Pagini

marți, 6 octombrie 2015

Piaţa liberă este dictatură totală

    Este în prezent în mare vogă această ideologie a pieţei libere, la care foarte mulţi oameni subscriu. Şi acesta nu este un fapt extraordinar, avînd în vedere că sponsorii acestui curent de negîndire sînt plini de bani şi pot face reclamă nesfîrşită şi lobby etern acelor idei care susţin piaţa liberă.
   În esenţă, această tristă ideologie susţine că cererea şi oferta determină cursul economiei în cel mai bun mod cu putinţă, adică dacă îi lăsăm pe oameni să negocieze după voia lor ceea ce vor să cumpere, împreună cu producătorii, toată lumea va fi satisfăcută în cel mai înalt grad posibil. Problema generală a unui astfel de mecanism (dement) de reglare a economiei noastre este aceea că presupune că oamenii sînt mai deştepţi decît sînt în realitate, şi că ei ştiu foarte bine care-s serviciile şi obiectele de care ei au cea mai mare nevoie, presupune ca noi sîntem nişte actori raţionali. Iar noi ştim că aceasta este o eroare gravă, deoarece oamenii nu sînt în întregime raţionali şi chiar dacă ar fi deştepţi, ei nu pot fi deştepţi în toate domeniile, ci doar o minoritate va putea să fie suficient de pregătită intelectual ca să putem zice că aceia cunosc de ce au ei nevoie.
   Pe teren situaţia este mai dezastruoasă decît niciodată; unii cred ca ei au nevoie urgentă de-o trusă de şurubelniţe ca să poată răsuci un şurub la biroul din sufragerie, de ultima tabletă ieşită pe piaţă cu toate gadgeturile asociate, de un gel cu parfum pentru atmosfera din maşină, alţii de o brichetă cu led şi de o sticla de whiskey de care n-au mai băut niciodată, sau respectiv de o vopsea de păr cu culoarea exactă văzută într-o revistă de modă, ori poate de o operaţie estetica la degetul mic de la piciorul stîng şi neapărat o excursie la Paris.


  În fapt, lucrul de care acesti indivizi au cea mai urgentă nevoie, este nu mai mult creier, căci ei au destul creier, ei au nevoie să înceapă să-şi folosească creierul într-un mod nou, ciudat şi deosebit, de exemplu să înceapă să se întrebe la ce servesc toate acestea, pentru ce sînt ele? Şi tot întrebîndu-se aşa, unii dintre cei mai răsăriţi şi-ar răspunde că acestea le servesc ca să-i facă fericiţi. Iar dintre aceştia, cei mai avansaţi ar reuşi să descopere fără prea mare greutate, că deşi fericirea le este promisă, ea este una de foarte scurtă durată, o durată care variază undeva între 2-25 de secunde, după care apoi se revine la starea iniţială de plictiseală acerbă, anxietate reprimată şi de sentiment pătrunzător de neîmplinire. Unii chiar ar putea să se întrebe dacă este bine să fii fericit în continuu, dacă este bine să fii fericit cu motiv sau fără motiv, şi care sînt motivele pentru care este justificat să te simţi fericit.
   Tot trăind şi cugetînd la aceste lucruri, ei vor păşi inevitabil pe la o vreme pe calea adevărului şi vor recunoaşte că nu este atît de sigur că le trebuie neaparat un set nou de pahare, şi nu este atît de sigur că cel mai necesar lucru pentru ei este o pereche de căşti pentru smartphone, la fel cum nu este adevărul absolut că imediat în acest moment şi pe această planeta nu se mai poate trăi fără o sticluţă de ojă violet, sau fără o sticlă de vin roşu. E posibil să descopere că nu este o doctrină infailibilă aceea care zice că maşinuţa teleghidată e o prioritate absolută pentru copil, ci că în acest aspect lucrurile sînt foarte, foarte complicate.
   Sînt foarte complicate şi noi ar trebui să fim sceptici de fiecare dată cînd cineva ne zice că ştie de ce avem nevoie, dar mai ales cînd noi inşine ne zicem că ştim de ce avem nevoie. De unde ştim? Cum am aflat? Ce ne-a convins? Am judecat destul, şi dacă da, ce metode de judecată am folosit? Sînt nişte metode verificate, ori noi gîndim în acest aspect mai degrabă după ureche? De aceste întrebari este foarte mare nevoie, mare şi urgentă, şi apoi abia vom putea să spunem că avem o idee vagă despre rezonabilitatea a ceea ce considerăm necesităţi ale noastre.
    Utilizînd mai departe creierul în acel nou şi deosebit mod, vom afla cum că piaţa liberă este de fapt o vînzare de minciuni de dimensiunile colosale ale mai multor supermarketuri, este o hipervînzare de minciuni. Se spune că piaţa este liberă deoarece oamenii pot în mod liber să solicite din partea ei producerea unor obiecte şi servicii, însă cum ar putea ei sa facă acest lucru într-un mod neinfluenţat, cînd ei sînt supuşi non stop unei propagande extrem de sofisticate, executată cu mijloace ştiinţifice şi care funcţioneaza deci la fel de precis precum legile fizicii?
    Nu este vorba doar de reclamă, care este un produs psihologic specific designat pentru a influenţa oamenii să cumpere anumite servicii, este vorba de aspectul general al culturii consumeriste, este vorba de muzică, filme, literatură, arhitectură, modă, şi este vorba de comportamentul general al oamenilor de lîngă noi, care ne influenţează într-un mod decisiv. Odată ce cultura satisfacerii anumitor nevoi şi nu a altora, s-a înrădăcinat în societate, toti indivizii ajung să fie conduşi foarte puternic în a face anumite alegeri şi nu altele - ei fiind influenţati subconştient de comportamentul comunităţii. 
   Ceea ce îşi doresc oamenii sa aibă, este determinat deci cu aceste mijloace culturale şi ideologice, şi nu stă la latitudinea presupusei voinţe "libere" a omului, aceeaşi voinţă liberă care din punct de vedere ştiinţific este inexistentă. La nivel practic, alegerile noastre sînt dictate de această ideologie represivă, conservatoare şi retrogradă, parvenită de pe undeva din secolul XVI prin Ţările de Jos, dar cu rădăcini adînci în pamîntul lăcomiei. Este o ideologie represivă, conservatoare şi retrogradă deoarece prin totalitarismul ei, ne ocupă minţile cu întrebari stupide, false dileme şi orizonturi intelectuale foarte mărginite, împiedicîndu-ne să privim mai departe, cheltuindu-ne energia şi viaţa în nişte întreprinderi care ar putea fi considerate cel puţin bizare şi cel mult caraghioase dintr-o perspectivă mai largă.
   În loc să ne întrebăm de pildă, în ce fel de fiinţe trebuie să evoluăm, ce este bine să vrem pentru noi - ca specie, şi în loc sa reflectăm la condiţia umană, noi ne întrebăm ce culoare ne-ar plăcea mai mult să avem la adidaşi, şi ce fel de formă trebuie sa aiba ochelarii de soare, reflectînd la aceste futilităţi în faţa rafturilor supermarketului. Pentru a scapa din calea acestei ideologii dezastruoase a gîndi critic la dictatele ei este necesar, dar ca bonus, cine reuşeşte, scapă cu mai mulţi bani în buzunare şi mai mult timp liber. Iar dacă libertatea se găseşte pe undeva, atunci ea sigur se află în afara pieţei libere, care nu este o piaţă a gîndirii atente, nu este o piaţă a raţionalităţii, ci este o piaţă a ignoranţei mascată în libertate.

16 comentarii:

  1. "oamenii nu sînt în întregime raţionali şi chiar dacă ar fi deştepţi, ei nu pot fi deştepţi în toate domeniile, ci doar o minoritate va putea să fie suficient de pregătită intelectual ca să putem zice că aceia cunosc de ce au ei nevoie."

    Perfect de acord cu tine! Insa cand ti-am citit replica de mai sus, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost argumentul legionarilor cu privire la elite. Ei sustineau ca in cadrul unui intreg neam, numai cativa indivizi (elite) sunt suficient de bine pregatiti si potenti intelectual incat sa fie capabili sa analizeze obiectiv si impartial fapte si idei si, mai ales, sa poata lua decizii. Desi nu subscriu la doctrina legionara, aceasta constatare mi se pare ok, insa nu sunt de acord ca noi sa fim condusi de acele elite.
    Ei spuneau ca dupa cum albinele isi cresc regina, tot astfel un popor trebuie sa-si creasca elita lui. Sunt de acord cu faptul ca dintr-un intreg popor, doar o minoritate (oarecum de elita) e suficient de pregatita intelectual incat sa inteleaga cu adevarat lumea in care traiesc, insa nu mi se pare ok ca respectivii sa aiba putere asupra mea sau asupra altora. Nu subscriu la elitism.
    Bineinteles, stiu ca nici tu nu subscrii la asa ceva, insa din cate stiu eu, in practica se poate ajunge la un asemenea pericol, chiar si in cadrul unui regim care se vrea a fi socialist-comunist si care propovaduieste egalitatea, libertatea si fraternitatea. Dictatura elitelor este, zic eu, un mare pericol cu care ne-am confrunta noi, rasa umana, in cadrul oricarui fel de regim. Elitele intr-adevar exista si trebuie valorificate, dar nu transformate in stapani.

    "Sînt foarte complicate şi noi ar trebui să fim sceptici de fiecare dată cînd cineva ne zice că ştie de ce avem nevoie, dar mai ales cînd noi inşine ne zicem că ştim de ce avem nevoie."

    Din pacate, influenta capitalistilor habotnici intru religia seculara capitalisto-consumerista, este foarte mare in societatea de azi. Eu personal, nu prea gasesc societati echilibrate, formate din oameni care sa fie cu adevarat cu capul pe umeri: societatile occidentale sunt parca prea habotnice intru capitalism si consumerism, iar cele comuniste (cum e Coreea de Nord, de exemplu) sunt prea inclinate spre totalitarism. Ba chiar si in tarile nordice, scandinave, gasesc ca-s si ele destul de consumeriste (desi au un grad ceva mai mare de civilizatie). Eu, personal, nu gasesc o societate cu adevarat pe gustul meu si in care sa-mi fie drag sa traiesc. Momentan, cred ca cea mai acceptabila "societate" pt mine ar fi pustiul :) Sau, daca nu pustiul, macar o manastire saraca si uitata de lume, care sa se organizeze dupa principiile comuniste din Faptele apostolilor.
    Din pacate, cam in orice tara, marea masa a oamenilor sunt destul de inculti si dezinformati de catre sistem, sunt pur si simplu prinsi in matrix si eu nu vad o scapare din chestia asta, cel putin nu in timpul vietilor noastre. Efectiv pulimea de rand (plebea), e interesata doar sa aiba ce manca, ce bea si ce fute. Majoritatea oamenilor au o viata extra-monotona: dorm, mananca, se caca, se fut, fac shopping, se duc la munca si cand vin acasa se uita la filme de 2 lei (din alea propagandiste pro-America si pro-capitalism). Asta e mirifica "filosofie de viata" a majoritatii membrilor rasei umane si altceva nu-i intereseaza. Din pacate, la momentul actual chiar nu ai ce sa le faci.
    Intr-adevar, exista si un numar de oameni cat de cat dezghetati la cap, care sunt constienti de manipularea exercitata asupra lor prin moda, muzica, filme, emisiuni, reclame, diverse produse etc. Insa problema e ca majoritatea acestora nu fac nimic. Sunt oameni care atunci cand vorbesti cu ei sunt contra manipularii si a consumerismului capitalist, dar atunci cand ajung acasa uita de toate si privesc la Capatos, citesc ziarul Click si rontaie chips-uri. Vorba aceea: pt ca raul sa triumfe, este nevoie ca oamenii buni sa stea pasivi si sa nu faca nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "De unde ştim? Cum am aflat? Ce ne-a convins? Am judecat destul, şi dacă da, ce metode de judecată am folosit? Sînt nişte metode verificate, ori noi gîndim în acest aspect mai degrabă dupa ureche? De aceste întrebari este foarte mare nevoie, mare şi urgentă"

      Eu iti spun ca exista multi care chiar isi pun asemenea intrebari, insa din pacate aleg calea batuta a conformismului, ca nu cumva sa se rupa de ciurda spalata pe creieri si sa-si piarda "prietenii". Gandesc, cugeta, judeca la rece, dar apoi tot la Capatos ii vezi uitandu-se. Sunt la fel ca si fumatorii: majoritatea stiu ca tigarile nu le fac bine, dar totusi continua sa fumeze, din diverse motive (ca asa e "cool", ca sa fie acceptati de cutare grup, sau pur si simplu sunt dependenti). E foarte greu sa desprinzi pe cineva din lanturile sclaviei.

      Cultura in care traim incearca sa ne dicteze cam fiecare aspect al vietii: cum ne imbracam, ce sa mancam, ce sa facem in week-enduri si in vacante, ce fel de informatie sa citim s.a.m.d. De asemenea, bancherii capitalisti au puteri nelimitate. Azi nu mai poti face mai nimic daca nu ai cont si card la vreo banc te intreaba si ce-ai mancat a. Cand te duci totusi la banca sa-ti faci un amarat de card, te intreaba ce lucrezi, daca esti casatorit, cati copii ai etc pe scurt vor sa stie totul despre tine, chiar si ce-ai mancat aseara; apoi te si asalteaza cu "ofertele" lor abjecte. Nu mai poti efectiv beneficia nici de rezultatul muncii tale (salariul) fara sa ai cont la camatarii astia legali (aka bancile). Aproape nimeni nu-ti mai da azi banii in mana, ci doar pe card, prin cutare banca. Bancherii astia mananca o paine foarte groasa pe ce mulg de la populatie. Astia au bani fara sa produca nimic. Astia sug sangele poporului.

      "Este o ideologie represivă, conservatoare şi retrogradă deoarece prin totalitarismul ei, ne ocupă minţile cu întrebari stupide, false dileme şi orizonturi intelectuale foarte mărginite, împiedicîndu-ne să privim mai departe"

      Cu privire la neimportanta unor lucruri prea importante pt altii, recomand oricui sa citeasca "Mangaierile flosofiei (De consolatione philosophiae )" de Boethius.

      Ștergere
    2. Dictatura elitelor este, zic eu, un mare pericol cu care ne-am confrunta noi, rasa umana, in cadrul oricarui fel de regim. Elitele intr-adevar exista si trebuie valorificate, dar nu transformate in stapani.

      Asa este. Vrei nu vrei, elite exista. Exista si elite in inteligenta, si elite in sociopatie, elite in frumusete, inaltime sau elite in obezitate. Asemenea, exista elite in prostie. E o variatie normala a unei calitati pe o plaja suficient de larga de indivizi, are nici un rost sa negi asa ceva.
      Stim din niscaiva experimente sociale ca oamenii ajunsi in pozitii de putere vor incepe inevitabil sa-i abuzeze pe ceilalti si stim din istorie ca cei care detin puterea o folosesc in mod primar pentru a elimina orice fel mijloace de control a lor din partea comunitatii; deci aparent sistemul asta este sortit sa degenereze mai devreme sau mai tarziu in dictatura.
      Uite totusi cum se intimpla in cazul doctorilor - doctorul are putere asupra ta iar tu nu o discuti, doctorul vine si poate sa-ti bage tot felul de chestii in fund, in gura si in urechi si tu nu discuti, poate sa te vada dezbracat in pielea goala si nu comentezi, poate sa-ti bage cutitasul si acele prin stomac, pe linga inima si organele genitale si inclusiv la creier, viata ta este adeseori in mainile lui si tu te duci acolo de bunavoie si nesilit de nimeni, iar medicul este o elita a cunoasterii medicale. De ce functioneaza acest sistem?
      Raspunsul este simplu - medicina este o stiinta cu obiectiv specific - salvarea vietii, minimizarea suferintei, iar politica este o pseudostiinta, nici macar nu exista stipulat pe undeva care este scopul politicienilor; scopul lor este intotdeauna imprecis, caci daca ar fi precis ar fi foarte usor ca activitatea lor sa fie judecata ca buna sau rea relativ la implinirea acelui scop. Exista si prin medicina practici pseudostiintifice insa chiar si acelea decurg din intruziunea politicii in practica medicala, nu din dorinta doctorilor ori din metoda stiintei.

      Din pacate, cam in orice tara, marea masa a oamenilor sunt destul de inculti si dezinformati de catre sistem, sunt pur si simplu prinsi in matrix si eu nu vad o scapare din chestia asta, cel putin nu in timpul vietilor noastre

      Sa stii ca nu este foarte rational sa faci predictii pe o perioada de 30-40 de ani, cu punctul de plecare in prezent. Adevarul este ca n-avem cum sa stim ce se va intimpla. Daca traiai in Evul Mediu atunci era ok, pentru ca in Evul Mediu lucrurile se schimbau foarte greu; se traia prin 1300 cam la fel cum se traia si prin 900; in prezent insa lucrurile se schimba de pe o zi pe alta, noi ne aflam intr-un regim foarte accelerat de evolutie tehnologica si asta va schimba foarte multe lucruri atit in viata sociala cit si in viata individului.

      Majoritatea oamenilor au o viata extra-monotona: dorm, mananca, se caca, se fut, fac shopping, se duc la munca si cand vin acasa se uita la filme de 2 lei (din alea propagandiste pro-America si pro-capitalism). Asta e mirifica "filosofie de viata" a majoritatii membrilor rasei umane si altceva nu-i intereseaza. Din pacate, la momentul actual chiar nu ai ce sa le faci

      Eu nu-s chiar atit de pesimist; din fericire, aceasta filozofie de viata are o mica problema... e plina ochi de minciuni, care de care mai gogonate. Este o filozofie mincinoasa care promite marea cu sarea si pana la urma toate aceste promisiuni mincinoase se intorc impotriva ei. Zilele ei sint numarate; foarte multi oameni sint bolnavi la cap, literal vorbind, sufera de depresie si alte tulburari, tocmai din cauza ca vad rupturile mari din sistemul ideologic dupa care isi traiesc viata. Societatile occidentale sint pline de aceste probleme, oricit ar incerca ele sa suplineasca o astfel de problema existentiala cu distractii si placeri.

      Ștergere
    3. Sunt la fel ca si fumatorii: majoritatea stiu ca tigarile nu le fac bine, dar totusi continua sa fumeze, din diverse motive (ca asa e "cool", ca sa fie acceptati de cutare grup, sau pur si simplu sunt dependenti). E foarte greu sa desprinzi pe cineva din lanturile sclaviei

      Exista deja tot felul de practici si discipline care te ajuta sa scape de adictii; as fi vrut si eu sa le stiu pe vremea cind ma chinuiam sa scap de tigari; ar fi fost mult mai usor pentru mine. Acum cunosc in mare care sint; trebuie sa practici autodisciplina si treaba merge brici, nu e chiar atit de greu sa desprinzi pe cineva din lanturile sclaviei iar informatia este disponibila pe internet.

      Bancherii astia mananca o paine foarte groasa pe ce mulg de la populatie. Astia au bani fara sa produca nimic. Astia sug sangele poporului.

      N-as fi preocupat de faptul parazitajului in sine ci de lipsa lor de viziune, asta este problema foarte grava, ca nu prea-i duce mintea. Ei in principiu vor sa construiasca un imperiu global, adica sa unifice intreaga umanitate. Si nu s-au prins ca unele din metodele pe care le incearca ca sa implineasca acest scop sint refuzate de catre foarte multe tari si de catre foarte multe sectoare din populatie. In loc sa disperseze cunoasterea si bunastarea in mod cit mai uniform, ei vor sa concentreze puterea intr-un punct cit mai precis - mentalitate de feudal, nu de om modern. Totusi, eu sint optimist ca trecerea timpului ori ii va invata ceea ce este de invatat, ori se vor duce la cosul de gunoi al istoriei ca niste indivizi ce nu s-au putut adapta la o lume moderna.

      Ștergere
    4. "Sa stii ca nu este foarte rational sa faci predictii pe o perioada de 30-40 de ani, cu punctul de plecare in prezent. Adevarul este ca n-avem cum sa stim ce se va intimpla. "

      Asta cam asa este, bine punctat. Insa pe de alta parte, stiind cat de inculta si dezinformata e populatia de rand, parca imi vine greu de greu de crezut ca oamenii se vor schimba in mod considerabil. Din cate stiu eu, pt ca un individ sa aiba o buna imagine de ansamblu asupra lumii si vietii si sa cunoasca deci pe ce lume se afla, are nevoie, zic eu, de o minima cultura generala. Iar cultura generala se procura citind si studiind cu cartea pe masa, nu frecand si masturband cu degetul i-phoane si tablete. Oricat as fi de optimist, nu vad plebea facand asa ceva, mai ales ca are si antecedente in istorie (plebea dintotdeauma nu a fost atrasa de cultura si cunoastere, ci de diverse surogate cu care sa-si frece aiurea timpul).

      "trebuie sa practici autodisciplina si treaba merge brici, nu e chiar atit de greu sa desprinzi pe cineva din lanturile sclaviei iar informatia este disponibila pe internet."

      Cu privire la autodisciplina, cunosti vreo lucrare stiintifica sau vreun site cu informatii veridice dpdv stiintific cu privire la cum sa-ti controlezi si sa-ti tii in frau emotiile? Eu am citit mai demult ceva de Paul Ekman (Emotions revealed sau Emotii date pe fata) si desi a fost o carte excelenta, parca nu iti spune totusi prea multe despre cum sa ti le controlezi.

      Ștergere
    5. Asta cam asa este, bine punctat. Insa pe de alta parte, stiind cat de inculta si dezinformata e populatia de rand, parca imi vine greu de greu de crezut ca oamenii se vor schimba in mod considerabil

      Da, stii, o mica mutatie genetica a avut loc si oamenii s-au transformat in Homo Sapiens si au inceput sa se ocupe de arta si altele din astea. Cine stie cum inventeaza astia un microcip cu cultura generala, fiind prost, ti-l bagi noaptea in cap si dimineata te trezesti cult :)

      sau vreun site cu informatii veridice dpdv stiintific cu privire la cum sa-ti controlezi si sa-ti tii in frau emotiile?

      Emotiile ti le controlezi cu ajutorul vointei insa vointa este intr-o cantitate limitata si daca iti reprimi estfel emotiile, acest lucru degenereaza in alte probleme cu sanatatea. Poti sa citesti cartea acestei individe pentru a afla despre exersarea vointei. Cealalta metoda de control a emotiilor, care nu face uz de vointa, este practica budista a meditatiei, versiunea "mindfulness". Emotiile despre care vorbim noi sint produse de interpretari pe care creierul le face automat asupra obectelor din mediu, le califica drept pericole sau lucruri de dorit. Aici este de studiat ceva mai mult insa in esenta practica se refera la a deveni un observator al propriilor tale ginduri, senzatii, emotii. Din postura de observator, este mult mai usor sa ai autocontrol. Nu vei mai zice de exemplu "eu doresc o visinata" ci vei zice: "observ ca mi-a rasarit in minte dorinta de visinata". Cumva, aceasta neidentificare cu propriile emotii, ci cu observatorul acestor emotii iti da puterea sa le depasesti, sau sa le dai curs, dupa preferinta - privindu-le dintr-o perspectiva superioara. Insa aceasta putere iti vine odata cu exercitiul, odata cu practica meditatiei.

      Ștergere
    6. @ Godless

      Multumesc pt link-ul cu "The Willpower Instinct", imi plac multe dintre sfaturile duduiei aceleia, in sensul ca le aplicam in viata cotidiana fara sa fi auzit de ea, probabil pt ca sfaturi de genul se intlnesc in multe medii, atat laice cat si religioase, insa informatiile sunt de obicei disparate. E foarte ok faptul ca le-a compilat pe toate in cursul ei.
      Insa ai vazut ca spune ea la un moment dat ceva de "Low glicemic plant based diet" si afirma faptul ca dovezile sprijina mai mult alimentatia vegana pt marirea puterii vointei, decat pe cea "normala", lucru care mi-a amintit de postul crestin :)
      Merci inca odata.

      Ștergere
    7. Inca ceva: tot pt educarea emotiilor, mai precis despre autosugestie, am dat mai demult in lecturile mele peste cartea lui Emile Coue, psiholog format la scoala de al Nancy. Chestia este ca el spune ca nu vointa, ci imaginatia ne pune in miscare, ceea ce nu stiu cat de mult se potriveste cu sfaturile duduiei. Oricum, iti dau link-ul sa-ti faci tu insuti o parere. Nu stiu daca ceea ce a realizat el se incadreaza la capitolul stiintei sau, din contra la cel al pseudostiintei, dar are mai multe chestii bune pe acolo.

      http://www.scribd.com/doc/98515903/Emile-Coue-Autosugestia#scribd

      Poate ca ceea ce spun acum ar fi mai potrivit sa postez la articolul tau intitulat "Locuri de munca", dar mi-e mai usor sa-l las aici, caci are totusi legatura cu piata asa-zisa libera (a muncii).
      Am vazut ca in discutia ta de mai jos cu un anonim ai spus ca e musai sa invatam autodisciplina si controlul emotiilor, poate chiar cel mai important lucru. Sunt de acord, insa, vezi tu, mediul in care traim nu ne ajuta deloc, ba dimpotriva ne pune mii de bete in roate. Cum sa se mai preocupe omul de rand de autoeducarea emotiilor si de cititul de carti in acest sens in mod autodidact, cand el e pur si simplu prea obosit si stors de puteri dupa o zi de sclavuit la munca? Nu vezi ca capitalistii (fie ei "jidani" sau nu) ne vor prosti? Cum sa se mai documenteze omul cand tot ceea ce mai poate face dupa serviciu este sa se bage in pat si sa se odihneasca?
      Eu, de cand am serviciu, citesc mult mai putin decat citeam inainte si nici sport nu prea mai pot face. Este foarte trist sa te stai 8, 10 sau chiar 12 ore la un loc de munca, apoi sa vii si a doua zi, si a treia, iar si iar, din nou, iar din nou si tot asa pana la "pensie". E umilitor pt niste fiinte care se considera "Homo sapiens". Cel putin eu vin de acolo vlaguit de puteri, caci capitalistii hrapareti nu se joaca; te forjeaza pana cazi din picioare si deocamdata nu ai ce sa le faci. Nu mai vrei tu sa sclavuiesti? Nu-i problema, iti da un sut in fund si aduc pe altul, care face toata treaba ta + inca ceva in plus doar pt un blid de mancare.
      Plus ca toata societatea capitalista este de cacat: termini o facultate, apoi un master si cand e vorba sa te angajezi pe domeniu ti se cere spaga; mie mi s-au cerut vreo 5 mii de euro pt a ma angaja in domeniul in care am studii. Datorita societatii capitaliste, "multilateral dezvoltate", eu sunt nevoit sa lucrez de ceva vreme intr-un domeniu sub calificarea mea, intr-o tara straina. A trebuit sa aleg intre 2 rele: ori raman in tara si-s sclavuit pe bani putini de capitalistii romani (tot sub calificarea mea), ori ma duc in afara si-s sclavuit cam in acelasi fel de capitalistii "occidentali", dar pe bani mai multi. Am ales a doua varianta si n-a fost libertate in alegerea pe care am facut-o, ci constrangere. Pur si simplu partea buna (daca se poate vorbi de asa ceva) e ca in afara poti sa castigi in cativa ani (chiar si cu minimul pe economie) cati nu castigi in Ro intr-o viata. Cred ca la momentul actual e adevarat proverbul care zice "cui pe cui se scoate", in sensul ca daca vrei sa nu fii un sclav toata viata, trebuie totusi sa sclavuiesti cativa ani intr-o tara mai bogata sau chiar si in Ro dar pe un salariu mai gras, pe-o functie babana. Deci cine vrea sa scape de sclavie, o poate face tot prin sclavie. Trist!

      Ștergere
    8. Chestia este ca el spune ca nu vointa, ci imaginatia ne pune in miscare, ceea ce nu stiu cat de mult se potriveste cu sfaturile duduiei.

      Tot respectiva individa a propovaduit foarte mult timp ideea ca stress-ul este foarte daunator pentru sanatate, asa cum se propovaduieste la modul general in ziua de astazi pe toate canalele. Si eu am crezut acest lucru foarte mullt timp. Pe la o vreme a dat peste niste research si acum zice ca stress-ul este rau pentru tine daca il privesti ca fiind ceva daunator sanatatii, iar daca il privesti ca pe un lucru folositor sanatatii cica el cumva te ajuta sa fii mai sanatos si mai productiv. Clar este ca ceea ce crezi conteaza intr-un mod fundamental, insa in materie de control a emotiilor, atunci cind simti ceva si stii ca nu ai voie, sau nu se poate, cel mai la indemina procedeu este acela cu vointa. (Este posibil sa fie totusi gresit - doar un anumit tip de cultura psihologica - cert este ca functioneaza) Aici pe tarimul psihologiei, stiinta se impleteste cu pseudostiinta intr-un mod foarte evident, tocmai de aceea spuneam prin alte parti ca sintem prea dezvoltati si prea precisi in stiinta noastra despre fizica si foarte ignoranti in cunoasterea noastra despre propriul mod de-a gindi. Uite o sa citesc acea carte, desi este evident ca eu nu voi putea sa ma autosugestionez vreodata ca imi merge in fiecare zi mai bine in orice directie - nu-i compatibil cu sistemul meu de gindire si eu stiu ca daca nu -ti crezi propria autosugestie nu are cum sa-ti functioneze.

      . Sunt de acord, insa, vezi tu, mediul in care traim nu ne ajuta deloc, ba dimpotriva ne pune mii de bete in roate. Cum sa se mai preocupe omul de rand de autoeducarea emotiilor si de cititul de carti in acest sens in mod autodidact, cand el e pur si simplu prea obosit si stors de puteri dupa o zi de sclavuit la munca?

      Cica trebuie s-o iei ca pe o incercare, ca pe un test, asa cum de fapt si este. De ce unii sint supusi la aceste teste si altii nu-s? De ce unii sint supusi la suferinte si altii nu-s? Asa este in natura, nu sintem noi responsabili pentru aceasta situatie. Insa aceia care sint supusi la teste au posibilitatea de-a pica acele teste sau de-a evolua, de-a se transofrma si de-a depasi obstacolele, au posibilitatea de-a creste, iar cei care nu sint supusi la teste si la greutati ajung precum niste legume.
      Gindeste-te care dintre skillurile pe care le-ai invatat despre adaptare psihologica la conditii adevrse poti sa le practici la serviciul tau pina la excelenta, caci acela este un mediu care clar se preteaza la asa ceva, un mediu propice pentru astfel de antrenamente.

      E umilitor pt niste fiinte care se considera "Homo sapiens". Cel putin eu vin de acolo vlaguit de puteri, caci capitalistii hrapareti nu se joaca; te forjeaza pana cazi din picioare si deocamdata nu ai ce sa le faci.

      Asa este, cunosc sentimentul, insa referitor la puterea autosugestiei, unii ar fi fericiti sa aiba si serviciul tau, asa cum este el si daca te gindesti la el ca la o masina de supt singele din tine, (care-i adevarat) el nu are sa fie decit atata. Mai bine te gindesti la el ca la o masinarie de supt singele din tine, pe care trebuie s-o infringi si care te ajuta te te specializezi in stiinta adaptarii la conditii vitrege, cea mai tare stiinta a vietii. Un spirit puternic se cladeste in lupta cu vampirul capitalist.

      Ștergere
    9. Am trecut prin cartea lui Emile Coue.. scrisa acum foarte mult timp; de atunci psihologia a mai evoluat si se cunosc mai multe lucruri. Efectul placebo este folosit pe scara larga, iar puterea autosugestiei este incastrata in diferite tehnici psihoterapeutice, exemplu psihoterapia cognitiv comportamentala, unde sint analizate sistematic si dezintegrate autosugestiile negative, prin analiza critica.

      Radacina problemelor psihologice sint anumite conflicte cognitive, credinte pe care le sustii in mintea ta si care nu se pupa unele cu altele, se contrazic intre ele. Ca atare in creier este haos in loc de ordine si de acolo senzatia extrem de neplacuta. Aceste conflicte pot genera de exemplu adictii sau alte comportamente autodistructive. Aceste comportamente sint mapate pe creier in harti neuronale si structuri neuronale reale, care reprezinta manunchiuri de neuroni ce sint actionati concomitent si legati intre ei. Ca sa dezactivezi aceste structuri deodata nu se poate sau este aproape de imposibil, astea sint legile biologiei si ale plasticitatii creierului.
      Asa se face ca orice adictie care este terminata deodata genereaza imediat simptome de sevraj - dar aici nu vorbim doar de chestii nocive, chiar si adictiile bune, precum iubirea partenerului sau a familiei, atunci cind sint terminate deodata (dau coltul sau iti dau papucii si te rejecteaza) se lasa cu o suferinta intensa. In aceasta perioada de suferinta intensa autosugestia ta, oricit ar fi de puternica este pusa foarte serios sub semnul intrebarii de catre tendintele puternice care se manifesta impotriva ei.
      De regula ca autosugestia sa functioneze, trebuie construit un capital de incredere, iar aici te ajuti cu disciplina si cu vointa. Daca de exp. esti alcoolist si iti vei spune ca poti sa te lasi de alcool astazi si sa nu mai bei niciodata desi tu o tragi la masea zilnic de 15 de ani, poate o sa stai o zi, doua nebaut insa imediat creierul incepe sa-ti fie torturat de suferinte si sa ceara alcool etilic. Cel mai probabil vei decadea inapoi in alcoolism. Daca esti persistent si o iei progresiv, ajutindu-te de vointa, poti ajunge la 3 zile, 4 - 5 fara alcool, o saptamana si apoi o luna, etc, timp in care ideea ca poti rezista fara aceasta substanta devine din ce in ce mai congruenta cu realitatea observabila si poti trece mai departe. In acest timp in care efectiv dai lupte cu tine insuti traficul prin neuroni este transformat, unele legaturi sint desfiintate iar altele noi sint construite intre neuroni; suferinta, chinurile si esecurile inregistrate in timpul procesului fiind modurile in care se manifesta invatarea unui nou comportament si sint tractate la nivel fizic inclusiv in crearea de noi neuroni in cap.
      Eu spun ca cel mai important lucru este sa te obisnuiesti cu sentimentele negative, sa dezvolti toleranta la ele cit si sa intelegi ca o stare emotionala negativa nu este neaparat un semn rau, ci probabil ca este un semn bun.
      Chiar si asa, tot se cheama ca n-ai rezolvat prea multe deoarece ca sa ai pace iti trebuie rezolvate conflictele din cap, iar transformarea modurilor in care se manifesta ele nu iti ofera acea pace (poate ca nici macar nu e bine sa o ai).
      Si in capetele noastre se dau lupte pe viata si pe moarte, ele nu sint lupte intre niste idei fugare ale unei persoane izolate ci sint lupte intre ideologii si filozofii, intre culturi stravechi si culturi mai noi, lupte intre instinctele umane evoluate timp de miliarde de ani si intre ratiunea aparuta ceva mai recent, lupte intre fortele evolutiei, forte ale naturii.
      Iar daca nu ai conflicte grave de rezolvat in creier, atunci insemna ca esti un individ din cale afara de bolnav.

      Ștergere
  2. Normal ca "piata libera" e de fapt dictatoriala. E dictatura jidanilor care ne conduc. Astia-s marii comercianti, care nu produc nimic, dar care se pricep la "vanzari" (oratorie si gargara goala, de fapt).
    Cu mici exceptii, evreul in general nu transpira la munca campului sau la lucrul in padure sau in expeditii de cercetare pe terenuri periculoase; el nu asudeste nici la prelucrarea bogatiilor pamantului. Jidanul isi face intrarea in scena in general dupa ce munca cea grea a trecut, ca intermediar intre cel ce vrea sa vanda respectiva bogatie, si cel ce vrea s-o cumpere. Astfel, fara sa fi participat deloc la producerea sau prelucrarea bogatiei respective, isi ia comision atat de la cel ce vinde, cat si de la cel ce cumpara, fiind deci un intermediar intre ei si avand profit mare cu munca canci.
    Eu pariez pe ce vreti voi ca dintre marii mahari capitalisti de prin industrie si presa, majoritatea (peste 60-70% sau chiar mai mult) sunt evrei. Daca nu e asa, eu ma duc in piata publica si ma castrez de bunavoie cu cutitul de bucatarie in fata tuturor.

    Voi chiar nu vedeti ca la TV in aproape toate documentarele "istorice" evreii sunt pupati in cur? Voi nu vedeti ca in aproape toate emisiunile, documentarele si chiar cartile care apar pe tema "suferintei umane" (ca sa zic asa), jidanii sunt nelipsiti? Da-o dracului de treaba, nu zice nimeni ca n-au patit-o, dar asta inseamna ca numai ei stiu ce e aia suferinta?
    De victimele lui Pol Pot de ce nu se vorbeste asa de mult prin documentare?
    De epurarile staliniste, precum si de victimele civile din Rusia stalinista de ce nu se vorbeste asa mult?
    De masacrul de la Nanking de ce nu se discuta?
    De masacrele din nordul Transilvaniei de ce nu se vorbeste?
    Masacrul de la Srebenica de ce nu e asa mult mentionat?

    Daca eu am chef sa ma salut cu prietenii folosind salutul nazist, care dracu e problema lor? De ce imi este interzis sa-mi iau tricou cu swastica in spatiul public? De ce cacat, dintre toate simbolurile, swastica e cea mai "populara" in sens negativ? Ca doar n-au inventat-o nazistii, ci ea exista cu mult timp inainte de NSDAP. Pt cei sceptici...google it.

    Prea-s pupati in cur jidanii atat in tara asta cat si peste tot, mai ales ca in Romania nu a existat Holocaust cu adevarat, nu a existat "ardere de tot", multi istorici romani confirma asta, dar evreii nu se lasa pana nu mai umfla cu pompa statisticile. Iar cand e vorba sa se dicute cu documentele pe masa, o dau din colt in colt si se eschiveaza de la discutii. Asta-i onestitate din partea lor?
    Nu sunt antisemit, dar nu mai pot sa rabd pe mafiotii astia comercianti care controleaza totul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mici exceptii, evreul in general nu transpira la munca campului sau la lucrul in padure sau in expeditii de cercetare pe terenuri periculoase; el nu asudeste nici la prelucrarea bogatiilor pamantului.

      Faptul ca cineva nu presteaza numite tipuri de munca nu-i un motiv suficient sa fie persecutat. Intelectualii in mod traditional nu transpira la munca cimpului.

      Eu pariez pe ce vreti voi ca dintre marii mahari capitalisti de prin industrie si presa, majoritatea (peste 60-70% sau chiar mai mult) sunt evrei. Daca nu e asa, eu ma duc in piata publica si ma castrez de bunavoie cu cutitul de bucatarie in fata tuturor

      Or fi evrei, insa este irelevant. Exista alti evrei, precum Einstein, care nu se ocupau cu finantele ci se ocupau cu alte lucruri. Ai sa-l extermini pe evreul bun din cauza ca cei mai multi dintre ei ar fi rai? N-are nici o logica. Nu evreismul din ei este rau ci rea este pozitia in sistem a comerciantului, o pozitie care il predispune sa comita abuzuri asupra celorlalti oameni, si le va comite fie ca este comerciant evreu fie ca este comerciant german.

      Voi nu vedeti ca in aproape toate emisiunile, documentarele si chiar cartile care apar pe tema "suferintei umane" (ca sa zic asa), jidanii sunt nelipsiti?

      Punctul tau de vedere are un anumit merit, deoarce intr-adevar exista o promovare disproportionata a materialelor legate de suferintele evreilor in al doilea razboi, in comparatie cu alte atrocitati savarsite. Dar ce parere ai despre faptul ca de Hiroshima si Nagasaki nu se vorbeste ca ceea ce este, adica o crima de razboi, masacru asupra civililor, sau despre bombardarea Dresdei, unde au ars de vii femei si copii cu miile sub atacul aviatiei angleze si americane?

      De victimele lui Pol Pot de ce nu se vorbeste asa de mult prin documentare?
      De epurarile staliniste, precum si de victimele civile din Rusia stalinista de ce nu se vorbeste asa mult?


      Crede-ma ca sint satul pina peste cap sa aud de crimele lui Stalin si ale lui Pol Pot, si de documentare care tot exagereaza pe aceste teme. Stalin a fost demonizat constant de masina de propaganda a Vestului, mult mai puternica si mai sofisticata decit cea ruseasca, el fiind inamicul ideologic al intregului sistem politic capitalist.


      Daca eu am chef sa ma salut cu prietenii folosind salutul nazist, care dracu e problema lor? D


      Problema este ca in ideologia nazista in loc ca ei sa se ocupe de evolutia rasei superioare, au inceput sa se ocupe de exterminarea raselor inferioare... dupa capul lor, rase inferioare fiind orice om care li s-ar fi opus. Ideologia nazista este prin esenta ei o ideologie a crimei in masa. Si inevitabil au pierdut razboiul; chiar si capitalistii au luptat impotriva lor desi la inceput erau prieteni.

      Nu sunt antisemit, dar nu mai pot sa rabd pe mafiotii astia comercianti care controleaza totul.

      Pai poti sa nu mai fi antisemit evitind sa tot vorbesti despre jidani, caci un copil de 4 ani care e jidan n-are nici un fel de traba cu holocaustul cu comertul sau cu umflarea statisticilor, nu jidanismul din el e problema. Si eu consider ca politica statului Israel este una de sorginte fascista, dar politica statului este una iar cetatenii luati individual sint altceva.

      Ștergere
    2. Eu nu vreau ca evreii nevinovati sa fie persecutati, eu vreau doar sa ii bag in puscarie (eventual una cum era aia de la Gherla) pe aia care-s mahari. Ori puscaria pe viata, ori plutonul de executie, ori scaunul electric. Sa nu zica ca nu-s om civilizat si nu le dau optiuni din care sa aleaga. Atat. N-am nimic cu copiii evrei sau cu cei nevinovati.

      "de Hiroshima si Nagasaki nu se vorbeste ca ceea ce este, adica o crima de razboi, masacru asupra civililor"
      Exact, nu se vorbeste ca nu vor aia de la conducere , in principal americanii (care-s condusi tot de evrei masoni). Pai cum sa vorbeasca masonul de Hiroshima si Nagasaki cand poate oricand sa arate imagini lacrimogene cu copilasi evrei ucisi de nazisti. Vai, saracutii de ei, stai sa-mi sterg lacrimile ca ud tastatura.

      App, misto tare linkurile pe care mi le-ai dat, mai ales ca arata si faptul ca nici Churchill nu era mai prejos de Stalin.

      "Problema este ca in ideologia nazista in loc ca ei sa se ocupe de evolutia rasei superioare, au inceput sa se ocupe de exterminarea raselor inferioare..."
      Dar eu nu-s de acord cu toate faptele nazistilor, mai ales cu gazarile si uciderile de evrei civili nevinovati. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu impiedicat sa admir partile bune a ceea ce au realizat ei. Asta nu inseamna ca nu am voie sa fiu patriot sau nationalist. Asta nu inseamna ca trebuie sa accept propaganda ce zice ca a existat Holocaust in Romania. Ei zic de Antonescu si Zelea Codreanu ca erau nationalisti-extremisti si antisemiti. Dar evreii cum sunt? Ei tin numai cu gasca lor. Ei nu-s astfel tot nationalisti? Si apoi, e una sa fii antisemit ca si convingeri si cu totul alta e sa treci la fapte si sa ucizi oameni. De exemplu in zilele noastre, multi italieni nu-i inghit deloc pe romani, nu le place de noi, nu ne suporta (sunt oarecum antiromani), dar asta nu inseamna ca ar fi in stare sa ne vaneze pe strazi si sa ne ucida.
      Si apoi, crezi ca atat Antonescu cat si Codreanu nu stiau ei destul de bine ce au in ograda? Nu stiau ei cu cine au de a face? Nu stiau ei ca o buna parte din presa era controlata de evrei si ca scriau numai ce le convenea lor? Normal ca erau antisemiti, dar din asta nu rezulta ca ar fi existat cu adevarat masacrele si cifrele alea astronomice de morti.
      Bun pana aici. Dar care este problema lor cu salutul nazist si cu zvastica? Amandoua provin din vremuri mult mai vechi. Salutul a fost de fapt prima data al romanilor,; a fost doar preluat de nazisti si fascisti. Deci care-i problema lor? Cu ce-i dracu ii deranjeaza?

      Ia uite aici: https://www.youtube.com/watch?v=KdKtzKcwpZM
      Baiatului astuia i s-a interzis pe viata sa mai joace fotbal pt ca a folosit salutul "nazist" in fata galeriei la un meci de fotbal. De ce? Pai pt ca evreii au influenta pana si in UEFA si noi toti ceilalti trebuie sa ne conformam si sa ne cenzuram gesturile ca nu cumva sa le jignim sentimentele. Dar sa respiram avem voie? Nu ar vrea evreii sa le cerem permisiunea pt orice gest pe care-l facem? Dar nu-i problema mea daca ii supara vreo critica, vreun gest sau vreun tip de salut, ci e fix a lor.
      Esti fortat sa arati respect , pentru ca asa vor ei, deci cenzura. E cam ca pe vremea lui Ceasca, unde tot poporul ura comunismul si partidul, dar cand era intrebat, toti se declarau iubitori de comunism si ieseau la defilari sa-si strige respectul pe strazi, simplu, pentru ca nu aveau voie sa spuna ceea ce gandeau, tocmai ca sa nu se supere ... unii.

      Vreau totusi sa te intreb: ce crezi tu ca este de facut pt ca incet-incet sa indepartam jugul dictaturii pietei "libere"? Practic si concret, pe ce zici tu ca trebuie pus accentul? Propaganda contra regimului? Manifeste? Rascoale in strada? Concret. Dar zi si tu o solutie ce crezi ca ar putea avea efect inca din timpul vietii noastre.

      Ștergere
    3. Eu nu vreau ca evreii nevinovati sa fie persecutati, eu vreau doar sa ii bag in puscarie (eventual una cum era aia de la Gherla) pe aia care-s mahari

      Asta este o practica falimentara, dovedita ca fiind astfel. Imediat ce ii bagi pe aceia la puscarie alti idioti au sa le ocupe locurile / pozitiile sociale / nisa ecologica / si vor face exact lucrurile pe care aceia dinaintre le faceau, nu faci decit sa inlocuiesti un grup de capuse cu al grup de capuse, iar omul tot supt de singe ramane.

      Ei zic de Antonescu si Zelea Codreanu ca erau nationalisti-extremisti si antisemiti. Dar evreii cum sunt? Ei tin numai cu gasca lor. Ei nu-s astfel tot nationalisti?

      Sa inteleg ca tu vrei sa fii aidoma evreilor nationalisti si extremsti? De ce sa nu fii altfel? De ce sa nu fii crestin, ca Cristos, care a zis ca orice om se poate mintui, fie ca este evreu fie ca nu-i? De ce sa nu spui ca trebuie sa fim toti frati?
      Intr-adevar, religia lor este de la distanta cea mai vestita ideologie nazista, in care ei sint poporul lui D-zeu iar restul niste distrusi care trebuie exterminati sau minati intru sclavie. Si nationalismul asta este, este ideologia evreilor din Biblie, inminata unor diferite etnii si natiuni, ca sa se poata taia unii pe altii si sa se poata uri unii pe altii, fiecare crezindu-se poporul ales, in adevar toti fiind niste maimutoi caraghiosi spalati pe creieri.

      Baiatului astuia i s-a interzis pe viata sa mai joace fotbal pt ca a folosit salutul "nazist" in fata galeriei la un meci de fotbal. De ce? Pai pt ca evreii au influenta pana si in UEFA si noi toti ceilalti trebuie sa ne conformam si sa ne cenzuram gesturile ca nu cumva sa le jignim sentimentele

      Bun, eu nu as proceda astfel, eu l-as invita la o discutie in public ca sa-i arat de ce e prost. Dar tu realizezi ca nazismul in Europa este sprijinit exact de oamenii pe care tu ii incriminezi, de catre SUA si Israel? De pilda in Ucraina, foarte multi tineri nazisti au fost sponsorizati de catre SUA ca sa rastoarne guvernul pro-rus; acum Ucraina este o tara intr-o mizerie absoluta, este o saracie si o coruptie mult mai mare decit la noi, iar tara lor este supta pana la piele de catre FMI si alte organizatii ale elitelor financiare(evreiesti, cum spui tu), iar oamenii bine intentionati ca tine, patrioti ucraineni nazisti, au contribuit in mod direct la aceasta stare de fapt.

      Practic si concret, pe ce zici tu ca trebuie pus accentul? Propaganda contra regimului? Manifeste? Rascoale in strada? Concret. Dar zi si tu o solutie ce crezi ca ar putea avea efect inca din timpul vietii noastre

      Gindeste critic, invata autodisciplina si stapinirea emotiilor, caci piata te manipuleaza cu ajutorul propriilor tale emotii si sentimente. Invata despre cum se pot manipula oamenii ca sa poti sa scapi de manipulare. Sa stii totusi ca fortele mai puternice care corodeaza aceasta ideologie si cu care te poti asocia sint cele aflate pe partea stinga a politicii, sint comunistii, anarhistii si ecologistii, nu nazistii si nu capitalistii. Cit despre rascoale si manifeste n-au sorti de izbanda defel.

      Ștergere
  3. Salutare amice Godless!

    Nu am mai intrat de mult pe net pentru asa ceva, s-au cam schimbat lucrurile pe la mine..
    Ma asteptam la articolul asta, il "coci" de ceva vreme :) e bun! Dar hai sa comentez si eu ceva, ca am vreme!

    "În loc să ne întrebăm de pildă..."
    Pai cine ne opreste sa ne intrebam? Nimeni. Singura libertate care cel putin teoretic o putem instala, e fix in capul nostru! Numai ca nu e deloc usor asta, pentru ca piticii de pe creier nu sunt cultivati doar prin propaganda consumerista sau politica, religioasa sau de care o fi. Toate la un loc converg spre individul "finisat" care se admira cu ochelarii de soare pe botic, sau spre individa cu spranceana ridicata ce contempleaza doua nuante de mov aproape identice. Mie mi-a placut foarte mult ideea filmului Matrix, acea programare incredibil de detaliata a creierului pentru a fi fericit, chiar daca el traieste intr-un cocn si e exploatat la maxim. Mi-a placut pentru ca e foarte .. realista de fapt, iar ce se intampla cu noi inca din frageda pruncie, e bine simbolizat de conectarea acelui cablu cu o teapa in creier. Si foarte putini sunt capabil sa-si scoata teapa din mintea intoxicata cu iluzii, iar senzatia realitatii este iarasi una care nu ofera mari recompense. Pentru ca realitatea nu e nici dragalasa, nu e nici shic, nu e nici violeta, nu are nici gadgeturi... e seaca si trebuie sa iti educi mintea sa vada noile valori, noile criterii de comparatie. Tot in matrix e si personajul acela chelios, care accepta sa fie reconectat la "dream world" pentru ca pur si simplu nu ii place realitatea, nu o mai doreste, desi a fost capabil sa se deconecteze. Is idei destul de profunde acolo, zic eu.

    baga mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cine ne opreste sa ne intrebam? Nimeni.

      Cred ca-i clar ca nici indemnati prea tare sa ne punem aceste intrebari nu sintem. Indemnurile sint mai degraba lipsa. Nu se invata asa ceva nici in gimnaziu si nici in liceu, nici macar la facultate. La discoteca clar ca nu.

      iar senzatia realitatii este iarasi una care nu ofera mari recompense.

      Totusi realitatea are o calitate aparte prin faptul ca e reala; cumva asta conteaza. Eu unul cheltuiesc foarte multa energie ca sa traiesc mai mult in realitate si mai putin in matrix si e un lucru mai greu de facut deoarece sansele stau impotriva ta. Si de fiecare data cind reusesc, cumva ma bucur pentru performanta mea, in timp ce atunci cind esuez cautind calea mai usoara aceasta eschivare de la dificultate nu reprezinta vreo mare sursa de fericire.

      Ștergere