Pagini

marți, 17 iulie 2012

Să faci ce zice popa, nu ce face popa

    Dacă tot am fost criticat de mai multe ori că nu apreciez valorile autohtone, am să îmi arăt acum aprecierea pentru proverbele româneşti şi mai exact pentru cel din titlu, o mică mostră de înţelepciune populară.
    Proverbul exprimă (într-un mod foarte concis şi plastic) o realitate recunoscută de mult timp de către oamenii simpli, însă o realitate care arareori a putut face obiectul discuţiilor publice din contextul lumii satului. Imperativul "să faci" presupune automat că este benefic, că este de dorit să faci ce zice popa, şi chiar dacă noi ştim acum că cele mai multe dintre imperativele religioase au devenit imorale sau inutile prin simpla evoluţie a societăţii, pentru românii secolelor trecute ele au reprezentat parţial un cod moral. Ba, retorica despre cinste şi despre moderaţie materială ar fi actuală chiar şi acum dacă nu ar fi doar retorică.
    Mai departe aflăm din proverb că este bine să nu faci ce face popa şi de aici reiese că nu doar că popii se comportă imoral dar că pe deasupra se comportă imoral conform chiar standardelor de moralitate pe care le predică. Pe scurt, nu sunt doar răi, ci sunt răi şi ipocriţi.
    Ei, cum era să trăieşti într-o ţară în care unii oameni predică umilinţa şi renunţarea la bogăţii în timp ce ei deţineau un sfert din teritoriul arabil al acelei ţări? Cum era să trăieşti într-o ţară în care aceiaşi oameni predică detaşarea de plăcerile trupeşti între pauzele dintre şedinţele de îmbuibare cu mâncare pînă la refuz şi reprizele de sex? Cum era să trăieşti într-o ţară în care tot acei oameni sunt stăpâni de sclavi şi predică în acelaşi timp iubirea aproapelui?  Dar să trăieşti într-o ţară în care biserica îţi povesteşte despre secretul confesiunii în timp ce angajaţii ei te toarnă la securitate? 
   Ar fi fost chiar imposibil să nu apară astfel de proverbe având în vedere o astfel de situaţie.
   Faptul că popii sunt răi şi ipocriţi nu este de ieri de alaltăieri ci imediat de pe vremea la care s-au instituit aceste poziţii de autoritate. Şi asta nu este nici măcar vina oamenilor care sunt popi, este vina structurii unui sistem care conţine aceste poziţii de autoritate, poziţii de putere. Atât timp cât societatea va fi structurată conform acestui sistem se vor găsi oameni care să îşi dorească aceste poziţii de autoritate şi se vor găsi oameni care vor fi dispuşi să sacrifice mai multe lucruri pentru aceste poziţii, începând cu  propria lor onestitate şi terminând cu viaţa altora. 
    Acest sistem este o relicvă a unor organizări sociale demult apuse şi în prezent nu este doar inutil ci de-a dreptul nociv. Nu are nimeni nevoie de nişte ipocriţi care să trâmbiţeze umilinţa de la înălţimea unor averi imense, să predice sărăcia îmbrăcaţi în aur şi să dea lecţii despre compasiune nenorociţilor pe spatele cărora trăiesc. Odată cu dispariţia tagmei popilor nu doar că va dispărea una dintre cele mai importante surse de retard social şi intelectual dar şi un cuib călduţ pentru oamenii care au aptitudini native sau aptitudini învăţate de-a-i înşela pe ceilalţi.
   Cât despre ce trebuie să faci şi ce trebuie să nu faci, putem să-i întrebăm pe danezi sau pe japonezi cum de reuşesc ei să trăiască fără să le spună popii ce să facă şi ce nu, şi sunt sigur că au să ne vândă şi nouă secretul.
        

14 comentarii:

  1. Cei mai mari paraziti din actuala sovietate sunt popii. Va veni ziua aia (nu in timpul vietii noastre, din pacate) cand oamenii nu vor mai pune botul la miciunile lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cati ani ai. Religia a pierdut teren in ultimii 10 ani cat n-a pierdut in ultimii 50 si asta din cauza lui 9-11 2001 si a exploziei informationale pe care a generat-o evenimentul. Vom vedea ce se va intampla in continuare. In inca 10 ani se pot schimba multe lucruri.

      Ștergere
  2. Sa speram ca o sa traim sa vedem ziua aceea. Am avut ocazia sa calatoresc prin tarile nordice, Danemarca inclusiv dar si in Japonia, am ramas uimit de acei oameni mai ales de faptul ca nu se roaga la iluzii. Pentru mine, aceea este societatea ideala, fara sa vezi escroci in haine bisericesti predicand despre ce e bine si ce nu e bine, in timp ce ei isi bat joc de un popor sarac.

    RăspundețiȘtergere
  3. Danemarca inclusiv dar si in Japonia, am ramas uimit de acei oameni mai ales de faptul ca nu se roaga la iluzii

    Da, este o adevarata minune faptul ca supravietuiesc mai bine decat noi fara moaşte, rugaciuni si icoane plangatoare. Probabil Dumnezeu i-a blagoslovit din cauza ca-s ateisti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai,dar de ce va luati de acesti oameni piosi,cumpatati,cinstiti si drepti,care chiar si actul sexual il practica printr-o mica gaura practicata in camasa de noapte...,fireste din pudoare!

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce spui asta? Preotii sunt niste oameni foarte blanzi, smeriti si bun voitori.
    http://www.youtube.com/watch?v=jTEU6Tl1hyY

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e amuzant individul.
      Asa cum e el imbracat tot in negru i-ar sta foarte bine sa fie ridicat de baietii cu halatele albe.

      Insa e un popa atipic, totusi. Majoritatea sunt prea smecheri ca sa isi permita astfel de iesiri.

      Ștergere
  6. Nu toti sunt asa de rai, dar multi nu au har. Fiecare padure cu uscaciunile sale

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aia de la varful piramidei sunt clar mai rai decat cei de mai de jos. Cu cat urci mai sus in functia bisericeasca cu atat esti mai corupt. Eu stiu ca sunt unii care sunt ok, macar din perspectiva religioasa, dar daca sunt ok atunci de ce nu se revolta impotriva coruptiei si a ipocriziei din institutia de care apartin? As vrea si eu sa vad un popa care sa se manifeste impotriva ipocriziei lui Daniel sau a lui Teodosie - securistul, si care sa le ceara sa fie mai in ton cu ceea ce predica. Daca tot predica saracia pai sa fie saraci frate nu cum sunt ei acuma.

      Ștergere
    2. "Fiecare padure are uscaciunile sale"
      Problema este ca in BOR uscaciunile, adica minoritatea, sunt cei care pot fi incadrati ca apartinand speciei umane si nu sunt doar "viermi in sutana". Desigur este foarte posibil ca tu sa fi vorbit de o padure de foioase, toamna tarziu, si atunci sunt de acord cu tine.

      Acum, scuza asta cu padurile, da bine in prima faza pana cand bagi in ecuatie ideea ca Dumnezeu vegheaza la cine dracu' ii propovaduieste invataturile. Cat de incompetent, daca nu de-a dreptul imbecil, pare un Dumnezeu care are o organizatie care-i reprezinta interesul pe Pamant, iar din organizatia aia doar 1% sunt mai de... 'doamne-ajuta'. E ca si cum ai spune ca Sorbona e o facultate excelenta pentru doar 1% din profesori NU sunt retarzi sau, ca tot suntem in campanie electorala, ca Basescu e model de conducator pentru ca unul din cei 40 de colaboratori apropiati nu a furat decat 100.000euro de la stat.

      Oamenii sunt dispusi sa-l bage pe Dumnezeu in cacat rau de tot de dragul credintei in... credinta.

      Ștergere
  7. Despre care "epoca a sclavagismului" vorbeşti, una despre care nici istoria nu a auzit? Situaţia domeniilor boiereşti, unde ţaranii erau "iobagi", este cu totul altceva… Lucrul care a făcut posibilă creşterea domeniilor manastireşti (dar în nici un caz la un sfert cum spui tu) a fost faptul ca donaţiile puteau rămâne într-un cadru închis care (în afara activitatilor caritabile şi a donaţiilor nerambursabile făcute,, domniei") nu se risipea prin moşteniri, călugării rămânând în cadrul mănăstirilor până la sfarsitul vietii. Iar în sute şi mii de ani, inevitabil, acest fond arabil a crescut.
    Pe vremea aceea, Biserica de la noi nu era autocefală, nu avea conducere ierarhică proprie. Prin acte de „închinare",, mai mult de jumătate din proprietăţile manastireşti au ajuns în posesia patriarhiilor străine. Mănăstirile din Ţara Românească şi Moldova erau doar o bună sursă de venit pentru călugării greci şi pentru cei din Orientul creştin. În plus, călugării străini s-au dovedit răi administratori, sub conducerea lor lăcaşurile ajungând într-o stare de plâns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greci sau romani tot popi sunt, doar nu crezi ca discriminez pe baza de etnie atunci cand vine vorba de popi - vanzatori de minciuni. Ca le-au crescut domeniile nu-i problema mea, problema mea cel putin in acest text este ipocrizia crasa a slujitorilor lui dumnezeu, care fac parada cu smerenia, umilinta si saracia lor din postura de senior feudal. Este mult prea clar ce exprim eu aici si mult prea adevarat; tu probabil esti popa din moment ce vrei sa gasesti justificari pentru aceasta stare de lucruri.

      Manastirile si bisericile tineau sclavi, nu doar domeniile boieresti, au tinut sclavi pana la ~1850 ba chiar au primit bani de la statul roman ca sa-i elibereze din sclavie. Tiganii erau sclavii manastirilor. Pune mana si documenteaza-te, verifica informatia inainte sa critici.

      http://www.romanes.ro/sclavia-romilor.aspx

      Ștergere
  8. Dumnezeu să-ti lumineze mintea godles1859 să poţi vedea adevărul, căci ce spui este greşit si tu nu îţi dai seama .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai decat sa astepti de la Dzeu sa-mi lumineze mintea mai bine imi spui tu unde si cum am gresit.

      Ștergere