Pagini

miercuri, 29 iunie 2011

Teoria evoluţiei şi orientarea intelectuală

    Din teoria evoluţiei se desprinde o idee de bază, aceea că lucrurile evoluează de la simplu la complex, şi pe măsură ce înaintăm pe săgeata temporală ne putem aştepta să găsim lucruri din ce în mai complexe, interacţiuni şi relaţii din ce mai complicate între entităţile existente. De la aminoacizi se ajunge la proteine, acizi nucleici, protocelule, organisme unicelulare, creştini, bacterii, apoi la organisme pluricelulare, nevertebrate, vertebrate, peşti, amfibieni, reptile şi mamifere, mamifere aşa cum suntem noi, căci nu ştiu dacă a reuşit cineva să observe că femeile noastre produc lapte pentru a-şi hrăni progeniturile exact la fel ca celelalte mamifere. Direcţia evoluţiei este clară. Cel puţin e clară pentru aceia care o cunosc.
    Aceeaşi idee este la fel de valabilă şi în cazul comunităţilor şi societăţilor umane. În trecut au existat exclusiv comunităţi de culegători - vânători care trăiau în peşteri şi colibe, a căror viziune despre Cosmos se limita doar la câteva generaţii în timp şi la un cerc cu raza de câţiva kilometri în spaţiu. Lumea acestora era posedată de spirite necunoscute, de frica faţă de forţe ale naturii pe care nu ştiau cum să le controleze, aveau o speranţă de viaţă de maxim 30 de ani şi o cultură care nu este numită primitivă din motive neîntemeiate. Toată tehnologia acestor oameni se rezuma la obiecte de genul arcurilor cu săgeţi, a suliţelor şi cuţitelor de piatră.
 
    Pentru comparaţie, viziunea despre Cosmos a civilizaţiei actuale se întinde înapoi în spaţiu-timp până la 13 miliarde de ani de ani şi până la 10^100 (10 urmat de 100 de zerouri)  de ani în viitor. Avem fotografii ale unor galaxii a căror lumină a ajuns în telescoapele trimise de către noi în spaţiu într-un interval de timp de 13, 2 miliarde de ani, şi care a a parcurs o distanţă atât de mare încât capacităţile creierului uman sunt insuficiente chiar şi pentru a o imagina. Nu mai trăim în colibe ci în nişte zgârie nori la care aborigenii se uită la fel cum ne uităm noi la navele spaţiale din Star Trek. Tehnologia din prezent, construită pe baza cunoaşterii structurii subatomice nu ar putea fi calificată de către înaintaşii noştri decât ca o formă de magie ocultă. Mai nou, ştim că Universul nu este un glob de sticlă tapiţat în interior cu câteva luminiţe, ci o vastă imensitate cu peste 170 de miliarde de galaxii a câte 10 - 130 miliarde de stele.
     În ciuda realităţii şi a faptului că orice om care nu este senil poate observa direcţia în care a evoluat societatea umană, există anumiţi indivizi a căror minte este sucită de religie şi care văd lucrurile exact pe dos. Pentru aceştia sursa supremă de informaţii este reprezentată de cărţi şi mituri care au luat naştere în timpul copilariei speciei umane, cărţi şi mituri create de către unii dintre cei mai ignoranţi oameni care au existat vreodată pe faţa pământului. 
    Cunoaşterea extrem de redusă, falsă şi arhaică, existentă în vremuri demult apuse, este considerată cunoaşterea supremă, o cunoaştere izvorâtă adeseori din halucinaţiile şi pareidoliile unor ciobani care au trăit acum 2000 de ani. Şi această viziune primitivă despre lume aste acceptată în locul informaţiilor pe care le deţinem în prezent despre specia noastră şi despre Univers, informaţii care au fost produse în urma unor eforturi intelectuale susţinute şi în urma a sute de mii de experimente executate cu precizie, abnegaţie şi inventivitate de către oameni de ştiinţă adevăraţi. Ba, mai mult, teoriile ştiinţifice actuale sunt malformate de către religioşi în aşa fel încât să se poată potrivi cu sfintele scripturi ale ignoranţei, iar atunci când nu se potrivesc sub nici o formă, sunt negate cu o dexteritate care i-ar face invidioşi pe cei mai ţicniţi dintre psihopaţi. 
    Cei ce cunosc teoria evoluţiei pot foarte uşor să-şi imagineze existenţa unei civilizaţii umane peste 200 de ani. Ba chiar şi peste 1000 de ani sau peste 100 000 de ani. Gândiţi-vă cum ar putea arăta civilizaţia umană peste 100 000 de ani, mai ales având în vedere stadiul la care se prezenta în urmă cu 1000 de ani, atunci când religia domina societatea şi ce s-a realizat doar în această scurtă perioadă. Ar arăta foarte frumos, mai ales dacă se va reuşi eliminarea mentalităţilor şi comportamentelor demonstrabil nocive. Ei bine, un religios nu poate să-şi imagineze decât o o singură direcţie în care pot evolua lucrurile, aceea profeţită în scripturile lor - apocalipsa. Pentru aceşti oameni îndobitociţi de religie nu există un viitor al civilizaţiei, există doar o apocalipsă care pândeşte după colţ şi ca urmare nu simt imboldul de-a construi împreună cu ceilalţi ceva pentru viitor. 
   Religia poate suci intelectul unui om şi îi poate întoarce privirea într-un punct prin care am trecut acum 2000 de ani şi cu cât se va reuşi mai repede eliminarea acestui anacronism intelectual, cu atât mai repede lucrurile vor evolua înspre mai bine. Nu avem nevoie de valorile pe care le-au dictat strămoşii noştri în ignoranţa lor cruntă, nu avem nevoie de valorile epocii bronzului aplicate în epoca contemporană, avem nevoie de cele mai bune produse ale intelectului uman iar religia este departe de-a fi cea mai bună ideologie după care îşi poate organiza cineva viaţa. În fapt, oricare dintre noi poate inventa chiar acum o religie mai bună decât cele clasice. Şi asta ar trebui să ne dea de gândit.

26 de comentarii:

  1. Vezi că poza aia nu se afișează.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba, la mine se afiseaza si am incercat si de pe alte ip-uri. Poza aia este esentiala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi aici: http://tinyurl.com/6h4pz4n
    E ciudat, am gasit aceasta poza doar pe un singur site.
    Godless, cand ai pus poza, ai pus-o ca url,nu?
    Nu e mai bine daca o descarci de acolo si o uploadezi de pe PC? Ca altfel, daca respectivul scoate poza, nu-ti mai apare nici tie.
    Gresesc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai daca mergem ın ritmul acesta milogi creştini v-or cerşi la portile bisericilor cu cititor de carduri de credit :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Este drept ca daca "v-or" cersi cu metoda expusa, le va trebui si o carte de gramatica...

    RăspundețiȘtergere
  6. MF:

    ımi cer scuze pentru greşeala de gramatica, eu ınsa nu am decat cateva clase la Romania ın limba romana restul aici...la mine ın casa nu se vorbeşte lb. romana deci ce vorbesc şi scriu aici pe blog...la Romania nu mai am pe nimeni aşa apropiat parinti şi frati sunt aici restul raspanditi prin lumea ıntreaga aşadar nici ın vizita nu merg aşa des...de fapt aceasta ımi este şi scopul de fapt, limba romana.
    va rog sa fiti mai ıntelegatori,
    numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Lasa ca merge ai asa. Oricum avand in vedere aceeasi teorie a evolutiei engleza va ajunge prima limba iar restul or sa ramana la stadiul de dialecte locale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca evoluam in directia disparitiei religiilor. Tot mai multe lucruri si mecanismele lor sunt descoperite si explicate stiintific pe zi ce trece si oamenii vor realiza ca nu mai au nevoie de religie pentru a explica "necunoscutul" sau inechitatile sociale sau dilemele morale, practic, pentru nimic. Religia n-o sa-si mai aiba rostul, poate o sa ramana o chestie valabila asa, la unele triburi din Africa. Ii (mai) dau 100 de ani. Am zis.

    RăspundețiȘtergere
  9. N-as fi chiar atat de optimist; in anumite medii si in decursul a catorva generatii religia dispare in mod natural. Si acele medii in care astfel dispare religia nu sunt acelea in care se invata religie la scoala sau in care se face propaganda religioasa sustinuta.

    Apoi, cu inechitatile sociale, religia nu pretinde doar ca le explica ci si ca le rezolva (in viata de dupa moarte) si aici este unul dintre punctele ei de rezistenta. Tocmai de aia toti saracii cred in d-zeu, pentru ca aceasta credinta ii ajuta sa depaseasca depresia produsa de faptul ca "n-au avut noroc", ei neavand vreo alta explicatie pentru saracia lor. (considerata mai ales in raport cu bogatia altora). Care saracie a lor, provine partial din faptul ca sunt anesteziati cu religie si spera ca de echitate vor avea parte dupa ce mor. Un cerc vicios perfect.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu sunt optimista totusi. Fa o postare despre socialism.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Seychelles: Până nu s-o seculariza lumea araba si Europa de Est, ar trebui să ne cam ţinem în frâu optimismul şi să înteţim contra-propaganda. Degeaba are religiosul explicaţiile ştiinţifice sub nas, dacă este învăţat de mic să le ignore fără discernământ.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si in lumea araba o sa dispara, (de aia am zis in 100 de ani, crestinismului nu ii dau mai mult de 50), de sus in jos, de la cercurile bogate si cu acces la educatie incepand. Ceea ce nu inseamna ca propaganda anti-religioasa nu este foarte utila, iar ai dedus gresit, (inseamna ca te cheama Hefaistos).

    RăspundețiȘtergere
  13. Yep, that's me : )

    Îmi pare rău să-ţi spun, dar n-am crezut nici un moment că ai considera propaganda anti-religioasă că ar fi inutilă. Nu ştiu de unde ai interpretat chestia asta.
    Revenind la ce am zis mai devreme, e cam fantezist să credem că peste 50 de ani, creştinismul va dispărea din moment ce în ţările din Europa de Est îndoctrinarea e în toi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Think big. Oamenii mai si mor. Raman cei tineri care nu vor tolera tampenii crase precum indoctrinarea religioasa in scoli (o aberatie recenta care nu are cum sa reziste), si investitii importante in biserici& company intr-o tara saraca cu multe alte prioritati.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Oamenii mai si mor."
    Ooo da, peste 50 de ani va coborî din ceruri profetul Bertrand Russell şi va lua toţi ateii în împărăţia cerească a lui FSM, în timp ce creştinii vor dispărea : )

    "Raman cei tineri care nu vor tolera tampenii crase precum indoctrinarea religioasa in scoli."
    Loale ! Vezi că sunt mărturii pe net despre succesul îndoctrinării religioase. You think big, dintre toţi elevii mereu o să găseşti naivi şi proşti berechet pe care să-i minţi. Nu toţi se nasc nişte mici Michael Shermeri.


    "investitii importante in biserici& company intr-o tara saraca cu multe alte prioritati. "
    Asta demonstrează tineretului doar că BOR sunt nişte lichele corupte, nu că religia creştină este eronată. Jesus n-a zis nici un moment să construim biserici în timp ce oamenii mor de foame.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma obosesti. Am zis in primul comentariu cum si de ce vad eu ca vor disparea religiile. Tu ai venit cu fantezia disparitiei religiei in contextul indoctrinarii actuale din Europa de Est, si ti-am raspuns. Acum nu e bine, pentru ca nu o sa dispara religia din cauza unor abuzuri care se fac in numele ei. Nici nu am zis asta. Acestea vor avea un rol, dar per ansamblu eu cred ca pur si simplu aceasta este directia fireasca a evolutiei. Cred ca un nou cod moral se va intemeia pe principii de alta natura, nu religioasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. Se pare că stric orzul pe gâşte de fiecare dată când discut cu cineva care habar nu are despre argumentare şi invocă erori de logică unde nu sunt.

    Când vin cu un argument, începi s-o dai precum creştinii, prin red herringi despre cum îţi pun în gură anumite chestii sau cum discut pe lângă subiect, în loc să vi cu contra-argumente.

    Logic, fucking learn it !

    RăspundețiȘtergere
  18. Avem exemple de teocratii veritabile in care nivelul de trai este ridicat, exemple de societati nereligioase cu acelasi nivel de trai, nu avem exemple de tari nereligioase cu nivel de trai scazut si nu avem exemple de tari nereligioase cu grad ridicat de inechitate sociala.

    Problema nu e ca va disparea sau nu religia ci daca va disparea in timp util, adica inainte sa terminam cateva resurse vitale si sa incepem sa ne bem sangele unul altuia. Daca e sa apara osocietatea cu adevarat civilizat atunci nu doar religiile clasice trebuie sa dispara ci si aceasta a consumerismului mai nou aparuta, dar la fel de imbecilizanta si de periculoasa ca cela mai vechi.

    Aici in Romania situatia e cam trista si nu vad ca s-ar dezvolta conditiile necesare pentru renuntarea la religie. Tocmai de aceea in primul rand trebuie adunati areligiosii, nereligiosii, agnostici, panteisti si altii de genul asta si pusi fata in fata cu nocivitatea si absurditatea religiei.

    RăspundețiȘtergere
  19. @individulala
    Hahaha....merci:), tocmai am castigat o cafea datorita tie. Facusem pariu cu un amic ateu ca nu o sa dureze mult pana o sa invoci, negresit,papagaliceste, ritualic chiar, sintagma "erori logice".

    Se pare că stric orzul pe gâşte
    Ma bucur ca ti-ai dat in sfarsit seama, eu am stiut de la inceput ca orice discutie cu tine e o pierdere de vreme; asa ca pe viitor fa-mi placerea si abtine-te sa te irosesti in directia mea ca nu ma intereseaza orzul tau absolut deloc.

    RăspundețiȘtergere
  20. @godless
    Viziunea mea optimista este ca o sa mearga armonios imbinate disparatia graduala a religiilor si utilizarea responsabila si rationala a resurselor. Din moment ce omenirea se va ghida, hopefully, dupa principii gen "ceea ce s-a demonstrat ca efectiv functioneaza" fata de "crede si nu cerceta" si "va veni rasplata in lumea de apoi", nu cred ca nu va fi prioritara si aceasta problema. Etapa in care suntem acum e pur si simplu so bad, it's got to be good (from now on). Acuma nu sunt Mama Omida, se poate maine sa ne loveasca un meteorit si am rezolvat toate dilemele.

    RăspundețiȘtergere
  21. am auzit o vorba interesanta candva.. pesimistul e un optimist realist..

    eu unul inca nici nu pot realiza ce ar insemna o lume nereligioasa!.. 100 de ani e putin, dar admit ca exista sanse, judecand dupa ritmul logaritmic in care stiinta evolueaza in unele domenii (sau toate??).. sa-ti fie gura aurita Seychelles, dar apropos: nu in sensul "valorii sociale" ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mă bucur că ţi-am oferit în mod indirect o cafea. Savureaz-o acolo, în lumea ta : )

    RăspundețiȘtergere
  23. @Seychelles

    o sa mearga armonios imbinate disparatia graduala a religiilor si utilizarea responsabila si rationala a resurselor. Din moment ce omenirea se va ghida, hopefully, dupa principii gen "ceea ce s-a demonstrat ca efectiv functioneaza" fata de "crede si nu cerceta"

    Ca sa se intample lucrul asta trebuie sa modifici mediul social in care traiesc oamenii. Acela trebuie sa fie de o asa maniera incat sa-i predispuna pe homo sapiensi la abordarea rationala a problemelor si asta nu se intampla acum. Prea putine din informatiile la care are acces omul in prezent fac asta. De aia este absolut necesara studierea gandirii critice, nu doar in scoli, dar si prezenta ei in mass media.

    @Luke
    dar admit ca exista sanse, judecand dupa ritmul logaritmic in care stiinta evolueaza in unele domenii (sau toate??)

    Stiinta in mainile unor oameni religiosi nu poate aduce decat dezastru. Si stim de pe acum ca poti fi un programator de succes si habotnic in acelsi timp, asa cum stim ca Isaac Newton facea alchimie bazata pe versetele biblice. Eu sincer nu vad decat o singura solutie, a face propaganda concomitent prorationalism precum si antiirationalism.

    RăspundețiȘtergere
  24. Habar nu ai de evolutionism.Tu ai habar doar de ce se serveste maselor largi de indoctrinati(da exista indoctrinati peste tot ,nu numai in religii cu o calitate comuna toti cred ca stiu adevarul,numai ca unii se inseala) .Daca vrei sa intri in amanuntele evolutionismului cauta ce a scris Lee M. Spetner ca sa vezi cat evolutionism de birt stii tu si cat bazat pe realitate.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ha ha ha. Cei mai educati oameni de pe planeta asta precum si oamenii de stiinta sunt indoctrinati iar un religios ca tine care a fost spalat pe creier cu crestinism cunoaste adevarul absolut. Dintr-o carte scrisa de niste semiprimitivi.

    Daca te-ai fi nascut in Arabia Saudita ai fi crezut in Allah si Mahomed iar daca te-ai fi nascut in India ai fi crezut in Khali, Krisna si Vishnu. Si daca te-ai fi nascut tot aici acum 2000 de ani ai fi crezut in Zamolxe.

    Fugi de-aici ca esti prea caraghios; cum sa fii religios si sa acuzi pe altii ca sunt indoctrinati? Este ca si cum ar veni un schizofrenic care halucineaza sa-i invete pe ceilalti ce-i aia realitate.

    Cat despre evolutionism, un organism nu poate avea ochii intr-o parte a trupului iar gura in cealalta; nu i-ar servi la nimic sa nu poate vedea ceea ce mananca. Anumite planuri pe baza caruia poate fi contruit un organism pur si simplu nu functioneaza, si nu functioneaza chiar daca exista sau nu dumnezeul tau.

    RăspundețiȘtergere