Pagini

miercuri, 20 ianuarie 2010

Dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie

Unii "filozofi" sunt de părere că acesta este un drept fundamental al individului, mai exact ei spun că societatea ar trebui să nu îngrădească în nici un fel libertatea de-a gândi sau aceea de-a avea o religie. O să las deoparte dreptul la libertatea de gândire şi conştiinţă şi o sa mă ocup în acest articol de dreptul la libertatea religioasă.

Metafizic mă întreb eu, în virtutea căror raţionamente se asumă că sintagma "libertate religioasă" are vreun sens, şi în cazul in care are, de ce această libertate religioasă ar fi ceva de dorit?
O să luăm pentru exemplificare religia creştină, care este religia supremă.

Creştinismul presupune următoarele:
Să nu te împotriveşti abuzurilor la care eşti supus, adică să fii sclav de bunăvoie.
Să nu păcătuieşti cumva cu gândul - chestiune care contrazice libertatea de gândire.
Să nu slujeşti alţi dumnezei - chestiune care contrazice libertatea de religie.
Să fii introdus prin ritualul numit botez, de către părinţii tăi, în acest cult, în lipsa voinţei tale - chestiune care contrazice libertatea de conştiinţă.
Să-ţi iubeşti duşmanii; eşti compulsionat să-i iubeşti chiar dacă poate în mod natural îi urăşti - chestiune care pe lângă faptul că este ilogică este şi antiumană.
Să nu deţii bunuri sau proprietăţi (are Dumnezeu grijă de tine).
Să nu blasfemiezi trinitatea - chestiune care încalcă libertatea de exprimare.

Practicarea creştinismului te condiţioneaza să respecţi toate dogmele, regulile, obiceiurile şi superstiţiile creştine (post, sărbători, interdicţia activităţilor sexuale, drumuri la biserică pentru spovediri şi împărtăşanii, respectarea sabatului etc.) Nici măcar una dintre aceste reguli nu reprezintă vreo libertate. Libertatea este lipsa regulilor, iar regulile sunt moartea libertăţii.

Cine a fost stupidul care a spus prima dată: "libertate de religie"? Libertatea de-a fi sclav este o libertate? Libertatea de-a-ţi interzice nişte lucruri pe care alţii le deţin şi care nu pot dăuna altor membri ai societăţii este o libertate? Este pe dracu! Sclavagismul religios nu este libertate, să fie clar. Această sintagmă sinistră şi ilogică - libertate de religie - ar trebui să dispară din toate locurile în care apare.

Libertatea, ca drept fundamental, presupune printre altele, lipsa religiei. Prin urmare, sintagma "libertate religioasă" ar trebui cel puţin eliminată din discursul public pentru simplul fapt că este o aberaţie obscenă.

73 de comentarii:

  1. ar trebui eliminata din discursul public al religiosilor doar...

    tu ca antiteist poti faci uz de exprimarea asta ca nu incalca nici un principiu dupa care te ghidezi, banuiesc

    si sa stii ca si libertatea de a fi sclav e o libertate (cel putin in zilele noastre), omul alege daca vrea sau nu

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca un om nu e indoctrinat si conditionat (incalcare a libertatii) sa considere ca a fi sclav e o libertate, nu se va gandi niciodata serios la aceasta optiune.

    Crezi ca se gandeste cineva la libertatea de a-si taia ouale la modul serios? Intradevar are aceasta libertate dar la ce dracu sa i foloseasca?

    RăspundețiȘtergere
  3. daca vorbim de libertatea de religie, ala care alege crestinismu' nu se va alege chiar cu ouale taiate

    vezi ca ai ajuns la vorba mea si ti-ai contrazis spusele din post? esti liber sa faci ce vrei cu viata ta atata timp cat nu incalci libertatea altora

    si daca ne gandim ca exista masochisti, cu siguranta astia gasesc o utilitate in a-si taia ouale

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut! Eu momentan ma identific ca si agnostica. Ma sperie insa ideea ca as putea sa imi pierd libertatea de a alege intr-o zi sa cred din nou in Dumnezeu, ma sperie ideea ca din lista de optiuni, pe care simt ca mi-o doresc mereu larga si deschisa, ar putea fi eliminata aceea de a ma angaja fata de un sistem religios de valori.
    Am doua argumente pentru validitatea ideii de libertate religioasa. In primul rand, nu pot concepe ideea de libertate in afara ideii de angajament pentru valori, in ultima instanta in afara unei liste de lucruri care "nu se fac" . Singura mea problema este cu pretentia religiei de a oferi valori de natura morala. Da, am o problema, atunci cand mi se spune ca e imoral faptul ca fac dragoste cu prietenul meu,de exemplu, dar nu vad de ce as incerca sa conving pe cineva sa isi inceapa viata sexuala inainte de casatorie, daca nu doreste acest lucru (as prefera insa sa isi prezinte optiunea ca pe o alegere personala, coerenta cu propriul sistem de valori si nu ca pe singura varianta etica disponibila). Si, da, am o problema cu indoctrinarea copiilor sau metode de genul "bataia e rupta din rai", etc.

    In al doilea rand, nu pot concepe ideea de libertate in afara dreptului la cautarea fericirii. Am fost o persoana religioasa si stiu ca religia traita nu este doar o sursa de confort psihologic (reducerea anxietatii) ci si o sursa de emotii pozitive extrem de puternice...si extrem de pozitive (adica ofera din punct de vedere emotional mai mult decat non anxietate- ofera bucurie). E o bucurie care compenseaza multe dintre renuntari. Recunosc deschis faptul ca imi lipsesc aceste emotii si ca imi este greu sa le regasesc in afara credintei. Sigur ca ele nu sunt un argument pentru valoarea de adevar, etc...dar,oare chiar am vrea sa adaugam la "pursuit of happyness" o paranteza de genul- ("daca, si numai daca se respecta regulile logicii")? Esti sigur ca ne-ar aduce mai multa libertate?
    Asadar, da, sunt pentru libertatea religioasa, atata timp cat seamana, totusi, mai mult cu liberatea de a trai una dintre multele forme irationale de a fi indragostit si mai putin cu libertatea de a fi sclav :)

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  5. lol @ Ioana.

    Nu poti concepe libertatea de libertate inafara ideii de angajament de sclavie fata de un sistem de "valori" religioase?

    Haha

    Libertatea nu are treaba cu fericirea nici cu valorile religioase.

    Ai nevoie de cel mai puternic mascul, unul atotputernic si omnipotent sa aiba grija de tine. Ce dragut.....

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Anonim. Ma da voi nu aveti nume? Ce dracu, e greu sa va faceti in cont de ala google sau open ID?
    1. Ala care alege crestinismu' de fapt nu-l alege, ii este impus. Il alege doar daca e psihopat.
    2. Esti liber sa faci ce vrei cu viata ta si esti liber si sa te sinucizi, dar trebuie sa stii ca in momentul ala ai renuntat la orice fel de libertate. La fel si cu crestinismul; renuntarea la libertati nu poate poate fi privita ca o libertate deoarece contrazice definitia libertatii.
    3. Daca masochistul isi taie ouale, pierde libertatea de-a da cu ciocanu, cu tesla in ele sau de-a si le strange la menghina.

    RăspundețiȘtergere
  7. pentru Lex

    Ma asteptam sa primesc astfel de comentarii "rationale"...nu, nu am nevoie de cel mai puternic mascul...am nevoie de un sistem de valori...care pot fi si religioase ...sau pot sa nu fie religioase:) ideaa de angajament ti se pare sinonima cu cea de sclavie??? oare cum ar fi daca ai citi cu atentie ceea ce critici? oare de ce nu ar avea libertatea legatura cu angajamentul sau cu fericirea? Hm? Tu cu ce zici ca are? :) cu faptul ca faci ceea ce iti trece prin cap? Adica cu automatismele mentale? Lol! prefer masculul! Iar fericirea si calitatea emotionala a vietii mi se pare extrem de importante.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ioana
    1. Ai face bine sa consideri si raspunsul pe care ti l-a dat Lex in legatura cu asumptiile pe care le faci si care nu sunt decat niste prejudecati.

    2. Stii cum pot sa-ti creez niste placeri si niste extazuri cum n-ai mai vazut in viata ta?
    Iau un fier incins, te ard cu el pe toate partile, si atunci cand esti in culmea durerii, iti dau niste morfina. Asta este crestinismul intr-o coaja de nuca.
    Te face sa crezi ca esti urata, proasta pacatoasa, defecta, un gunoi in fata lui Dumnezeu, stapanul absolut (ceea ce te face pe tine sclavul absolut), pentru ca apoi sa te ierte, si sa te iubeasca. E o lege a psihologiei foarte simpla, analoaga cu contrastul complementarelor din pictura. Placerea e mult mai placuta daca este calificata in raport cu o mare durere.
    In momentul in care religia este in acelasi timp si sursa anxietatii si a alinarii, ar fi bine sa te detasezi de ea, si eventual sa gasesti placeri pure, care nu au nevoie de suferinte inventate pentru a fi notificate si experimentate.

    RăspundețiȘtergere
  9. @gosless1859
    1.a nu discutam de situatia cand este impus (am scris care e opinia mea fata de indoctrinarea copiilor); alternativa nu e neaparat psihopatia, poate fi vorba de o convertire realizata sub imperiul unor emotii foarte puternice
    2. nu renunti la toate libertatile, doar pentru ca renunti la anumite libertati sau pentru caiti propui ca si reguli de viata "sa nu faci X" sau "sa nu faci y", nu inteleg de ce privesti problema libertatii in termen de "totul saunimic"...adica...esti liber sau sclav...fiecare ne situam pe undeva intre aceste exteme...
    sau...care, e de fapt, definitia libertatii pentru tine?
    3. nu inteleg obsesia pentru spartul oualor! :) tot timpul pierdem ceva...
    Ioana

    PS Imi fac si cont, daca ma las convinsa ca intr-adevar am cu cine vorbi civilizat :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ godless

    1. de ce te grabesti sa numesti "prejudecati" niste conceptii despre libertate diferite de ale tale

    2. ar trebui sa regret faptul ca am discutat deschis despre niste sentimente religioase pe care le-am trait la un moment dat in viata mea? te asigur ca nu are legatura cu lucrurile la care faci referire...desi, probabil tipul de experienta pe care il descrii e mai comun decat pe cel care l-am avut eu

    3. nu cred in dumnezeu, dar...cred ca altii au dreptul sa creada

    Nu putem crede lucruri diferite? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SUPER!! Am citit in sfarsit aici si ceva care mi-a mers la inima: "nu cred in dumnezeu... dar cred ca altii au dreptul sa creada". Felicitari! Si multumesc! Eu cred in Dumnezeu. Il iubesc!! Este, pentru mine, sursa unei fericiri inepuizabile. Ceva ce nu ma astept ca unul ca godless sa inteleaga. Insa ceea ce mi se pare periculos in discursul lui este ca presupune (si incearca sa ne convinga si pe noi, caci altfel ar tacea si ar tine-o numai pentru el) ca libertatea ar presupune lipsa religiei. Pai ce libertate mai e aia daca nu as fi liber sa imi aleg un zeu caruia sa ma inchin, daca asta am chef sa fac?? HEI! Chiar nu observa nimeni contradictia? El respinge dogmele si regulile unei biserici, impunand o noua regula, si anume "regula lipsei de reguli". E si asta o religie... De exemplu satanistii au aceasta regula, pe care ei o expun astfel: "fa intotdeauna exact ceea ce vrei!" Adica: ai chef sa-l omori pe unul, ca te-a suparat... nu te sfii, omoara-l! Vrei sa iti violezi fiica minora, ca ti s-a sculat cand a iesit de la dus... da-i bataie! Nimic nu te impiedica! ESTI LIBER! Cam la astfel de situatii poate sa duca "libertatea" propavaduita de unul ca godless... Ma repet, poate pricepe cineva: este si asta un soi de religie, insa una PE DOS. Ca si satanistii folosesc crucea, numai ca o intorc invers... TAKE CARE OF YOU SOULS!

      Ștergere
    2. Eu cred in Dumnezeu. Il iubesc!! Este, pentru mine, sursa unei fericiri inepuizabile.

      Ideea era sa mai fie si adevarat ca exista vreun D-zeu. Caci daca nu este atunci tu iubesti o fantasma iar sursa fericirii tale (inepuizabile) este tot o fantasma.

      Eu as vrea ca fericirea mea sa fie autentica daca tot este, nu sa fiu fericit din cauza unei deceptii.

      HEI! Chiar nu observa nimeni contradictia? El respinge dogmele si regulile unei biserici, impunand o noua regula, si anume "regula lipsei de reguli"

      Textul asta este scris cam demult si in el nu semnalam decat faptul ca conceptul de "libertate" are niste putreziciuni prin el. Libertatea ta de-a fi crestin te impiedica sa fii islamist sau hindus.

      Ștergere
  11. G.= Anonim...(ca sa-ti usurez munca)

    1. Sunt foarte multe cazuri in care ala care alege crestinismu il alege fara a-i fi impus sau il alege la un anumit mom din viata(anterior fiind ateu de ex.)
    3. Ala care a ales sa-si taie ouale stia foarte bine ca nu sa mai poata da cu ciocanu in ele (si asta e tot o libertate-de a renunta la ceva); de fiecare data cand alegem ceva renuntam la altceva si suntem constienti de cele mai multe ori

    PS: modifica setarile la comentarii si nu mai permite comentarii de la anonimi; tu ne-ai dat libertatea de a posta si ca anonimi :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca a vorbi civilizat inseamna sa nu fi criticata deloc, atunci ai gresit locul.

    Sa iti spun ce este libertatea, este negarea influentei externe individului. Astfel sistemele de valori sociale si religioase nu iti ofera libertate, ci socializare. Tu defapt asta cauti, sa socializezi, si ca ateu sau agnostic e greu sa te integrezi daca esti cuprinsa intr-o familie sau grup de prieteni religiosi.

    Si aici e dilema ta, daca o dai pe agnosticism te gandesti ca poti sa eviti conflictul prin ambiguitatea agnosticismului.

    Angajamentul este obligatie, nu libertate.
    Nu poti sa confuzi concepte precum fericirea, libertatea si altele.

    Si daca te gandesti bine, si te uiti la statistici o sa vezi ca femeile sunt mai religioase.

    E clar, ai un Zeu hipermasculin, pentru femei e atractiv instinctual, sistemul lui de valori este urmatorul "Tu esti proprietatea mea, tu esti roaba mea, stai in genunchi in fata mea".
    Psihologia evolutionara si bias-urile innascute conduc la gandirea religioasa crescuta in femeie.

    RăspundețiȘtergere
  13. @lex

    Buna. Nu, cand m-am refit la ideea de discutie civilizata, nu m-am referit deloc la absenta criticilor. Eu nu am facut altceva decat sa imi exprim in mod sincer un punct de vedere si sa impartasasc cateva trairi subiective cu referire la un subiect. Nu am cerut o consultatie psihologica, si...da, m-a deranjat atacul la persoana.(iar mesajul referitor la discutia civilizata nu ti se adresa oricum, citeste cu atentie):) Asa cum ma deranjeaza si substratul sexist-psihanalitic al mesajului anterior.

    Bun, hai sa vedem cum am putea continua cat de cat civilizat discutia in continuare:

    1. atunci cand m-am referit la trairile mele religioase nu am facut-o nici ca sa ma laud, nici ca sa ma plang; am dorit doar sa fie o ilustrare a ideii ca religia este uneori o sursa de trairi emotionale pozitive;si este! asta e o realitate pe care nu vad cum ai putea-o nega; eu cred ca e vorba si de alte trairi decat simplul confort, sau absenta a anxietatii; bun! ce relevanta are asta pentru libertate? simplu, nu e vorba de nici o confuzie! cred ca oamenii au dreptul sa aleaga un stil de viata care se asociaza cu anumite trairi pozitive- la asta m-am referit prin "cautarea fericirii"; iar "libertatea religioasa" in acest context nu inseamna altceva decat ca eu, si tu si altii care nu (mai) cred le dau dreptul celorlalti sa aleaga acest stil de viata; daca nu acceptam ca aceste emotii exista, este mai greu, insa sa ii intelegem pe ceilalti de ce prefera sa renunte la unele lucruri pe care, poate le consideram indispensabile...Fiindca am trait astfel de emotii, si, intr/o anumita masura le simt lipsa, cred ca pot empatiza cu un om care are alte valori decat mine si ii accept libertatea- aici in sensul de DREPT- de a trai acele bucurii ale vietii pe care le doreste

    2. nu cred ca e o idee buna sa definim libertatea ca si absenta a influentelor exterioare; pentru ca atunci ea pur si simplu nu exista...peste o suta de ani de psihologie depun marturie pentru asta :) eu cred- si sper ca ma aflu intr-o comunitate care imi da dreptul sa cred asta- ca libertatea tine de masura in care pot sa actionez conform cu valorile pe care le aleg- fata de care sunt angajata; am un angajament fata de ratiune si gandirea critica? atunci actionez liber in momentul in care renunt la orgoliu, examinez cu atentie si detasare si punctul meu de vedere si pe cel al partenerului de dialog, nu fac presupuneri pripite referitoare la motivatiile partenerului (cel putin nu plecand de la genul partenerului de dialog, etc etc); daca sunt angajat fata de alte valori...atunci sunt liber cand am posibilitatea sa actionez altfel :) Prin urmare, constrangerile sunt atat interioare, cat si exterioare...nu vad cum ar putea fi altfel, si cum ar putea fi cele exterioare eliminate!
    Angajamentul fata de valori e diferit de angajamentul fata de o persoana.....deci nu vad legatura cu zeul hipermasculin; am facut anterior analogia cu sexualitatea, pentru ca mi s-a parut la indemana, dar nu ma asteptam sa fie luata ad-literam
    3."E clar, ai un Zeu hipermasculin, pentru femei e atractiv instinctual, sistemul lui de valori este urmatorul "Tu esti proprietatea mea, tu esti roaba mea, stai in genunchi in fata mea"."- E claaaaar???? Vaaaai! Daca as fi feminista, m-as gandi ca am nimerit intr-o comunitate patriarhala! :))

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  14. Te deranjeaza adevarul atunci, pentru ca e statistic dovedit religioasitatea crescuta a femeilor.

    1.Nu e mare soc ca ne vorbesti de "trairi religioase", o problema mintala in sine. Faptul ca trairile tale religioase sunt placute (si nu neg asta) asta nu este argument pentru adevarul obiectiv al lor, asa ca nu ai nici o scuza rationala sa fi agnostica, ci doar sentimentalismul tau. Nimic rau in asta, am si scris la mine pe blog ca sistemurile de valori - de care vorbesti tu - adica moralitatea este determinata de sentimentele umane, nu de ratiune.

    2. Exista, libertatea este gradata insa, nu e absoluta. Si ramane valabila definitia care am dat-o, gradul de libertate al cuiva este definit prin gradul de absenta a restrangerilor externe, de la cele morale pana la cele fizice.

    Legatura intre angajamentul fata de valori pe care il vrei si angajamentul fata de zeul crestin e legat intr-un mod simplu. Ca te atrage ceea ce este instinctiv si sentimental in tine, nu e vorba de ratiune aici.

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut!
    1. Nu sunt de acord cu ideea ca trairile religioase ar reprezenta o problema mintala. Am spus, imi pare rau uneori ca nu mai cred! Iar in ceea ce priveste argumentul pentru adevarul obiectiv al lor...sincer, sper ca ai retinut ce am scris mai sus! SIGUR CA NU E UN ARGUMENT!!!!! Motiv pentru care le regret, fara sa ma rog cuiva sa le mai traiesc! :) Cred doar ca oamenii au dreptul sa le caute si sa le traiasca.

    2. Nu cred ca valorile trebuie fondate EXCLUSIV pe ratiune. Sigur ca e o componenta pur intinctuala si subiectiva...altfel orice ideea de alegere si libertate, si-ar pierde sensul pana la urma. Dadeam numai exemplul situatiei in care ratiunea in sine e o valoare..si ce ar insemna libertatea in acest caz- pur si simplu actiunea conforma cu valoarea aleasa, nu actiunea conforma cu impulsul de moment sau gandul care iti trece atunci prin cap

    3. da, asta si spuneam, ca libertatea e gradata...si sigur ca depinde si de reducerea influentelor exterioare, dar si a celor interioare parazite, in aceeasi masura- revin la exemplul anterior...daca am ratiunea ca valoare, o sa incerc probabil sa reduc impactul pe care il pot avea unele ganduri irationale asupra actiunilor mele( ganduri pe care, ca orice om le gazduiesc in capul meu)la fel cum ma lupt sa reduc impactul constrangerilor exterioare care imi limiteaza libertatea de exprimare. Deci, fie ca alegi valori de natura religioasa, fie ca alegi valori seculare, atunci cand iti exprimi libertatea, actionezi intr/o anumita masura si impotriva unor tendinte sau preferinte personale- motivul principal pentru care apar ideea libertatii religioase- adica a libertatii de a avea valori reliogioase (repet, sunt, insa puternic impotriva indoctrinarii copiilor cu astfel de valori)

    3.Din respect pentru adevar, trebuie sa recunosc ca uneori adevarul ma mai deranjeaza si pe mine, ca pe orice om :). Dar adevarul ca femeile ar fi mai religioase nu ma deranjeaza...(numai falsul ca as avea un zeu hipermasculin- de fapt, prefer figurile mai androgine :) )

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  16. @G
    1. Ca sa zici ca unul alege crestinismul fara sa-i fie impus, trebuie sa asumi ca i s-au prezentat inainte toate religiile posibile, precum si nonreligia. Garantat 100% ca nu alege crestinismul in fata budismului sau ateismului.
    De exemplu, exista motive intemeiate pentru care mormonismul este mai cretin decat crestinismul, care este mai cretin decat mozaismul. Nu de alta, dar crestinismul este mozaism + niste idei stupide, iar mormonismul este crestinism + alte idei si mai stupide, deci mozaism + idei stupide + alte idei si mai stupide.
    3. Cand alegi ceva, renunti la altceva, intr-adevar. In cazul crestinismului insa trebuie sa renunti la foarte multe fara sa castigi nimic. (afara de promisiunea ca o sa poti sa te umilesti in fata lu dumnezeu dupa moarte intru eternitate), care este o aberatie.

    Re la P.S.
    Imagineaza-ti ca se apuca si posteaza comentarii aici 3 anonimi. Iti sai seama ce proza dadaista iese? E logic sa ai o designatie. 192.168.1.9 - de exemplu. altminteri nu se poate comunica eficient.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Ioana
    1.a nu discutam de situatia cand este impus (am scris care e opinia mea fata de indoctrinarea copiilor); alternativa nu e neaparat psihopatia, poate fi vorba de o convertire realizata sub imperiul unor emotii foarte puternice
    2. nu inteleg obsesia pentru spartul oualor! :) tot timpul pierdem ceva...
    Ioana
    3.PS Imi fac si cont, daca ma las convinsa ca intr-adevar am cu cine vorbi civilizat :)
    4. de ce te grabesti sa numesti "prejudecati" niste conceptii despre libertate diferite de ale tale
    5. nu cred in dumnezeu, dar...cred ca altii au dreptul sa creada. Nu putem crede lucruri diferite? :)
    1. Am raspuns mai sus de ce este impus si nu este o alegere libera. Daca ti s-ar fi facut educatie budista si crestina in acelasi timp, ai fi ales budismul, iar crestinismul l-ai fi rejectat fara drept de apel. Emotiile foarte puternice despre care vorbesti si care duc la convertirea religiosilor in cea mai mare parte sunt frica de iad si frica persistenta de incertitudine.
    2. Aia cu ouale este doar o analogie, iar in cazul analogiei, relevanta este forma, nu continutul. Daca as fi pus in loc de oua, ochii, as fi fost mai civilizat? Oare din cauza ca ochii sunt o parte a corpului care nu este dejecta? Pe mine calificarile organelor sexuale in sfera - prostii, obscenitati, necivilizat ma lasa rece. Ar fi cazul ca oamenii sa inteleaga ca nu e nimic deosebit cu organele astea.
    3. Poti sa-ti faci cont din motive mult mai intemeiate decat civilizarea mea prin amenintarea ca nu ai mai continua discutia. Poate vei dori vreodata sa comentezi si alte discutii de pe alte bloguri, ca sa nu mai zic ca e gratis, dureaza 3 minute si e foarte eficient.
    4. Spun ca sunt prejudecati deoarece ai sustinut ca libertatea e conectata cu sistem de valori sau cu dreptul la fericire. Important este sa ai optiunile in fata. Libertate inseamna sa ai optiuni. Poti sa decizi sa furi sau sa nu. Judecatile ulterioare posibilitatii decizionale nu au incidenta asupra posibilitatii in sine. In cazul religiei crestine suna cam asa: Daca iti asumi faptul ca ai o optiune la dogmele mele - > te torturez pentru vecie. Daca numai te gandesti ca ai vreo optiune la acele dogme ... sfarrr in smoala.
    Uite o prelegere despre subiectul asta (liberul arbitru)
    http://www.youtube.com/watch?v=5cSgVgrC-6Y
    tinuta de catre prietenul nostru filozof Daniel.
    Dupa ca te uiti la ea o sa intelegi mai bine ce inteleg eu prin libertate - sau mai corect grad de libertate.
    5. Putem sa credem lucruri diferite dar nu in ceea ce priveste sfera publica, sau ceea ce se numeste realitatea comuna. Asta nu inteleg religiosii; ei fac afirmatii despre realitatea comuna si au pretentia ca acestea sa nu fie calificate ca aberatii. Ca si cum as zice eu ca sunt Stefan cel Mare reincarnat si as avea pretentia ca ceilalti sa ma creada si sa nu cada pe jos de ras.

    RăspundețiȘtergere
  18. 1. Nu stiu de unde garantezi tu 100%, nu toti oamenii gandesc ca tine. Asta e cea mai grava greseala pe care o poate face un om, sa-i judece pe altii in funcie de cum gandeste el.
    3. Si dupa cum spunea Ioana, ai de castigat foarte multe in urma alegerii crestinismului; multi aleg crestinismul si nu renunta la el pentru ca le confera o stare psihica pe care nici o alta ideologie nu ar reusi sa le-o insufle.

    Cam la ce crezi tu ca renunta un om daca alege sa creada intr-o putere supranaturala numita D-zeu? De ce crezi ca ar fi cu mult mai sarac cu duhul decat un ateu de ex?

    RăspundețiȘtergere
  19. 1. Draga G, eu sunt ateu, n-am fost niciodata religios. Te asigur ca pot sa fiu cat se poate de obiectiv in a aprecia gradul de apetisanta al budismului fata de crestinism. Cat despre alegerea ateismului este de fapt o non alegere. Religiile sunt minciuni sfruntate, si de departe cea mai buna optiune este sa le rejectezi. Si te rog sa nu-mi aduci argumentul ala cu omul beat / drogat care e fericit.
    3. a. De ce pleci tu de la premisa ca multi aleg crestinismul? Cati crestini ai vazut tu care sunt din familii necrestine? Cati atei ai vazut tu care sunt din familii crestine? Cei mai multi. Parintii crestini au grija sa-si insamanteze copiii cu crestinism, ca doar nu i-ar lasa sa arda prin iad.
    b. Vai, cum poti sa spui ca ai de castigat in urma alegerii crestinismului? Nu numai ca este o dogma profund imorala, si ca pretentiile ei de-a explica ceva sunt complet nesimtite, deoarece crestinismul nu explica nimic, dar pe deasupra religia asta mai si este o colectie de minciuni sfruntate, a caror principal scop este sa creeze ura pentru aceasta viata. Crestinismul este un cult al mortii. Singura concluzie logica la care poti ajunge daca respecti dogma crestina este ca trebuie sa te sinucizi.
    Cat despre Ioana... doar isi imagineaza ca a fost crestina. Dumnezeul ei n-are nici-o legatura cu Cristos sau cu Yahve, sau cu dogma crestina; este o creatie tipar a creierelor femeiesti care tin mortis sa se simta iubite si protejate si ca sa se simta asa, inventeaza tot felul de ciudatenii.

    Nu pot sa-ti raspund la intrebarea ta ultima deoarece e mult prea vaga. La ce te referi cand zici putere si ce inseamna supranatural, cum s-ar manifesta in realitate aceasta putere, si ce efecte ar avea asupra credinciosului sau necredinciosului. Da-mi aceste detalii si apoi puteam raspunde amandoi la intrebare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Draga godless,

    3. a) Momentan imi vine in minte o cunostinta ai carei parinti erau atei convinsi si care este credincioasa de cand o stiu. Cred ca dc ma mai gandesc as putea da si alte exemple.

    b)Tocmai ca nu este un cult al mortii, promite viata vesnica.

    As vrea sa am si eu o idee clara despre aceasta putere supranaturala. Stiu ca imi dau cu tifla-n cap dar din pacate nu as putea sa indrug nimic care sa te lase cu gura cascata sau ceva ce nu ai auzit pana acum.

    Nu am afirmat ca ma numar printre credinciosi deci nu trage concluzii pripite. Doar pun problema din unghiul acesta.

    Revenind la articolul tau, cand spui ca libertatea presupune lipsa religiei deja nu mai vorbesti de libertate, din contra, o incalci. Conceptul tau de libertate presupune libertate ingradita. Cand vorbesti de libertate si spui fara religie, fara credinciosi, deja esti un mic dictator.

    RăspundețiȘtergere
  21. "Cat despre Ioana... doar isi imagineaza ca a fost crestina. Dumnezeul ei n-are nici-o legatura cu Cristos sau cu Yahve, sau cu dogma crestina; este o creatie tipar a creierelor femeiesti care tin mortis sa se simta iubite si protejate si ca sa se simta asa, inventeaza tot felul de ciudatenii." Partea asta legata de creierele femeiesti...lasa mult de dorit (desi e adevarat ca, probabil nu am crezut intr-un Dumnezeu asemanator cu Iahve si, probabil nu am fost niciodata crestina in adevaratul inteles al termenului; nici nu am afirmat asta). Dar, hai, mai...chiar asta e nivelul la care discutam? despre creiere femeiesti? Pe voi chiar v-a contaminat cultura patriarhala, sceptici mici! :)

    PS. Cred ca totul a plecat de la analogia pe care am facut-o, intre relatia cu dumnezeu, ca relatie de iubire vs relatia cu un stapan de sclavi. Din pacate nu imi pot asuma "maternitatea" acestei idei. Am gasit/o intr-una din lucrarile luiDawkins (cred ca in Himera, dar nu mai sunt sigura), care conceptualiza credinta ca pe o stare de "indragostire"...Idee care apare, de altfel, peste tot...Dar, no, v-ati gandit ca tin eu mortis sa va impui capul cu fantasmele mele!

    Revin mai spre seara, dupa ce vizionez si prelegerea lui Daniel.

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  22. @G
    3a) Momentan imi vin in minte toti ateii deconvertiti de la crestinism.
    b) Tocmai de aia este un cult al mortii pentru ca promite viata vesnica. Astfel aceasta viata devine neimportanta si asta e unul dintre principalele afronturi aduse de crestinism vietii.
    De ce sa te chinui intr-o existenta plina de suferinta, cand poti sa-ti dai un glont si sa treci in etapa urmatoare a existentei, viata de dupa moarte - fericirea eterna?
    Procesul psihic care are loc in mintea credinciosului in afterlife este asta:
    "Religia - o frază de dânşii inventată
    Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
    Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
    După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
    Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?"
    Suferim, ne umilim cat putem, ne lasam abuzati, ca dup aia o sa fim rasplatiti - esenta crestinismului.
    God is the contradiction of life - Nietzsche said.
    x) Pai daca nu poti defini un lucru (puterea supranaturala) cum poti sa spui orice altceva despre el?

    y)Un mare si absolut dictator este Dumnezeu, in fata caruia daca nu te umilesti si daca nu-i respecti imbecilele porunci, te va tortura pentru vecie. Pe langa el, intr-adevar eu sunt un foarte mic dictator. Singurul meu dictat este acela conform caruia oamenii trebuie sa gandeasca rational, iar in cazul in care n-o fac, nu am sa-i torturez, de fapt nu am sa le fac nimic, pentru ca nu am cum. Singurul lucru pe care pot sa-l fac este sa-i conving de adevarul spuselor mele.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Ioana
    1. Chiar tu ai spus ca "Am fost o persoana religioasa si stiu ca religia traita nu este doar o sursa de confort psihologic (reducerea anxietatii)[...]".
    Doar nu crezi ca sufereai de anxietate degeaba?
    Care era sursa anxietatii tale?
    2. Nu sufar de nici un fel de cultura patriarhala, de fapt, daca stai sa te gandesti bine antiteistii ca mine au oroare maxima de cultura patriarhala si de big daddy in the sky.
    Dar asta nu inseamna ca diferentele anatomice, fiziologice si psihologice dintre masculi si femele nu exista. Dupa discursul tau, pot sa-mi dau seama ca esti o persoana inteligenta peste medie si de aia am spus ca n-ai fost crestina. Crestine sadea sunt niste proaste ignorante carora daca le zici ca s-a sacrificat Cristos pentru ele, le apuca mila, cad in genunchi si zic: Vai saracul Cristos, cat a suferit el pentru noi, macar pentru asta si tot trebuie sa il rasplatim suferind si noi pentru el. Bine ca n-a incaput pe mainile mele acest Cristos, ca-i aratam io o noua dimensiune a conceptului de suferinta.
    3. Revenind la ideea de "libertate religioasa" si argumentul tau pro. Tu zici ca nu poti sa fii libera in afara unui sistem de valori care sa-ti reglementeze moralitatea. Faci aici asumtia gresita conform careia iti trebuie un astfel de sistem. In fapt, moralitatea este in mare parte instinctuala si nu are nevoie decat eventual de putin cizelare. Sau tu te-ai nascut cu o sete neostoita de sange? Pe de alta parte problema cu moralitatea religioasa, este ca e fixa si ca atare nu a avut sansa sa evolueze. Uite dovada mea preferata (about balls again) care atesta virtutea moralitatii religioase:
    Deuteronomul 25:11-12 Când doi oameni se vor certa unul cu altul, şi nevasta unuia se va apropia să scoată pe bărbatul său din mâna celui ce-l loveşte, dacă întinde mâna şi apucă pe acesta din urmă de părţile ruşinoase, să-i tai mâna: să n-ai nici o milă de ea. (Show no mercy!!!!)
    Acuma, presupunand ca tu nu poti fi libera fara sa ai un angajament fata de vreun sistem de valori (desi nu-s de acord cu asta), ce anume te-ar face pe tine sa aderezi la "valorile" religiei crestine, aia care considera femeia proprietate, promoveaza sclavagismul, violul, misoginismul, genocidul, sacrificiul uman, umilinta, naivitatea, etc?

    RăspundețiȘtergere
  24. 3. a) Mi se pare normal...fiecare cu ce-l doare
    3. b) Dupa cum banuiesc ca stii, sinucigasii nu ajung in rai, nici nu sunt primiti in biserica, deci inca o data te inseli
    3. x)Am zis ca n-am o definitie care sa te multumeasca pe tine, deci n-avea sens sa aberez ca o lungeam cu tine la infinit
    3. y)wrong again, dracu e cel care te va tortura

    RăspundețiȘtergere
  25. @G
    a)statistic vorbind crestinii care s-au nascut intr-o familie de atei sunt un ac in carul cu fan al ateilor care s-au nascut in familii crestine, ceea ce spune foarte mult despre nonargumentul tau.
    b)Normal ca nu ajungi in rai. Dictatorul zice ca viata ta este de fapt a lui si de aceea nu ai voie sa ti-o iei.
    x)Nu ai dat nici un fel de definitie, nu una care sa ma multumeasca pe mine. Ia incearca.
    y)Te tortureaza la comanda lui Dumnezeu. Dracu e doar un instrument.

    RăspundețiȘtergere
  26. @G, @Ioana, voi nu ati inteles pana acum ca nu e bine sa duceti un razboi cu un ateu, pentru ca il pierdeti tot timpul. Argumentele ateiste sunt cu mult mai puternice si pe deasupra si logice decat argumentele teiste. Asa ca singura solutie intr-un razboi cu ateii e sa deveniti si voi ca noi. Nu stiu de ce incercati sa explicati ceva ilogic/imoral/stupid/absurd.

    RăspundețiȘtergere
  27. @godless
    a) treaba ta dc vrei sa il numesti nonargument...eu doar am facut o afirmatie care pe deasupra mai e si adevarata, nu am avut nici o intentie sa te atac
    b) pana la urma cum ramane? d-zeu te sfatuieste sa-ti dai un glont in cap sau ca n-ai voie sa-ti iei viata? ca te contrazici si ma bulversezi, nu de alta
    x) nu ma caracterizeaza naivitatea sa stii; de asta , repet, nu am cum sa-ti dau o definitie
    y) e adevarat ca d-zeu este prin definitie atotputernic; totusi, dracu nu lucreaza la comanda lui dumnezeu; stiu ca o sa incepi acuma sa ataci, mi-am asumat riscu

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Scarecrow
    Prietene, de ce aduci vorba de razboi nu stiu, nu asta e intentia mea, chiar nu e vb de cine castiga si pierde, e doar un schimb de opinii...

    Tare mi-ar placea sa imi spui care din explicatiile mele ti s-au parut ilogice, imorale, stupide si de ce

    RăspundețiȘtergere
  29. @scarecrow

    Cred ca nici eu, nici G. nu am incercat sa ducem vreun razboi si nici nu am adus vreun argument teist, in adevaratul sens al cuvantului; nu am argumentat nici unul existenta lui dumnezeu, ci doar dreptul la religie (cel putin eu asta am inteles din postarile luiG., sper ca nu ma insel :) )"singura solutie intr-un razboi cu ateii e sa deveniti si voi ca noi"- asta chiar ma sperie! eu am spus ca sunt agnostica (simt nevoia sa ma ascund in spatele vorbelor unui mascul si sa amintesc ca si Carl Sagan spunea la fel :))

    @ godless

    O sa revin cu un raspuns la intrebarile tale(probabil ultimul), de indata ce imi fac un pic de vreme sa mai rumeg problema (si sa scriu mai mult); cred ca vom ramane, oricum cu niste opinii diferite, dar simt si ca as mai avea ceva de adaugat...:)

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  30. Imi cer scuze daca am fost cam transant in afirmatiile mele, dar daca ma gandesc eu bine, alegerea unei religii implica si alegerea unei entitati divine, fie ea si ca idee. Acum imi vei spune ca sunt religii care nu au o zeitate dedicata, ei bine, alea nu-s religii, ci mai mult miscari, organizatii sau altceva asemanator. Sau poate sa ma insel in privinta voastra si sa imi dau seama ca voi puneti intrebari/lansati idei tocmai pentru a gasi certitudini, exact cum procedam si eu cand, din cre(s)tin am devenit ateu.

    PS: aici aveti definitia din DEX a religiei (as fi pus-o aici dar nu am persmisiunea de copy-paste din partea blogului): http://dexonline.ro/search.php?cuv=religie

    RăspundețiȘtergere
  31. @G
    a)Propozitia ta initiala spunea ca multi aleg crestinismul. Iar eu ti-am spus ca ca este fals. Foarte putini il aleg, majoritatea sunt indoctrinati.
    b)Nu eu ma contrazic, ci teologia crestina - fa diferenta asta; pe de-o parte rezulta din ea ca e avantajos sa te sinucizi, iar pe de alta parte rezulta ca nu.
    x)Crezi ca exista acest Dumnezeu?
    y)Pai, presupun ca ti-ai imaginat singur cateva cai de atac. Daca dumnezeu il lasa pe satan sa-si faca de cap atunci este un dumnezeu rau. Aici as putea baga vreo 5 contraargumente.

    RăspundețiȘtergere
  32. Cateva lamuriri rationale:

    Argumentul Ioanei este apel la ignoranta prin simplu fapt ca si-a construit demonstratia cu fraza "nu pot concepe ideea de X fara Y".

    Sunt doua concluzii, ori 1.minte 2.se complace in ignoranta. Inclin spre 2. pentru ca asa sunt majoritatea credinciosilor (nu neaparat intr-o religie) ci credinciosi in ignoranta.

    "Eu nu cunosc X, deci o sa continui sa fac/cred Y pentru ca asa sunt obisnuit"

    RăspundețiȘtergere
  33. @godless
    b) cum dracu sa rezulte ca e avantajos sa te sinucizi dc stii ca vei ajunge in iad in urmatoarea secunda(sau poate mai stai un pic la purgatoriu)
    x) cred doar ca ideea ca universul exista la intamplare este falsa
    y) ce farmec ar mai avea daca nu l-ar lasa? nu inseamna ca este un dumnezeu rau, inseamna ca este corect; tu ce i-ai face unui criminal de ex daca ai fi dumnezeu?

    RăspundețiȘtergere
  34. orice profan, taran, etc din lumea asta, tre sa recunoasca ca lucruirile interactioneaza conform unor legi, peste care orice om de stiinta stie ca nu poate sa sara de exemplu legea gravitatiei, principii ale curentului electric, in genetica in chimie, totul este pus la punct functioneaza ceas conform unei reguli sau legi, de aceea poate si ca oamenii de stiinta sunt cei mai rezervati cand e vorba de Dumnezeu,
    ei stiu ca trebuie sa se supuna acestor legi ca sa obtina ce doresc, ca sunt doar sclavi ai acestor legi

    orice ateu , trebuie sa recunoasca ca asa cum intre lucruri exista legi de interactiune, si in cazul oamenilor exista astfel de legi de interactiune, dar la oameni e mai simplu, exista doar o lege, si i se spune legea iubirii
    cati dintre noi, mai ales in zilele noastre nu am intalnit oameni incapabili sa iubeasca,oameni reci,rigizi (eu ma numar printre ei :)) si ce zicem despre ei, ca sunt niste oameni de nimic cred, ca mai bine nu se nasteau.
    (nici nu vreau sa ma gandesc ce-ar fi fost daca nu se nastea Hristos)

    deci ce rezulta ca ei nu respecta aceasta lege, si prin urmare sunt exclusi din sistem, sunt marginalizati automat

    orice om, crestin sau nu, poate sa se cerceteze pe sine , sa vada in ce masura respecta aceasta lege, sa vada in ce masura il considera pe aproapele sa ca pe el insusi,
    ce reactie ar avea de exemplu daca cineva, strain de ex, i-ar cere mancarea din frigider, niste haine bune din dulap, daca , si numai in imaginatie ar respinge gandul, de a arata un pic de dragoste, si ai da strainului cele de trebuinta

    pai sa stie , ca este in iad, inca de acum in viata fiind.
    in ziua de azi nu ne mai punem in locul apropelui , ci vrem sa - i luam locul

    RăspundețiȘtergere
  35. @G
    b) Din toata teologia crestina rezulta ca e mai avantajos sa te sinucizi. Doar pentru ca viata asta nu conteaza. este exact un rahat in ploaie pe langa viata eterna ptrecuta intr-o fericire suprema, promisa odata ce se sfarseste asta. De ce sa te mai chinui cu ea. Dar, ca sa nu se sinucida crestinii, ca sa poata sclavi la stapanii de sclavi au bagat si dogma asta cu pedeapsa pentru sinucidere.
    y)Criminalul despre care vorbesti este Dumnezeu, nu Satan, sa fie clar. Dumnezeu a ucis toata specia umana (potop), toti intaii nascuti ai Egiptului, armata lui faraon, mai multe orase/ triburi, si inca vreo 22000000 de indivizi in diferite instante. In tot V. T. Satan a omorat vreo 7-8 in capitolul ala cu Iov. Si asta pentru ca Dumnezeu i-a dat voie.
    Cel mai tampit argument pe care poti sa-l aduci este argumentul prin scriptura aia de cacat a voastra.
    "x) cred doar ca ideea ca universul exista la intamplare este falsa"
    1. Presupunand ca universul nu exista la intamplare si ca l-a facut un dumnezeu ca sa nu se plictiseasca, ia zi, crezi ca acel dumnezeu exista la intamplare?
    2. Crezi ca o roca, oarecare exista la intamplare?
    3. De ce crezi ca ideea ca exista "la intamplare" e falsa?
    4. Crezi ca soarele nostru o sa se transforme in red giant si o sa distruga viata de pe pamant la intamplare?
    5. Ce inseamna "la intamplare" ?

    @cristi
    Cum ai reusit sa scrii atat de mult si sa exprimi - nimic? Daca ai ceva coerent de spus poti s-o spui intr-o fraza.

    RăspundețiȘtergere
  36. Legea iubirii? wtf. Unde vezi tu iubire? Ne exploatam intre noi si ne mintim. Curat iubire!

    Daca Isus s-ar fi nascut ar fi fost necesar sa-l ucidem! (pun on bakunin).

    RăspundețiȘtergere
  37. Omul(religios) se crede mai "smecher", si are impresia ca cineva ii este dator sa-i dea lui viata vesnica pentru ca are constiinta, de aceea zice ca oamenii sunt singurii care "ajung in rai/iad" iar celelalte animale nici nu au suflet pentru ca nu au constiinta. Acum, intrebarea este simpla: voi (credinciosilor) chiar aveti impresia ca animalele nici nu stiu despre ele ca exista? Ei bine, acesta este un argument puternic de egoism uman, dus la extrem. @Lex are dreptate: societatea se bazeaza pe legea evolutiei: cel mai puternic castiga, deci, "Ne exploatam intre noi si ne mintim", eu nu vad nicio iubire generalizata in societate, asa cum se autoiluzioneaza toti acesti religiosi. Eu tind totusi ca religia, si implicit dumnezeu, au fost inventati ca o consecinta a gandirii rudimentare, o gandire ce nu s-a invatat sa accepte viata asa cum e ea (daca vreti, chiar tragica) si a inventat ceva care "e raspunsul", ceva pe baza caruia isi gaseste orice scuza. Realitatea e evidenta! Nu stiu de ce vreti voi sa fie altfel, mai placuta.

    RăspundețiȘtergere
  38. Suntem niste animale mai evoluate, si nimic mai mult, dar asta nu inseamna ca ne revine totul (fericirea vesnica) si ca avem dreptul sa dam verdicte: "tu te duci in iad".

    RăspundețiȘtergere
  39. Scarecrow, defapt nu suntem mai evoluati. Suntem doar mai abili in a folosi tehnologie pentru distrugerea competitiei. Suntem copilu bataus cu bata de baseball care da in cap la pisici.

    Nu castiga cel mai puternic, castiga grupul mai puternic, individul este irelevant pentru evolutie.

    Ce simpla ar fi fost viata daca ar fi existat un Dumnezeu iubitor, totul ar fi fost clar! dar nu... suntem blestemati in a trai in ignoranta toata viata, mortii masii... pana si ateii.. nu sunt asa de iluminati in comparatie cu credinciosii.. tot chiori suntem pentru ca viata e ceva neclar.

    RăspundețiȘtergere
  40. Pentru godless1859

    ca sa rezum la o fraza, ce-am scris mai sus, ideea e ca tre sa fim smeriti in fata legilor Lui

    acum o s-o lungesc un poco , sorry,
    tre sa ne dam seama, ca suntem nimic, praf si pulbere, si atunci s-ar putea sa ne dam seama ca mai e si ceva, care, ... uau...nu e materie

    eu am aflat, ideea asta in atos, unde am stat vreo 2 saptamani, acolo sunt niste calugari care nu fac nimic altceva cat e ziua de lunga decat sa-shi zic in gand, pacatosul pacatosilor, nemernicul nemeriniclor, se defaima, cat e ziua de lunga, facand treaba asta nici nu vreau sa va imaginati ce forte sa rascoala asupra lor,
    cel putzin cei incepatori au avut ispite de genul asta, aud copite in chilie, unul mi-a spus ca l-a trantit pur si simplu cu capul de perte,
    nu mai intru in detalii, decat ca un galugar intr-o noapte s a gandit el sa se roage pt diavol, i s-a aratat imdeiat o creatura hidoasa rau, cu limba lunga,atunci paisie, ca asa l chema, parca ar fi vrut sa si scoata ochii decat sa mai vada asa ceva.

    prin uramre sunt oameni care constrasi de anumite intamplari din viata lor, s-au decis sa se faca calugari, si ajunsi in manastire ce-au aflat, ca nu tre sa lupte toata viata lor decat cu propriul lor ego, caci facand asta ii face loc in inima lui, Celui mai egoist Om, Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
  41. @cristi
    Smereste-te in fata legilor astora:

    Deuteronomul 14:1 Voi sunteţi copiii Domnului, Dumnezeului vostru. Să nu vă faceţi crestături şi să nu vă radeţi între ochi pentru un mort.
    Deuteronomul 14:21 Să nu mâncaţi din nici o mortăciune; s-o dai străinului care va fi în cetăţile tale, s-o mănânce, sau s-o vinzi unui străin; căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul, Dumnezeul tău. Să nu fierbi iedul în laptele mamei lui.
    Deuteronomul 22:12 Să faci ciucuri la cele patru colţuri ale hainei cu care te vei înveli.
    Deuteronomul 27:21 "Blestemat să fie cel ce se va culca cu vreo vită oarecare!" - Şi tot poporul să răspundă: "Amin!"

    Sclav crestin!

    RăspundețiȘtergere
  42. godless
    scuze daca pare ca ma incapatanez dar,

    toate legile din Vechiul Testament, au fost spulberate de Hristos, care a zis ceva de genul:

    Iubeste si fa ce vrei,

    Pavel zice
    "Acestea erau numai legiuiri pamantesti - despre mancaruri, despre bauturi, despre felurite spalari - si erau porunci pana la vremea indreptarii"evrei 9.9.
    zice Duhul Sfant : "Acesta este asezamantul pe care il voi intocmi cu ei, dupa acele zile (dupa Hristos) zice Domnul: Da-voi legile Mele in inimile lor, si le vor scrie in cugetul lor"cap10.16 EVREI.

    apoi la galateni tot Pavel : 4.4 "Iar cand a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege,
    Ca pe cei de sub Lege sa-i rascumpere, ca da dobandim infierea.
    Shi pentru ca sunteti fii, a trimis Dumnezeu pe Duhul Fiului Sau in inimile noastre, care striga : Avva, Parinte!" (caci, adaug eu, inainte eram incapabili sa ne mai rugam curat)in continuare.."Acum insa dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu, sau mai degraba dupa ce ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cu va intoarceti iarasi la intelesurile cele slabe si sarace,(din Vechiul Testament) carora iarasi voiti sa le slujiti ca inainte?" (adica sa ne intoarcem la poruncile Vechiului testament, e un pic hilar)

    apoi zice tot la evrei :" calcand cineva legea lui Moise, e ucis fara de mila pe cuvantul a doi sau trei martori; ganditi-va cu cat mai aspra fi-va pedeapsa cuvenita celui ce a calcat in picioare pe Fiul lui Dumnezeu si a nesocotit sangele testamentului cu care s-a sfintit, si a batjocorit Duhul Harului"

    Hristos le zice"<> Caci lasand porunca lui Dumnezeu, tineti datina oamenilor: spalarea urcioarelor si a paharelor si altele ca aceste multe le faceti" si le zice lor <>"

    Hristos le lasa doar legea asta , caci cele vechi le facusera oamenii de rasul curcilor, el le zice
    "Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.
    35. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii".

    Iata ce legi si-au facut evreii zilelor noastre in Talmudul carte lor sfanta, a2a,
    „Nu există o singură curvă în lume cu care rabinul Eleazar să nu fi făcut sex.”
    -Abodah Zarah 22a-22b: „Non-evreii preferă sex cu vacile.”

    http://stiri.ronatvan.com/2009/05/14/talmudul-evreiesc-demascat/

    RăspundețiȘtergere
  43. Unele dintre alea din VT erau legi de bun simt. Cristos a venit cu niste imbecilisme in toate regula. Cea mai imbecila este aia, conform careia trebuie sa te lasi calcat in picioare de stapanul de sclavi. De aia a ajuns sclavagismul sa persiste pana in secolul XXI din cauza crestinilor. Cristos asta, mai trebuie crucificat odata, si de data asta definitiv.

    P.S. Daca mai vrei sa comentezi aici incearca sa te rezumi la maxim 6 randuri. Altminteri o sa ti sterg predicile astea cretine.

    RăspundețiȘtergere
  44. adevarul cam doare, godless
    dar trebuie zis

    nu mai zic decat ca de cand incerc sa fiu sclav al Lui, imi dau seama tot mai mult cat de cretin, prost si idiot sunt, parte proasta e ca si inainte eram, dar nu-mi dadeam seama

    RăspundețiȘtergere
  45. Bine, fii tu cretin prost si idiot si lasa-ne pe noi ceilalti sa avem respect fata de propria constiinta. Desi mai degraba ti-as recomanda sa te apuci de masochism fizic; e mai reconfortant decat cel psihic.

    RăspundețiȘtergere
  46. Apropo de „sclavagism”: nu am nevoie să țintesc atît de departe pentru a mă referi la forma asta metafizică de sclavie benevolă „cu-gîtu'-plecat-în-fața-atotputernicului-sadic” – ajunge să mă gîndesc la sclavagismul instituționalizat și mirean care a persistat pînă în secolul al XIX-lea, ca să îmi aduc aminte că nu biserica sau religia au fost responsabile de abolirea lui.

    Păi dacă ar exista cîtuși de puțină morală la behăitorii ăștia creștini, ar fi decurs din reacțiile lor umaniste în fața atrocităților istoriei. Lipsă! N-avem! Așa că... ciocu' mic, moraliștii lu' pește!

    RăspundețiȘtergere
  47. Godless,
    Nu am incercat sa argumentez cu nici o scriptura, am adus-o in tema la fel cum ai adus-o si tu.
    1.Eu nu am afirmat ca dumnezeu a creat aceasta lume, doar ca ma indoiesc ca a aparut la intamplare. Daca ar fi un creator, in mod sigur nici acela nu ar exista la intamplare.
    2.O roca oarecare exista la intamplare dar in sens larg nu, dc ne gandim la originea vietii.
    3.Daca universul s-a format « la intamplare », tot la intamplare avem sentimente ?
    Adica din nimic s-a ajuns la fiintele umane cu trairi, simtiri, pur si simplu la intamplare ?
    Degeaba vii cu argumente stiintifice pe care le-am fumat demult….nu ai cum sa afirmi cu fermitate si siguranta in fata nimanui ca existam la intamplare. Nimeni nu poate afirma cu certitudine pentru ca nu exista o dovada pentru asa ceva.
    4.Nu (la intrebarea legata de soare, red giant)
    5.La intamplare inseamna exact ce scrie in dex

    RăspundețiȘtergere
  48. Sa-mi bag pula. Asta cu "doar ca ma indoiesc ca a aparut la intamplare"

    Pentru orice lucru X care se intampla, daca X exista atunci exista ratiunea Y pentru care X se intampla. E un lucru de baza in filozofie, se numeste principiul ratiunii suficiente, asa ca nu e nevoie de Dumnezeu pentru ca lucrurile care se intampla in Univers sa aiba ratiune sau "sens". Ele nu se intampla la nimereala ci au o ratiune suficienta.

    RăspundețiȘtergere
  49. @G
    1. la intamplare = hazard; nu la intamplare = intentional. Nu mi-ai spus de ce te indoiesti de existenta neintentionala a universului. Ia incearca.
    2. Existenta rocii nu are legatura cu originea vietii. Roca este produsul manifestarii legilor fizicii, la fel cum este si universul.
    3. Curat incidental avem sentimente. Nu de alta dar copacii nu au sentimente. Tu nu cunosti nici teoria evolutiei, nici psihologie, si nici macar ce sunt acelea sentimente, si imi spui mie ca ai fumat argumente stiintifice.
    Sentimentele si senzatiile sunt responsabile de relatia individului cu exteriorul si nu sunt mai mult decat niste reactii chimice care notifica organismul de modificari ale echilibrului dintre individ si exterior.
    Ca mai toti credinciosii, faci o virtute din apelul la ignoranta. Faptul ca nu am cum sa-ti demonstrez eu ca nu existam la intamplare este fix egal cu 0. Nu ai nici cele mai elementare cunostinte de epistemologie.
    Ia si documenteaza-te:
    http://www.tlp.ro/2008/04/shifting-burden-of-proof.html
    http://video.google.com/videoplay?docid=-2798236950217132905&hl=ro#
    5 parti.
    Dupa ce ai asimilat aceste cunostinte ELEMENTARE, mai putem discuta.

    RăspundețiȘtergere
  50. Mai godless,
    De unde dracu oi fi tu asa clarvazator si stii tu ce cunostinte am io sau nu, nu stiu. Da te sfatuiesc sa te lasi de meseria asta ca nu te prinde.

    Cum ma, tu, omul dovezilor, vii si-mi spui mie ca nu stiu ce-i aia teoria evolutiei? Pe ce kkt iti bazezi tu afirmatia asta?

    In p mea, orice prost poate cauta azi pe google ce-i aia evolutie, macar asa de curiozitate.

    Tocmai, inteligentule, copacii n-au sentimente, noi da.

    Esti complet ilogic:
    -nu am spus ca sunt credincios/a si totusi ma bagi in oala asta(in cel mai rau caz ma poti acuza de agnosticism-un om logic asa ar intelege)
    - nici macar nu am dat de inteles ca sunt de sex masculin sau feminin, asta nu la intanplare, asa am vrut( k intr-un comentariu anterior te-ai referit la mine ca la un "el")

    Cum dracu dai tu cu presupusu asa din burta si, totusi, te crezi atat de destept si de logic?

    Ti-am mai explicat de ce ma indoiesc de existenta la intamplare, nu o mai suci pe toate partile. Degeaba imi dai tu linkuri ca sa ma destepti. Detin si eu informatii din plin, am de unde.

    Incearca insa sa faci diferenta intre a fi informat si a fi destept, inteligent, intelept. De ce esti tu asa sigur ca altfel nu poate fi, decat cum zici tu? Pentru ca te iei dupa altii, dp munca altor oameni de stiinta?
    Nu ti se pare ca tu esti cam patrat si ca nu esti in stare sa privesti problema in profunzime?

    RăspundețiȘtergere
  51. 1. Dar ce dovezi ai tu ca eu nu sunt clarvazator? Ia arata-mi si mie acele dovezi si dupa aia sa-mi zici ca nu stiu ce cunostinte iti lipsesc.
    2. Nu stii teoria evolutiei deoarece faci apel repetat la ignoranta, la fel cum ti-am exemplificat la punctul 1.
    3. Daca pentru tine faptul ca copacii nu au sentimente iar oamenii da este dovada pentru intentionalitatea crearii vietii, atunci faptul ca hidroxidul de sodiu are compozitia diferita de clorura de sodiu va insemna ca cineva a intentionat sa le faca asa cum sunt. Ce vrei sa-ti explic, ca e un rationament foarte defectuos?
    4. Am zis ca faci o virtute din apelul la ignoranta, la fel ca credinciosii, de unde nu rezulta ca am afirmat ca esti credincios. As fi putut sa zic ca mergi pe doua picioare, la fel ca credinciosii, de unde nu rezulta ca as afirma ca esti credincios. Daca erai agnostic te uitai pe linkurile ale pe care le-am dat, dar probabil iti este frica. In general ignorantii se sperie de informatie, nu agnosticii. Aceia sunt deschisi cunoasterii.
    5. N-am presupus nimic in legatura cu sexul tau. In lipsa informatiilor specifice prefer sa consider by default ca necunoscutul e mascul, si asa o sa o fac pana la proba contrarie.
    6. Explicatia ta pentru nonexistenta universului "la intamplare", cu parere de rau, iti spun, este imbecila! Faptul ca exista sentimente (niste reactii chimice) nu demonstreaza in nici un fel faptul ca a intentionat cineva sa se produca acele reactii.
    7. Ai dreptate cand zici ca incerc sa te destept degeaba. Teoria Big Bangului nu sustine ca Universul a rezultat din nimic, asta este doar o tampenie pe care o spun crestinii, la fel ca aia ca omul se trage din maimuta si este o eroare logica din categoria straw-man, precum si o minciuna sfruntata si nesimtita.
    8. Dupa capul tau ar trebui sa neg toata cunoasterea stiintifica a speciei umane doar pentru a elucubra niste idei irationale si ilogice? Prefer sa ma iau dupa munca acelor oameni de stiinta si ganditori, ca doar nu sunt crestin.

    RăspundețiȘtergere
  52. @godless
    1. Nu esti clarvazator pentru ca n-ai avut dreptate privitor la nici una din verdictele tale legate de mine.
    2. Nu fac nici un apel la ignoranta, doar ca nu imi permit sa afirm cum faci tu ca detin adevarul absolut.
    3. Nu am zis ca este o dovada.
    4. Iar te inseli si tu esti cel ignorant. Filmuletele lui Dawkins le vazusem mai demult iar pe site-ul lui tlp am intrat de curiozitate dar nu am aflat nimic nou. Frica se afla in ograda ta, tu esti cel caruia i-e frica sa iasa din cercul lui, ti-ai creat o fortareata din care ti-e teama sa iesi pt ca ti s-ar darama toata lumea...intuitia nu prea ma inseala.
    6. Convingerea ta absoluta despre existenta universului la intamplare este ignoranta si imbecila.
    7 Bine, a rezultat dintr-un punctulet, tot dracu ala e, da' tu te legi de orice kkt.
    8. Nici eu nu am spus niciodata ca neg cunoasterea stiintifica, doar ca nu-mi permit sa afirm ca nu poate fi nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  53. p1. "iar pe site-ul lui tlp am intrat de curiozitate dar nu am aflat nimic nou"

    p2. "Nici eu nu am spus niciodata ca neg cunoasterea stiintifica, doar ca nu-mi permit sa afirm ca nu poate fi nimic mai mult."

    Vad si eu ca ai intrat pe site-ul lui Tlp si n-ai aflat nimic nou, nu de alta persisti in a face aceeasi eroare, aia de la p2, aia pentru care te-am trimis pe site-ul ala. Mai citeste odata si mai rumega. Poate intr-un sfarsit o sa intelegi.

    p) Probabil ca in bocancii mei se afla niste spiridusi verzi transcendenti. Cum nu s-a demonstrat pana acuma invers, o sa incep sa ma gandesc serios la treaba asta. Poate chiar o sa scriu si o carte despre acesti spiridusi.

    q) Faptul ca nu s-a demonstrat ca o afirmatie e falsa nu o face sa fie adevarata! Chiar nu stiu ce sa-ti mai spun. Daca nu intelegi niste lucruri simple.

    r )Vezi ca am scris un articol nou numit:
    http://sclavii.blogspot.com/2010/01/religia-si-stiinta.html
    care adreseaza exact eroarea pe care o comiti. Iti imaginezi explicatii magice degeaba. Poate pricepi de acolo, mai stii?

    RăspundețiȘtergere
  54. @godless
    Nu ne intelegem deloc.
    Prietene, nu e cazu sa aduci in discutie "Burden of Proof" pentru ca eu nu am afirmat niciodata ca exista Dumnezeu, nu am afirmat ca am neaparat dreptate, am spus mereu ca exista posibilitatea sa fie asa. ESTE POSIBIL e diferit de SIGUR ESTE ASA. Ai inteles acum?

    RăspundețiȘtergere
  55. Da, in aceeasi maniera in care este posibil sa existe mos craciun, spiridusi, Bigfoot, zane, draci, satane,unicorni, cimpanzei extraterestrii, Thor, Zeus si Atena.
    Nimeni nu afirma la modul serios aceste posibilitati. Du-te si mai citeste despre ceainicul lui Bertrand Russell.
    Eu cand vorbesc de cunoastere mi se falfaie de adevarul absolut (mai ales ca nu sunt decat vreo 2-3 adevaruri din astea care se refera la principiile logicii).
    Cand vorbesc de adevar ma refer la un context practic, in care acel adevar foloseste la ceva in viata reala. Iar posibilitatea pe care o exprimi tu, nu aduce nici un fel de cunoastere, si nu este decat o elucubratie fara nici o baza.
    Nu foloseste la nimic, intelegi? In loc sa explice ceva, sa zicem cum s-a dezvoltat universul, pune o cantitate cvadrupla de intrebari prin postularea unei constiinte in spatele acestui fapt.
    - De unde provine acea constiinta?
    - ce intentii are?
    - ce suport material are?
    - din ce motiv a creat unversul?
    - cum a reusit sa-l creeze?
    - din ce l-a creat?
    ..etc.
    Nu intelegi ca nu exista nici un fel de motiv serios care sa ne faca sa postulam existenta aceastei entitati?
    Nu esti in stare sa realizezi pretentia ta de cunoastere, este egala cu 0? Iar faptul ca ceva este posibil nu inseamna nimic.

    RăspundețiȘtergere
  56. @godlees
    Nu zic ca n-ai dreptate.
    In privinta lui Russel, e foarte logica teoria lui dar nu este suficienta pentru a considera ca si dumnezeu a aparut din imaginatia unui nebun dp care s-au luat si altii si tot asa, pana in zilele noastre.

    Aaaa....deci tie iti trebuie neaparat un motiv pentru a postula existenta unui lucru? Atunci pentru existenta universului de ce nu-ti trebuie motiv?

    O sa incetez sa cred in posibiltatea existentei unei entitati superioare atunci cand voi avea informatii suficiente despre univers si aparitia lui, despre viata.

    RăspundețiȘtergere
  57. @G
    1. Faptul ca s-au luat altii dupa unul nebun sau nu, nu conteaza ca argument serios. Este doar apel la majoritate. Foarte multi au crezut pe baza bibliei ca pamantul e plat. Si nu era.

    2.In existenta universului am toate motivele posibile sa cred: aud, vad, simt, gandesc, ma deplasez, ating; toate simturile mele si ratiunea ma duc la concluzia ca exista acest univers. Pe dumnezeu, nu l vad nu-l simt, nu-l aud iar ratiunea ma indreapta sa cred ca nu exista deoarece conceptul de dumnezeu este o contradictie logica. Ce-i atat de greu de priceput?

    3. O sa incetezi sa crezi in posibilitatea existentei unei entitati superioare cand vei decide ca nu mai ti-e frica, nu cand vei avea informatii suficiente. Ateii de acum 2000 de ani, aveau destule dovezi sa nege existenta entitatilor superioare fara ca sa aiba la dispozitie cunoasterea din sec XXI; suficienta este doar logica. Nu-ti trebuie sa stii nici cum a inceput universul si nici cum a evoluat viata.

    RăspundețiȘtergere
  58. @godless
    Cum poti sa spui asa ceva? Normal ca trebuie sa cunosti informatii despre cum a inceput totul, despre cum a evoluat viata! Atunci de ce tot sfatuiesti cititorii sa se informeze legat de asta?
    In alta ordine de idei nu mi-e frica. Si tocmai ca, daca esti credincios si iti traiesti viata in acest mod, nu prea are de ce sa-ti fie frica pentru ca stii ca va urma ceva frumos dupa ce mori.
    Ca ateu insa, frica ar trebui sa fie mai puternica, mai ales daca patesti ceva grav si nu mai poti sa te bucuri nici de viata asta, singura in care crezi.
    Mai nasol e cand esti pe undeva la mijloc, atunci apar adevaratele dileme si stresuri.

    RăspundețiȘtergere
  59. 1. Imi sfatuiesc cititorii sa se informeze atunci cand vin cu argumente gresite care vizeaza evolutia sau Big Bang-ul.
    Dar nu e nevoie de ele ca sa nu crezi in zane sau inorogi sau Mos Craciun, nu-i asa? Exact in acelasi fel nu e nevoie de ele ca sa nu crezi in Dumnezeu.
    2. Tocmai de frica aia iti vorbeam. Iti este frica sa renunti la speranta unei vieti dupa moarte. Eu n-am avut niciodata o asemenea speranta si nici nu intentionez sa sacrific adevarul de dragul sperantelor desarte. Adevarul este mai sfant pentru mine chiar decat blasfemia.
    Cat despre presupusa frica ateista - sunt prea ocupat ca sa ma gandesc ca o sa mi se intample ceva. Iar daca se intampla - asta e. Avand in vedere ca nu am existat timp de 14,3 miliarde de ani, nu mi se pare o catastrofa ca o sa incep de la o vreme sa nu exist din nou. Ceea ce va ramane sunt actiunile mele si rezultatele lor, si din cauza asta sunt prea ocupat cu lucrurile pe care le fac ca sa mi mai raman timp pentru frici.

    RăspundețiȘtergere
  60. @godless
    1. Nu cred ca ti-am venit cu nici o informatie gresita.
    Eu am nevoie de cat mai multe informatii pentru a crede in ceva si in nici un caz n-as crede intr-un creator fara sa detin cat mai multe informatii.
    2. Daca as sti cu siguranta ca nu mai e nimic nu mi-ar mai fi frica de nimic.
    Minti! Ai avut si ai speranta dar n-ai recunoaste niciodata.
    Aaaa...deci ti-e frica...dar incerci sa nu te gandesti la asta...de aia preferi sa stai tot timpul ocupat.

    RăspundețiȘtergere
  61. 1. Ba ai venit cu apel la ignoranta, circulus in probando si nonsequitur bazate pe faptul ca oamenii de stiinta inca n-au descoperit cum a luat nastere universul.
    La fel de bine puteai sa vii sa spui ca tu nu stii ce sunt fulgerele, cum se produc , si ca, din cauza asta sunt produse de Dumnezeu.
    2. Eu nu mint. N-am avut niciodata speranta in afterlife. Am insa alte sperante desarte, cum ar fi speranta ca specia umana va iesi in secolul asta de sub incidenta bolii sclavagiste numite crestinism. Nu mi-ar fi frica nici macar de Dumnezeul tau daca ar exista.

    RăspundețiȘtergere
  62. @godless
    1. E am venit cu apel la un drac. Pai au descoperit ei dar nu au descoperit tot contextul.
    2. De unde stii tu care e dumnezeul meu sau daca am macar unul? Tot ce am facut a fost sa dezbat problema, nu am dezvaluit niciodata afinitatile mele religioase sau nonreligioase.
    Oricum, nu mai conteaza.
    Pacat ca preferi sa fii asa scortos si sa ii faci prosti pe toti cei care nu gandesc ca tine(ca asta am observat in discutiile tale contradictorii cu persoane care nu sunt de aceeasi parere cu tine). Iti racesti gura degeaba si te jignesti pe tine.
    Antreneaza-ti mintea sa fie mai flexibila, o sa ai mai multe rezultate favorabile, vei vedea. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  63. 1. Ei nu au descoperit tot contextul, deci exista un context de care tu ai cunostinta iar oamenii de stiinta nu. Aroganta tipic crestina. De fapt ignoranta.
    2. Faptul ca iti e frica sa-ti exprimi pozitia (credincios / necredincios) spune multe despre tine.
    3. Din nou, ma acuzi ca sunt arogant si apoi imi spui ca am mintea rigida. Daca o minte flexibila este aceea care gandeste la fel de irational si de ilogic ca a ta, atunci prefer sa-mi antrenez mintea sa fie cat mai rigida.

    RăspundețiȘtergere
  64. Si dupa ce oamenii aia geniali de stiinta afla "cum a luat nastere" universul (ce fraza tampita) Eu unul vreau sa imi spuna ei "cum a luat nastere" ceea ce "a dat nastere" universului, ad infinitum.

    Pana atunci raman la concluzia ca universul si (realitatea implict) este incomprehensibil.

    Science, like God, is of the gaps.

    RăspundețiȘtergere
  65. 1. Mai prietene goless, ia o oglinda si spune cu voce tare replicile astea pe care mi le dai mie si o sa vezi in fata ta aroganta mai multa decat poti gasi la mine si mai ales ignoranta.
    N-am zis ca stiu eu tot contextul. Hai spune tu daca ai curaj, care e tot contextul dar tot, te rog! Nu stii nu? E , nimeni nu stie deocamdata, ingamfatule.
    2. Faptul ca nu-mi exprim pozitia spune despre mine ca am ceva mai multa inteligenta dar nu ma astept sa intelegi. Frica de ce? De tine si de blogul tau? Hai ca ma faci sa rad.
    3. E parerea ta si ti-o respect dar mi-e mila de modul tau bolnavicios de a relationa.

    Toate parerile tale legate de gandirea mea ti le-ai imaginat singur. Eu am pus niste ipoteze si tu ai inceput sa fabulezi despre credintele si cunostintele mele. Nu prea e OK.

    Ramai frate asa rigid, e viata ta. De fapt, dp cum te simt, tu chiar ai avea nevoie de o viata....so get one.

    Mersi pentru timpul acordat!

    RăspundețiȘtergere
  66. Bine ma, uite ca sa fiu mai flexibil o sa incep sa cred in extraterestri si porci zburatori. Ca doar nu ma costa nimic.

    RăspundețiȘtergere
  67. Draga prietene...asa suna lucrurile in teorie. Hai sa vedem cum stau in practica. Poate ti se pare curios dar crestinii anabaptisti din Elvetia (sec XVI) au fost primii promotori ai libertatii religioase din lume. Acum spune-mi tu daca esti atat de nemultumit de libertate de ce nu te muti frumos intr-o tara ateista: Coreea de Nord, China, Vietnam? Poate te vei simti mai liber acolo...

    Insasi faptul ca poti sa te exprimi aici pe blog si nu iti este cenzurat IP-ul e un semn al libertatii religioase din tarile crestine.

    Un al doilea lucru pe care nu il inteleg: de ce ateii interzic religia cu atata vehementa acolo unde sunt ei majoritari? De ce tortureaza oameni cu atata salbaticie? De ce comunismul este o bestie, de ce nazismul este o oroare?

    Ma indoiesc ca vei avea raspuns la aceste intrebari.

    RăspundețiȘtergere
  68. Poate ti se pare curios dar crestinii anabaptisti din Elvetia (sec XVI) au fost primii promotori ai libertatii religioase din lume
    Nu mi se pare deloc curios. Erau promotori ai libertatii religioase din cauza ca erau minoritari (eretici) si erau vanati de catre majoritari care probabil erau catolici. Din cauza asta au implementat si in SUA stat secular, ca sa nu mai fie vanate minoritatile religioase de catre majoritatile religioase.

    de ce nu te muti frumos intr-o tara ateista: Coreea de Nord, China, Vietnam
    1. Nu mersi, vezi ca alea nu sunt prea ateiste, mai ateiste sunt Suedia, Norvegia, Finlanda sau Danemarca; daca o fi sa emigrez prin una dintre astea ma duc.
    2. Nu ai inteles nimic din articol. Nu m-am referit in principal la libertatea de-a practica o religie. Ci la libertatea de-a nu fi indoctrinat din frageda pruncie cu o religie, asa cum ai fost tu de exemplu. Crezi ca daca te nasteai prin Arabia Saudita mai erai crestin azi? Asta nu-i libertate.

    Insasi faptul ca poti sa te exprimi aici pe blog si nu iti este cenzurat IP-ul e un semn al libertatii religioase din tarile crestine.
    Nu, nu este vorba de asta, pe internet poti sa scrii orice, oriunde.

    Un al doilea lucru pe care nu il inteleg: de ce ateii interzic religia cu atata vehementa acolo unde sunt ei majoritari?
    Minti cu nerusinare. Parca scrie pe undeva pe la voi prin Biblie sa nu minti. si macar nu cu atata nerusinare. Vezi ca in toate tarile pe care le-am dat exemplu mai sus nu este interzisa religia in nici un fel. Sa-ti fie rusine mincinosule. Ia uite si pe vremea lui Ceausecu colaborau pe rupte.
    http://www.tlp.ro/2009/06/comunism-crestinism-ii-in-romania.html
    http://www.tlp.ro/2010/06/ce-pazit-bor-in-timpul-regimului.html

    De ce tortureaza oameni cu atata salbaticie?
    Intreab-o pe Sfanta Inchizitie.

    De ce comunismul este o bestie, de ce nazismul este o oroare?
    Pentru ca sunt tot niste religii bazate p[e dogme irationale, la fel ca si a ta.

    RăspundețiȘtergere
  69. "Nu, nu este vorba de asta, pe internet poti sa
    scrii orice, oriunde."

    Poate mai putin in China, acolo au internetul lor privat . Deci pana la urma, chinezii astia au anulat WWW-ul - adica nu mai e world wide web e WWECW - world wide except china web .
    Nu stiu daca controleaza si cenzureaza ce posteaza chinezii in cadrul China webului, sau e doar blocarea informatiilor din afara chinei , dar in , poti posta ce vrei :D

    RăspundețiȘtergere