenorocitului prajitor. Merita operatiunea asta de prajire a painii atat de multa atentie?

      L-am luat in ideea de a avea o solutie la sursa de energie electrica, pentru ca in iernile friguroase abea de palpaie flacara la aragaz. Tot de asta am o solutie alternativa de incalzire la gaz, cu soba de lemne. Pot praji si pe soba painea, dar crede-ma ca e mult mai dificil decat la prajitorul electric

      Bine, orice om care cumpara asa ceva are motivele lui; ceea ce stiu eu este ca exista o operatiune de anvergura pentru a convinge pe oameni sa cumpere tot felul de chestii si ca tipurile de persuasiune implicte in aceasta operatiune sunt deosebit de eficiente. Eu sunt convins ca tu te-ai fi descurcat si fara cuptorul cu microunde daca n-ar fi fost sa fie, asa cum s-au descurcat inaintea noastra miliarde de oameni timp de zeci de mii de generatii.

      Sa inteleg ca preferi buda din fundul curtii si, daca se poate, sa fie una comuna la tot orasul?

      Pai daca exista curti cred ca fiecare curte isi permite sa aiba propria sa groapa cu kkt. Clar este ca la oras nu ai cum sa ai asa ceva, intr-un oras clasic cu blocuri si apartamente, insa la tara nu vad de ce n-ar fi. Eu cand ma duc la tara la mine o folosesc pe aia din curte.

      Suntem fiinte inteligente si tocmai de asta avem nevoie de alternanta, de a investi in ceva inteligenta asta, in viata de fiecare zi, in solutii care aduc calitate si confort in absolut orice, insa fara a depasi limitele rationale... Asta ca sa ramanem inteligenti...

      Si problema este ca se obtine exact efectul contrar. Cercetarile din psihologie spun ca creierul este plastic, si ca produce neuroni pana la moarte, dar spune ca pentru ca sa-ti tii creierul in stare buna de functionare trebuie ca acesta sa fie supus dificultatii, trebuie sa se loveasca constant de lucruri dificile de facut, nu sa se apese pe butoane si lucrurile sa se implineasca. Confortul pentru creier nu-i un lucru bun ci calea catre dezastru. Daca viata noastra se va reduce la un singur domeniu in care ne exersam capacitatatile mentale, acela al serviciului nostru care va fi ultraspecializat si in restul timpului vom apasa pe butoane si lucrurile se vor intampla, atunci ne-am dus la dracu'. Un om va ajunge geniu intr-un aspect specific si idiot cu desavarsire in toate celelalte aspecte. Iar exercitiu pentru creier include atat curatarea cartofului cat si scormonirea focului fara sa te arzi.

      Ștergere
    2. "fara tigaie nu reusesti"... de care? din tabla (fier, cupru, aluminiu, bronz etc), acoperita cu teflon sau ceramica?, ceva facut direct din lut?.. aceeasi Marie cu alta palarie

      "Merita operatiunea asta de prajire a painii atat de multa atentie?" pentru unii da, pentru altii ba, mai ales pentru cei care nu prea mananca paine, oricum sa sti ca nu e asa mare atentie investita in acel prajitor de pita!..

      "asa cum s-au descurcat inaintea noastra miliarde de oameni timp de zeci de mii de generatii" .. mai godless, hai sa ne bagam craca in toata tehnologia asta, ne putem descurca sigur si fara ea!.. la ce naiba sa mai investim resursele in prostiile alea??

      "Eu cand ma duc la tara la mine o folosesc pe aia din curte".. exista si alta varianta de buda acolo? daca e sa vb. de varianta strict naturala, nu e ok nici kktoarea din fundul curtii, mai ales ca si acolo s-au investit niste resurse (scanduri mai ales si niste poze colorate), ar trebui sa ne kkm prin tufisuri, pe la radacina copacilor sau mai stiu eu pe unde...

      " pentru ca sa-ti tii creierul in stare buna de functionare trebuie ca acesta sa fie supus dificultatii, trebuie sa se loveasca constant de lucruri dificile de facut" de acord 100%! doar ca snt convins ca nu e nevoie sa reinventam focul de fiecare data cand ne e frig, sunt sigur moduri mai bune de a folosi inteligenta asta, chiar daca vor fi lucruri in jurul nostru care se vor intampla la o apasare de buton... va fi doar mai mult timp pentru ceea ce ne intereseaza cu adevarat, pentru lucruri care presupun o concentrare deosebita, care nu prea se preteaza la distrageri de tipul gasirii unui loc bun de kkre..

      Ștergere
    3. "va fi doar mai mult timp pentru ceea ce ne intereseaza cu adevarat, pentru lucruri care presupun o concentrare deosebit"

      Da, da, sigur!
      Si ce anume ne intereeaza pe noi cu adevarat? Mai mult timp de stat la TV? Mai mult timp pe facebook? Mai mult timp cu curu pe canapea si cu berea in mana? Mai mult timp citind ziarele cancan si click? Mai mult timp uitandu-ne la Capatos?
      Pai daca prin aceste aparate "magice" chiar s-ar rezolva o buna parte din problema timpului, de ce vedem din ce in ce mai multi oameni inculti? De ce vedem din ce in ce mai multi oameni cu burtile umflate de bere si cu hemoroizi la cur de atata sedentarism?
      Pai daca chiar ar ramane mai mult timp pt ceea ce ne intereseaza, asa cum zici tu, am vedea numai oameni trasi de fiare pe strada, oameni care ar arata ca in reviste, oameni culti precum Plesu si Liiceanu, oameni competenti in nspe mii de domenii etc. Dar in schimb vedem opusul si o stii foarte bine.

      Ștergere
    4. @Luke
      "fara tigaie nu reusesti"... de care? din tabla (fier, cupru, aluminiu, bronz etc), acoperita cu teflon sau ceramica?, ceva facut direct din lut?.. aceeasi Marie cu alta palarie

      Gandeste-te la numarul de activitati culinare la care poate fi folosita o tigaie si la numarul de activitati la care este folosit un prajitor de paine. Tocmai asta este parte din problema - ca prajitorul este desemnat sa implineasca o functie mult prea specifica; nu poate fi folosit la altceva; n-ai sa poti coace ardei la prajitorul e paine si in principiu nimic altceva - este justificata crearea unui lant de electronice pentru un singur fel de mancare ? (asumand ca painea prajita este o "mancare").

      mai godless, hai sa ne bagam craca in toata tehnologia asta, ne putem descurca sigur si fara ea!.. la ce naiba sa mai investim resursele in prostiile alea??

      Nu am zis lucrul asta, nu m-am legat de viata oricarei tehnologii; intrebarea este unde ne oprim in cursa asta de tehnologizare si in ce directie evoluam. Nu m-am nascut eu cu problema asta in cap, e destul de veche. Crezi ca ar trebui sa inventam o tehnologie pentru orice act pe care il punem in practica, inclusiv pentru actul sexual? Noi avem resurse intelectuale si matariale deocamdata dpdv practic finite; este corect sa sofisticam la nesfarsit tehnica de lupta si sa nu sofisticam tehnica de abolire a conflictelor (care o fi aia?). Ceea ce vad eu este un grad foarte inalt de sofisticare tehnologica in directia satisfacerii unor nevoi.. rizibile. Eu as putea sa scriu si textul opus in care fac o pledoarie pentru un microscop sau un telescop cat mai sofisticat posibil; nu prezint aici un caz pentru orice tehnologie. Exista unele al caror rost nu-l vad, mi se par ifose.

      "Eu cand ma duc la tara la mine o folosesc pe aia din curte".. exista si alta varianta de buda acolo? daca e sa vb. de varianta strict naturala, nu e ok nici kktoarea din fundul curtii, mai ales ca si acolo s-au investit niste resurse (scanduri mai ales si niste poze colorate), ar trebui sa ne kkm prin tufisuri, pe la radacina copacilor sau mai stiu eu pe unde...

      Intr-adevar e o problema de confort; dar daca tot stai la tara, de ce sa nu faci chiar 2 WC; ptr ca se poate intampla sa vrea 2 sa se kce in acelasi timp si unul sa simta disconfort daca se tine mai mult timp.

      .. va fi doar mai mult timp pentru ceea ce ne intereseaza cu adevarat, pentru lucruri care presupun o concentrare deosebita

      Dar eu nu pot sa vad cum se intampla acest lucru, nu pot sa vad. Ne eliberam de prajirea painii care ne statea in cale, ca sa ne ocupam de lucrurile cu adevarat importante. Si suntem atat de ocupati cu tehnologizarea si producerea lucrurilor care ne mananca din timp si care nu ne lasa sa ne ocupam de lucrurile cu adevarat importante, incat nu mai avem timp de altceva, cu atat mai putin de acele lucruri importante. Cum iti simplifici viata complicandu-ti-o? Mai citeste odata lista de biasuri cognitive, gandeste-te ce efect au acestea asupra vietii noastre si apoi vezi de ce nu exista prin magazine nici un fel de tehnologii, de jocuri adictive pe calculator care sa te educe sa tii sub control aceste erori; si nici reclama pentru acest domeniu - valid, as spune eu, de avans tehnologic. Nici reclama, si nici investitii, nici progres.
      Iti spune eu de ce nu exista tehnologii care sa rezolve aceste probleme ale creierului - aceasta ar distruge de la radacina sistemul actual economic si toti oamenii care sunt la putere acum si care dicteaza drectiile de evolutie ar ajunge extrem de rapid sa aiba un statut mai putin decat privilegiat; si-ar pierde toata puterea. De aia, noi producem acum parfumuri, moda, electrocasnice si alte mofturi, care nu pot ameninta status-qvo-ul si care sunt necesare doar sa ocupe aiurea timpul oamenilor, sa le dea ceva de facut, ca poate daca nu-s ocupati incep sa le treaca ganduri prin cap.

      Ștergere
    5. Deci nu am nici o intentie sa contest ca o tigaie poate fi folosita pentru multe feluri de mancare, si nici sa spun ca poti face altceva cu un prajitor deca paine prajita, aici suntem de acord. Nu suntem pe aceeasi idee in ce priveste utilitatea unor instrumente specializate, desi sunt de acord ca nu orice instrument din acesta este necesar, justificat! Insa prajitorul e un instrument chiar util, pentru mai multe motive:
      1. daca nu ai o tigaie potrivita si prajesti in ea paine (de exemplu teflonata) risti serios sa o distrugi, iar asta reduce utilitatea acelei tigai foarte mult.
      2. daca tu folosesti tigaia la altceva, trebuie bine curatata inainte, altfel e posibil sa faci un fum gros prin casa, iar asta inseamna sa folosesti detergenti, apa, timp...
      3. daca-ti iei tigai de mai multe feluri (eu am si asa vreo 3 tipuri diferite), deja tinzi spre scule specializate, poate nu chiar atat de mult dar tot specializare este.
      4. e mai comod, nu necesita supraveghere si asta imi da voie sa fac altceva intre timp... o tigaie nesupravegheata = fum gros prin casa; nu e nevoie sa fie vorba de graba, pur si simplu nu simt vreo fericire urmarind acea felie de paine cum se prajeste in tigaie, prefer sa ma fac altceva, sa ii scriu la godless un comentariu carcotas.
      ... daca ma mai screm, mai gasesc cateva, dar cred ca ai prins ideea mea...

      "Ceea ce vad eu este un grad foarte inalt de sofisticare tehnologica in directia satisfacerii unor nevoi.. rizibile."... este posibil sa ai dreptate, si eu vad asemenea lucruri, de asta nu iti contestam ideea articolului, ci a exemplului, pentru ca mie mi-e frica de altceva: standardizarea asta poate crea limite artificiale; si inca o chestiune: cine isi poate asuma 100% decizia de a considera un prajitor de paine (de exemplu) o scula inutila??

      Buda din fundul curtii e un focar de infectii.. punct! Si vedea-te-as pe tine cu febra 39.5, iarna la -20 de grade, sa te apuce kkrea, una din aia de sa te si tina afara la congelator!! Ce zici? e o chestiune de confort pur faptul de a avea o buda incalzita in casa?? Sa fim seriosi, confortul vine deseori din faptul ca lipsurile au creat situatii extrem de incomode, nu ca un moft de a crea un gadget interesant. Cand apar acele situatii incomode, omul se simte stimulat puternic de a iesi la liman, de a crea o solutie care nu numai sa rezolve, dar sa si previna repetarea acelei situatii. Chiar si o improvizatie poate fi samburele descoperirii de solutii foarte inteligente de tehnologizare, de combatere a acelor situatii incomode, nedorite. Eu sustin evitarea biasurilor, dar nu cred ca tehnologizarea e problema, ci mai degraba nevoia unei revolutii morale.

      Ștergere
    6. ... daca ma mai screm, mai gasesc cateva, dar cred ca ai prins ideea mea...

      Am prins ideea ta, dar poti oricand sa prevezi o colectie de circumstante in care orice obiect pe care deja il ai, nu este suficient, nu este perfect. Cum ar putea sa fie? De pilda ti-ar trebui si un prajitor de paine pe gaz, in caz ca pica curentul electric. Si linia asta de argumentatie nu te duce decat inspre a-ti ocupa tot timpul cu producerea de obiecte si de calitati ale lor, care sa se preteze la aceste circumstante.

      de asta nu iti contestam ideea articolului, ci a exemplului, pentru ca mie mi-e frica de altceva: standardizarea asta poate crea limite artificiale; si inca o chestiune: cine isi poate asuma 100% decizia de a considera un prajitor de paine (de exemplu) o scula inutila??

      Dar tu te-ai uitat la modul in care arata un prajitor de paine? Este o adevarata opera de arta! Daca te uiti cum curg liniile pe el zici ca-i o sculptura de Brancusi, o sculptura de Brancusi care pe deasupra mai si prajeste paine. Calitatea materialelor si stralucirea culorilor il fac sa arate ca un obiect de arta. Stii, au fost echipe intregi de designeri care au lucrat ca acel dispozitiv sa arate cat mai dezirabil cu putinta - nu doar acela, dar toate sunt facute sa arate astfel. Ia imagineaza-ti ca prajitoarele de paine n-ar arata astfel ci ar arata exact ca o tigaie din aia ordinara, cu toate ca ar avea toate functiile si capacitatile prajitorului de paine, dar ti-ar zice totusi ca nu ai mai putea sa prajesti altceva in ea, si imagineaza-ti ca nu i-ar mai zice bread toaster; i-ar zice tigaie speciala pentru prajirea painii si ar costa undeva la 200 E. Vizualizeaza in minte aceasta situatie. Ai considera ca iti trebuie o astfel de tigaie doar pentru prajirea painii, ca iti este necesara?

      Buda din fundul curtii e un focar de infectii.. punct! Si vedea-te-as pe tine cu febra 39.5, iarna la -20 de grade, sa te apuce kkrea, una din aia de sa te si tina afara la congelator!! Ce zici? e o chestiune de confort pur faptul de a avea o buda incalzita in casa??

      Nu vreau sa devin neaparat avocatul budei din fundul curtii insa la tara, atunci cand sunt -20 grade si tu ai febra, trebuie oricum sa iesi din casa si sa ajungi ceva mai departe decat in fundul curtii, probabil la spital. Eu as spune ca merita sa-ti faci buda in casa daca ai apa curenta; daca nu, nu. Si in Romania jumatate din populatie nu are apa curenta. As spune ca aceea este o necesitate; iar apoi sa-ti faci buda in casa devine fezabil, altfel nu-i, caci ar trebui sa-ti cari apa in casa. Odata ce ai apa curenta, a-ti face buda in casa este o chestiune de ...decoratie.

      Eu sustin evitarea biasurilor, dar nu cred ca tehnologizarea e problema, ci mai degraba nevoia unei revolutii morale.

      O astfel de revolutie morala ar incepe mai ales lovind in anumite aspecte alte tehnologiei, deoarece ele vin sa expoateze nu doar biasurile ci si predispozitiile noastre mentale obisnuite. A crea un ambalaj apetisant este o tehnologie in sine, si ea vine sa capitalizeze pe faptul ca atentia umana este atrasa in mod iremediabil de anumite culori si texturi; exista zeci de tehnologii care sunt sortite sa te faca sa cumperi lucruri inutile si la fel pot exista contratehnologii care sa vina impotriva acestora. Legat de tehnologii care sa ajute creierul, uite iti recomand un film amuzant; "They live." Daca inventivitatea umana ar fi indreptata inspre rezolvarea unor probleme de perceptie - caci astea sunt erorile de cognitie, si nu intru satisfacerea placerilor si predispozitiilor noastre primare, te asigur ca ar aparea sute de tehnologii care sa vina sa-ti regleze perceptia asupra lucrurilor, inclusiv droguri / medicamente, pe care sa poti sa le folosesti ca sa depasesti anumite incapacitati; atat timp cat nu se face si nu se doreste a se face asa ceva, nu vom sti cum ar putea arata acele tehnologii.

      Ștergere
    7. Nu cred in ideea de perfectiune, dar cred in cea de perfctabil si e vorba mai degraba de asa ceva, o solutie mai perfectionata, la niste costuri acceptabile.

      “Este o adevarata opera de arta!”.... La mine prioritatile in decizia de a lua un utilaj sunt cam asa: 1. utilitate; 2. Pret; 3. Calitate; ….. N. Design! Sunt device-uri de prajit paine cu 20-30 de lei care nu arata deloc a opere de arta, dimpotriva, si sunt alea de care probabil zici tu, care incep de la 200 de lei!.. ei, da! Daca tu la alea te-ai referit pana acum, atunci suntem de acord, dar nu ai precizat asta pana acum.
      Pai daca vizualizez ce zici tu, ajung la ce spuneam si eu: o tigaie speciala pt. prajit painea. Nu am asa ceva si nici nu am nevoie, si de ar fi moca! In achimb am o tigaie cu care nu se fac decat clatite si sti de ce? Nu pentru ca nu se pot face clatitele si in tigaia in care imi fac ochiuri, ci pentru ca acolo nu se pot face usor, te chinui de-ti vine sa le arunci pe pereti, asa ca daca vreau clatite (si vreau relativ rar) am acea tigaie specializata! O prajitoare de clatite! :) … si n-a fost numa vreo 10 euroi.

      “Eu as spune ca merita sa-ti faci buda in casa daca ai apa curenta; daca nu, nu.”.. pai nu vorbeam de cazul cand n-ar fi apa curenta, acolo este practic o solutie foarte viabila, altfel iti bagi focarul ala de infectii direct in casa. Cu toate astea, sunt si destui cu apa curenta care prefera sa se descurce ca pe vremea getodacilor. Ei nu au nevoie de confort, nu au nevoie de tehnologie, nu au nevoie de fapt de prea multe, nu prea ii influenteaza tehnicile de vanzari pt. ca nici televizor nu au si nici la hipermarket nu prea ajung, se descurca. In schimb is, de regula, spalati cu clabuci pe creieri de catre popi.

      “Daca inventivitatea umana ar fi indreptata inspre rezolvarea unor probleme de perceptie”.. pai asta inseamna de fapt revolutia morala, eu inteleg prin morala un sistem de perceptii comune despre realitatea sociala (si nu numai)... si nu tehnologia e problema deci, ea e doar o scula, nu un scop in sine.

      Ștergere
    8. "In achimb am o tigaie cu care nu se fac decat clatite si sti de ce? Nu pentru ca nu se pot face clatitele si in tigaia in care imi fac ochiuri, ci pentru ca acolo nu se pot face usor, te chinui de-ti vine sa le arunci pe pereti"

      Dar de ce sa nu-ti iei din prima o tigaie buna, cu teflon de calitate in care sa nu se lipeasca niciun aliment, si astfel rezolvi problema?
      Nu este nevoie de tigaie speciala pt clatite. Este nevoie sa ai una si buna.

      " daca nu ai o tigaie potrivita si prajesti in ea paine (de exemplu teflonata) risti serios sa o distrugi, iar asta reduce utilitatea acelei tigai foarte mult."

      Pai iti poti lua oricand o bucata de tabla pe care o pui pe aragaz si prajesti painea pe ea. Sau daca ti se pare pare nu-stiu-cum, iti iei un prajitor din ala la 20-30 de lei care sa-si faca treaba si care sa nu arate ca o opera de arta.
      Dar ce te faci daca prajitorul ala de 30 de lei ti se strica in 2-3 luni? Cumperi altul? Si iar altul? In cateva luni poti ajunge sa dai banii pe care i-ai fi dat pe unul de 200 lei.
      Nu am nimic cu ideea prajitorului, insa eu am ce am cu burghezii corporatisti, care proiecteaza obiecte cu durata scurta de viata, ca apoi eu sa cumpar altele si altele si tot asa. Asta e o mare nesimtire.

      Ștergere
    9. La mine prioritatile in decizia de a lua un utilaj sunt cam asa: 1. utilitate; 2. Pret; 3. Calitate; ….. N. Design!

      As vrea si eu sa cred ca si prioritatile mele in cumpararea de produse respecta aceasta ordine, insa stiu ca fiind un fapt ca tot felul de emotii si erori cognitive intra in ecuatie iar acestea sunt forte puternice care altereaza ordinea prezentata mai sus.

      Pai daca vizualizez ce zici tu, ajung la ce spuneam si eu: o tigaie speciala pt. prajit painea. Nu am asa ceva si nici nu am nevoie, si de ar fi moca!

      In esenta asta este un prajitor de paine; o tigaie specializata pentru prajirea painii. Daca vrei sa-l iei ca vrei sa-l iei atunci poti sa-l iei si ideea este ca odata ce l-ai luat ai sa gasesti automat justificari "rationale" pentru faptul ca l-ai luat. Uite de exemplu la asta:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Choice-supportive_bias
      si bine, mai sunt multe altele ca asta. Eu nu pot decat sa fiu sceptic in legatura cu precizia estimarilor pe care le facem noi in legatura cu ce consideram util si necesar si ce nu.

      eu inteleg prin morala un sistem de perceptii comune despre realitatea sociala (si nu numai)... si nu tehnologia e problema deci, ea e doar o scula, nu un scop in sine.

      Exista prea multa tehnologie care este construita sa-ti deturneze ratiunea si sa te faca sa cumperi chestii. Nu vad cum are aceasta ce cauta pe lume si de ce cineva ar considera-o acceptabila. Marketing-ul este in scop si actiune identic cu procesul de spalare pe creier executat in cadrul unor religii. Pe toate zidurile, pe toate rafturile si pe toate ecranele scrie - cumpara, cumpara, cumpara, si eu am scris in acest colt obscur - nu cumpara. Nu e ca si cand as dezinforma asupra vreunui produs vital pentru existenta umana, fara de care oamenii nu pot sa traiasca. Religia asta consumerista are parte de prea multa ingaduinta si prea putina critica.

      Ștergere
    10. @anonim... nu te supara ca nu ti-am raspuns, am citit, dar nu prea am vreme... iti spun doar ca daca se strica prajitorul , ma simt in stare sa-l repar, nu e mare tehnologie in cateva fire care se incing.

      @godless
      “tot felul de emotii”... acuma nu stiu ce sa zic, din pacate sau din fericire, insa emotiile sunt ok, sunt fiziologice precum mersul la pipi si la kk, respiratia, rasul si plansul... ca deseori emotiile sunt deturnate si manipulate, este iarasi adevarat, iar aici intevine parte de morala, de valori, acei parametrii care si-i formeaza fiecare in dezvoltarea lui inelectuala... este vorba despre fiecare in parte.

      “In esenta asta este un prajitor de paine; o tigaie specializata pentru prajirea painii”... aa.. ok, atunci am o tigaie specializata pentru prajit paine, pe electric, asa cum o am si pe aia de clatite, pe gaz.. vad ca aia de paine te oripileaza asa ca o sa-ti spun despre aia de clatite: te joci pur si simplu cand e sa le faci, spre deosebire de cea de oua (@anonim – amandoua sunt de calitate buna, acoperite cu teflon).. de fapt de asta am si luat-o, datorita utilitatii practice pe care o ofera.
      Oamenii sceptici de obicei sunt ceva mai informati, iar asta nu poate fi rau, dar tocmai pentru ca te indoiesti de precizia estimarilor tale, este logic sa accepti alternativele oferite de estimarile altora. Lasam loc de intors, ce naiba.

      Intr-un fel sau altul sunt si eu un vanzator! Hai sa-ti spun cum fac eu si consider ca nu ofensez ratiunea nici a mea nici a altora: dau informatiile, explic avantajele (uilitatea) solutiei mele, poate chiar comparativ cu ce alternative stiu ca exista, ii spun si pretul, il intreb cum i se pare si apoi … tac! Eventual ii si zambesc, pentu ca eu chiar am o parere buna despre ce ofer.... Omul e cu problema - eu cu solutia, nu are decat sa decida ce face si de obicei sunt 3 alternative:
      1. nu face nimic, continua ca si pana acum, sau mai cauta alte solutii... ii urez succes si sa fie atent!
      2. face ceva de capul lui, tinand insa cont de noile informatii.. ii urez succes, dar sa fie atent!
      3. Ia solutia mea si vede cum merge! (de obicei ii ofer si alternativa de testare).. in cazul asta eu voi fi cel atent.

      Manipularea este prezenta permanent in viata noastra, suntem supusi permanent erorilor, dar sunt de acord ca traim vremuri favorabile, pentru ca informatia de calitate circula usor si poate fi gasita, asa ca manipularea devine mai greu de facut.
      Din pacate insa revolutia aia o sa inceapa doar de sus, nu de jos, nu vad cum ar putea altfel. Am incredere in stiinta ca poate demasca intentiile celor care conduc lumea asta. Poate e gresit sa ai o tigaie specializata, poate nu, cert este ca ies niste clatite super, iar painea se prajeste mult mai usor si mai uniform.

      Ștergere
    11. ca deseori emotiile sunt deturnate si manipulate, este iarasi adevarat, iar aici intevine parte de morala, de valori, acei parametrii care si-i formeaza fiecare in dezvoltarea lui inelectuala... este vorba despre fiecare in parte

      Tu practic spui aici ca este treaba fiecaruia in parte sa se autoeduce in asa fel incat sa poata sa scape de manipularea si deturnarea propriilor emotii. Trebuie s-o faca, nu zic, nu insa odata cu asta, acei oameni care deturneaza emotiile si care manipuleaza sentimentele oamenilor pentru a-i trage pe sfoara, fie ca se numesc popi, fie ca se numesc comercianti, trebuie ridicati pe un soclu, aratati publicului si numiti ca ceea ce sunt - sarlatani. Asa, preventiv, ca sa stie toata lumea la ce se poate astepta de la unii dintre acesti indivizi. Mai toate produsele sunt ambalate si construite intr-un mod specific, astfel incat sa te lucreze pe la punctele sensibile.

      dar sunt de acord ca traim vremuri favorabile, pentru ca informatia de calitate circula usor si poate fi gasita, asa ca manipularea devine mai greu de facut.

      Nu-s de acord cu estimarea asta, ca manipularea devine mai greu de facut. Cine are timp sa fie sceptic si sa consulte tone de documentatie de psihologie si de practici de manipulare folosite in marketing, in religie, in politica si in alte domenii, cand el vine acasa dupa 8 ore de lucru si vrea sa se odihneasca, sa se relaxeze? Pe cat de usor circula informatia de calitate, pe atat de usor circula si minciunile si dezinformarile. Un sistem de traficare a informatiei care nu filtreaza informatia nu te ajuta mai mult decat iti pune bete in roate.

      Am incredere in stiinta ca poate demasca intentiile celor care conduc lumea asta.

      Intentiile sunt clare, nici macar nu reprezinta ceva nou; sunt intentiile oricarui lord medieval fata de domeniile sale; doar metodele de punere in practica a acestor intentii s-au modernizat.

      Poate e gresit sa ai o tigaie specializata, poate nu, cert este ca ies niste clatite super, iar painea se prajeste mult mai usor si mai uniform.

      Eu nu vorbesc doar de tigaie si de prajitor, ci vorbesc de intreaga suma a tuturor dispozitivelor de acest tip si a tuturor produselor care satisfac acest tip de "nevoi", care sunt nevoi inventate de catre comercianti, cu toti muncitorii care trebuie sa munceasca ca sa le produca si toate resursele si vetile consumate ina cest proces.
      Cine a spus ca painea care nu-i prajita uniform nu e buna? De ce sa nu fie? Intr-un colt e mai prajita si in altul ba, sunt gusturi diferite, nu-i acelasi gust. Diversitate, nu? Tu ai vazut niste femei din astea care zic ca nu se mai suporta daca nu isi cumpara niste haine noi odata pe saptamana (daca nu si mai des?) Asta este o necesitate? De ce n-a fost necesitate timp de zeci de mii de ani si acuma in sec XXI a ajuns sa fie necesitate?

      Ștergere
    12. @godless

      Dar de chestia asta ce zici?

      https://www.youtube.com/watch?v=2A4qS8PatYQ

      Blenderul cum ti se pare? E o unealta buna sau e moft, o dorinta pusa in mintea oaenilor de catre comercianti?
      http://megaokazie.allshops.ro/produs/5281931/Blender+2+in+1+Hausberg+7661.html

      Ștergere
    13. Se refera tot la placerea gustului - asta in caz ca amestecul ala de fructe, seminte si ce mai era pe acolo ar avea vreun gust bun. Poti sa mananci o banana intreaga, o lamaie, niste migdale, capsuni si o cana de lapte sau poti sa le bagi pe toate in mixer si sa le faci zeama. Eu prefer sa le mananc separat fara sa le fac terci; Fiecare fructa are aroma si textura proprie; nu vad de ce nu ai savura pe fiecare in parte.
      Eu pentru uz personal nu as cumpara asa ceva. Poate o fi bun la fabrica de milkshake sau la restaurant.

      Ștergere
    14. Pai tocmai, suntem cam singuri in fata lordului iar el nu va ceda... Eu inteleg ce spui tu si sunt de acord ca lobby-urile astea ale tale au sens, doar ca exista atat de multe aspecte banale care ne inunda viata, incat e foarte usor de aplicat manipularea. De exemplu faptul ca painea prajita neuniform nu e nici o diversitate, ci o paine prajita prost. E ca si un pui prajit doar pe sfert, in mijloc e carne cruda... ai avut ocazia sa te "delectezi" cu asa ceva?
      Emotiile alea sunt cheia, sa le generezi si sa le dirijezi spre a induce comportamente. Asta incerci si tu sa faci, asta face si lordul, indiferent cat ratiune exista in spate. Pana nu apare si factorul emotie, nu se va intampla mare lucru... pui ramasag?

      Ștergere
    15. E ca si un pui prajit doar pe sfert, in mijloc e carne cruda... ai avut ocazia sa te "delectezi" cu asa ceva?

      Am mancat carne cruda si este foarte buna la gust. Nu mananc in general deoarece poti sa te pricopsesti cu niscai germeni, insa in materie de gust e buna. Iar cu painea hai ca nu-i chiar asa; painea "cruda" este deja coapta si de regula oamenii mananca paine neprajita fara probleme; de fapt este defaultul, asa ca atunci cand ai o felie de paine care-i prajita pe jumatate, nu inseamna decat ca cealalta e paine... normala. Eu de aia am ales prajitorul, tocmai pentru ca painea se mananca de regula neprajita.

      Emotiile alea sunt cheia, sa le generezi si sa le dirijezi spre a induce comportamente. Asta incerci si tu sa faci, asta face si lordul, indiferent cat ratiune exista in spate. Pana nu apare si factorul emotie, nu se va intampla mare lucru... pui ramasag?

      Emotiile - dracul sa le ia; adeseori adevarul provoaca emotii extrem de neplacute iar a solicita emotii placute cu ajutorul unor minciuni este prea usor de facut. Asta problema nu stiu cum s-ar putea rezolva.

      Pai tocmai, suntem cam singuri in fata lordului iar el nu va ceda...

      Lordul medieval este o constructie a noastra; el in carne si oase nu este decat un kkt cu 2 ochi si 2 maini, nimic mai mult; n-are nici un fel de putere. Sistemul care-l tine in pozitia in care-l tine este acceptat si validat de fiecare dintre noi, el are putere in virtutea sistemului tinut in picioare de noi.

      Ștergere
  4. Funny! Cu cat te-au platit producatorii de tigai si cuptoare pentru lobby?

    "Confortul pentru creier nu-i un lucru bun ci calea catre dezastru. Daca viata noastra se va reduce la un singur domeniu in care ne exersam capacitatatile mentale, acela al serviciului nostru care va fi ultraspecializat si in restul timpului vom apasa pe butoane si lucrurile se vor intampla, atunci ne-am dus la dracu'. Un om va ajunge geniu intr-un aspect specific si idiot cu desavarsire in toate celelalte aspecte. Iar exercitiu pentru creier include atat curatarea cartofului cat si scormonirea focului fara sa te arzi."
    Perfect! Ai dreptul sa-ti antrenezi creierul renuntand la inutilitatile astea si dobandind astfel un avantaj competitiv fata de idiotii care folosesc prajitorul de paine. Vei avea o viata mai buna pentru ca... "survival of the fitest" :) Enjoy it!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Funny! Cu cat te-au platit producatorii de tigai si cuptoare pentru lobby?

      Cu ceva mai putin decat te-au platit pe tine producatorii de prajitoare de paine ca sa-mi lasi acest comentariu :)

      Ai dreptul sa-ti antrenezi creierul renuntand la inutilitatile astea si dobandind astfel un avantaj competitiv fata de idiotii care folosesc prajitorul de paine

      Pai budistii isi antreneaza concentrarea stand ore intregi in meditatie, atenti la propria lor respiratie; daca e cazul eu pot sa dezvolt o tehnica de antrenament mental concentrandu-ma ore intregi pe feliile de paine din tigaie.

      Ștergere
    2. Bingo! Bingo! Bingo! Sa nu uiti, Darie!

      Ștergere
  5. Godless, ziceai tu ca o sa incerci sa scrii o opera (carte) sau ceva de genul si ca de aia ai stat mai rar pe blog. Ai scris-o? (parca ziceai ca o termini in 6 luni).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata e inghetata initiativa aia deoarece acum am alte probleme pe cap.

      Ștergere
    2. @ godless

      "Cand calatoresc cu metroul ii vad pe 40 - 50% dintre pasageri stand cu nasurile infipte in tabletele astea si tot frecandu-le cu degetele de parca ar fi niste obiecte sexuale . Eu sunt convins ca ce fac ei acolo este o forma de masturbare (...)"

      Da, asa e, exact acelasi lucru am constatat si eu, oameni care par a fi cu totul absenti fata de ceea ce se intampla in jur. Pai la inceput, cand ii vedeam pe toti asa de concentrati la telefoanele/tabletele lor, credeam c cine stie ce fac, ca citesc carti, ca se uita pe ceva constructiv, trimit emailuri pt munca etc (multi dintre ei aveau si "moaca" de oameni seriosi). Insa curand mi-am dat seama ca 80-90% dintre ei joaca jocuri stupide sau stau pe facebook. Imi e mila de ei si de spalarea pe creieri de care au parte. Imi e mila de faptul ca-si aleg asemenea surogate josnice cu care sa-si ocupe timpul.

      @ anonim (de la anonim la anonim)
      "aceste tipuri de telefoane sunt prefecte pentru a naviga pe internet, si de cand mi-am cumparat unul am facut economie la curent, fiindca e mult mai confortabil pentru mine sa stau intins in pat cu un telefon decat pe scaun in fata pc-ului"

      Si ia spune-mi, cat timp economisesti prin acel tip de telefon cu acces la net? Caci nu numai lui godless, ci si mie mi se pare ca oamenii din ziua de azi lucreaza din greu full time (si mai stau si peste program) si sunt mereu ocupati cu ceva, mereu pe fuga, stresati, nelinistiti, obositi etc. Daca dispozitivele pe care tu le propovaduiesti pe aici sunt asa de bune, de ce nu rezolva problema timpului?
      Asa ca eu pot sa ma pis pe ele de telefoane si "aifoane" cu "taciscrin", caci n-o sa ma faca nici mai destept, si nici mai fericit. (mai ales ca pe multe telefoane cu touchscreen nu poti efectiv sa citesti o carte, au ecranele cam mici si trebuie sa belesti ochii bine si sa dai nspe mii de zoom-uri ca sa vezi ceva).
      Asa ca mai bine stau intins in pat cu un e-book in mana sau cu o carte clasica, pe celuloza, decat cu o jucarie sclipicioasa de pierdut timpul.

      Ștergere
    3. "Si ia spune-mi, cat timp economisesti prin acel tip de telefon cu acces la net?"

      Eu am adus ca si argument economiserea de resurse pentru crearea si fuctionarea acestui tip de aparat, fie ca stai in fata unui pc sau a unui telefon, timpul trece la fel.

      "Daca dispozitivele pe care tu le propovaduiesti pe aici sunt asa de bune, de ce nu rezolva problema timpului? "

      Aceste dispozitive sunt niste unelte, dar nu unealte care sa munceasca si sa gandeasca pentru tine, nu este treaba telefonului sa-ti administreze tie timpul.

      "Asa ca eu pot sa ma pis pe ele de telefoane si "aifoane" cu "taciscrin", caci n-o sa ma faca nici mai destept, si nici mai fericit. (mai ales ca pe multe telefoane cu touchscreen nu poti efectiv sa citesti o carte, au ecranele cam mici si trebuie sa belesti ochii bine si sa dai nspe mii de zoom-uri ca sa vezi ceva). "

      Nu trebuie sa ai "aifon", sunt si telefoane low budget care functioneaza la fel de bine daca sunt folosite de un om normal. Eu de exemplu am cumaprat un telefon care in magazin costa ~400 de lei dar, am dat doar 200 fiindca l-am luat second hand, acesti 200 lei reprezinta 1/8 din salariul meu, deci am muncit ~20 de ore pentru el(e mult?), care pe termen lung renteaza fiindca imi recuperez investitia prin economia de curent.
      Poti foarte bine sa citesti si de pe aceste tipuri de telefoane, de exmplu pe al meu care are ecranul putin mai mare decat renumitul iphone, scrisul este suficient de mare incat pot sa citesc lejer si de la 1m distanta.

      "Asa ca mai bine stau intins in pat cu un e-book in mana sau cu o carte clasica, pe celuloza, decat cu o jucarie sclipicioasa de pierdut timpul."

      Adica iti bati joc de timpul celor care creaza e-book-uri? Chiar a trebuit sa-ti cumperi un e-book? Astea-s mofturi nene. Ce fel de comunist mai esti si tu?

      Ștergere
    4. "Eu am adus ca si argument economiserea de resurse pentru crearea si fuctionarea acestui tip de aparat"

      Si de ce ma rog ilustrii proiectanti de la apple (cu "a" mic), blackberry sau mai stiu eu ce firma nu s-au gandit sa faca de la inceput un asemenea aparat si nu au avut de la inceput in vedere economisirea de resurse?
      Eficienta unui dispozitiv trebuie sa fie o prioritate si trebuie proiectata de prima data, trebuie avuta in vedere inca din faza de desen, si nu e ok sa ajungi la cel mai economic dispozitiv printr-o obscena evolutie tehnologica ("evolutie" care per ansamblu costa multi, multi bani, deci nu prea e economie, cel putin nu cum o prezinti tu). Pana sa se ajunga la telefonul ala al tau cu care stai comod in pat, au existat n-spe mii de alte modele de telefoane mai putin performante, al caror numar imens a costat multe resurse.

      "Aceste dispozitive sunt niste unelte, dar nu unealte care sa munceasca si sa gandeasca pentru tine"

      Pai si daca uneltele aste sunt atat de eficiente, cum de timpul liber al oamenilor se micsoreaza pe zi ce trece, iar oboseala, stresul si nelinistea primeaza?

      "m muncit ~20 de ore pentru el(e mult?)"

      Nu stiu daca-i mult sau putin, insa as fi curios sa stiu cate carti cap-coada ai reusit sa citesti pe acel telefon-minune al tau.

      "Chiar a trebuit sa-ti cumperi un e-book?"

      Da, chiar a trebuit, din ratiuni practice. Dai niste bani la inceut (nu multi) si apoi poti downloada carti gratis n-spe mii din n-spe mii de domenii in format electronic (PDF sau altul), in lb romana sau alta. Daca as fi cumparat pe celuloza toate cartile care ma interesau, dadeam faliment demult. Insa e-book-ul e doar pt citit; el nu-ti ofera surogate si iluzii prin care pierzi timpul si contactul cu lumea in care traiesti, pe cand telefoanele cu nspe mii de functii tocmai asta fac.

      Ștergere
    5. "Si de ce ma rog ilustrii proiectanti de la apple (cu "a" mic), blackberry sau mai stiu eu ce firma nu s-au gandit sa faca de la inceput un asemenea aparat si nu au avut de la inceput in vedere economisirea de resurse?"

      Inca nu avansasem suficient tehnologic, chiar daca tehnologia touch era disponibila de prin anii 60,nu era practica cu telefoane de 3 kg, care aveau doar functia de vorbire. Uite de exemplu telefonul meu are un procesor de 1 ghz si 512 ram, cam atat am avut eu la un pc de acum ~8 ani de zile, si nu era tocmai un pc care puteam sa-l pun in buzunar. Trebie sa existe o evolutie a tehnlogiei, in acelas sens in care exista o evolutie a vietii. Daca am merge dupa tine, inca am mai folosi porumbelul, spre bucuria ta.

      "Pai si daca uneltele aste sunt atat de eficiente, cum de timpul liber al oamenilor se micsoreaza pe zi ce trece, iar oboseala, stresul si nelinistea primeaza?"

      Eu am sufiecient timp liber sa fac ceea ce doresc, daca alti oameni sunt prosti administratori ai timpului vietii lor, trebuie sa discuti cu ei aceasta problema.

      "as fi curios sa stiu cate carti cap-coada ai reusit sa citesti pe acel telefon-minune al tau."

      Am citit 2 de pe el, fara nici o problema.

      "Daca as fi cumparat pe celuloza toate cartile care ma interesau, dadeam faliment demult."

      Nu trebuie sa le cumperi, trebie doar sa-ti faci un abonament la o biblioteca judeteana. Nu ai nevoie cu adevarat de acel e-book. De banii pe care i-ai irosit pe acest moft, puteai sa fi comunist cu clasa de jos din Romania, clasa care nu-si permite luxul de a sta pe net.

      " Insa e-book-ul e doar pt citit; el nu-ti ofera surogate si iluzii prin care pierzi timpul si contactul cu lumea in care traiesti, pe cand telefoanele cu nspe mii de functii tocmai asta fac. "

      Faptul ca telefoanele au mai multe functii reprezinta un avantaj, de exemplu eu am si gps care m-a scutit de multa pierdere de timp cand a trebuit sa merg intr-un alt oras. Dupa cum spuneam telefonul este o unealta, nu are nici o obligatie sa-ti administreze tie timpul. Daca tu iti cumperi o lopata si, in loc sa o folosesti pentru spatat, incepi sa-ti dai in cap cu ea ca bezmeticu, nu va fii vina lopetii ca tu ti-ai spart capul.

      Ștergere
    6. " Trebie sa existe o evolutie a tehnlogiei, in acelas sens in care exista o evolutie a vietii. "

      Asta e un cliseu consumeristo-capitalist rasuflat, folosit pt spa;larea pe creier a turmei. E formulat de parca ar fi un truism, ceva evident, insa sunt invatat cu genul asta de dejectii. "Evolutia" asta a tehnologiei consuma multe resurse si baga bani grei an de an in buzunarele corporatiilor.

      Ștergere
  6. Auzi bai Alex, ce mai stii ma pulete despre prietenul nostru Mistrets, tot cu Vocea Rusiei isi face veacul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Matea, pe acest internet poti sa dai si de dracul impielitat si sa-l intrebi ce site-uri viziteaza. Eu am o politica pe acest blog si nu permit discutii despre subiecte personale; deoarece nu-mi place barfa in public, ci doar in particular (cateodata). Daca nu stii cum sa dai de prietenul nostru comun, da-mi un email si te ajut eu cu un numar de telefon sau cu alte date.

      Ștergere
    2. godless, am o intrebare off topic, sper sa ma poti lamuri cat de cat sau sa ma ajuti te rog cu un link sau ceva.
      Problema e urmatoarea:
      Presupunem ca la un moment dat (in timp ce ma uit la Tv...de exemplu) vine cineva care ma baga intr-o cutie sau ma leaga la ochi, ma rapaste si ma transporta intr-un alt loc de pe Terra. Nu stiu cat a durat "calatoria".
      Dupa ce sunt debarcat in acel loc necunoscut (insula pustie), care este minimul necesar de cunostinte si minimul necesar de accesorii / improvizatii de care ma pot folosi pentru a afla longitudinea si latitudinea acelui loc?
      Adica daca n-am nici un fel de instrument la mine si nici o harta (practic, cu mana-n cur), cum aflu unde sunt in insula aceea pustie?
      Precizez ca nu am reusit sa rezolv aceasta problema.
      Sper sa imi poti spune, caci m-am gandit ca fiind chestie ce tine strict de stiinta (iar pe tine te pasioneaza stiinta), poate ma vei ajuta.

      Ștergere
    3. Nici eu nu stiu sa-ti spun insa nu prea vad de ce ti-ai pune aceasta intrebare si nu te-ai intreba cu ce pleci de acolo, daca ai ce manca si ce bea, etc, pe o insula pustie. Presupun ca trebuie mai intai sa-ti satisfaci nevoile primare si abia dupa ce esti cu astea in regula poti sa-ti pui problema locatiei tale, care problema chiar sa o rezolvi, nu-ti garanteaza in nici un fel vreo iesire din situatie. Poti sa te afli pe o insula pustie fara mijloace de-ati construi o ambarcatiune ca sa te deplasezi in alte directii.
      Eu sunt un mare fan al tehnologiilor care sunt folosite pentru "perception enhancement" - gen microscop, telescop - tehnologii care iti ofera o cunoastere mai buna a realitatii.
      Oamenii prin vechime aveau sisteme de orientare in functie de stele, noi le-am pierdut, caci avem instrumente mai bune si mai sofisticate. Cred totusi ca scenariul cu insula pustie chiar daca este foarte improbabil, te predispune la moarte si in caz ca ai cunoaste locul unde te afli nu ti-ar folosi prea mult, fiind singur. Pana si Robinson Crusoe si-a luat ajutor ca sa-si construiasca o canoe mai solida.

      Ștergere
    4. Pai am citit mai demult Insula misterioasa a lui Jules Verne si scria acolo ca un inginer (Cyrus Smith, cred ca stii daca ai citit romanul) a infipt un bat intr-un loc neted de pe o plaja ca sa constate trecerea soarelui la meridianul insulei (voia sa stie deci care era miezul zilei in acel punct al globului). El masura micsorarea umbrei in timp ce soarele inainta incet, a facut apoi niste calcule pe care nu le-am inteles caci imi lipsesc asemenea cunostinte.
      Oricum, situatia din roman se poate intampla si-n realitate, deci nu este pura fictiune, de asta te-am intrebat.
      Mersi oricum!

      Dar mai am o nelamurire (de data asta, in legatura cu un articol scris de tine). Ai scris tu cu ceva timp in urma un alt articol intitulat Locuri de munca.

      http://sclavii.blogspot.ro/2013/10/locuri-de-munca_7.html

      Nietzsche parca spunea (daca nu, te rog sa ma corectezi) ca cel ce nu dispune de minimum jumatate din timpul sau este un sclav. Ideea este ca eu, ca si multi altii, stau la serviciu 8 ore pe zi, uneori chiar mai mult si nu prea mai apuc sa fac ceea ce-mi doresc in ce priveste timpul liber, vacante, sport, hobby-uri, pasiuni s.a.m.d, iar chestia asta ma indispune teribil. Daca imi schimb locul de munca, e ca si cum mi-as schimba asupritorul (dupa cum spuneai si tu), asa ca nu cred ca as rezolva prea multe. Ma simt ca un sclav, mai ales ca uneori trebuie sa plec capul in fata unor indivizi care sunt pe o treapta ierarhica mai mare la serviciu (de ex seful, directorul etc), dar ca nivel de cultura sunt cam la pamant fata de mine. Ma enerveaza la maximum lucrul asta, mai ales daca respectivii isi permit sa atenteze la timpul meu liber tinandu-ma uneori peste program sau chemandu-ma intr-una din zilele mele libere.
      Imi place mult sa citesc si pot sa spun fara sa ma mandresc ca am citit mai mult la viata mea decat au citit toti superiorii mei de la serviciu luati toti impreuna, iar serviciul a inceput sa-mi ia si aceasta placere (vin obosit seara si nu ma mai pot concentra prea bine la lecturat).
      Care ar fi una dintre solutii ca sa nu mai fim sclavi sau iobagi legati de glie? Renuntarea la jobul clasic (adica demisia), urmata de incercarea de a-ti face o afacere personala, o firma proprie, un PFA sau ceva? Asa macar ai sti ca lucrezi pt tine si nu pt altulș ai sti ca traiesti din lucrul propriilor tale maini si nu din ceea ce binevoieste stapanul sa-ti dea. Tu ce opinie ai?
      De altfel, la profilul tau am vazut ca ai scris la rubrica profesie faptul ca esti sclav. De ce ai sris asta? Iar daca totusi te consideri sclav, de ce nu faci ceva sa schimbi scenariul? De ce nu demisionezi pur si simplu ca apoi sa te apuci de o afacere proprie, o initiativa personala?
      Ai vreo opinie sau ceva in legatura cu ce te-am intrebat pana acum?

      Ștergere
    5. A, tot in legatura cu eventuala afacere personala, acum este posibil ca oamenii sa acceseze fonduri europene pt a-si dezvolta o afacere. Ce parere ai de accesarea acestui gen de fonduri? Sunt ele o solutie pt a scapa de statutul de sclav?

      Ștergere
    6. Ideea este ca eu, ca si multi altii, stau la serviciu 8 ore pe zi, uneori chiar mai mult si nu prea mai apuc sa fac ceea ce-mi doresc in ce priveste timpul liber, vacante, sport, hobby-uri, pasiuni s.a.m.d

      Da, aceeasi situatie si la mine afara de faptul ca timpul efectiv de lucru este in medie 2-3 ore, chiar daca stau acolo 7 ore pe zi. Eu timpul liber de la lucru il folosesc tot pentru citit, asa ca acest post de sclav imi este deocamdata convenabil, deoarece imi ofera securitate financiara si pot si sa-mi vad de ale mele.

      Ma simt ca un sclav, mai ales ca uneori trebuie sa plec capul in fata unor indivizi care sunt pe o treapta ierarhica mai mare la serviciu (de ex seful, directorul etc)

      Aici cred ca o iei prea personal; pai tu crezi ca de exemplu Barack Obama nu este sclav? Ia gandeste-te ce program are individul asta de dimineata si pana seara, vai de pielea lui de nenorocit, ala este stresat non-stop. Mai ales ca daca calca gresit si nu face ceea ce i se comanda sa faca (caci si el are niste indivizi care-i comanda) e probabil ca o sa-si ia niste gloante in cap, nu il concediaza pur si simplu. Valabil si pentru ceilalti idioti care se cramponeaza de cat de sus sunt ei in ierarhie uitand ca sunt sclaviti intr-un mod desavarsit. Sistemul asta ne face pe toti sclavi, deoarece nu este un sistem proiectat sa ii faca pe oameni sa prospere in interiorul lui ci este un sistem "incropit" de catre fortele istoriei, fara a avea ca principiu de baza bunastarea indivizilor.

      Care ar fi una dintre solutii ca sa nu mai fim sclavi sau iobagi legati de glie? Renuntarea la jobul clasic (adica demisia), urmata de incercarea de a-ti face o afacere personala, o firma proprie, un PFA sau ceva? Asa macar ai sti ca lucrezi pt tine si nu pt altulș ai sti ca traiesti din lucrul propriilor tale maini si nu din ceea ce binevoieste stapanul sa-ti dea. Tu ce opinie ai?

      Ideea este sa ai securitate financiara si in acelasi timp acest lucru sa nu-ti ocupe toata viata. Eu in locul tau as migra inspre un job unde e mai mult timp liber; chiar daca esti patron si ai biznisul tau, asta nu-ti garanteaza libertatea deoarece poti sa ajungi sclavul acelui biznis. Tu stii mai bine ce capacitati ai si la ce te pricepi, insa daca as vrea sa te ajut cu ceva atunci ti-as spune ca exista niste capacitati ale oamenilor care sunt necesare si care prezinta reusita in orice domeniu, in orice tip de activitate, si care se pot educa, de exemplu persistenta si vointa. La fel de importanta este si atentia, educarea atentiei.

      Ștergere
    7. De altfel, la profilul tau am vazut ca ai scris la rubrica profesie faptul ca esti sclav. De ce ai sris asta? Iar daca totusi te consideri sclav, de ce nu faci ceva sa schimbi scenariul? De ce nu demisionezi pur si simplu ca apoi sa te apuci de o afacere proprie, o initiativa personala?

      Nu vreau sa-mi petrec viata facand afaceri, eu as vrea sa scriu texte pe teme sociale si religioase. Acum sunt ocupat cu ceea ce-ti spuneam mai sus, eu studiez care sunt cele mai importante practici, dispozitii si capacitati care il pot face pe un om sa reuseasca intr-o intreprindere pe care si-o propune, si studiez asta la modul general. Pe masura ce am sa aprofundez studiul si practicile am sa incep sa ma gandesc si cum sa-mi produc securitate financiara fara sclavagism, insa deocamdata eu sunt ocupat cu dezvoltarea mea personala in aceste aspecte in care am descoperit ca sunt putin cam handicapat. Am descoperit niste lucruri ingrozitoare - zice acolo ca poti sa ai un IQ de 160 si o cultura extraordinara, sa nu-ti iasa nimic din ceea ce-ti propui sa faci, din cauza ca tu nu te descurci sa-ti identifici si sa-ti controlezi emotiile.
      Vreau deci sa am mintea clara, limpede si calma si sa ma pot concentra asupra asupra lucrurilor la care trebuie sa ma concentrez, nu sa-mi zboare mintea la cai verzi pe pereti, asa cum se intampla - ca atare imi ocup timpul cu tot felul de practici mentale, cu meditatie si cu studiul cartilor de psihologie care trateaza aceste subiecte. Si mai devreme sau mai tarziu am sa scot si sclavia din schema.

      Ștergere
    8. Multumesc pt linkul de pe wikipedia.

      "eu studiez care sunt cele mai importante practici, dispozitii si capacitati care il pot face pe un om sa reuseasca intr-o intreprindere pe care si-o propune, si studiez asta la modul general. Pe masura ce am sa aprofundez studiul si practicile am sa incep sa ma gandesc si cum sa-mi produc securitate financiara fara sclavagism (...)"

      M-ai facut curios. Imi poti da, te rog, niste exemple de link-uri sau pdf-uri sau carti pe subiectul asta sa citesc si eu? Ma refer la acelea pe care le-ai citit in trecut, precum si cele pe care le citesti in prezent si ti-au placut, ca apoi sa-mi fac si eu o parere despre ele.

      "mi ocup timpul cu tot felul de practici mentale, cu meditatie si cu studiul cartilor de psihologie care trateaza aceste subiecte."
      Ar fi prea mult daca te-as ruga sa-mi mentionezi niste exemple de asemenea carti (titluri)?

      Ștergere
    9. Intr-adevar, cica sclavia e 'lumea mentala', adica cum percepi tu lumea, nu cum este ea cu adevarat.
      Asta ar fi extrema idealista, la extrema opusa fiind pesimismul sinistru, ca orice ai face nu poti sa scapi de predestinarea societatii care sclavageste pe toata lumea.
      Imi pare ca ambele viziuni au cate putina dreptate fiecare... si orice viziune, de o minima sofisticare, ilustreaza o fateta oarecare a adevarului.
      Cea mai multa dreptate este atunci cand poti sa cumulezi dreptatile partiale ale fiecarui punct de vedere.
      Si nu cautand punctul de vedere corect!
      Nu exista punct de vedere corect. Opiniile sunt opinii, iar cel mai bun lucru pe care trebuie sa il evoce este... echidistanta!

      Indeed, cand iei la cunostinta de cat mai variate perspective... gandesti practic ca mai multi oameni, care au gandit fiecare in cate un fel aparte.

      de exemplu, conceptul de securitate financiara este o capcana a propriei minti. trebuie sa admit ca si eu sunt prins in ea... dar o recunosc ca atare :)
      in a way, un cersetor care nu s-a gandit niciodata la 'securitate financiara'... e mai safe decat bill gates cu toata securitatea lui financiara!
      griji si concepte din-astea se improvizeaza cu duiumul: securitate emotionala, energetica etc.

      Ștergere
    10. @ Adi

      Uite una din chestiile ce ma preocupa pe mine: de ce trebuie sa stam 8 ore pe zi la majoritatea locurilor de munca? De ce sa stai inchis intr-o cladire 8 ore pana la finalul programului, zi de zi, de parca ai fi la puscarie? Cine si de ce a stabilit acest numar de 8 ore/zi? De ce nu 7 ca in Franta, sau 9 sau 10 ore? De ce nu 5 sau 4? Parca-i un numar scos din palarie. Mi se pare o irosire a propriei vieti sa stai intemnitat zi de zi atata timp intr-o cladire.

      "de exemplu, conceptul de securitate financiara este o capcana a propriei minti. trebuie sa admit ca si eu sunt prins in ea... dar o recunosc ca atare :)"

      Poti detalia?

      Ștergere
    11. @ Adi

      "Cea mai multa dreptate este atunci cand poti sa cumulezi dreptatile partiale ale fiecarui punct de vedere.
      Si nu cautand punctul de vedere corect!"

      Care este dreptatea punctului de vedere ce afirma ca un program "normal" de lucru este de 8 ore, pe care trebuie sa-l respecti, iniferent ca tu termini treaba in 3 ore sau mai putin?

      Ștergere
    12. https://www.youtube.com/watch?v=ohJuREhJ_OY

      Ștergere
    13. @Motanul incaltat
      M-ai facut curios. Imi poti da, te rog, niste exemple de link-uri sau pdf-uri sau carti pe subiectul asta sa citesc si eu? Ma refer la acelea pe care le-ai citit in trecut, precum si cele pe care le citesti in prezent si ti-au placut, ca apoi sa-mi fac si eu o parere despre ele.


      Adresa mea de email - godless1859@gmail.com. scrie-mi care-i adresa ta de mail si am sa-ti trimit niste carti.

      Ștergere
    14. "scrie-mi care-i adresa ta de mail si am sa-ti trimit niste carti."

      prezentul.optimist@gmail.com

      Mersi anticipat Godless!

      Ștergere
    15. lol, cred ca optimismul e cel mai mare pacat!

      Ștergere
    16. @Godless

      Am primit pe mail fisierele, le-am si descarcat. Chiar o sa le citesc. Multumesc inca odata si sarbatori fericite!

      Ștergere
    17. "cred ca optimismul e cel mai mare pacat!"

      Pai iti dau un citat chiar din clipul tau recomandat cu Krishnamurti.
      What is time? Time is hope. Hope is time. Acuma na, inca nu l-am vizionat pe tot cap coada caci efectiv n-am avut timp, ci deocamdata doar cateva franturi. Sper sa nu fi scos eu afirmatiile din context.

      Ștergere
    18. Da, ai reusit sa scoti din context!
      Sau, poate nu neaparat sa le scoti din context...ci sa nu evaluezi contextul corect, in care sa interpretezi afirmatiile.
      In concret, time este cel mai mare dusman al omului :))

      La indieni, Kali e zeita timpului, intruchipeaza distrugerea si moartea.
      Cand am fost la Calcuta, am vazut cel mai urat idol din toate pe care le-am vazut vreodata:
      http://westbengaltouristplaces.files.wordpress.com/2013/01/west-bengal-tourist-places-kalighat-maa-kali.jpg
      Desi templul in care se afla e extraordinar de superb:
      https://vivaciousanushri.files.wordpress.com/2013/12/dakshineswar-kali-temple-kolkata.jpg

      Ștergere
  7. Sa mor cand am vaz in Anglia aveau stapanii de caini un gadget care le arunca mingea de tenis sa fuga dupa ea...avantajul epocal fiind ca trebuie sa miste mai putin mana!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Godless
    off topic

    Stii ceva de mizeria asta?
    http://www.romanialibera.ro/politica/partide/proiect-de-lege--vot-obligatoriu--daca-nu-votezi--amenda-platesti-348266

    Ce zici, ne luam amenda daca nu votam?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-au cum sa bage legea aia; eu oricum nu votez. Ideal ar fi sa nu mearga nimeni la vot, sau sa mearga cel mult 5% din populatie, macar asa pentru efectul artistic, ca sa inteleaga toti ca ne-am prins ca joaca asta de-a democratia este doar o reprezentatie pentru prostirea populatiei.
      Sa mergi la vot este o forma fara fond, caci cine ocupa functiile este decis nu de catre populatie ci de catre alte cercuri.

      Ștergere
    2. @ Godless 1859

      Mi-am achizitionat de curand un telefon mobil cu touchscreen, din asta mai nou, dotat cu camera foto de rezolutie mare + camera video + functie de reportofon ce capteaza sunetul de la 'jde metri distanta + mp3 player + GPS si internet nelimitat + alte 'jde mii de functii pe care nu le mai enumar. L-am cumparat (cu abonament pe 2 ani) deoarece am considerat util sa am toate aceste optiuni intr-un singur aparat, adica daca merg undeva sa nu fiu nevoit sa car nspe gadgeturi separate dupa mine, ci unul singur, micut, care incape intr-un buzunar.
      Ce este rau in asta? Ce este rau ca cu ajutorul unui aparat de cativa centimetri sa poti avea avea acces oricand si oriunde la informatie, sa accesezi internetul, sa downloadezi carti electronice si sa le citesti, sa inveti cum sa te orientezi mai bine in oras sau in natura folosind GPS-ul, sa faci poze fara numar de o rezolutie impecabila?
      Sa inteleg ca in ochii tai eu sunt un "ratacit", un individ spalat pe creier de ideologia capitalisto-consumerista? Sa inteleg, ca de fapt eu nu aveam nevoie de acel telefon? Era deci mai bine ca atunci cand de ex voiam sa ma orientez in oras, sa intreb lumea in dreapta si-n stanga milogindu-ma de un raspuns cat de cat bun, decat sa introduc efectiv adresa si sa urmez indicatiile GPS-ului incorporat? Lamureste-ma si pe mine, te rog frumos.

      Ștergere
    3. N-am zis ca orice obiect care este pe piata este inutil, iar articolul meu nu se numeste telefonul mobil sau computerul (pana si eu detin astfel de obiecte), se numeste prajitorul de paine. Ideea din spatele lui a fost exact aceea de- a crea aceasta discutie, in care diferite idei sunt puse sa se confrunte pe tema utilitatii unor obiecte care exista pe piata, nu a tuturor obiectelor de pe piata.

      Ce este rau ca cu ajutorul unui aparat de cativa centimetri sa poti avea avea acces oricand si oriunde la informatie, sa accesezi internetul, sa downloadezi carti electronice si sa le citesti, sa inveti cum sa te orientezi mai bine in oras sau in natura folosind GPS-ul, sa faci poze fara numar de o rezolutie impecabila?

      Exista totusi oameni care folosesc atat accesul la informatie cat si orientarea prin GPS numai la lucruri nenorocite, inclusiv ca sa ucida pe altii; altii folosesc aceeasi tehnica pentru dezinformare in masa; lucrurile sunt mult mai complicate decat faptul ca cineva vrea un iphone, odata ce incepi sa iei in considerare toate efectele lor la scari de spatiu si de timp care depasesc dorinta ta umana de-a detine un astfel de dispozitiv. Tematica asta este abordata de regula de catre SF-isti - mai exact relatia dintre oameni si masini, o relatie plina de probleme si incurcaturi.

      Eu sunt de parere ca ar trebui sa mai incetinim evolutia unor tehnologii care sunt puse in slujba instinctelor si emotiilor noastre primare si sa acceleram evolutia tehnologiilor (materiale sau intelectuale) care servesc la educarea acestor emotii si la controlul lor rational. Emotiile, sentimentele si predispozitiile noastre functioneaza perfect in scenarii care erau intalnite aproape nonstop acum 40 000 de ani si care devin din ce in ce mai rare, pe masura ce mediul din jurul nostru este sofisticat si modificat .. de catre noi. Asta se cheama dezechilibru ecologic si noi suntem subiectii principali ai acestui dezechilibru.

      Ștergere
    4. Mereu o sa apara cineva sa zica: bine, dar reintoarcerea in jungla pare mai rea decat toate distrugerile pe care le face abuzul de tehnologie.
      Cred ca trebuie sa depasim tipul de gandire care ne-a adus in situatia asta... triumful supravietuirii!
      Trebuie sa abandonam notiunea de utilitate... ca sa aflam adevarul. Altfel putem sa ramanem cu utilitatea si 'beneficiile' cu duiumul, despre care vbesti.
      Imi pare ca trebuie sa ne concentram asupra unui optim, a echilibrului. In fond, trebuie sa revenim la ratiune, sa ne punem mereu intrebari.
      Daca imi place sa ma joc cu cainele, la ce dracu sa cumpar dispozitiv de aruncat mingea?
      Cand mie imi place sa o arunc cu mana mea! Doar pt ca e hype sa am multe gadgeturi ?!
      Daca mie imi place sa pun branza pe paine, la ce sa cumpar toaster... ca sa castig 1 minut dimineata, pe care sa-l stau in traffic jam?

      Ștergere
    5. Trebuie sa abandonam notiunea de utilitate... ca sa aflam adevarul.

      Eu cred ca adevarul ne serveste pentru a face ceea ce ne este util, pentru a ne conserva viata; adevarul este cea mai utilitariana valoare a noastra, si daca stai sa te gandesti, a avea o perceptie cat mai corecta a realitatii deriva din nevoia noastra de supravietuire; nevoia de supravietuire este nevoia de adevar. Trebuie sa stim adevarul ca sa putem supravietui. De ce nu ar trai un om in deplina defazare fata de realitate; ce se intampla cu el daca traieste intr-o lume imaginara, care nu are legatura cu realitatea? Iti spun eu - da coltul foarte repede.

      Daca imi place sa ma joc cu cainele, la ce dracu sa cumpar dispozitiv de aruncat mingea?
      Cand mie imi place sa o arunc cu mana mea! Doar pt ca e hype sa am multe gadgeturi ?!


      Cred ca stim noi doi care-i problema; ideea ar fi nu ca ne place nou aruncatorul e minge la caini ci ca comerciantii au foarte multa putere si isi folosesc aceasta putere ca sa spele pe creieri populatia sa le cumpere gadgeturile imbecile - intru marirea perpetua si canceroasa a puterii lor; daca il obisnuiesti suficient de mult pe un om, lui o sa-i paca si sa stea in jug si sa traga la plug, ca o vita, ce sa mai vorbim de aruncatoare de mingi pentru caini, care-l faca sa se simta cool.

      Ștergere
    6. Adevarat este ceea ce este util.
      Nu-mi place deloc asemenea sustinere utilitarista.
      Este... atat de nonfilosofic, atat de trivial. Complet irelegios si antiartistic.
      Daca asta e adevarul, atunci prefer sa nu am de a face cu el... si sa traiesc in minciuna!
      Mie minciuna imi este mai utila...si nu pt conservarea vietii, ci pt ca asa imi place mie :)

      Desigur, nu cred ceea ce spun in ultima parte.
      Desi daca asta e adevarul, ceva in concordanta cu utilitarismul sau hedonismul, atunci prefer sa nu am de a face cu el.
      Si simt ca spunand asta sunt mai aproape de adevar decat beneficiind de orice uzufruct al unei informatii care imi aduce o utilitate concreta in viata de zi cu zi.

      Ștergere
    7. "Adevarat este ceea ce este util.
      Nu-mi place deloc asemenea sustinere utilitarista.
      Este... atat de nonfilosofic, atat de trivial. Complet irelegios si antiartistic. "

      Subscriu si eu la aceasta opinie.
      In plus, "utilitatea" mi se pare relativa si tare subiectiva. Ceea ce e util pt mine poate sa nu fie pt tine.
      Bineinteles, se poate spune ca sunt unele chestii care-s universal utile pt toti indivizii speciei Homo sapiens, ca de pilda procreerea. Dar acum pun din nou intrebarea: de ce este "util" pt Cutarescu de exemplu sa toarne un plod? Doar pt ca-si transmite genele mai departe? Dar poate gennele lui nu-s bune, el nefiind cine stie ce mascul alfa dominant, ba poate ca e si alienat mintal sau handicapat. Doar pt ca turnand un plod ar avea sprijin la batranete? Nu-i deloc o garantie, caci majoritatea plozilor dupa ce cresc pleaca la casele lor, se casatoresc, unii pleaca in alte tari etc, asa ca nu stau sa ingrijeasca de parintele coplesit de batranete si sa-l stearga la cur sau sa-i dea clasica cana cu apa. Si chiar daca ar sta sa-l stearga la cur, de ce ar fi utila chestia asta?
      Ca ajuta la propasirea speciei? Da ce, specia nu mai infloreste daca un individ obscur alege sa nu aiba copii?
      Exemplele pot continua.

      "Desi daca asta e adevarul, ceva in concordanta cu utilitarismul sau hedonismul, atunci prefer sa nu am de a face cu el."

      Exact, caci astfel adevarul nu ar mai fi deloc ceva util, ci util in acest caz ar fi, asa cum ai spus, sa nu ai de a face cu el.

      Ștergere
    8. Adevarat este ceea ce este util.
      Nu-mi place deloc asemenea sustinere utilitarista.


      N-am zis asta, am zis ca o reprezentare cat mai corecta a realitatii este absolut necesara pentru supravietuire. Nu stiu daca este si suficienta dar cert este ca fara ea esti in situatia nebunului, care poate sa fie extrem de fericit dar niciodata pentru o prea mult timp.

      Este... atat de nonfilosofic, atat de trivial. Complet irelegios si antiartistic.

      Dar eu spun ca este adevarat, chiar daca n-o suna prea elevat sau prea filozofic. Pentru ca orice organism sa supravietuiasca el trebuie in primul rand sa aiba o reprezentare cat mai buna si mai corecta a realitatii, trebuie chiar daca el nu gandeste, sa aiba ochi care vad bine, urechi care aud bine, si un miros corect, in sensul ca lucrurile care-i sunt daunatoare trebuie sa-i miroasa dezgustator, in timp ce cele care-i sunt utile supravietuirii si propasirii trebuie sa-i miroasa frumos. Daca se intampla invers ajunge la faliment destul de rapid.
      Eu zic ca adevarul nu reprezinta decat perceptia si reprezentarea corecta a realitatii, adusa la rang de idee. Ca exista adevaruri care nu sunt utile, este clar, caci exista destul tabloide si ziare de scandal, insa un om care consuma asa ceva o face doar din cauza ca este lipsit de niste adevaruri de la un nivel mai de baza.

      Nu-mi place deloc asemenea sustinere utilitarista.

      Dar si placerea nu este decat metoda inventata de natura ca sa ne faca sa facem unele lucruri care ne sunt avantajoase supravietuirii, precum si durerea ne face sa le evitam pe cele care ne sunt daunatoare. Ca ele declanseaza comportamente automate care se potriveau mult mai bine intr-un mediu in care noi acum nu mai traim, este alta poveste. O fiinta umana reprezinta o colectie de "obiceiuri" fizice si chimice care "se pricep" foarte bine la propria lor perpetuare, caci daca n-ar fi, nu s-ar mai povesti despre ele, ci poate despre altele.

      Desi daca asta e adevarul, ceva in concordanta cu utilitarismul sau hedonismul, atunci prefer sa nu am de a face cu el.

      De ce? Ce inseamna ca nu-ti place sa ai de-a face cu acest adevar? Doar nu cumva esti vreun hedonist din asta?

      Ștergere
    9. lol, asta da maxima!
      astfel adevarul nu ar mai fi deloc ceva util, ci util in acest caz ar fi, asa cum ai spus, sa nu ai de a face cu el

      imi pare ca toate intrebarile astea se nasc dintr-o confuzie: in fond, ce rost are supravietuirea?
      Tot o sa mori... o data si o data, daca e mai devreme sau mai tarziu, mai urat sau mai frumos... n-are, in realitate, nicio importanta :)))
      Sa nu mai zic de intrebarea-cheie: ce rost are rostul?
      Ce inseamna sa insemne?

      Solutia avansata in dialogurile lui Krishnamurti (si a tuturor inteleptilor de sorginte mistica, intr-o masura sau alta) este a constata ca eu-ul este iluzoriu. Dpdv al a fi un punct de vedere, este cu 100 capete peste nihilism, materialism si orice altceva.

      Ștergere
    10. imi pare ca toate intrebarile astea se nasc dintr-o confuzie: in fond, ce rost are supravietuirea?

      N-are nici un rost; pur si simplu nu s-ar fi putut intampla altfel, decat ca organismele evoluate sa supravietuiasca asa cum o fac si sa aiba inscris foarte adanc in ADN-ul lor si in comportamentul derivat din acesta o foarte puternica compulsie de-a supravietui. Este un dictat al biologiei si deci o lege a fizicii; Ca un om va face tot ce-i sta in putinta sa supravietuiasca este ca si cum ai zice ca un obiect isi va continua miscarea rectilinie si uniforma pana cand o forta va actiona asupra lui si-l va accelera intr-o alta directie.

      . n-are, in realitate, nicio importanta :)))

      N-are nici o importanta pentru o instanta imaginata a obiectivitatii absolute, care nu are nici o asteptare de la realitate si nici un atasament fata de vreun obiect din realitate, are importanta pentru tine sa supravietuiesti si pana la urma nu are importanta ca acea instanta a obiectivitatii absolute nu-i interesata de supravietuirea ta, ci are importanta ca tu esti interesat de supravietuirea ta - cel putin din punct de vedere al consecintelor la nivel fizic.
      Pentru acea instanta a obiectivitatii absolute nimic nu are importanta deoarece ca un lucru sa fie important el trebuie sa fie obiectul special al focusului, al atentiei, el trebuie ridicat cumva din starea de egalitate cu celelalte lucruri si pus pe un soclu.

      Solutia avansata in dialogurile lui Krishnamurti (si a tuturor inteleptilor de sorginte mistica, intr-o masura sau alta) este a constata ca eu-ul este iluzoriu

      Sigur ca este, insa daca nimic nu supravietuieste este din cauza ca totul se transforma, si undeva inauntrul acestei transformari perene, se afla si acest eu, asa cum este el - iluzoriu.

      Ștergere
    11. totul se transforma... cred ca aceasta este cea mai importanta dintre afirmatiile care se pot face cu limbajul uman.

      Imi pare ca forta cea mai mare a afirmatiei sta in a nu privi 'totul' ca un substantiv colectiv... in fine, lasand la o parte ca gramatical e pronume nehotarat :)
      Sa nu privim totul bottom-up, ci top-down: totul nu este o colectie de tot ceea ce exista.
      Ci tot ceea ce percepem noi 'individual' ca exista... sunt de fapt faze ale transformarii 'totului'
      Ca 'transformare' este activitatea specifica a 'totului'. mai degraba decat ca diversele parti evolueaza de la o stare la alta.
      In felul asta privind lucrurile, evident ca eu-ul e iluzia fiecarei parti componente, care nu isi da seama ca e ca o celula intr-un organism.

      Ștergere
  9. nci eu nu votez este ca si cum m-as duce la restaurant, comand meniul zilei iar ospataru' imi aduce 14 farfurii cu 'rahat' ..unele pline, altele pe jumatate pline, unele pe sfert, altele 'vegane' (rahat 'vegetal') trag o injuratura neaosa ospatarului ma ridic si plec. scuzat' eu nu mananc rahat.
    Cristi.

    RăspundețiȘtergere