Pagini

joi, 5 martie 2015

Cum să practici meditaţia transcedentală

    Dacă ai ajuns aici, este probabil că ai ceva probleme cu stress-ul şi cu problemele asociate lui, precum anxietatea sau durerea cronică, sau poate cumva eşti în căutarea iluminării. În ceea ce priveşte iluminarea singura mea recomandare este un bec foarte bun la veioză, eventual ecologic, un bec care te poate ilumina puternic şi pe tine şi eventual cîteva cărţi care vor reflecta lumina cunoaşterii în interiorul capului tău. Eu sugerez pentru început o istorie a culturii şi civilizaţiei umane, istorie care-ţi oferă o privire generală asupra subiectelor de interes general. Dar dacă vrei cumva să ajungi într-un timp foarte scurt la vreo stare psihologică înălţătoare, în care tu devii mult mai deştept decît ceilalţi oameni şi deţii o viziune generală asupra lumii calitativ superioară celorlalte, un geniu în toată legea, eu nu pot să te ajut decît arătîndu-ţi cu degetul cît de mulţi oameni au reuşit această performanţă fantastică, doar că să vezi care sînt şansele tale reale în această intreprindere.
    Din fericire, în ceea ce priveşte stressul, meditaţia transcedentală este o metodă chiar foarte eficientă de-a-l diminua considerabil, deşi nu singura; unii oameni preferă imagistica vizuală, exerciţiile de respiraţie, hipnoza, relaxarea musculară progresivă, yoga, variate exerciţii fizice, alcoolul ori alte substanţe toxice, iar alţii, fuga într-o peşteră, demisia sau revoluţia, etc.
    Primele linkuri pe care poţi ateriza dacă încerci să deprinzi această practică sînt cele ale unei organizaţii de meditaţie transcedentală, care îţi spun că pentru a deprinde această tehnică trebuie să înveţi timp de 7 şedinţe cu un profesor de T.M. certificat de către aceasta organizaţie. Preţurile sînt mai mult decît piperate; unele sînt atît de iuţi încît îţi dau lacrimile.
    Ţi se spune că trebuie să repeţi o inşiruire de sunete, numită mantra, care este doar a ta şi pe care nu ai voie să o divulgi nimănui deoarece astfel şi-ar pierde vraja şi nu ar mai funcţiona. După cum ţi-ai dat seama imediat ce ai judecat la rece o clipită sau două, acestea sînt doar nişte bazaconii. Practica este atît de simplă încît o practică involuntar pînă şi unii bebeluşi, fără ca să-i înveţe cineva, şi ea funcţionează tocmai din cauză că nu se bazează pe nici un secret, vrajă, sau magie.
   Într-adevăr, trebuie să repeţi o mantra, pe care ţi-o poţi alege tu singur, poţi experimenta cu mai multe din acestea, poţi chiar să repeţi şi rugăciunea către dumnezeul tău preferat (deşi eu nu recomand aşa ceva), tehnica funcţionează din cauza repetiţiei, şi această repetiţie declanşează ceea ce se numeşte "răspunsul de relaxare", starea fiziologică opusă "răspunsului fugi sau atacă", cel care duce la eliberarea hormonilor de stress. De asemeni, repetarea mantrei timp de 10 - 15 minute, într-o poziţie care-ţi este confortabilă, ocupă resursele cognitive angajate în procesul de gîndire continuă specific stărilor de anxietate. Asta se întîmplă deoarece gîndurile atunci cînd sînt gîndite sînt exprimate în cuvinte şi odată ce urechea minţii este ocupată să asculte aceasta singură şi stereotipă melodie, altele devin foarte greu de auzit. Foarte greu de auzit, dar niciodată imposibil, aşa că ocazional te vei trezi gîndindu-te la cai verzi pe pereţi, cai pe care nu i-ai invitat să tropăie prin capul tău şi de ale căror zgomote infernale ai vrea să scapi numaidecît. Poţi scăpa de ele revenind la pronunţarea vocală sau în gînd a mantrei, măcar pentru un rastimp care să ofere puţină pace şi puţină linişte creierului tău obosit, în care gîndurile neinvitate colcăie precum viermii pe un cadavru în stare avansată de descompunere.
   Este totuşi indicat să nu-ţi alegi vreo mantră din categoria: "se arde mîncarea pe foc", "dezastru, vine apocalipsa" sau  "fac pe mine" ci mai degrabă onomatopee, adică asocieri de sunete fără nici un fel de sens, acestea fiind cele mai eficiente, tocmai pentru că nu înseamnă nimic. Eu folosesc de regulă cîte ceva din familia de cuvinte al clasicului cuvînt "relaxare". Cu cît se practică acest ritual mai mult, cu atît devine mai eficient, din cauza reflexului condiţionat care se creează odată cu practica repetată.
   Ai observat probabil că în ziua de astăzi ţi se cere să scrii în CV că deţii rezistenţă la stress; mai demult nu-i întrebau pe sclavi dacă au rezistenţă la bici, acum se vede deci că oamenii sînt considerabil mai civilizaţi. Totuşi, pe masură ce se măreşte distanţa dintre arhitectura mediului în care corpul uman a evoluat ca să funcţioneze şi arhitectura celui actual, în care corpul este obligat să funcţioneze, presiunile la care este supus acest trup cresc, şi noi avem nevoie de unelte care să ne ajute la procesul de adaptare. Eu am listat aici una dintre ele, în principal din cauză ca funcţionează excelent dar şi din cauză că sînt unii care pretind bani pentru a preda un lucru atît de simplu, ceea ce contează de bunăseamă drept şarlatanie.

21 de comentarii:

  1. Cateva intrebari la subiect:
    1. mantra o repeti in gand sau cu voce tare?
    2. din cate am inteles, mantra este un cuvant sau o expresie. Trebuie sa fie lunga sau scurta? Poate fi o propozitie, sau e deja prea mult?
    3. trebuie sa te gandesti la cuvantul sau expresia mantrei pe care-o rostesti sau sa ai mintea goala si sa nu te gandesti la nimic?
    4. trebuie neaparat sa fii singur in camera?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Cum iti este mai convenabil - eu o repet in gand.
      2. O propozitie e cam mult si problema cu propozitiile este ca daca ele semnifica ceva, atunci incep sa fie angajate facultatile cognitive superioare, ceea ce nu vrei sa se intample non stop si mai cu seama in momentul in care incerci sa-ti eliberezi mintea de ele. Pentru acest exercitiu specific este bine sa repeti ceva scurt si lipsit de sens.
      3. Sa incerci sa te gandesti cum sa ai mintea goala este un deziderat falimentar; eu am incercat foarte multi ani sa scap de haosul continuu de la mine din cap si mai mult rau mi-am facut; cu cat incerci mai mult sa nu gandesti nimica, cu atat esuezi mai lamentabil si te enervezi mai tare. Pe cat de intuitiv corect pare sa incerci acest lucru ca sa ai pace, pe atat de fals este. Pur si simplu creierul uman nu functioneaza asa - cand vei incerca sa nu te gandesti la nimic, te vei gandi automat cum trebuie sa fie atunci cand nu te gandesti la nimic, ce trebuie sa faci ca sa nu te mai gandesti la nimic, de ce naiba nu reusesti sa te gandesti la nimic si asa mai departe, pana cand te trezesti cu mintea doldora de ganduri si inca din acelea negative si enervante. Solutia este... sa faci ceva cu mintea ta, si in materie de facut, repetarea unei colectii de sunete este cam cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci ca sa extermini activitatea cerebrala de ordin superior.
      Nu trebuie deci sa gandesti cu mintea, ci sa ... faci cu mintea, sa practici aceasta repetitie. In materie de lucruri pe care ar trebui sa le ai totusi in cap in timpul practicii, este bine sa ai undeva intr-un colt al mintii, sau undeva pe planul II de actiune, stocata dar inactivata, ideea ca daca incep sa-ti apara ganduri in cap, este un lucru perfect natural si normal si ca trebuie doar sa-ti aduci aminte sa te intorci inapoi la repetitie.
      4. Este ideal sa faci lucrul asta candva si undeva unde nu poti fi deranjat, unde stimulii exteriori sunt mai degraba absenti. Dar poti sa practici chiar daca e cineva in pat langa tine si doarme linistit, nu-ti da cu picioarele peste fata, nu sforaie si nu se zvarcoleste in somn.

      Inca niste detalii pe care nu le-am mentionat in textul meu (care este doar unul orientativ) sunt listate in acel link pe care l-am dat. Insa in materie de deprindere, aceste practici de introspectie sunt exact ca mersul in 2 picioare sau ca mersul pe bicicleta; poti sa ai in cap zeci de tone de teorie, pana nu te te apuci sa faci lucrul de facut, nu se cheama ca stii prea multe.

      Ștergere
    2. Uite m-ai facut curios si chiar o sa incerc de cateva ori. Mersi.

      Ștergere
    3. Si eu as fi multumit daca ajuta pe cineva, insa asta ar insemna sa fiu nemultumit atunci cand nu ajuta. Exista si contraindicatii; exista unii oameni (foarte putini dupa cat imi dau eu seama, sub 3% din populatie) care experimenteaza anxietate crescuta drept urmare a relaxarii (probabil ca starea de incordare, starea de "sunt gata pentru atac sau pentru fuga" le ofera un sentiment de securitate).
      Oricum eu zic ca trebuie incercate aceste practici vechi ale budistilor - ele au inceput in ultimele zeci de ani sa fie investigate stiintific si reprezinta o directie diferita fata de psihologica clasica vestica; in timp ce aceasta se concentreaza pe continutul gandurilor, cea mai mare parte din psihologica antica orientala se concentreaza pe managementul gandurilor facand cel mai des abstractie de continutul lor, care-i o abordare diferita.

      Ștergere
    4. Imi exprim si eu acordul cu raspunsurile furnizate:
      1. pare mult mai convenabil, in sensul relaxarii, a repeta mantra in gand, de vreme ce nu necesita exersarea vocii.
      Personal, imi pare mult mai cool pur si simplu urmarirea fluxului gandurilor. Repetarea mantrei imi pare doar de incalzire. Chiar gasesc mult mai utila muzica meditationala decat repetarea mantrei.
      Avantajul fiind ca, astfel cu castile in urechi, acoperi si zgomotul ambiental.

      2. cea mai comuna e mantra OM (aum). Dpdv indian, are sens ca e conceptul absolut, dpdv general are o anumita proeminenta fonetica - data de faptul ca porneste din adancul gatului si se termina pe buze.

      3. poti folosi substante psihotrope (netoxice) pt a obtine efecte interesante!
      Si simplul consum de alcool poate conduce la o stare vecina cu vacuitatea mintii.

      4. venind primavara, in natura, padure e cel mai cool.

      Faza cu mantra care este doar a ta şi pe care nu ai voie să o divulgi nimănui deoarece astfel şi-ar pierde vraja... e chiar mitologia originara, din spatele tuturor tehnicilor!!

      Eu am scris in CV la hobby meditation :))

      Ștergere
    5. Si simplul consum de alcool poate conduce la o stare vecina cu vacuitatea mintii.

      Dupa cateva sticle de vin, cand abia te mai tii deasupra mesei si nici nu mai poti vorbi, este clar ca mintea iti este cam plata, undeva inspre vida - un sentiment.. eliberator dealtfel. Problema cu alcoolul sunt efectele secundare cele neplacute.

      Personal, imi pare mult mai cool pur si simplu urmarirea fluxului gandurilor.

      Asta intra la categoria mindfulness deja.

      Ștergere
    6. Dar nu ma refeream la consumul abuziv, nici macar casual de alcool.
      Ci pur si simplu 2-3 pahare vin, care produc euforie inimaginabila, mai ales pe fond de muzica meditationala/devotionala, si completa relaxare.
      Imi pare ca creierul conditionat in modul cotidian... nu are suficient timp si exercitiu sa treaca in modul meditational.
      Sub aspectul acestui uz controlat, nu se ridica niciun efect negativ, dimpotriva beneficii majore privind sanatatea fizica si psihica.

      Ștergere
  2. a nu confunda starea de relaxare cu starea de sclav al mantrei tine de capacitatea de a accesa alta mantra, superioara primeia, inferioara la rindul ei, intr--o trofica perfectibila care se intinde pe toata durata vietii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. creca, nu-i nicio problema a deveni sclavul mantrei! Umilinta e bun guru!!

      Ștergere
    2. eu nu inteleg cum se impaca linistea vishneista cu heirupismul de salva-visheu.

      Ștergere
    3. creca, obiectivul meditatiei este ca starea interioara indusa (prin practica, eventual mantra) sa se instaleze si sa calauzeasca viata omului... mai degraba decat ca haosul instinctual sa calauzeasca viata omului, inertia sociala, manipularea sau chiar dogmatismul si intelectualismul!

      Ștergere
  3. @godless
    Am incercat sa meditez timp de 15 minute, stand intins in pat in pozitie comoda folosind metoda expusa aici, iar dupa ceva timp mi-a venit somnolenta. Am repetat mantra in gand vreo 7 sau 8 minute, iar apoi parca mi s-a taiat filmul din cauza ca mi-a venit somn. Nu am adormit complet, ba cred ca nici macar nu am atipit dar efectiv nu mai reuseam sa repet mantra nici macar in gand din cauza somnolentei, parca o pierdeam pe drum.
    E normal sa se intample asta sau am gresit eu cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum ti-ai dat seama cat timp trece pana adormi ??

      La prima vedere, somnul nu e niciun inconvenient :) Cui nu ii place sa doarma?!
      Meditatia nu trebuie privita ca un obiectiv, ci o stare.

      Ștergere
    2. Cum mi-am dat seama cat timp trece pana adorm? Pai am estimat.
      Chestiunea e ca intr-adevar m-am simtit mai bine dupa ce am meditat, dar ma ofticasem ca era cat pe aci sa ma ia somnul.
      Iar atunci cand m-a lovit somnolenta nu am mai reusit sa repet mantra si nu stiu daca asta e intr-adevar o problema (adica incapacitatea de a mai rosti in gand mantra din cauza somnolentei).
      Pai si daca zici ca somnul nu e un inconvenient, atunci sa inteleg ca daca ma pun sa meditez si dupa cateva minute atipesc sau chiar adorm nu-i nici o problema?

      Ștergere
    3. Cateodata ai sa adormi, alte dati, nu. Oricum sintem toti nedormiti in prezent din cauza agitatiei si stimularii continue. Incearca de mai multe ori si o sa ai parte de experiente introspective variate. Ideal ar fi sa nu adormi, desi somnul este la fel de bun ca o meditatie, iar daca e sa nu adormi atunci trebuie sa te pui intr-o pozitie care te trage mai putin la somn.

      Ștergere
    4. @ Godless
      @ Adi

      Doresc sa va cer o opinie despre cartea urmatoare:

      http://www.curteaveche.ro/colectii/the-complete-idiot-s-guide/meditatia.html

      E despre meditatie si face parte din colectia "The Complete Idiot's Guide", iar titlul original in engleza este "The Complete Idiot’s Guide to Meditation". Daca nu ati citit-o, puteti vedea recenzia ei in link-ul afisat.
      Ce ziceti, e ceva de capul ei? Poate fi utila pentru un "neofit" intr-ale meditatiei ca mine?

      Ștergere
    5. Mai, nici eu nu-s vreun mare expert in meditatie; cartile astea contin cam aceleasi informatii - in mare, as presupune ca e buna, iar de ales pe cea mai buna carte pentru meditatie oricum e prea greu asa ca daca esti incepator e un bun punct de start. Eu am citit vreo 2 pana acum si acu' sint la a 3-a dar eu caut niste tipuri specifice de meditatie, de care am eu nevoie. Odata cu experienta in domeniu incepi sa-ti dai seama cam ce informatii trebuie sa urmaresti. Io zic s-io citesti si daca afli ceva interesant sa ne zici si noua :)

      Ștergere
    6. Ca sa exprim o opinie, cel mai important este stabilit obiectivul inainte de toate.
      Ce intelegem prin meditatie? Ce urmarim cu acest demers?
      Daca e o chestiune de trend, ca am vazut ca vedetele se lauda ca practica... sau ca am citit pe bloguri, atunci nu am niciun sfat!
      Daca e o chestiune de relaxare... sau de imbunatatire a starii psihice, a vietii in general... atunci o sa fiu de parere ca toate sunt bune :)
      Insa doar in ceea ce priveste demersul spiritual-religios al meditatiei... se merita adresata intrebarea!

      Ștergere
    7. Nu inteleg de ce ai poza lui nietzsce la profil ? este o coincidenta care ma sperie

      Ștergere
  4. Meditatia Transcendentala (MT) fondata de Maharishi Mahesh Yogi este cel mai raspindit si mai bine cercetat program de dezvoltare umana (efecte pozitive validate de peste 600 de studii stiintifice)

    - reduce stresul
    - imbunatateste memoria si capacitatea de invatare
    - amplifica energia - mareste calmul interior
    - reduce anxietatea si depresiunea nervoasa
    - amplifica buna dispozitie si increderea de sine
    - reduce insomnia
    - imbunatateste relatiile cu ceilalti
    - imbunatateste sanatatea
    - contribuie la intinerirea biologica

    Stresul omoara, MT elimina stresul !

    Detalii la: http://ro.tm.org/

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu inteleg daca MT este atat de usor de practicat si aduce atatea beneficii starii noastre de bine , de ce nu se explica in mod gratuit , ptr a deveni cu totii mai buni ?

    RăspundețiȘtergere