Pagini

luni, 3 august 2009

Cu neuronii încrucişaţi

În fiecare zi lucrătoare trebuie să trec pe lângă o biserică. Şi cand trec eu pe acolo nu pot să nu observ credincioşii agitandu-şi mâinile prin aer. Prima data am crezut că alungau muştele cu acele gesturi, dar am trăit ca să descopăr că ei de fapt simbolizează un vechi instrument de tortură din epoca bronzului, numit cruce.
Şi de ce fac asta? Că cică Cristos a murit pe cruce. Bine că pe vremea aia nu aveau scaun electric, că i-aş fi văzut apoi pe toţi credincioşii mimând scaunul şi prin urmare aşezându-se în poziţia de pe WC. Dacă l-ar fi otrăvit, ar fi trebuit să văd oamenii trecând pe lângă biserică şi vomitându-şi intestinele în timp ce se zvârcolesc. Dacă s-ar fi folosit una dintre tehnicile preferate ale Preasfintei si Multpreaneprihănitei Inchiziţii, numită strappado, i-aş fi văzut pe credincioşi făcând bungee jumping de pe biserică. Şi în sfârşit dacă despre inexistentul Cristos s-ar fi spus că a fost executat la rug, gen Giordano Bruno, tot creştinul ar fi trebuit să scoata bricheta şi să-şi dea foc la pantaloni, in memoriam.

Ce poate să fie mai sinistru decât veneraţia unui instrument de tortură? Ce e in capul acestor oameni? Evident, nimic. Că dacă era ceva, poate se întrebau şi ei: "Dar noi ce facem de fapt aici?"
Şi chestiunea tristă este că dacă le dai o cruce, de îndată incep sa ţi-o pupe. Să mai pupe ei dacă tot le place, mitraliera, ghilotina, camera de gazare şi altele din aceeaşi categorie.
Măcar dacă ar proslăvi învăţăturile acestui Cristos, alea care nu sunt distructive, tot ar mai fi moral decât treaba cu instrumentul de tortură - execuţie. Bineînţeles că nici unul nu le ia de bune. Dacă le-ar lua, ar trebui să aibă un fel de relaţie personală cu acest Cristos, nu una în văzul lumii, şi să nu-şi mai arate cu ostentaţie apetenţa pentru cultul morţii, al torturii fizice şi psihice.

Eu unul nu pot decât să promovez obiectele de cult ale raţionaliştilor, care sunt foaia şi pixul. Aşa că, de câte ori oi trece pe lângă biserică şi voi vedea creştinii mimând crucea, eu voi ridica degetul mijlociu, ca să le simbolizez pixul.


4 comentarii:

  1. Bine ca nu l-au tras in teapa... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa presupunem prin absurd ca Isus s-ar uita la oamenii din autobuz, oare l-ar durea in pula daca isi face unu cruce sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Richard Dawkins sau Victor Stenger pentru prima parte?(aia cu scaunul electric) ;;)

    RăspundețiȘtergere