Pagini

joi, 23 iunie 2011

De ce este utilă credinţa în Moş Crăciun

    Există o dezbatere destul de hazlie care îl vizează pe Moş Crăciun. Unii părinţi sunt de părere că e drăguţ să le spui copiilor că există un moş care intră pe horn şi le aduce jucării dacă sunt cuminţi, că este o tradiţie simpatică şi aşa mai departe, iar alţii susţin că dacă îţi minţi astfel copilul acela îşi va pierde încrederea în părinţi şi în ceilalţi oameni.
    Eu unul sunt clar pentru poziţia care susţine îndoctrinarea copiilor cu credinţa că există Moş Crăciun. Cel puţin în societatea în care trăim actualmente, toţi copiii trebuie învăţaţi că există un moşneag îmbrăcat în roşu, care călătoreşte într-o sanie zburătoare trasă de nişte reni zburători, şi care intră pe horn în noaptea de Crăciun şi le lasă jucării lângă brad dacă au fost cuminţi, jucării pe care le scoate din sacul lui magic. Ba, pe deasupra mai trebuie învăţaţi că şi ei şi ceilalţi copii nu au fost născuţi de mamele lor ci au fost aduşi de barză.
    Trebuie să fie minţiţi astfel pentru a realiza un fapt esenţial, acela că este posibil să fie minţiţi de părinţii lor, de toate rudele lor şi de toţi cei cu care intră în contact, este posibil să fie minţiţi atât de tare încât să nu-şi dea seama cât de mincinoasă este minciuna. Trebuie să primească o lecţie care să-i înveţe câte ceva despre propria lor naivitate şi să conştientizeze că întreaga societate poate orchestra o conspiraţie împotriva lor, incluzând şcoala şi deci statul, o conspiraţie care să-i facă să creadă lucruri absurde.
    Şi apoi, într-un târziu, când vor descoperi cum au fost deziluzionaţi de către toţi cei în care au încredere şi le-a fost arătat adevărul de către un străin, atunci li se poate spune că această minciună colectivă le-a fost servită tocmai pentru a învăţa o lecţie dură, accea de-a consulta întotdeauna dovezile care certifică sau nu o afirmaţie indiferent de sursa informaţiei. Iar sentimentul avut în momentul constatării propriei deziluzii precum şi ridicolul aferent să le rămână în cap pentru foarte multă vreme deoarece minciunile despre moşi crăciuni şi berze care aduc copii nu sunt singurele care îşi fac de lucru prin spaţiul public. Am mai văzut noi şi altele despre alţi moşnegi care se ocupă cu magia şi care te pedepsesc sau te răsplătesc în funcţie de gradul de "cuminţenie".       
    Ba, câteodată se poate întâmpla ca toţi cei care te inconjoară să te mintă şi să te dezinformeze fără a intenţiona, aşa cum fac atunci când susţin că democraţia este cel mai bun sistem de guvernământ care poate exista, ca atare oricând este util să apreciezi singur singur ceea ce este adevărat fără să te bazezi pe părerile altora.
    A gândi, într-adevăr necesită ceva efort intelectual însă în cazul în care n-o faci rişti să ajungi creştin şi să crezi la vârste înaintate în existenţa unor fiinţe imaginare numite Hristos şi Dumnezeu doar pentru că nu ţi-a spus nimeni din timp că este doar o farsă organizată de noi toţi pentru a vedea cât de naiv eşti. Să nu uităm că şi prin alte ţări se fac astfel de farse numai că nu cu Moş Crăciun şi Iisus ci cu Mahomed şi Allah şi le făceau şi grecii antici cu Zeus, Hades şi Apollo.

33 de comentarii:

  1. Si cand ii spui ca nu exista Mos Craciun si el intreaba alti adulti nu vine nici unul sa zica "ba da, exista, cum, fara mos craciun nu exista moralitate" sau mai stiu eu ce :))
    Buna lectie de scepticism, chiar m-am gandit si eu la asta, daca e ok sa ii minti cu faze din astea inocente. Nu sunt convinsa, nu prea ma pricep sa spun ca ceva e adevarat cand stiu sigur ca nu e.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, chestia asta cu Mos Craciun functioneaza ca lectie de scepticism. Dar sunt mai multe de genul asta.

    Desene animate, dar nu orice fel de desene animate, sa zicem Tom si Jerry sau Roadrunner, unele in care legile fizicii sunt incalcate in mot repetat. Dupa ce se uita fie-ta la astea doua si o sa auda de "miracole" are s-o umfle rasul. Apoi cand o creste mai mare si o sti putin englezeste poti s-o pui sa se uite la Scooby Doo, aia este educatie naturalista pe fata. Si bineinteles mitologie, povesti si cam tot ce e literatura fantastica pentru copii.

    Imi amintesc ca pe vremea lui nea Nicu asteptam cu balele la gura sfarsitul saptamanii sa prindem si noi 10 minute de desene animate si 20 de minute de "cascadorii rasului". Hai, am inteles ca avea ce avea cu oamenii maturi dar nici la copii sa nu le dea desene animate... Dracii sa-l pieptene de idiot.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cand am fost mica m-am uitat la filme Disney, Robin Hood, The Jungle Book, care mai erau pe atunci si citeam cartile cu cele pe care nu le aveam film. Toate filmele erau in engleza. Si desenele, ani de zile m-am uitat in engleza si la Animal Planet la fel. Nici nu-mi aduc aminte cat intelegeam ca la 6-7 ani nu stiu daca reuseam sa citesc subtitrari asa repede, dar niciodata nu m-a deranjat, niciodata nu m-am gandit ca ce bine era daca erau in romana. Evident ca ceva mai tarziu am prins si Scooby Doo & co. Din nou in engleza dar deja stiam destula engleza sa inteleg esentialul, asa am mai si invatat limba.
    Acum a primit cateva DVD-uri cu Scooby Doo dublate in romana. Mie nu-mi place nimic dublat dar nah, mesajul conteaza. Momentan oricum nu poate urmari atata timp firul povestii. Cat despre Mos Craciun, or s-o pacaleasca bunicii si tata-su daca mie nu-mi vine, oricum se prind astia mici pe la 6 ani daca nu mai repede.
    Nu sunt sigura daca toti copii fac asocierea singuri intre mitologie si ce li se povesteste ca fictiune si ceva ce seamana dar li se spune ca e adevarat si se mai presara cu niste amentintari, etc. Dar ma pot gandi ca un copil care nu este subjugat de autoritate (parentala in prima faza) ci este crescut in intelegere si comunicare nu va inghiti nici autoritatea altora by default.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mos Craciun e util pt. ca e popular social, nu e doar izolat pe insula fantasticului din desene animate si filme. De asta merita folosit.

    Insa, principala mea obiectie este cu obiceiurile "consumatoriste" invatate cu acest mit. N-as vrea sa-mi invat copiii sa devina fanatici dupa bunuri, salivand dupa cele mai scumpe obiecte, devenind rasfatati si foarte egoisti. Asta ar fi cealalta muchie a "sabiei Mos Craciun". Nu as zice ca e vorba de o alta religie, dar dorinta irationala de bunuri, instalta inca din copilarie, chiar daca e pentru competitia de statut in grup, face oamenii slabi de caracter si usor de manipulat. (Sa nu uitam ca dorintele copiilor sunt, in cele mai multe cazuri, preluate din cultura... de la vecini sau din advertising)... meme.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt multe jaloane si teste in viata de parinte. Multe lucurri pe care trebuie sa le eviti sa le corectezi sa le prevezi, mai ales sa le prevezi. Sunt multi care te judeca aiurea-n tramvai ca nu faci aia bine sau aialalta bine. Nu poti sa-i multumesti pe toti, pentru mine este important ce parere am eu fata de ceea ce fac si cum fac si care sunt rezultatele si imi asum responsabilitatea pentru ele in masura in care a depins de mine. Evident ca vreau sa evit inclusiv ce spui tu, ZDragomir. Desi copiii sunt foarte doritori si nu fac diferenta intre nevoie si dorinta, pot fi facuti sa inteleaga valoarea lucrurilor si utilitatea lor. Eu ma ghidez dupa cateva principii ca de exemplu sa am un copil fericit ceea ce nu inseamna sa nu aiba dezamagiri sau sa nu i se refuze nimic ci despre spiritul ei care sa nu fie apasat de un autoritarism de tip religios in care i se dicteaza si ea trebuie sa indeplineasca si pe langa asta sa ma mai astept sa ma si iubeasca. E o linie fina si uneori poate cadea in rasfat dar atata timp cat nu perseverezi in greseala si te corectezi la timp, si copilul se adapteaza destul de usor noii ordini. Exista cateva reguli general valabile dar in rest nu stiu sa fie o stiinta exacta. Ce functioneaza la un copil nu va functiona la altul si trebuie sa descoperi care sunt acele lucruri care functioneaza si care dau rezultatele cele mai bune. Daca esti in stare, that is; sigur nu le pori dibui pe toate dar cu cat mai multe, cu atat mai bine :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Noroc ca am un interes mic in a produce descendenti... nu-i stres.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu prea sunt de acord cu pozitia ta. In primul rand pentru ca e contrazisa de faptul ca nu vedem efectul pe care te bazezi tu: copiii viitori adulti sa realizeze ca si mosu si dzeu sunt in aceeasi categorie. Nu neg ca pot exista exceptii.
    Poate ne hazardam sa cautam o corelatie care de fapt nu exista dar eu unul sunt impotriva mosului pe urmatorul rationament: Invatam copilul sa creada intr-un personaj fantastic care-l vede tot timpul si il rasplateste sau il poate pedepsi (nu-i aduce cadoul). Cand va realiza ca nu exista are deja nevoia unui asemenea a-tot-stiutor adanc inradacinata si va merge spre urmatorul care ii este oferit de o masinarie bine pusa la punct pentru care realizeaza (crede) ca nu va mai fi dezamagit la fel ca prima data: biserica.
    Pe ce ma bazez: pe faptul ca sunt mult mai multe persoane care au crezut in mos si apoi in dzeu decat cei care-i baga in aceeasi categorie, nu cred ca poti nega asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. PS: am un copil de vreo cateva luni si nu stiu sigur daca nu ar fi bine sa-l privam de mos craciun, dar in cazul asta as vrea sa fie cum zici tu. Pentru asta cred totusi ca trebuie ajutat putin la momenul oportun, sper sa-mi dau seama cand e acela. Singuri dupa cum spuneam nu prea se vede ca ar reactiona cum zici tu, si de altfel cum mi-as dori si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Luke

    Postarea asta nu este scrisa in intregime la modul serios, chiar daca asa pare. O las supusa interpretarilor. Am scris-o doar pentru a afirma faptul ca e posibil ca cei din jurul tau sa te minta cu nerusinare fara sa-ti dai seama.

    Apoi eu nu as minti copiii cu nimic; ma descurc foarte bine sa explic ceva daca am de explicat iar acolo unde nu stiu, zic ca nu stiu, nu bag tampenii despre magie. Au incercat si cu mine faza asta cu Mos Craciun si nu a functionat defel. Si asta este din cauza ca eu nu pot accepta conceptul de magie / supranatural. La mine daca exista ceva ce se intampla atunci are o explicatie naturalista. Si am parerea asta de cand ma stiu.

    Din pacate nu toti oamenii sunt dotati cu cantitatea imensa de curiozitate cu care sunt dotat eu asa ca se multumesc si cu pseudoexplicatii de tip fantastic, asa ca in cazul lui Mos Craciun. Ce pot sa spun este ca daca s-ar fi intamplat sa prinda si la mine faza cu Mos Craciun si as fi descoperit cum ca este falsa as fi fost apoi cu ochii in 4 si urechile ciulite nonstop in ceea ce priveste afirmatiile unora si a altora despre ceea ce exista si ceea ce nu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, nici pe aia din tarile arabe si nici pe chinezi sau pe indieni. Mos Craciun e un boşorog rasist si cacacios!

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu la 6 ani m-am prins ca Mosu e mama si tata. Presupunand ca au avut cu cine discuta de pe la 3 ani sa zicem ca vreo 3-4 ani a funcrionat. Avand in vedere ca e odata pe an... supa 3-4 ori m-am prins ca ceva pute. Si eu am fost un copil curios, ai mei faceau cu nervii cu mine ca nu acceptam explicatia "because I said so" nici in graba... dar poate nu am fost atat de "..." ca Godless incat sa nu mearga Mosu' defel cu mine. Poate diferenta genetica si diferenta de crestere pana la acel punct, avand in vedere diferentele intre ai nostri parinti. Oricum, Mosu' iti duce sau nu cadouri daca a ifost sau nu cuminte, nu te ameninta cu pedeapsa vesnica in iad, nu se ia de parinti, spunand ca ei o sa arda in iad pt ca "...", asa ca nu este chiar nociv. Suntem mintiti in viata de multe ori, o minciuna nu ne distruge. Si eu sunt pe acelasi plan cu Godless, cum ziceam, mi-e greu sa mint in cunostinta de cauza dar pentru cativa ani, daca altii vor sa faca o bucurie magica copilului, inofensiva fiind, nu sunt absurda, copilaria e oricum plina de magie, parca repeta inceputurile umanitatii, cu gandirea magica, etc. Dar nu voi lasa pe nimeni sa o convinga de bullshiturile religioase.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am avut parte de Mos Craciun si iepuras de paste, si cand mi-au zis c anu exista am pishat ochii fo 2 zile si dupa aia mi-a trecut. Nu am sechele sau ceva de pe urma credintei in Mos, ba chiar ma simteam bine cand credeam ca el mi-a pus costumul de pioniera sub brad.

    In alta ordine de idei, pe tinerii mei nu o sa ii duc cu zaharelul despre astea, ca nu pot sa mint asa pe fata, prefer sa le zic ca unii cred finca cred si sa ii lase in pace. Se inlocuieste 'magia' cu un dram de adunare in famelie, cadouri alea alea, nu prea vad de ce tre' sa fie un mos magic care sa coboare pe nush unde ca sa se bucure de un moment fain.

    In acelasi timp, am auzit ca amenintarea cu 'fa aia ca ii zic lu' Mosu' ar functiona...e bine sa ai si un plan secund in cazul in care nu o mai scoti la capat cu ei, cei care stiu, cunosc:)

    RăspundețiȘtergere
  13. si cand mi-au zis c anu exista am pishat ochii fo 2 zile si dupa aia mi-a trecut

    Apoi, ti-o fi trecut tie, mie mi-ar fi trecut mult mai greu. In primul rand as fi trebuit sa-mi macin in mine furia din cauza ca as fost atat de naiv si ca m-ar fi tras pe sfoara atat de usor, si dup-aia sa ma gandesc cum ma razbun pe cei care m-au tras pe sfoara.

    Cateodata chiar imi pare rau ca n-am fost niciodata religios, caci daca s-ar fi intamplat sa fiu, acum as fi fost mult mai turbat pe religie decat sunt. O astfel de imensa deceptie, precum si conspiratia adiacenta nu ar fi avut iertare din partea mea.
    In contextul in care n-am suferit eu insumi deceptia religioasa se cheama ca sunt chiar detasat de subiect.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ei, na, sa nu exageram:) Ai mei mi-au explicat ca era o poveste, ca blabla, si ca avea farmecul copilariei, si ca la un moment dat crescusem destul ca sa accept realitatea asa cum e.

    Eu una nu m-am simtit trasa pe sfoara, am inteles de ce au zis ce au zis si am trecut la altele. Era un sentiment fain pana la urma, sa stii ca vine mosul si ca iti aduce o surpriza, asta nu pot sa o neg :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Probabil e ceva subiectiv; eu detest sa fiu indus in eroare indiferent de motiv sau de rezultat; poate chiar sa fie si o supriza "frumoasa". Desi marturisesc ca sunt la fel de miscat de suprize pe cat sunt de miscat de lipsa lor totala.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai face bine sa nu vorbesti despre tine fata de fete!

    RăspundețiȘtergere
  17. Esti tu prea materialist-principial-inflexibil :)

    @anonim: Da' de ce sa nu vorbeasca de el fata de fete? Fata de baieti e OK?

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim probabil ca interpreteaza ca noi, fetele, ne-am putea folosi de informatiile personale furnizate de Godless pentru a profita de el, a-l induce in eroare (el spunand ca nu-i place asta) probabil o reminiscenta din povestea cu Adam si Eva, Eva fiind capul rautatilor care l-a indus in eroare pe Adam...deci femeile fiind niste profitoare care sar pe orice informatie sa o fructifice in "caderi" :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Cam asa ma gandeam si eu, la chestia cu 'fetele e rele, curve si umbla dupa bani si sa rupa inimile baieteilor care au incredere in ele, fraere' :)

    RăspundețiȘtergere
  20. A, am uitat sa zic ce imi place "copilaria e oricum plina de magie, parca repeta inceputurile umanitatii, cu gandirea magica, etc" - foarte fain spus. Magie alba...

    RăspundețiȘtergere
  21. godless-sincer,crezi in extraterestri?

    RăspundețiȘtergere
  22. Depinde despre ce extraterestri vorbesti. De exemplu nu cred ca ne-ar fi vizitat vreo specie extraterestra vreodata. Daca insa exista asa ceva prin cele 170 de miliarde de galaxii de prin Univers n-am de unde sa stiu. As putea sa presupun ca da insa n-am nici un fel de dovezi asa ca prefer sa suspend judecata.

    Subiectul este unul dezbatut foar intens; uite de exemplu aici.

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu sper sa nu fim vizitati prea curand de extraterestri. As intra in pamant de rusine daca ei ar vedea in ce tampenii cred unii din semenii mei...

    Un deja-vu: http://www.descopera.ro/dnews/6063614-a-fost-rapita-si-lasata-insarcinata-de-extraterestri-video

    RăspundețiȘtergere
  24. te-am intrebat daca crezi in existenta extraterestrilor,sau mai bine spus,daca ar fi sa crezi in ceva,si nu ai avea alta posibiliate de alegere decat intre mos craciun,Iisus si extraterestri pe cine ai alege?care existenta ti-ar parea mai plauzibila

    RăspundețiȘtergere
  25. A extraterestrilor, evident; postularea existentei lor macar nu incalca legile fizicii, ceea ce pentru mine conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  26. godless din ce religie faci parte?(poate din nici una)tie ti se pare ca daca pentru omul primitiv,iisus sa inaltat la cer adica inafara terrei,ti se pare ceva asa de ciudat?mai sunt si alti,ilie,care s-a inaltat cu un car(poate era o nava extraterestra,aia primitivi au privit-o ca pe o caruta)poate noua,aia primitvi ni se pare abereant,un om sa zboare sa faca lucruri ciudate,poate exista o tehnologie necunoscta noua atunci,cum exista si fizica cuantica la ora actuala,pe care putini o cunosc si o recunosc,ce te face sa crezi ca fizica cuantica nu exista poate aia din primitivi

    RăspundețiȘtergere
  27. sincer stiinta sustine existenta unui Iisus Hristos inevitabil

    RăspundețiȘtergere
  28. Ai dreptate! Fizica cuantica e o dovada clara...

    RăspundețiȘtergere
  29. Am spus ca existenta extraterestrilor mi se pare mai plauzibila decat existenta lui Hristos si Mos Craciun insa asta nu inseamna ca mi se pare foarte plauzibila.

    Acum, ai doua optiuni: ori sa crezi ca lumea din trecut era populata la greu de catre extraterestri, sub forma de Iisus, sau Ilie sau Zeus, sau Apollo, Thor, Visnu, Krisna, Odin, Quetzalcoatl, Isis, Osiris, ... si inca vreo 10 000 din astia, ori sa crezi ca oamenii din trecut aveau un mod teribil de prost de-a stoca informatia, o lipsa crasa de cunostinte despre mediu si ca traditia orala intotdeauna ajunge la exagerari si deformari ale adevarului.

    Eu votez pentru posibilitatea numarul 2 care este sustinuta si de dovezi; posibilitatea nr 1 nu este. Arheologii nu au gasit nici o piesa de tehnologie in antichitate care sa puncteze inspre vreo civilizatie superioara celei umane din sex XXI, deci, lipsa extraterestri.

    Apoi chiar in prezent exista destui oameni care sustin ca sunt zei, ca au capacitati supranaturale sau ca au fost rapiti de extraterestri, si, desi exista unii care ii cred, se stie despre ei ca sunt ori sarlatani ori ticniti de-a binelea. Pe scurt, daca ai proiecta Evangheliile in prezent, si daca ar veni 2-3 apostoli la tine sa-ti explice cum au descoperit ei mormantul gol si cum li s-a aratat Jesus dup ca murise le-ai recomanda calduros drumul catre psihiatrie.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Anonime, daca mai vrei sa continuam discutia fa-ti un cont, posteaza de pe un nume. Nu de alta dar daca posteaza acum alt anonim tot aici nu am de unde sa stiu care este cine. Si, asa este civilizat, sa ai o designatie sa poti fi identificat in vreun fel.

    RăspundețiȘtergere
  31. Opa, ai prins un credincios care crede ca zeii erau extraterestrii cu forme ciudate sau tehnologie impresionanta.

    Si eu sunt fan Stargate SG-1, dar ... dovezi serioase nu exista pentru asa teorii.

    RăspundețiȘtergere