Pagini

joi, 27 ianuarie 2011

Fundamentalismul creştin

    După ce am discutat într-o postare anterioară despre "fundamentalismul ateist" a venit vremea să abordez şi tema fundamentalismului religios, şi pentru că trăim într-o ţară creştină este normal să vorbim despre fundamentalismul de tip creştin.
    Ca şi cel ateist, fundamentalismul creştin nu poate exista, însă din nişte motive complet diferite. Pentru a respecta prescripţiile dogmei creştine ar trebui să fie posibil ca acestea să fie respectate însă realitatea arata altfel. Biblia creştină este o colecţie de idei dintre care unele sunt de-a dreptul caraghioase şi teribil de anacronice, idei care se contrazic între ele, idei care nu pot fi transpuse în practică sub nici o formă, sau care sunt atât de imorale încât ar speria orice specimen uman sănătos la cap, din orice epocă.
    Unele dintre preţioasele norme de comportament din VT produc invariabil amuzamentul oricărui om civilizat. Iată aici un trio fantastic:
Deuteronomul 22:11 Să nu porţi o haină ţesută din felurite fire, din lână şi in unite împreună.
Deuteronomul 22:12 Să faci ciucuri la cele patru colţuri ale hainei cu care te vei înveli.
Deuteronomul 23:13 Între uneltele tale să ai o lopată, cu care să sapi şi să-ţi acoperi murdăriile ieşite din tine, când vei ieşi afară.
    Ca să fii un adevărat fundamentalist creştin ar trebui să renunţi la mai tot ceea ce înseamnă îmbrăcăminte în prezent şi să te îmbraci doar cu haine ţesute exclusiv din in, cânepă sau sintetice, inclusiv lenjeria de pat care necesită fără doar şi poate ciucuri pe la colţuri, şi să te plimbi prin centrul oraşului cu lopata în spate, căci nu ştii când se întâmplă ca perfecţiunea creaţiei divine să se manifeste în tine prin procesul numit excreţie. Acestea încă, sunt doar caraghioase însă nu imposibil de respectat, şi îi sfătuiesc pe compatrioţii creştini să se apuce să respecte cu sfinţenie aceste porunci dumnezeieşti deoarece în ţara asta există o adevarată penurie de umor adevărat.
    Trecând mai departe, există o sumedenie de prescripţii care se neagă în mod flagrant unele pe altele. Cam tot ceea ce există în NT neagă poruncile din VT, în timp ce le certifică irevocabil, de exemplu prin versetele următoare:
Matei 5:17-19
Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.
Aşa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci, şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi, şi va învăţa pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor.
    Poruncile Vechiului Testament încep promiţător, cu interdicţia de-a ucide dar se sfârşesc nu prea frumos cu poruncile pentru uciderea apostaţilor şi a celor care îşi caută de lucru prin ziua sabatului, a falşilor profeţi, vrăjitoarelor, femeilor care comit adulter, a homosexualilor, blasfemiatorilor, prezicătoarelor, victimelor violurilor sau a copiilor neascultători. Din fericire, o mare parte din acestea sunt în prezent trecute la capitolul infracţiuni, pedepsite prin lege şi considerate atrocităţi sălbatice. Noul Testament vine cu o altă gamă de prescripţii, care dacă ar fi luate literal ar duce la desfiinţarea economiei, a comerţului şi a societăţii aşa cum există ea în prezent, şi ar întoarce-o în timp undeva înaintea apariţiei agriculturii. Nimeni nu poate supravieţui donându-şi bunurile altora, bunuri pe care nu ar trebui să le producă deoarece Hristos îi instruieşte pe credincioşi să trăiască precum păsările cerului şi să nu se gândească la ziua de mâine, deoarece nu-i aşa, Dumnezeu are grijă. Setul de dogme creştine este o sumă de propoziţii contradictorii sau imposibile şi ca atare nu poate constitui sub nici o formă un model de comportament.
    Ca cineva să-şi imagineze că este fundamentalist creştin ar trebui să fie un psihopat dotat cu multiple personalităţi, un suprem Dr Jeckyl & Mr Hide încrucişat cu Hitler, Buddha, Dan Puric şi un om de Neanderthal. Evident, genetica nu a dat un astfel de rateu major şi nici nu se va întâmpla foarte curând. Tot ceea ce pot să facă cei care se numesc creştini, este să aleagă din Biblie câteva dintre poruncile prin care nu ţipă absurdul în gura mare şi să le respecte ocazional, doar într-o anumită măsură şi în funcţie de situaţie, astfel devenind toţi creştini ultraliberali. Antireligioşii ca mine nu ar avea nimic împotriva religiei dacă aceasta nu ar veni să împiedice modalităţile de-a separa iraţionalul de raţional, adevărul de fals, moralul de imoral, irealitatea de realitate şi să genereze în rândul majorităţii adepţilor comportamentele anacronice şi nocive pe care le generează. Credincioşii sunt obligaţi să ia în serios anumite idei din corpul doctrinar şi să le refuze pe altele, fără să aibă un instrument intelectual serios care să-i ajute să decidă pe care dintre ele trebuie să le ia în serios şi pe care nu. Astfel putem observa o gamă foarte largă de comportamente în sfera creştinismului, de la oameni civilizaţi care susţin secularismul şi pentru care religia e într-adevăr ceva personal, până la cristofascişti habotnici iraţionali şi antisociali care doresc instaurarea unei dictaturi creştine. 
     Păcatul originar al creştinismului este Biblia, această carte antică pe care se bazează şi care se pretinde a fi o colecţie imuabilă de adevăruri absolute ce nu poate fi supusă criticii şi cu atât mai puţin reformei. În timp ce ştiinţa are ca obiectiv principal păstrarea ideilor adevărate şi utile şi eliminarea celor false ori contrautile, religia se clădeşte pe conservarea întregului set de idei, indiferent de adevărul sau utilitatea lor. Iar acest păcat originar constituie motivul pentru care creştinismul va fi izgonit din grădina societăţii umane, mai devreme sau mai târziu. Nu trebuie să plângem, au mai existat câteva zeci de mii de religii sau ideologii care au păţit la fel.

20 de comentarii:

  1. "...şi să genereze în rândul majorităţii adepţilor comportamentele anacronice şi nocive pe care le generează."
    Hehehe! Sa nu uitam si de cheltuielile pe care le genereaza (vezi noul mercurial BOR :)) )sau de raptul imobiliar..

    RăspundețiȘtergere
  2. ....
    Unde esti tu Cuza Doamne,
    Ca punand mana pe ei
    Sa-i imparti in doua cete
    In secularizati si in...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum zici tu, ca doara nu s-o mai vazut crestin care sa citeasca biblia din scoarta in scoarta si dupa aia s-o aseze pe mileul de pe televizor, langa pestele bleu cu roz, spunandu-si "da, ma, ii absurd/ridicol/hazliu continutul, mai bine ma duc sa vad ce pot face sa nu mai moara jdemii de copii de foame SI azi".

    In loc de asta, vezi nebuni ca aia din God's Next Army, care tot pe Sola (ce imi place mie de acolo de fapt) Scriptura jura si uite unde ajung...

    Ca le zici fundamentalisti sau nu, rezultatul tot aia ii. Parca era si un verset in NT care zicea sa nu fii asashasa, nehotarat: sau sa faci totul pentru isus sau nimic, ca aia caldutii nu ajung in rai - asta ce-i daca nu un inceput de fundamentalism?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceeeee, ti-ai permis sa comentezi aici? Caci doar scrie in scriptura:

    1 Timotei 2:11
    Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea.
    1 Timotei 2:12
    Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.

    ...

    A dracu de iliterati(te) eu inteleg ca n-au citit Nietzsche, Kant si Shakespeare, dar sa nu citeasca nici cuvantul lui Dumnezeu? E trist ca se face religie in scoli si nu se citeste Nesfanta Scriptura la ore. Ar fi scos ateisti pe banda rulanta. Asa, trebuie sa-mi pierd eu vremea popularizand invataturile lui dumnezeu, de parca n-as avea alte treburi mai bune de facut. Ar trebui sa ma plateasca si pe mine guvernu' pentru faptul ca imprastiu aceste invataturi prin tara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Corinteni 11:11-12 Totuşi, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul. Căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu

    In versete din NT sau VT vrei sa ne batem? :) Daca vrei sar si cu interpretari (super non fundamentaliste, bineinteles :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai vezi ca zice acolo ca femeia este din barbat dar nu zice ca si barbatul este din femeie (io asa stiam) zice ca barbatul este prin femeie. Acest verset este unul obscen. Cum adica barbatul este prin femeie?

    RăspundețiȘtergere
  7. TOATE sunt de la dumnezeu, ce conteaza ordinea? DIN = fizic, PRIN = dpdv 'spiritual', primul corespunde VT, al doilea NT ('cu ajutorul'). Vezi ca pune semnul egal intre DIN si PRIN ('asa si barbatul...'). Si nici nici semantic nu e mare diferenta intre ele (de ex: copiii se nasc DIN/PRIN femeie), amandoua sugereaza o trecere de la o stare la alta. Lamurit? :)

    Vezi ca eu am fost la bise si orele de religie in fiecare duminica dimineata de la 9 la 12 :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Lamurit? :)

    No, pai acuma cu gimnastica din asta semnatica poti face orice. Poti chiar sa interpretezi Greuceanu in asa fel incat sa fie stiintific. Ma dau batut. Daca n-am fost dus pe la bise, nu prea stiu din astea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai vezi, aici e eroarea: cat timp ai textul in fata si aduci citatea in favoarea opiniei tale, nimeni nu poa' sa zica ca gresesti, in literatura mai ales - era chiar o "virtute" in faculta, la cursurile de analiza semantica, interpretarea textului, si aveai puncte de vedere total diferite care porneau din acelasi citat.

    Asta e fain ca exercitiu literar, da' nu m-as (mai) vedea traindu-mi viata in functie de interpretarea unuia si altuia, mai mult sau mai putin fundamentalista, asupra unei carti scrise de nici macar nu stim exact cine.

    To'ma am terminat The Moral Landscape a lui Sam Harris: daca mai sunt 'crestini' care o tin pe a lor cu moralitatea de la dumnezeu, dupa ce o citesc, chiar ca-s irecuperabili. Is pozitiva si ma gandesc ca poate sunt cativa care o rasfoiesc:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze de poluarea fonica de dinainte, cu "sa zica ca".

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, crestinii vor si sa aiba prajitura nsi sa o si manance; sa considere biblia ca fiind literatura si astfel sa o poata interpreta si totodata sa o considere si sursa de explicatii si prescriptii. Daca te uiti la codul civil / penal, mai mult de jumatate din ele constau in clarificarea semnificatiei termenilor pentru ca exprimarile de acolo sa nu poata da nastere la nici un fel de interpretari. La fel e si in cazul stiintei si de acolo e si limbajul ciudat si conventiile folosite prim matematici si prin fizica.

    In principiu, teologia reprezinta "arta" lingvistica de-a denatura intr-atat semnificatia cuvintelor incat sa faci ca o propozitie evident falsa sa para adevarata.

    Scuze de poluarea fonica de dinainte

    Hmm. Nu-s deranjat de cacofonii. de regula le accentuez ca sa se stie ca am notificat faptul dar nu am chef sa-l evit. Prefer un discurs concis si simplu unuia care suna frumos. Daca vreau sa sune frumos ceva, ascult muzica sau citesc niste poezii.

    RăspundețiȘtergere
  12. băi ce-mi plac teiştii ăştia care reinterpretează 'cuvântul domnului'.

    naiba, biblia nu era aia dictată prin sfântul duh către apostoli de la dumnezeu?

    ca de obicei, cre(ş)tini online. nici o noutate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Exact, Acid! Cata lipsa de onestitate! Cand mi-a fost introdus subiectul, mi s-a spus, si am fost lasata sa inteleg urmatoarea imagine: oamenii care au scris biblia, la o masuta, cu duhul sfant dictand (inspirand) textul. Totodata, oamenii care l-au cunoscut pe Iisus scriind despre intamplari, ca martori oculari. Nu zic ca atunci ar fi fost ok biblia, dar pe langa faptul ca ar fi avut ceva mai multa credibilitate, oamenii astia mint cu buna stiinta, sau poate chiar nu stiu modul in care it came about. Si apoi atata loc la interpretare, atata metafora, si ce era predat ca literal la un moment este predat ca metafora in altul, in functie de situatie si de cat de informat e omul, este penibil, pe-ni-bil!

    RăspundețiȘtergere
  14. Acidule, nu-ti functioneaza nici RSS-ul si nici nu pot posta comentarii la tine pe blog. Fa-i ceva sa functioneze (ambele).

    RăspundețiȘtergere
  15. nu am nici cea mai vagă idee de ce.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pune mana, cauta pe google si rezolva problema. Altminteri efortul pe care il depui pentru a scrie articolele este facut in mare parte inutil de lipsa de publicitate. Omul trebuie sa fie si eficient, vorba aia.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce-mi place cum traduci din engleza! :)
    Efortul este facut inutil = the effort is rendered useless. Am dreptate?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Pai ce sa-i faci; viata mea se cam desfasoara in engleza; nu prea vorbesc mult, iar cand ascult sau citesc, de regula sunt chestii in engleza. Incerc sa ma stapanesc pe cat posibil, mai ales prin postari - la comentarii nu ma mai obosesc cu proprietatea (Din fr. propriété, lat. proprietas, -atis) limbajului.

    RăspundețiȘtergere
  19. cred că am rezolvat acum. comentariile ar trebui să meargă, feed+-ul nu văd de ce nu. am renunţat la acid.fr.am, că probabil aia era problema. acum e acidcarbonic.blogspot.

    RăspundețiȘtergere
  20. Totusi e bine ca reusesti sa le traduci :D ca se pare ca in scurta mea viata am reusit sa citesc mai multa engleza decat romana si cred ca sunt multe lucruri care nu le pot traduce concis, doar pot povestii ce inseamna. Sincer, mi de aceea imi place sa le combin, ca si cu exprimarea de mai sus, trebuie sa recunosti ca suna mult mai bine in engleza si are de asemenea mai multa elocventa.

    RăspundețiȘtergere