Pagini

marți, 17 august 2010

Credinţa incredibilă

Conform Noului Testament, scris de către creştini la câteva zeci bune de ani după moartea lui, Cristos a făcut următoarele pozne:
- a vindecat de orbire pe nişte orbi
- a făcut un surd să audă
- a trecut nevăzut prin mijlocul unei mulţimi (Luca 4.30)
- a aduc un banc de peşte în plasa pescarilor
- a înviat pe fiul unei văduve din Nain
- a mai vindecat nişte leproşi
- a transformat apa în vin 
- l-a sculat din morţi şi pe Lazăr
- a hrănit 4000 de oameni cu şapte pâini şi câţiva peşti
- a veştejit un smochin deoarece acesta nu avea smochine
- a certat vânturile şi marea care s-au liniştit la auzul spuselor lui
- a mers pe apă
- a mai scos nişte diavoli din nişte cetăţeni, după care a fost prins, bătut bine şi crucificat pentru blasfemie.
- apoi au găsit mormântul gol şi au tras concluzia că a înviat, o concluzie logică dealtfel.

Cineva nu poate să nu se întrebe cum se face că aceia care l-au executat, conform Bibliei n-au crezut o iotă din toate poveştile care circulau în jurul lui şi l-au tratat ca pe un şarlatan de rând. Serios acum, cine ar fi executat pe cineva care poate transforma apa în vin, aduce peştii în plasă şi hrani mulţimile cu şapte pâini şi cinci peşti? Evreii în nici un caz. Cu predispoziţia lor pentru afaceri l-ar fi transformat pe Cristos cel puţin într-un supermaket, cu tot cu spital ataşat şi parc de distracţii pentru copii, unde aceştia puteau să vadă circ şi magie în stilul lui David Copperfield.
Iată ce cred creştinii: 
Creştinii cred că Cristos a făcut acele miracole pe baza unei cărţi scrise de către discipoli ai lui (nu, nu e vorba de evanghelişti) la zeci de ani după dispariţia lui, o carte în care e menţionat faptul că contemporanii lui nu au crezut nici o iotă din presupusele miracole şi ca atare l-au tratat aşa după cum a poruncit dumnezeul lor: 
Deuteronomul 18:20      
Dar proorocul care va avea îndrăzneala să spună în Numele Meu un cuvânt pe care nu-i voi porunci să-l spună, sau care va vorbi în numele altor dumnezei, proorocul acela să fie pedepsit cu moartea.
Deuteronomul 18:21    
Poate că vei zice în inima ta: Cum vom cunoaşte cuvântul pe care nu-l va spune Domnul?"
Deuteronomul 18:22    
Când ceea ce va spune proorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc şi nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care nu l-a spus Domnul. Proorocul acela l-a spus din îndrăzneală: să n-ai teamă de el.
Drept urmare, creştinii apreciază mai mult părerile unor necontemporani ai unor evenimente, care povestesc despre cum contemporanii evenimentelor menţionate nu au fost de acord cu acele păreri. Cine este dispus să creadă asemenea prostie, e la fel de dispus să creadă în vrăjitorie, homeopatie, astrologie şi în integritatea morală unor politicieni care dau saci de mălai în ajunul campaniei electorale. 
Tot legat de integritate, cam acesta este unul dintre principalele scopuri ale religiei creştine - să distrugă întegritatea intelectuală a individului în aşa fel încât acesta să ajungă un model de naivitate, numai bun de exploatat de către popi şi politicieni. Sclav cu acte în regulă.

10 comentarii:

  1. prietene, sunt de acord cu tine in marea majoritate a lucrurilor pe care le spui; mai putin chestia cu smochinul blestemat si vestejit pentru ca nu avea rod; acolo e vorba de o metafora, smochinul si rodul sau sunt niste simboluri pentru oamenii care nu au rod de credinta si, pentru asta, sunt vestejiti, adica trimisi in iad; cel putin, asa explica crestinii;
    este un articol bun, imi place, ca dealtfel, tot blogul tau;
    Am descoperit in Biblie un lucru ce ma intriga: cauta la Genesa cap.6: 6,7. S-ar putea sa iti sara ceva in ochi; daca nu, anunta-ma, daca vrei, in legatura cu rezultatul si am sa iti explic, in cazul in care nu ti-ai dat seama.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu versetele alea. Ce-i cu ele? Nu-mi sare nimic in ochi. Dumnezeu s-a ofticat, asa cum se oftica pe parcursul intregului VT.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, exact, insa exista o chestie ciudata: spre exemplu, in biblia ortodoxa scria la Gen. 6:6
    "I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ. "
    Prin fapul ca s-a cait ca a facut pe om pe pamant, dumnezeu admite ca a facut o greseala, si, admitand ca a facut o greseala, isi pierde caracterul de "perfect"; deci, apare o autocontradictie in biblie, lucru ce ma face sa cred ca biblia nu e adevarata
    Acum
    nu stiu daca pentru tine are vreo relevanta, pentru ca, din cate am observat, esti un ateu gnostic, dar, ma gandesc ca pentru cei care sunt crestini, ma rog, teisti gnostici, ar fi o fereastra deschisa de ratiune.
    Cred ca esti de acord cu mine
    In incheiere: blogul tau este foarte interesant, felicitarile ghimpelui!
    o sa contiunui sa il citesc

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Daca asta ar fi singura contradictie din biblie, crestinii ar avea raiul aici pe pamant.
    Insa contradictiile sunt de ordinul sutelor.

    Oricum acele cateva sute de contradictii nu ii opresc pe crestini sa creada tot felul de chestii absurde. Asa cum am scris mai sus, odata ce ai acceptat o absurditate, sa mai accepti inca doua si inca doua sute peste ea, nu consta in vreo mare gimnastica psihica.

    RăspundețiȘtergere
  5. e, nu v-ati documentat destul...uite aici cum trebuie citit geneza 6,6 :))

    "I-a părut rău Domnului. Forţa cuvintelor „i-a părut rău” Domnului se poate înţelege din afirmaţia explicativă „S-a mâhnit” în inima Lui. Aceasta dovedeşte că părerea de rău a lui Dumnezeu nu presupune lipsă de prevedere din partea Lui, sau vreo stare schimbătoare în natura ori scopul Său. În acest sens, Dumnezeu nu Se căieşte niciodată de nimic (1 Samuel 15,29). „Părerea de rău” a lui Dumnezeu este o expresie care se referă la durerea iubirii divine, pricinuită de păcătoşenia omului. Ea prezintă adevărul că Dumnezeu, consecvent cu faptul că este neschimbător, Îşi răspunderea unei poziţii schimbate faţă de un om schimbat. Menţionarea mâhnirii divine în faţa stării corupte a omului este o înduioşătoare indicaţie că Dumnezeu nu-l urăşte pe om. Păcatul omenesc umple inima divină cu adâncă mâhnire şi milă. Ea stârneşte oceanul nelimitat al simpatiei de care este capabilă iubirea nemărginită pentru omul păcătos. Cu toate acestea, ea Îl impresionează spre a acorda o răsplată dreaptă. (vezi Ieremia 18,6-10; PP 630). "

    RăspundețiȘtergere
  6. adevarul e la mijloc17 august 2010 la 21:07

    Ce-o fi avut Dumnezeu,creatorul universului, cu bebelusii aia de-au murit in Giulesti,la maternitate?
    Dar cu aia de n-au murit,dar au ramas cu sechele in urma arsurilor(dupa ce ca si asa aveau probleme)?
    Dar cu parintii lor?
    Intrebam si eu...
    Godless:cine ar fi putut inventa toate chestiile relatate in NT?Si in ce scop s-o fi facut?(ca,daca e sa ma iau dupa ce stiu eu,beneficii mari n-au avut primii crestini,dimpotriva.A,dupa ce au devenit o forta in stat,asa e,s-a intors roata,i-au mazilit crestinii pe altii,dar pana sa ajunga acolo,o cam luau in freza)

    RăspundețiȘtergere
  7. @ghimpele
    "prietene, sunt de acord cu tine in marea majoritate a lucrurilor pe care le spui; mai putin chestia cu smochinul blestemat si vestejit pentru ca nu avea rod; acolo e vorba de o metafora, smochinul si rodul sau sunt niste simboluri pentru oamenii care nu au rod de credinta si, pentru asta, sunt vestejiti, adica trimisi in iad; cel putin, asa explica crestinii;
    este un articol bun, imi place, ca dealtfel, tot blogul tau;"

    Stii care-i problema cu metaforele, nu? Ca pentru a fi valide trebuie sa fie complete. Deci in poveste, este vorba de un smochin care n-avea rod pentru ca ASA IL FACUSE DUMNEZEU. Era in anotimpul neroditor. Adica e ca si cum un parinte s-ar supara pe copilul sau de 2 ani ca nu intelege teoria relativitatii extinse. Mai clar, copilul este construit sa nu produca fructul cunoasterii teoriei relativitatii extinse la varsta de 2 ani. Un parinte de genul asta trebuie internat la nebuni, nicidecum facut model de moralitate.

    Sunt 2 variante:
    1. Aia care au scris Biblia habar n-aveau de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o metafora si atunci cum pana mea puteau sti ceva despre Dumnezeu cand pana si saracul Einstein s-a inselat in privinta lui (cand a spus ca nu joaca zaruri).
    2. Dumnezeu e chiar un dobitoc sinistru.

    RăspundețiȘtergere
  8. amice Betelgeux, ia d-aci ce scrie la Genesa 6:6
    "I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ."
    si, (chiar tu ai scris):
    1 Samuel 15: 29 "Dumnezeu nu se caieste niciodata de nimic"
    nu ti se pare ca apare o autocontradictie in biblie?
    in incheiere, iarta-ma te rog daca ti-am jignit in vreun fel credinta

    RăspundețiȘtergere
  9. @ghimpele
    era o gluma, tocmai de asta am si adaugat ":))"

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce-mi place mie cand oamenii discuta despre ceva inexistent ca si cum acel ceva a fost documentat.
    Hai mai copii, nu mai pierdeti vremea cu discutii despre God(zilla) ca o ppierdeti aiurea.
    Chiar nu vede nimeni ca tipul ala prezentat in Biblia iudaica, cat si in cea crestina nu e altceva decat un maniac psihopat cu tendinte hetero distructive?
    Si cum e sacul e si petecul. Cum e ala sunt si mai toti crestinii

    RăspundețiȘtergere