Pagini

miercuri, 25 decembrie 2013

Colindători

    Sa spunem acele lucruri care sunt gandite de toti dar nespuse de catre nimeni. Sa spunem ca nu exista Dumnezeu caci dupa cum se comporta oamenii dovedesc ca nu cred ceea ce spun ci doar repeta fara minte minciuna invatata de la stramosi. Dar sa-l punem deocamdata pe Dumnezeu deoparte - duca-se dracului - si sa ne luam acum de viata colindatorilor, acesti indivizi care ne toaca la nervi.
   Odata spun unii ca asa este traditia, sa vina colindatorii sa-ti cante. Va fi fiind ea traditie insa argumentul asta nu tine. Un lucru ori este bun, necesar sau placut, ori nu este. Ati vazut pe careva ca face sex doar din cauza ca asa-i traditia? Omenirea daca va supravietui acestui secol va avea o viata intr-adevar lunga; voi credeti ca peste 3000 de ani tot cu asta o se ne ocupam, cu uratul si colindatul?
   In afara de aceasta, traditia este una rurala; ca vine un prieten de-al tau la tine sau o cunostinta - asta se poate, este permis sa vina chiar si neinvitat insa necunoscutii sau persoanele cu care nu ai relatii stranse n-au ce sa caute neinvitati la tine acasa. A venit odata un prieten de familie si ne-a colindat cu "Eu nu strivesc corola" a lui Lucian Blaga - asa este foarte frumos, insa daca vine unul pe care nu l-ai mai vazut in viata ta sa-ti repete aceleasi colinde tampe de care n-ai cum sa scapi in zilele astea decat daca te arunci pe fereastra ori daca iti zdrobesti urechile cu un ciocan, atunci indicat este sa-i transmiti intr-un mod mai mult sau mai putin direct sa se care. In mod clar n-au ce sa caute colindele la oras unde oamenii nu se cunosc unii cu altii.
   Se zice ca acesti colindatori vin la tine din dorinta autentica de-a-ti ura Craciun fericit sau mai stiu eu ce, insa adevarata dorinta este aceea de baccis, de aceea vin si-ti recita in moduri care de care mai disonante platitudinile de sarbatori, nu din cauza ca i-a apucat peste noapte iubirea de oameni. Iubirea este pentru baccis nu pentru oameni. Daca n-au bani si vor de la mine, atunci sa ceara in mod direct si este posibil sa le dau insa daca am mirosit doar ca cel din fata mea nu vorbeste ceea ce gandeste atunci poate sa se spele pe bot de orice fel de serviciu din partea mea. 
   Apoi exista unii ca mine care nu suporta sub nici o forma muzica pe care sunt puse aceste colinde si sa vii sa le canti acestora niste cantece care le displac este aceeasi cu a te duce la niste pensionari obositi sa le canti vreo doua piese de black metal, si sa le mai si traduci versurile ca sa inteleaga ca este vorba despre violenta, moarte, anticrestinism, absurditatea existentei si altele din aceleasi tagma.
   Ca ateist ce sunt nu ma apuca degraba distractia cand aud povestile cu Cristos, Fecioara, steaua sus rasare si alte aberatii despre magie si supranatural, eu sunt certat cu superstitiile si certat am sa raman cat voi trai, certat voi fi si asa de certati trebuie sa fie toti oamenii, dar asa cum eu n-am pretentia sa apar pe la usa oamenilor predicand ateismul, am pretentia ca si ceilalti sa returneze acelasi bun simt. 
   Bun, prin Bucuresti circula acum niste trupe de colindatori care dau concerte de regula dimineata cand eu dorm, concerte cu tobe si urlete care fac sa vibreze ferestrele la propriu. Imi este imposibil sa vad cum acestia nu tulbura linistea publica si de ce nu-i ia politia. Nu e nici un cantec este doar zgomot, inca unul foarte puternic. Cica de sarbatori colindele ar trebui sa-i apropie pe oameni dar acesti indivizi probabil ii fac pe cei care-i aud sa aiba fantezii despre cum le-ar da pentru reprezentatie o sticla nu de vin, ci una de benzina, cu o textila aprinsa la capat, dupa moda cocktailului Molotov.  
   Doar acestia m-au deranjat, probabil nu doar pe mine, din fericire pe la usa mea nici unul n-a ajuns, caci daca ar ajunge eu cateva lucruri as vrea sa stiu - de exemplu cu ce suma trebuie sa fie platita o reprezentatie de doi bani - asta ar fi o intrebare care ma preocupa. Si as mai fi interesat sa stiu daca colindatorii pot fi colindati inapoi, adica daca ei primesc cu colindul. Eu as sugera ca in cazul in care un necunoscut va apare in fata usii si va intreaba daca primiti cu colindul sa raspundeti politicos "nu" iar apoi sa intrebati: dar dumneata primesti cu colindul? 

11 comentarii:

  1. Esti prea crispat!Se vede ca te-au traumatizat colindatorii de Bucuresti.Canta-le si tu "Plugusorul cu patru craci",mai ales ultima parte , cea cu multumirile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba, nu scriu niciodata cand sunt crispat ca nici nu-mi iese. crispat fost-am saptamana aia de dinainte sa viu acasa cand au tulburat colindatorii linistea publica; acum doar mi-am amintit experienta.

      Dupa cum suna plugusorul cu patru craci cred ca iti dai seama ca nu am fost singurul om iritat de colindatori.

      Ștergere
  2. AU VENIT NISTE OLIGOFRENI SA POCNEASCA CU BICIUL AICI LA NOI, IN SPATELE BLOCULUI, SI NU AM MAI PUTUT SA DORM DUPA AIA..... PASTELE MAMII LOR, TRADITII DE KKT....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine, la mine erau dotati si cu bici si cu tobe dar si cu trompeta iar uratura arata mai degraba a urlatura - ziceai ca au venit sa certe populatia si nu altceva.

      Ștergere
  3. Cu trompete, cloapete si tobe ,brutalitate si spirit gregar, ei incearca sa stimueze complexul de vinovatie pe care l-ai putea avea daca,,nu-l primesti in casa pe mesia".Dupa care urmeaza :,,Ne dati ori nu ne dati!".Daca le dai mere ,nuci, prajituri sau un pahar de suc sau de vin , pleaca nemultumiti ca nu le dai bani.Chiar preotii care conduc grupuri de colindatori primesc banul cu recunostinta, pentru ca vezi bine, ei fac o activitate de ajutor social.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani, Anticristule... :-)
    Eu am trecut in 2014 de 40 de minute... sic

    Zeii sa ne apere si-n 2014, si Harry Potter la fel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @godless
      In zona in care traiesc eu, este un obicei ca in noaptea de Boboteaza sa se "pazeasca" fantanile din localitate. Bineinteles, acest obicei nu il vezi practicat prin centrul orasului, ci in special pe strazile laterale mai linistite si mai putin circulate. Prin sate si comune insa, se practica bine merci si fara jena si prin centru. Uite aici un link sa vezi despre ce-i vorba, in cazul in care n-ai mai auzit de asa ceva.
      http://www.digi24.ro/Media/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Au+pazit+fantanile+in+noaptea+dintre+Boboteaza+si+Sfantul+Ion

      Chestia e ca acei "pazitori" de fantani se folosesc de acest obicei pagan sa bea si sa petreaca cat mai mult cu muzica data la nivel maxim fara rusine. Efectiv se aduna oameni de toate varstele, fac focul langa acea fantana (de obicei se ard cauciucuri si anvelope de masina sau de camion intregi, care ard cu flacara foarte mare si emana un miros deloc placut), manaca si beau pana se imbata, si uneori chiar se iau de trecatori. Daca cumva se nimereste sa treci pe langa ei, efectiv nu te lasa sa-ti vezi de drum, barandu-ti calea si zicandu-ti sa bei cu ei, neacceptand niciun refuz. In cazul in care totusi refuzi, ai sanse sa ti-o cam iei pt ca chipurile, i-ai jignit prin refuzul tau.
      Se poate observa deci ca oamenii intra in starea de turma cu ocazia acestor obiceiuri, renuntand la ratiune si adoptand o obedienta idioata fata de "traditia" zonei.
      Chestia e ca aceste obiceiuri sunt tolerate de catre primariile din zona, ba uneori chiar incurajate, pt ca au fost cazuri unde insusi primarul localitatii a venit pt cateva minute sa-i salute pe oamenii care faceau asa ceva si sa ciocneasca un pahar cu ei, ca apoi sa plece multumit.
      Ce e de facut in astfel de cazuri? Nu as avea nimic impotriva indivizilor care practica asa ceva, cu conditia de a pastra limitele decentei, de a nu se lua de trecatori si a nu da muzica tare. Sa se adune intr-un loc special si sa faca ce le trece prin cap, dar nu pe domeniul public si sa ma deranjeze pe mine cu muzica si tipetele lor, mai ales daca eu nu subscriu la acel obicei pagan.

      Ștergere
    2. P.s. Stii cumva de unde ar putea proveni acest obicei si cu ce ocazie? Am citit scrieri despre diverse obiceiuri si superstitii dar pe asta nu l-am gasit. Se banuieste ca are radacini pagane, dar mai mult de atat nu stiu...

      Ștergere
    3. Nu stiu ce e de facut cu ei; pe la mine prin zona exista un alt obicei la care se apuca si ard tot ce prind; "lasatul secului", insa de regula se cam duc la marginea satului sau chiar pe dealuri sa se distreze. De ce s-ar apuca sa faca un foc in miezul iernei, este lesne de intuit; ca pazesc fantana este probabil ca atunci cand "pazesc" damigeana; dupa ce ai baut alcool beton te cam deshidratezi. Ma gandesc ca cel mai bun loc in care poti sa faci party in aer liber pe vremea asta este cu un foc langa o fantana. Apoi ca au inventat ei povesti despre cum se spurca apa din fantani si trebuie sa fie pazita... dracul stie cine o fi scos-o si pe asta. Mai multe superstitii si ritualuri religioase sunt construite in asa fel incat sa aiba o aplicatie practica, asa cum e taierea porcului iarna si nu in miezul verii cand se poate strica si cand oricum sunt legume de mancat, sau cum e cu sfintenia vacii la hindusi, sfanta ca sa n-o taie caci e mai profitabil s-o mulgi decat s-o tai.

      Ștergere
    4. Stiu ca tu nu prea ai respect fata de traditii si obiceiuri, cu toate ca bunele maniere spun ca trebuie sa ne comportam cu respect fata de obiceiurile locului in care traim sau in care mergem si ca astfel ne adaptam mai rapid la acel mediu.
      Eu nu sunt de acord total cu asta. Uite, cand ma duc prin anumite locuri, sau chiar acasa la anumiti oameni, mi se spune de multe ori sa beau nu-stiu cate pahare de palinca sau de vin cu gazda ca asa cere "traditia". Ca "traditia" spune sa bei x pahare in camera, y pahare la iesirea din camera, z pahare la poarta inainte de plecare, si inca un alt nr de pahare cand esti urcat "in sa" (adica calare pe cal, asa cum era pe vremuri cand se calatorea mult calare pe cal). Efectiv nu te mai poti besi de atatea "traditii".
      Eu spun clar si concis ca nu beau alcool de niciun fel ca nu-mi place si ei o dau intr-una ca asa e traditia. Unii chiar se supara pe bune atunci cand primesc astfel de raspunsuri negative din partea mea.
      Chestia e ca pe mine ma deranjeaza cand cineva vrea sa ma manipuleze asa pe fata in a face un anumit lucru care mie imi displace total, folosindu-se de clisee ca " asta e traditia, asta-i obiceiul la noi". Efectiv parca vad rosu in fata ochilor si imi vine sa-l iau pur si simplu la bataie pe respectivul.
      Bunele maniere dicteaza ca trebuie respectate traditiile locului...pai din moment ce foarte multe traditii de pe la noi implica consumul de alcool cum kkt sa le respect? Asta ar insemna sa beau si eu cu ceilalti, ori eu sunt anti-alcool. Principiile si convingerile mele nu includ alcoolul.
      Oricum, astea ce am patit eu sunt pistol cu apa in comparatie cu altele de pe la evenimente mai importante gen nunti, botezuri, cumetrii etc. (La nunti: ploconul, calcatul pe picior, aruncarea cu grau si orez, furatul miresei, trecerea pragului; La botez: descantec pt prunc, taierea motului dupa botez, ursitoare etc)
      Este trist ca in sec 21 inca avem oameni ce manifesta o obedienta oarba fata de niste superstitii medievale din popor. Multi oameni se imprumuta efectiv din banca sa organizeze petrecere de taierea motului, petrecere de ursitoare etc. Cati cretini pe lumea asta...

      Ștergere
    5. Ar trebui sa le spui ca tu vii dintr-o regiune in care traditia este ca atunci cand te duci prin alte locuri sa nu bei alcool. Ce sa-i faci; lipsa de cunoastere a altor culturi si civilizatii, a traditiilor si obiceiurilor lor, care de care mai descreierate, ii face sa nu vada absurditatea propriilor obiceiuri si traditii.

      Ștergere