Probabil că doar oamenii din cale afară de inculţi sau orientaţi în irealitate mai susţin faptul că în România nu există o problemă deosebit de gravă cu incultura. De fapt incultura este doar o faţetă a problemei; cel puţin la fel de gravă este problema cu pseudocultura, care reprezintă nu lipsa unui corp de cunoştinţe utile şi adevărate ci existenţa unuia care conţine informaţii mincinoase, inutile sau contrautile indivizilor. Evident, componentele pseudoculturii nu au cum să nu foloseasca nimănui, există destule segmente ale populaţiei care au de profitat de pe urma informaţiilor mincinoase.
Este clar că este nevoie de cultură adevărată, şi aici nu mă refer la ceea ce este considerat în spaţiul românesc ca fiind cultură ci la fizică, chimie, biologie, zoologie, antropologie, geografie, geologie, sociologie, psihologie, astrofizică, cosmologie, istorie (dacă se poate adevărată), evoluţionism şi cel mai important - logica şi epistemologia, fundamentul tuturor celorlalte.
Este imposibil ca toate acestea să fie cunoscute de către un singur om la nivel academic însă cunoştinţele de bază din aceste domenii lipsesc majorităţii compatrioţilor noştri, câteodată cu desăvârşire. Acestea sunt importante nu doar pentru a cunoaşte cum funcţionează lucrurile pe lumea asta, ci şi pentru viziunea individului despre realitate, despre specia umană, locul unui individ în cadrul ei şi locul acestei specii în Univers. Fără cunoştinţele menţionate, nu avem decât oameni cu mentalitate de Ev Mediu, care vor înţelege să se comporte şi să acţioneze în societate în conformitate cu o viziune anacronică despre realitate, una medievală, pe baza căreia vom putea construi eventual absolutism monarhic şi minuni inginereşti care datează de acum 500 de ani.
Dezbaterea teism - ateism este cea mai simplă metodă de-a pune în discuţie toate domeniile de cunoaştere pe care le-am enumerat şi doar în cadrul acesteia o să vedem o astfel de desfăşurare de forţe şi de armament intelectual, adus pentru susţinerea uneia sau a celeilalte cauze. Nu doar coincidental se întâmplă astfel, ci datorită faptului că în această dezbatere este discutat întregul tablou al realităţii, unul care adesea este corelat cu emoţii puternice de susţinere sau dezaprobare din partea ambelor facţiuni. Este o luptă între două viziuni despre realitate, deci este o luptă dură şi controversată; eu însă promovez această dezbatere şi o caut în caz că nu se întâmplă, mai ales din cauză că erorile de cogniţie şi cele de logică nu vor fi discutate prea curând în cadrul unei campanii de informare a populaţiei. Acestea nu avantajează nici statul şi nici vreun agent economic, a căror activitate se bazează pe tehnicile de marketing care sunt poate doar cu puţin mai prejos decât cele folosite în îndoctrinarea religioasă. Diferenţa esenţială între unele şi altele este dată doar de natura serviciilor care sunt vândute: pe de-o parte serviciile economice mai mult sau mai puţin "reale" şi de cealaltă vânzarea serviciilor religioase care în mod clar sunt frauduloase şi a produsului numit "Dumnezeu".
A atenţiona un om că greşeste atunci când greşeşte şi că este iraţional atunci când este, nu reprezintă nicidecum un act antisocial chiar dacă aşa dă impresia, ci un act de cultură menit să îmbunătăţească prestaţia intelectuală a acelui individ. Este ceva ce trebuie să se întâmple şi este prin excelenţă un act de solidaritate. Lipsa lui constituie decizia informată a unuia de-a-şi lăsa colegul de specie să persiste în eroare şi iraţionalism. Aş spune că cei care fac asta sunt egoişti, antisociali şi pe termen lung îşi produc lor înşişi un deserviciu prin acea preferinţa a lor - materializată în decizia de-a trăi într-un mediu plin de oameni dezinformaţi sau slabi informaţi.
Ar fi frumos ca în viitor, studiul mecanismelor prin care religia a ajuns să fie cea mai mare deziluzie a omenirii va constitui un obiect special de studiu, însă mai şi trebuie să ajungem acolo. Dezbaterile publice prezente pe internet datorită noului val de ateism reprezintă doar primul pas în această întreprindere. Rămâne de văzut ce ne rezervă viitorul, viitor care nu este doar întâmplător, aşa cum dictează viziunea medievală despre viaţă, ci poate fi afectat de acţiunile fiecăruia dintre noi.
Hello, o iau in ordine :
RăspundețiȘtergereDezbaterea teism - ateism este cea mai simplă metodă de-a pune în discuţie toate domeniile de cunoaştere pe care le-am enumerat
De acord, si la asta ar trebui sa se gandeasca mai ales ateistii care considera dezbaterea subiectului ceva depasit, stupid, inutil, sub demnitatea lor .
erorile de cogniţie şi cele de logică nu vor fi discutate prea curând în cadrul unei campanii de informare a populaţiei
Trist dar adevarat.
a produsului numit "Dumnezeu"
In liceu, am primit tema sa facem ceva afis, reclama la un produs . Eu am facut la vodca cu sloganul "Dmnezeu e taria mea" care este sirefrenul unui cantecel pocait (sti ca ei au cantecele din astea dragute, comparativ cu tanguielile ortodoxe)
A atenţiona un om că greşeste atunci când greşeşte şi că este iraţional atunci când este, nu reprezintă nicidecum un act antisocial
Succes in a-i convinge, majoritatea se simt ofensati, au impresia ca ii tratezi cu condescendenta, nu ca nu ai avea voie sa i corectezi, dar de ce trebuie sa o faci? E asa de nepoliticos :P Jeez, people !
a trăi într-un mediu plin de oameni dezinformaţi sau slabi informaţi
Simt asta pe pielea mea mult prea des, cand realizez ca nu am cu cine vorbi, 1-2 oameni nu sunt suficienti in viata ca nr. de persoane cu care sa poti purta o conversatie .
majoritatea se simt ofensati
RăspundețiȘtergereDaca te uiti la "reactia" de-a fi ofensat vezi ca e una instictiva si nu o decizie rationala de-a te manifesta in acest fel. Este o reactie instinctiva evoluata pentru a produce presiune sociala. Mai exact credinciosii transmit faptul ca nu vor sa auda ceea ce ai de spus. No, asta e, vor nu vor, nu-i problema mea. Sunt foarte ofuscati si din cauza ca nu-i place nimanui sa i se arate ca a gresit; am atacat foarte succint subiectul asta aici. Oricum eu nu ma sinchisesc de tipul asta de presiuni sociale.
au impresia ca ii tratezi cu condescendenta
Pai da cum o sa-i tratezi cand daca te uiti in dex, la definitia adevarului vezi ca inseamna ceva ce corespunde cu realitatea. Credinta lor nu are nici o legatura cu realitatea. Au in cap o realitate alternativa. Cine o sa-i aduca cu picioarele pe pamant, popii? Ma rog, cei mai multi nu intra in dezbateri ci se uita pe dezbaterile pe care le-au purtat altii ca sa-si faca o parere. Ceea ce e un lucru bun deoarece nu mai apuca sa se simta atat de ofensati pe cat s-ar simti daca li s-ar spune in fata respectivele chestiuni.
Simt asta pe pielea mea mult prea des, cand realizez ca nu am cu cine vorbi, 1-2 oameni nu sunt suficienti in viata ca nr. de persoane cu care sa poti purta o conversatie .
Eh, bine ca exista internet, altminteri nu ar mai fi existat in tara asta o comunitate ateista din cauza ca fiecare s-ar fi simtit la fel de izolat. Poate iti faci rost de timp liber si aterizezi la un BBB din orasul tau.
Vezi ca am un stil cel putin ciudat de-a raspunde la comentarii. Daca sunt de acord nu raspund nimic. Raspund doar daca am ceva de completat sau daca nu sunt de acord. Din exterior poate sa para o postura agresiva, dar nu e cazul. Nici pe la alte capitole care tin de socializare nu sunt maestru (cu precadere ritualurile sociale, a caror explicatii le cunosc, dar a caror practicare o detest in profunzime). Eu am pretentia ca oamenii sa vorbeasca atunci cand au ceva de comunicat. Cand n-au, sa taca. Discutia de dragul placerii de-a vorbi este pierdere de vreme in ceea ce ma priveste.
RăspundețiȘtergerereactie instinctiva evoluata pentru a produce presiune sociala
RăspundețiȘtergereMentionez ca mi-ai mai spus asta, si atunci stiam de acest lucru deja . Vreau doar sa te scutesc de repetitie, atunci cand fac referire la spusa ofensare .
daca te uiti in dex, la definitia adevarului vezi ca inseamna ceva ce corespunde cu realitatea. Credinta lor nu are nici o legatura cu realitatea. Au in cap o realitate alternativa
Aceasta lupta intre realitate si iluzie merge si dincolo de religie . De acord ca dezbaterile pe religie ofera oportunitatea de a aborda multe domenii in care religiosii comit erori, dar consider ca se pot comite erori si in domeniile luate separat si fara legatura cu religia, adica pur si simplu din lipsa de informare (as opposed to lipsa de informare+dezinformare religioasa sau dezinformare pur si simplu as in lies)
timp liber si aterizezi la un BBB din orasul tau
N-am reusit sa aflu ce e BBB, asa ca nu stiu daca e posibil sa merg la un BBB i.e. daca exista. Timpul e problematic, am timp liber per se, dar nu il pot folosi cum vreau :D mai ales cand trebuie sa pasez responsabilitatile mele cuiva care munceste n ore pe zi .
Eu am pretentia ca oamenii sa vorbeasca atunci cand au ceva de comunicat. Cand n-au, sa taca. Discutia de dragul placerii de-a vorbi este pierdere de vreme in ceea ce ma priveste.
RăspundețiȘtergereNu te contrazic, doar ca este o pozitie subiectiva, eu asa o vad . Adica as putea fi de acord cu tine teoretic, dar totusi sa consideram ce inseamna sa ai ceva de comunicat, si sa vorbesti de dragul de a vorbi in mod diferit . EX. cand vorbesc cu cei din jur, de obicei abordez anumite subiecte despre care am aflat recent info. noi, si mie mi se pare important sa impartasesc, poate si sa iluminez o chestiune . totusi sunt vazuta ca prea vorbareata, ceea ce pe mine ma duce cu gandul ca nu ii intereseaza subiectul, subiect care de obicei nu este trivial .
Intrebare : ceea ce am citat ca ai spus era o aluzie ? Sincer, desi pot fi jignita de blunt statements,i.e sa ma simt rau, le prefer aluziilor, deoarece anumite vorbe pot parea aluzii si sa nu fie, si mie nu imi place sa speculez aiurea daca persoana a vrut sau nu sa spuna ceva :D Acum poate o sa imi spui ca nu ai nevoie sa faci aluzii pt. ca nu ai nici o problema sa spui pe fata "Taci!" :D
RăspundețiȘtergereNu te contrazic, doar ca este o pozitie subiectiva, eu asa o vad
Evident. E vorba si de subiectul discutiei. Daca subiectul include injuraturile din trafic, haine, magazine sau alte chestii din astea care nu ma intereseaza ori incep sa rad de discutie ori ma car. Prefer sa discut de lucruri foarte generale si foarte putin despre cele particulare. Cel putin in sfera publica. Nu ma simt bine atunci cand vad care este orizontul intelectual al unor indivizi (2 m in spatiu si 24 de ore in timp). Teribil ma indispune.
ceea ce am citat ca ai spus era o aluzie
Nicidecum. Era o explicatie pentru stilul meu de-a conversa, stil care nu vreau sa fie interpretat altfel decat ceea ce este, si nu o referire la stilul tau.
Acum poate o sa imi spui ca nu ai nevoie sa faci aluzii pt. ca nu ai nici o problema sa spui pe fata "Taci!" :D
Corect! :)
N-am reusit sa aflu ce e BBB, asa ca nu stiu daca e posibil sa merg la un BBB i.e. daca exista
RăspundețiȘtergereBB (beri blasfemice)-urile sunt intalnirile ateilor de prin tara; BBB este intalnirea ateilor din Bucuresti care are loc o data la doua saptamani. Fa-ti cont pe forum si o sa afli despre ce-i vorba.
Vroiam sa adaug, ca desi nu mai mentionezi ceva cu care esti de acord, totusi poti mentiona daca ceva iti place, nu e nimic rau sa dai si feedback pozitiv, nu te injoseste sa apreciezi pe altii .
RăspundețiȘtergerePot sa citesc pe forum si fara cont ceea ce nu vrea sa insemne ca nu vreau sa imi fac cont :P
Dar probabil ai vrut sa spui sa imi fac cont ca sa pot discuta pe forum cu atei din Arad si sa punem intalniri la cale :) o sa studiez problema, impreuna cu celelalte zeci de lucruri pe care vreau/trebuie sa le fac :)I'm not complaining, I like to be busy .
Vroiam sa adaug, ca desi nu mai mentionezi ceva cu care esti de acord, totusi poti mentiona daca ceva iti place, nu e nimic rau sa dai si feedback pozitiv, nu te injoseste sa apreciezi pe altii
RăspundețiȘtergereAi dreptate, de bunaseama. Asa functioneaza la majoritatea oamenilor. Eu recunosc ca sunt cam defect la capitolul asta. Intotdeauna o sa apreciez o dezabatere aprinsa in detrimentul unei sedinte de complimentare reciproca. (vezi si articolul de fata)
Ce pot sa spun... si mie mi s-a reprosat ca nu mentionez lucrurile bune, dar sa critic nu am probleme :D asa ca te inteleg, dar de obicei se refera la lucruri bune care deja sunt comune, obisnuite, care mi s-ar parea aiurea sa le apreciez in fiecare zi(ce ar putea semana cu sedinte de complimentare) . DAR daca citesc ceva si imi place, ceva nou, care ma bucura simt nevoia sa imi exprim aprecierea sau orice sentiment pozitiv , asa cum simt nevoia sa imi exprim critica.
RăspundețiȘtergerePai, lucrurile bune n-au nevoie de vreun reglaj; daca sunt bune atunci nu trebuie schimbate; alea demne de critica musai trebuie sa fie criticate. E logic nu?
RăspundețiȘtergereDaca religia crestina avea poruncile lui Hitchens nu ma mai oboseam eu cu ea.
NU, mah, e vorba ca oamenii care fac si lucruri bune si lucruri mai putin bune/rele, incep sa se simta nasol daca celalalt/ceilalti totdeauna aduc in discutie doar pe cele din urma, dar nu se obosesc niciodata sa aprecieze pe primele, intr-un final unul poate ajunge sa aibe impresia ca ce face el bine trece cu adevarat neobservat .
RăspundețiȘtergerenu trebuie schimbate
Nici nu ma refeream la schimbare, desi si unele lucruri bune pot fi imbunatatite . Ma refeream la a crea un echilibru intre apreciere si critica(daca se poate), pentru ca persoana cealalta sa nu aibe impresia ca se considera despre ea ca face doar lucruri demne de a fi criticate . Mai clar nu cred ca pot :)
Ai fost foarte clara insa eu am tendinta de-a muta discutia din domeniul personal in domeniul foarte general.
RăspundețiȘtergereApoi problema cu mine este ca ma intereseaza destul de putin si aprecierile si jignirile sau criticilor celorlalti. Daca cineva e nemultumit de ceva ce tine de mine il invit respectuos sa faca el lucrul ala, ori daca nu-i place fata mea sa se uite in alta parte. La fel functioneaza si in cazul aprecierilor pe care nu dau prea multi bani.
intr-un final unul poate ajunge sa aibe impresia ca ce face el bine trece cu adevarat neobservat
Cel mai simplu este sa stie ca a facut bine cand a facut bine si ca a facut rau cand a facut rau (ceea ce se poate vedea dupa rezultatele respectivelor actiuni, nu dupa opiniile rudelor de orice grad, prietenilor sau neprietenilor). Cum ar fi sa faci ceva bine, sa vezi ca e bine si celalalt sa-ti spuna ca e rau? O sa-i iei parerea in serios sau te uiti la rezultat?
Poate ca trebuia sa mentionez? ca daca vorbim de critica si apreciere , ma refeream probabil la lucruri care ne implica si pe noi, si care echilibru se aplica in relatii apropiate sau daca nu apropiate in momentul in care intri in contact repetat cu cineva si sa zicem ca iti pasa sa nu se simta rau. Atunci se pot aduce aprecieri fata de ceva bun facut care iti aduce si tie beneficii , mai ales daca ai si multe de criticat la persoana respectiva .
RăspundețiȘtergereDe exemplu. Sa zicem ca ai o femeie de serviciu la birou, si ai multe de criticat la ea, si o critici . Dar e o femeie ok, adica nu e nasoala ca persoana . Ei poate din cand in cand, daca face ceva bine poate fi apreciata, ca sa mai reduca din tensiunea pe care poate o simte in prezenta ta, chiar daca intra in atributiile ei sa faca acel lucru bun.
La ultimul paragraf, de multe ori, oamenii fac lucruri care nu isi dau seama ca nu e ok pentru celalalt, si atunci acela se trezeste in pozitia ca trebuie sa atraga atentia/critice actiunile primului, deci primul din cauza ideilor diferite, nu isi poate da seama ca ce face nu e ok. Deci eu vorbeam despre lucruri care au consecinte doar in lumea celuilalt si deci nu pot fi observate consecintele de catre actionarul prim. Deci despre actiuni specifice, nu despre lucruri care se stie in general ca sunt bune/rele . Daca duci in acea directie discutia, aceasta devine nu doar irelevanta ci chiar stupida > apples and oranges.
muta discutia din domeniul personal in domeniul foarte general
Nu incalci ceva regula, daca eu vorbesc intr-un registru tu sa raspunzi mutand discutia in alt registru ?
1. Daca chiar imi pasa de cineva o sa formulez criticile in asa fel incat sa nu fie ofensatoare sub nici o forma; am sa le pun sub forma intrebarilor sau sugestiilor, etc. nu sub forma afirmarii adevarului crud. Ba chiar o sa scap un compliment doua insa sa fie putin mascate. Oricum cei care ma cunosc de mult stiu deja ca de regula trec direct la subiect fara prea multe ocolisuri si sunt obisnuiti.
RăspundețiȘtergere2. Jocurile astea sociale ma indispun. Or fi evoluate prin selectie naturala dar sunt evoluate pentru traiul intr-un grup restrans de frati, surori, unchi, matusi si parinti, sotii, copii, soti si bunici, nu pentru tot tribul, incepand cu femeia de serviciu si terminand cu seful sau omul de pe strada. Prefer sa am relatii stranse cu foarte putini oameni si cu restul relatii foarte reci, unde unul nu-l calca pe celalalt pe picioare sau pe nervi.
Nu incalci ceva regula, daca eu vorbesc intr-un registru tu sa raspunzi mutand discutia in alt registru ?
S-ar numi red herring :) insa am spus ca am tendinta; n-o fac intentionat. Am mentionat mai sus ca o sa deraiez inevitabil in discutii despre padure si nu despre copacul x sau copacul y. Chiar si cand se vorbeste despre copacul x ascult doar ca sa vad cum integrez informatia in tabloul mai larg. Asa functioneaza creierul meu.
Bine . Dar daca esti constient de tendintele proprii inseamna ca ar trebui sa ai un anumit control asupra lor :) Oricum, probabil ca ai motivele tale, legate de evolutia personala pentru care incerci sa integrezi copacul in padure .
RăspundețiȘtergerePulling a red herring is dishonest, si cel putin pentru mine este extrem de iritant . Am de a face cu genul acesta de evaziune destul de des, si ca sa spun ca tine, creierul meu functioneaza de asa natura incat observ usor neconcordantele . O discutie nu poate iesi bine cand se fac chestii din acestea, deoarece cum zicea, e apples and oranges, vorbim de chestii diferite .
Prefer varianta nu stiu, nu vreau sa discut subiectul ! Cum spuneai ca un ateist se simte in regula sa spuna nu stiu decat sa gaseasca explicatii fanteziste, poate fi aplicata onsetitatea si in alte aspecte .
Si nu poti sa spui ca e problema mea daca nu imi convine cum abordezi problema, deoarece there are rules . Daca nu vrei e ok, but don't break the rules, ca nici cand o fac religiosii nu e placut :D
Jocurile astea sociale se numesc printre altele, empatie . Eu asa vad problema, si empatia este necesara si lipsa ei este un simptom al sociopatiei , right? Hai, ca iti place psihologia ! :)
Dar daca esti constient de tendintele proprii inseamna ca ar trebui sa ai un anumit control asupra lor
RăspundețiȘtergereNu cred ca vreau sa o fac. Discutiile despre particular sunt relevante pentru mine doar daca ajuta la constituirea unei reguli despre general. Pur si simplu nu sunt interesat in a discuta persoane particulare si comportamentele lor. Nu ma intereseaza ceea ce este diferit intre noi ci ceea ce este comun.
probabil ca ai motivele tale, legate de evolutia personala pentru care incerci sa integrezi copacul in padure .
Probabil ca nu am "motive" ci asa imi construiesc eu tabloul realitatii. La fel fac si ceilalti, intr-o masura mai mare sau mai mica.
Pulling a red herring is dishonest, si cel putin pentru mine este extrem de iritant
Vezi ca am scris acolo ca "s-ar numi" red herring, nu ca "se numeste". Discutam de critica versus apreciere iar eu am mutat discutia de la domeniul format din 2 oameni la un domeniu mai larg care-l include si pe primul. A descoperi ceva in legatura cu doar doi oameni si care nu se aplica la restul pe mine ma lasa rece.
Si nu poti sa spui ca e problema mea daca nu imi convine cum abordezi problema, deoarece there are rules
Exista reguli ale conversatiei, reguli de logica si reguli de socializare. Daca nu vad relevanta unei situatii discutate pot foarte rapid sa incalc regulile conversatiei, sa spun ca nu ma intereseaza si sa schimb subiectul. Omul poate sa se ofenseze, dar din nou, nu ma intereseaza nici asta. Ceea ce m-a interesat a fost sa nu-mi interpretezi in mod greist stilul de-a raspunde doar atunci cand am ceva de criticat sau completat.
Daca nu vrei e ok
In acest cadru - blog antireligios / articol despre dezbaterea teism / ateim - suntem offtopic. De aia ti-am spus sa-ti faci cont pe forum; acolo se poate discuta orice cu oricine si inca la gramada. Aici incerc sa raman la subiect si sa nu se deraieze in discutii care nu privesc subiectul principal. Mai frumos de atat nu puteam s-o spun.
Jocurile astea sociale se numesc printre altele, empatie . Eu asa vad problema, si empatia este necesara si lipsa ei este un simptom al sociopatiei , right? Hai, ca iti place psihologia ! :)
Lol. Psihologia e ceva, psihopatologia e altceva, iar jocurile sociale reprezinta cateva din produsele empatiei si totodata produsele altor mecanism evolutioniste distincte de empatie. Jocuri sociale=/=empatie. Poti sa fii empatic si fara sa dai buna ziua toata ziua. Iar empatia in sine nu este o valoare absoluta. Adeseori poate da nastere la comportamente absurde.
Ca sa inchei discutia despre "ofensa".
In cazul in care ceva ce este adevarat ofenseaza pe cineva nu este problema mea. Daca cineva e ofensat de modul meu de-a conversa pot cel mult sa-i explic de ce e asa si nu altfel.
Bine. Incheiem discutia cu cateva mentiuni . Primul meu comment era cat se poate de on topic . Ai provocat o alta discutie cu commentul despre personalitatea ta, ca de ce faci cum faci . Deci tu ai inceput cu exemple personale , eu doar am continuat . Apoi ai deraiat. Bun . Cu red herring, pot fi de acord ca nu e chiar asa, deoarece de la particular la genereal nu e o gaura mare, dar cand scri, nu mai ai scuza impulsului ca atunci cand vorbesti . Cand scri poti controla ce spui mult mai usor .
RăspundețiȘtergerePsihopatologia este o ramura a psihologiei, si nu mai dezvolt.
Tu numesti jocuri sociale lucruri pe care poate eu nu le consider asa, desi toate pot fi studiate de psihologie .
Mi se pare corect, ce ai spus cu ofensa dar tin sa mentionez ca daca arati cuiva empatie, nu se numeste joc social, decat daca o faci fara sa simti empatie, ci doar o mimezi .
Daca vrei sa stergi discutia, nu ma deranjeaza, ca sa ramana blogul curat de off-topicuri.
"Eu am pretentia ca oamenii sa vorbeasca atunci cand au ceva de comunicat. Cand n-au, sa taca. "
RăspundețiȘtergere"Daca sunt de acord nu raspund nimic. Raspund doar daca am ceva de completat sau daca nu sunt de acord. "
Mi se pare ca cele 2 citate se contrazic.
Daca ai facut o afirmatie, ai ceva de comunicat, deci pentru tine subiectul respectiv este important si merita discutat. De aici sunt 3 variante: interlocutorul e de acord cu tine, nu e de acord cu tine, sau nu il intereseaza. Daca pe celalalt nu il intereseaza, inseamna ca nu este de acord cu tine referitor la faptul ca subiectul merita discutat.
Deci ar trebui facuta clar distinctia nu numai intre nu sunt de acord si restul cazurilor, ci si intre sunt de acord si nu ma intereseaza.
Daca ai facut o afirmatie, ai ceva de comunicat
RăspundețiȘtergereCel care o face poate intr-adevar sa creada ca are ceva important de comunicat; cum ar fi faptul ca e destul de cald pentru perioada asta. Daca o zice pe asta pot cel mult sa fac efortul de-a nu-mi muta privirea pe niste pereti in semn de plictiseala suprema. Insa el nu afirma ca este important sa discute despre vreme ci face o afirmatie despre vreme, pe care eu o calific ca fiind irelevanta, deci nu raspund. Daca ar afirma ca este important sa discutam despre vremea din aceasta perioada as sari foarte rapid sa-l contrazic sau sa-l completez. Citatele mele nu se contrazic.
Adica daca nu raspunzi in nici un fel , interlocutorul nu poate sti daca esti de acord, sau daca esti indiferent ( indiferent poti fi si daca nu esti de acord )In afara cazului ca daca nu esti de acord cu ceva nu mai conteaza cat de stupid sau insignifiant e subiectul ca te vei exprima oricum . Dar cum spuneam, poti sa nu fi de acord, dar sa nu consideri subiectul suficient de important incat sa raspunzi . E ceva aici :)
RăspundețiȘtergereTu ramai la ideea ca singura informatie comunicata de o afirmatie este cea cuprinsa in afirmatie. Eu spun ca atunci cand un om spune ceva, tu poti reactiona fie la ceea ce a spus, fie la faptul ca a spus (adica la motivul pentru care a spus).
RăspundețiȘtergereUrmand ideea asta, oricand poti sa nu te plictisesti, dirijand discutia spre subiectele cu care nu sunteti de acord :D
In exemplul tau, fie omul respectiv nu crede ca e importanta vremea, dar crede ca trebuie sa spuna ceva ca sa nu taca - si atunci va contraziceti referitor la asta. Fie omul crede ca merita discutat despre vreme - lucru cu care iar nu esti de acord.
Singura problema este ca poate nici unul dintre voi nu considera ca e important sa discuti despre ce e important sa discuti :))
Si ca sa revin ontopic, aceste aspecte se regasesc si in dezbaterea teism-ateism:
1. tie iti place sa porti discutii in contradictoriu; altora nu, pentru ca le place ca lumea sa fie de acord cu ei, deci vor refuza discutia
2. majoritatea romanilor nu cred ca au ceva important de comunicat in privinta asta. Daca mergi cu trenul, n-o sa deschida nimeni discutia cu Dumnezeu e mare, desi cred ca o mare parte din oamenii din vagon ar fi de acord cu afirmatia. Si asta pentru ca in ciuda afirmatiilor lor, pentru majoritatea romanilor ii influenteaza, in activitatea lor zilnica, mult mai mult vremea decat Dumnezeu.
La mine in cap indiferenta are precedenta asupra faptului ca as fi in dezacord cu afirmatia. Nu am sa ma apuc sa contrazic decat daca sunt si in dezacord si mai si consider ca are vreun rost sa-l conving pe individ de contrariu. Presupun ca asa functioneaza la toti. De aia nu vedem discutii despre vreme, la fel de incinse ca cele despre religie, politica, istorie sau nationalism.
RăspundețiȘtergereCat despre dezbaterea teism - ateism, stiu sa pun in asa fel problema incat credinciosii sa considere ca trebuie sa ia pozitie.
Raspund doar daca am ceva de completat sau daca nu sunt de acord = fals sau incomplet
RăspundețiȘtergereDin postul anterior => ca poti sa nu fi de acord si totusi sa nu raspunzi. q.e.d.
Dar ideea mea se referea la aceasta ci la faptul, zic eu normal, de a da si positive feedback . Un exemplu este primul meu comment la acest articol, nu esti de acord ? Daca ar citi articolele tale doar oameni care sunt de acord cu tine, si nimeni n-ar zice nimic, ai putea crede ca poate nu le-a citit nimeni .
No bine ma, sunt si eu tot o dovada impotriva designului inteligent, care daca era, ma facea perfect, dar nu a fost sa fie, si asa prin evolutia aia am ajuns sa fiu imperfect si de aia sunt mai receptiv la feedback-ul negativ decat la acela pozitiv.
RăspundețiȘtergereM-o mancat pielea sa fac o precizare nevinovata despre cum inteleg eu sa postez comentarii pe aici (doar asa, ca sa nu se supere unii ca raspund doar antagonist) si uite la ce discutii metafizice se ajunge. (de n-ar fi fost nici nu s-ar mai fi povestit).
Ai dreptate in tot ce spui, iar eu ba. Si acum ca am dat feedback cu desavarsire pozitiv, mai discutam ce?
Daca ar citi articolele tale doar oameni care sunt de acord cu tine, si nimeni n-ar zice nimic, ai putea crede ca poate nu le-a citit nimeni .
Pai n-am cum sa cred ca nu le-a citit nimeni, ca doar am instrumente din alea de administrare a blogului si vad eu cati si pe unde au poposit in fiecare zi, saptamana si luna. Apoi, nu e musai sa raspund eu tuturor, pot foarte bine comentatorii sa discute unul cu altul si fara mine, asa cum se face la TLP de exemplu, care comenteaza la el pe blog din Pasti in Craciun. Iar sectiunea de comentarii este deschisa non stop, pentru oricine pofteste sa critice ce scriu eu pe aici si sa-si manifeste acordul sau dezacordul. (afara de saptamana asta ca sunt in concediu si le-am pus sub moderare ca sa nu-mi vandalizeze acei troli nemernici blogul).
:D Stiu ca era o precizare nevinovata, dar am considerat ca nu poate fi foarte corecta . Se pare ca am avut dreptate. Poate trebuia sa astepti sa te acuz/fi acuzat ca :"doar critici si ca asta ar insemna ca nu esti de acord cu nimic ?" inainte sa te scuzi, dar e irelevant, si eu ofer informatii neintrebata fiind.
RăspundețiȘtergereReceptiv la si emitator de negativism :P
Ai dreptate in tot ce spui, iar eu ba. Si acum ca am dat feedback cu desavarsire pozitiv, mai discutam ce?
LOL, altceva, sau preferi sa nu se mai termine subiectul prezent?
comenteaza la el pe blog din Pasti in Craciun
Nu discutam daca esti obligat sa raspunzi sau daca ar trebui sa raspunzi la ce se posteaza, ci despre atunci cand o faci, ca ar fi de asteptat de la o persoana sa simta la fel de bine sa critice precum si sa aprecieze , chiar daca disproportionat in favoarea primei dar nu cu desavarsire sa se excluda ultima.
Nu am inteles daca ai observat ca spunand ca postezi doar daca ai ceva de completat sau criticat , iar in penultimul post ai spus ca poti sa nu fi de acord si totusi sa taci, rezulta ca o persoana nu poate fi sigura in ultima instanta daca esti de acord cu ce spune sau daca nu esti de acord, dar consideri subiectul atat de trivial si stupid incat nu merita contrazis .
Receptiv la si emitator de negativism
RăspundețiȘtergereIn fapt sunt receptiv si emitator de antagonism (feedback negativ) nu de "negativism" - cine o mai sti ce vrea sa insemne si asta. Tu ce vrei aici sa faci, sa ma convingi ca materialul meu genetic nu-i "perfect"? Spus-am ca nu-i. Sunt destui oameni pe lumea asta care parca traiesc pentru a-i aproba pe altii, pentru a-i complimenta si pentru a nu-i supara. Eu nu tin mortis sa-i supar insa nici nu-mi vine sa-i aprob la orice spun doar de dragul de-a-i face sa se simta bine. Chiar si asa, nu sunt complet inuman si lipsit de empatie, vezi si precizarea mea "nevinovata". Eu stiu ca e ceva in neregula cu modul meu de abordare la nivel intrapersonal deoarece nimanui nu-i place sa fie criticat in continuu iar unora chiar le aduce prejudicii, insa aici se cheama ca se critica idei si nu aptitudini sau proprietati ale persoanelor, deci nu-i acelasi lucru. Daca cineva nu pricepe asta, il trimit sa citeasca cate ceva despre ad hominem.
rezulta ca o persoana nu poate fi sigura in ultima instanta daca esti de acord cu ce spune sau daca nu esti de acord, dar consideri subiectul atat de trivial si stupid incat nu merita contrazis
Corect. Si ce sa fac acum, trebuie sa spun ca sunt de acord sau ba la orice afirmatie pe care o face cineva? E imposibil. Vorba lunga... saracia omului.
ar fi de asteptat de la o persoana sa simta la fel de bine sa critice precum si sa aprecieze
Ar fi, ar fi... In ce lume perfecta am mai trai atunci. Pana una alta exista probleme mult mai grave decat asta. Zic eu.
Nu am nimic cu materialul tau genetic si nici nu tine :)
RăspundețiȘtergereNu extrapola, nu am zis niciodata sa zici da sau ba (care by the way is vorbe foarte scurte) la orice . M-am referit strict la ideea ca niciodata nu vei zice "da" ci doar "ba" .
In ultima instanta ai dovedit ca poti sa dai si feedback pozitiv, si vroiam intr-un fel sa iti dai seama ca poate aveai o parere eronata despre tine .
S-ar putea ca eu sa fiu "defecta" care daca ii place ceva spune la fel de repede ca si daca nu ii place ceva si sa consider in mod eronat? ca asa ar fi ok . Dar ai spus "In ce lume perfecta am mai trai atunci" deci nu sunt "defecta" si nici in eroare, ci chiar foarte ok din punctul asta de vedere ?
Probleme mult mai grave exista , intr-adevar . si poate ca subiectul prezent se incadreaza mai mult sau mai putin la categoria "nesemnificative" .
Te invit sa purtam spam-uitoare discutii metafizice la mine pe blog, trebuie doar sa scriu ceva pe el, ca sa avem un subiect legitim :D
am shi io o intrebare atzi intrath vreounu p siteu www.femaleseeds.tk ? io zik sa incercatzi :)
RăspundețiȘtergere