Pagini

miercuri, 26 octombrie 2016

Un motiv pentru care trebuie să practici meditaţia "mindfulness"

   Atunci cînd un om dezvoltă o abilitate sau un meşteşug la nivelul de măiestrie, asta se traduce prin apariţia pe creierul său a unei aglomerări de conexiuni neuronale care se ocupă special cu procesarea informaţiei implicate în practicarea acelei abilităţi. Din păcate, cu cît acea abilitate este mai specifică, cu atît mai mult acel grup de conexiuni neuronale devine inutil pentru practicarea oricărei alte abilităţi. 
   De exemplu, acele conexiuni neuronale care sînt implicate în abilitatea de-a merge, probabil vor folosi şi la alte activităţi din aceeaşi tagmă, precum alergatul, statul într-un picior sau urcatul scărilor, în timp ce aceleaşi conexiuni neuronale care servesc la practicarea chirurgiei vor fi inutile atunci cînd vine vorba de şah sau de astronomie şi de aceea unui chirurg îi este la fel de greu să înveţe şahul sau astronomia pe cît i-ar fi dacă n-ar mai fi chirurg - toate cunoştinţele sale de chirurgie nu pot să-i folosească decît la chirurgie şi atît, şi poate încă la tăierea porcului de Crăciun dar la mai multe nu.
   În condiţiile în care specializarea extremă într-un domeniu de dezvoltare fizic sau al intelectului nu aduce beneficii în celelalte domenii de dezvoltare, devine esenţial să cunoaştem care sînt cele mai importante specializări care sînt atît de generale încît au o influenţă covîrşitoare asupra întregului spectru al activităţilor umane. 
   În afara abilităţilor specifice, există deci meta-abilităţi, adică acele abilităţi care sînt atît de generale încît folosesc dezvoltării mai multor abilităţi specifice, iar dintre acestea, exersarea capacitatăţii de-a fi complet concentrat pe activitatea pe care o desfăşori este una din componentele principale ale meditaţiei "mindfulness".  Această capacitate desemnează mai exact eficienţa cu care resursele mentale sînt alocate unei activităţi, ea este puterea de-a rămîne concentrat pe o anume activitate fără a fi distras de plictiseală, nervi, ofuscare şi alte griji şi emoţii supărătoare. Conform cercetărilor încă în vigoare, această capacitate de control susţinut a atenţiei este unul din cei mai puternici prezicători dacă vine vorba de reuşită în orice domeniu de activitate. Nici nu este greu să ne dăm seama de ce este aşa, dacă stăm să ne gîndim puţin mai atent şi să ne concentrăm, fără să fim distraşi de teoriile populare despre virtuţile multitasking-ului.
   Atunci cînd este vorba de orice activitate, de la curăţatul cartofilor, la pictarea unui tablou, sex, compunerea unui program pentru computer şi pînă la mersul pe sfoară şi la comiterea unei crime, ai cele mai multe şanse de reuşită atunci cînd atenţia îţi este îndreptată exclusiv înspre activitatea pe care o desfăşori, iar aceste şanse descresc proporţional pe măsură ce atenţia îţi zboară în toate direcţiile, înspre caii verzi de pe pereţi, fantezii plăcute sau sinistre, problemele de la serviciu sau propriile sentimente de anxietate pe care s-ar putea să le încerci. Această facultate este întărită, rafinată şi devine din ce în ce mai sofisticată prin practicarea meditaţiei "mindfulness" şi este o practică ce ar trebui să fie învăţată de copii, imediat cum deprind puterea de-a înţelege cele mai elementare lucruri.
   Deşi atenţia susţinută nu este suficientă pentru dezvoltarea unei abilităţi la rangul de maestru, ci trebuie dublată de perseverenţă şi de metode de practică şi de antrenament adecvate, ea este fără îndoială necesară şi din cauză că este necesară nu doar pentru dezvoltarea unei abilităţi ci pentru toate abilităţile posibile, este un instrument care nu are voie să lipsească din trusa de instrumente pentru adaptare a unui om modern.
   Încă din copilărie ni se transmit foarte puternic, chiar violent, idei despre importanţa atenţiei şi se face acest lucru în cel mai grobian şi mai greşit mod cu putinţă: fii mai atent gigel! - urmat eventual de vreo palmă peste faţă... Să înveţi cum să fii atent este o adevărată artă, care din păcate nu-i predată nici la şcoală şi nici acasă decît sub forma de imperative şi insulte, nimic de genul antrenamentului pe care prietenul nostru Buddha l-a lăsat pentru noi, mult mai blajin, mai accesibil şi mai ales eficient.
   De aceea vă spun, orice aţi face fiţi atenţi; cînd mîncaţi fiţi atenţi la mîncare, nu la tabletă, că este posibil să muşcaţi din tabletă în loc să muşcaţi din felia de pîine şi vă înecaţi cu tableta; dacă stergeţi mucii fiţi atenţi la ştersul mucilor căci altminteri rămîneţi cu ei pe faţă şi rîd copiii de voi. Învăţaţi să fiţi atenţi le fel cum se învaţă tenisul, jocurile pe calculator sau matematica, şi poate pe la o vreme tot deprinzînd arta de-a fi atenţi vom reuşi să vedem cum ne este distrasă atenţia de la realitate şi trimisă să se ocupe de fantezii şi poveşti nemuritoare inventate de oameni dubioşi, cu scopul de-a ne controla comportamentul, prin controlul atenţiei noastre.   

8 comentarii:

  1. salut amice!

    ai si ceva recomandari? de unde material de tocit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tie ti-as recomanda https://themindfulgeek.com/
      n-am citit cartea individului, doar am tras-o de pe net si urmeaza sa o citesc, insa am ascultat una sau doua prelegeri si gasesc stilul individului foarte adecvat pentru persoane cu background si afinitati pentru stiinta si pentru literatura de tip stiintific.

      Ștergere
    2. http://www.thegreatcourses.com/courses/the-positive-mind-mindfulness-and-the-science-of-happiness.html

      Ștergere
  2. @godless1859 Ai citit "Trezirea" de Sam Harris?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am ascultat audiobook, insa nu prea am aflat de acolo multe lucruri pe care nu le cunosteam; poate le va servi altora mai bine.

      Ștergere
    2. Godless, te-ai lasat de meditatia transcendentala? Caci parca stiam ca o practicai. Gasesti mindfulness-ul mai util si mai usor de practicat decat prima?
      Eu am vazut pe net ca scria ca pt med. transcendentala trebuie neaparat instructor, pe cand mindfulnessul merge si fara. Tie cat ti-a luat sa inveti sa practici mindfulness?

      Ștergere
    3. Aia transcedentala am lasat-o si am mai incercat si alte tipuri de meditatie.
      mindfulness mai invat si acum sa practic si nu cred ca operatiunea de invatare se va termna vreodata. Despre cit de usor sint de practica unele sau altele...nu prea conteaza, zic, conteaza la ce vrei s-o folosesti.
      Nu este un lucru care se invata si apoi gata, este invatat. este ceva care se practica in continuu, cam ca exercitiul fizic. e exercitiu fizic pentru neuroni.

      Ștergere
  3. Salut Godless1859
    La ce ai prezentat as mai adauga un element important. Nu va lasati absorbiti( adormiti) in activitatea pe care o faceti. Important este sa faci stalking, de exemplu in timpul unei conversatii. DOAR asa contribuiti la cresterea corpului energetic. De exemplu, cind tineti o prelegere sau conversati cu cineva, SIMTITI-VA pulpele picioarelor, sau umerii, bratele, nu va lasati"furati de peisaj" Este un abordare shamanista.
    Nu uitati sa cititi cele 7 volume ale lui Carlos Castaneda. Sunt multe chestii de "igiena" a mintii si a energiei personale care trebuiesc neaparat facute, alta tehnica mare este meditatia numita "RECAPITULAREA VIETII"
    Mi-ar place sa ne cunoastem!
    cheers!

    RăspundețiȘtergere