Pagini

joi, 3 mai 2012

Rugăciuni pentru creştini

   Am observat că există anumite lucruri pentru care credincioşii creştini se roagă atunci când se roagă şi nicidecum altele. Se roagă pentru sănătate, pentru promovarea examenelor, pentru iertarea păcatelor şi altele din acestea dar eu în textul de faţă am să incerc să lărgesc sfera lucrurilor pentru care diversele categorii de creaturi creştine se roagă la Dumnezeu sau la sfinţi.

1. Pietonii şi şoferii creştini pot să se roage la Dumnezeu să se schimbe mai repede culoarea la semafor atunci când ajung ei în faţa trecerii.

2. Toţi creştinii să se roage la D-zeu să le dea o carte mai bună decât Biblia sau dacă nu o carte, măcar un update la ea.

3. Ca creştin te poţi ruga de Dumnezeu să îţi găsească de lucru, să îţi dubleze peste noapte salariul sau pensia, să îţi plătească curentul si întreţinerea ca prin minune, să îţi răcească mai repede ciorba din farfurie sau să ţi-o săreze după cum îţi place ţie.

4. Chirurgii creştini se pot ruga ca după ce au muncit din greu la o operaţie, măcar odată în viaţă un pacient să le mulţumească şi lor, nu doar lui Dumnezeu.

5. Străzile creştine din România ar face bine să se roage să nu mai fie reparate şi administrate de români ci de altă naţie. Trotuarele creştine să se roage pentru a nu mai fi scuipate tot timpul de trecători. 

6. Să te rogi nu doar pentru pâinea cea de toate zilele, ci şi pentru cafeaua cea de toate zilele, pentru apa caldă cea de toate zilele, pentru aerul condiţionat cel de toate zilele, pentru serialele cele de toate zilele şi pentru conexiunea la internet cea de toate zilele.  

7. Când faci pe tine şi e ocupat WC-ul poţi să te rogi de D-zeu să contracte timpul iar după ce ai dat curs chemării biologice roagă-te la bunul Dumnezeu să te şi şteargă la fund.

8. Fotbaliştii să se roage ca Dumnezeu sa nu răspundă rugăciunilor echipei adverse.

9. Când te scoli dimineaţa, roagă-te să facă o minune astfel încât serviciul să înceapă mai târziu.

10. Porcii creştini să se roage la Dumnezeu să le ierte păcatele, să moară nu înjunghiaţi, ci eutanasiaţi, şi să ajungă în Raiul porcesc, acolo unde plouă cu ştiuleţi de porumb şi curg numai lături.

11. Gunoierii creştini să se roage ca oamenii să arunce la gunoi doar narcise, zambile, panseluţe, trandafiri şi ghiocei

12.Poţi să te rogi să ţi se deschidă uşa fără să apeşi pe clanţă, să ţi se mestece mâncarea fără să dai din fălci şi să se oprească Pământul din mişcarea de rotaţie în caz că nu ţi-ai terminat treburile in ziua respectivă.

13. Se pot ruga pentru sănătate bolnavii creştini care suferă de de tetanos, pneumonie, TBC şi SIDA. Tot pentru sănătate se pot ruga şi cei care suferă de acnee, dureri de cap, răceală, gripă, diaree ori limbrici.

14. Pompierii să înalţe la cer rugăciuni pentru ploaie atunci când ia ceva foc iar oamenii de ştiinţă creştini să se roage ca testele să le confirme ipotezele oricare ar fi acele ipoteze.

15. Toţi popii să se roage să apară Dumnezeu pe Pământ într-un târziu, sau măcar să lase vreo dovadă a existenţei sale, astfel încât până şi ateiştii să se convertească şi să le plătească tribut. Totdată, dacă eşti popă, roagă-te asiduu să nu existe Iad, pentru că dacă există, cel mai probabil acolo îţi vei afla veşnicul supliciu.

16. Pe Dumnezeu poţi chiar să-l rogi să facă în aşa fel încât să nu te mai bâzâie şi să nu te mai pişte vara ţânţarii.

17. Roagă-te ca rugăciunea să funcţioneze şi mai roagă-te ca rugăciunea pentru efectivitatea rugăciunii să aibă rezultate.

18. În caz de cutremur roagă-te să fii plecat la ţară.

19. Înalţă rugăciuni fierbinţi către cer pentru defectarea boxelor vecinului nesimţit care îţi strică somnul.

20. Roagă-te să primeşti suficient de multă minte încât să realizezi că nu există nici un dumnezeu şi că creaţiile propriei tale imaginaţii au şi alte lucruri de făcut în afară de a-ţi rezolva ţie problemele.

    Gata. Acum sunt ferm convins că dumnezeul creştin va fi atât de ocupat cu abordarea acestor noi rugăciuni încât nu doar că nu va mai avea timp să-şi manifeste puterea-i magică prin intermediul moaştelor, dar nici măcar nu va mai putea să apară sub forma lui Hristos pe fundul vreunei tigăi sau al vreunei farfurii.

30 de comentarii:

  1. Am râs cu lacrimi ! Mulțumesc, aveam mare nevoie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai mult sarcastic decat umoristic dar e bine daca e si distractiv.

      Ștergere
  2. Rugaciunea in sine e un act foarte egoist, pt. ca se vrea beneficiu in primul rand pentru cel ce se roaga, chiar si cand se roaga la sanatatea altora, de fapt se gandeste la ceva de genul "da-mi MIE sanatate, dar da-le si la ceilalti". Cine pretinde ca e altruist cand se roaga minte cu nerusinare sau habar n-are ce face de fapt, pentru ca exista acolo un interes bine mascat ce-l priveste strict pe cel ce se roaga, care in principiu se bazeaza pe ideea de a fi "bun" in fata dumnezeului lui. Nu are o motivatie pur atruista, de a face un bine fara sa creeze vreo obligatie, fara sa pretinda ceva, fara sa ii spuna cineva! Intotdeauna o face fie din obligatie fata de zeu, fie pentru ca i-a zis popa (si faci ce zice popa, nu ce face popa), fie ca asa-i vine credinciosului si basta!
    Sunt situatii cand rugaciunea practic te umileste si te inrobeste, doar pentru ca sa iti dea senzatia de altruism. De exemplu rugaciunea dinaintea meselor care e pe jumatate altceva, asuma meritele de a fi reusit sa ai ce manca tu si familia, puterii si dorintei zeului, iar tu ca umil trebuie sa multumesti, pe de alta parte insa te rogi ca puterea ce o obtii din papa sa o folosesti sa-l slujesti. In aparenta suna "inaltator", dar nu e asa, pentru ca de fapt acele multumiri vin sa sustina ideea de "bunatate" inchinata dumnezeului si NU a unor convingeri personale, vine sa asigure un fond de argumente pentru ca alte rugaminti mai concrete, mai personale, sa aiba "spate", dumnezeu sa stie ca tu faci numai fapte bune si deci meriti sa castigi la loto. Rugamintea din partea a doua a "rugaciunii" are cam acelasi scop si de fapt n-are nici o treaba cu altruismul, e tot egoism.
    Rugaciunea e forma prin care omul cere rascumpararea (in viata asta) loialitatii lui fata de presupusul zeu. Chestia cu invierea si viata dupa moarte este ceva mult mai impresionanat, asa ca sa te rogi la toate prostiile astea pamantesti e o nimica toata pt. ditamai zeul atot-puternic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fotbaliştii să se roage ca Dumnezeu sa nu răspundă rugăciunilor echipei adverse.
    Ahaha prea tare.
    Si ca microbist, sa ma rog sa nu am microbi, nu ? xD

    Da, Luke, asa e, e o forma de slabiciune si stupiditate extrema, e ca atunci cand te simti bine ca-i dai unui cersetor 50 de bani..Daca chiar ti-ar pasa de el, l-ai lua in casa, i-ai da mancare, niste haine si bani..Sau l-ai plati sa te ajute la diverse chestii.

    Personal, am fost asa indignat acum cateva zile in autobuz cand a venit un cersetor d-asta cu pancarta si texte invatate ca pe poezie si se vaita de ma-sa de nu stiu ce boli si de el, desigur. Si o tot tinea cu "asa cum ma ajutati pe mine asa sa va ajute bunul Dumnezeu ca el e sus si vede" si nu stiu ce. Cum !@$!%@# sa o mai tii intruna cu Dumnezeu cand ai ajuns sa cersesti si deci "El" nu te-a ajutat pe tine cu nimic, ba poate chiar din contra, te-a lasat de izbeliste. Daca nu mi-era teama sa nu imi iau bataie prin autobuz de la altii, chiar i-as fi dat 10 lei cu o conditie : sa strige in gura mare : "Dumnezeu nu exista !" . Sunt curios daca pentru 10 lei ar fi jucat rolul lu' ala din basme(iuda sau cum ii zicea) care l-a lepadat pe "Haisus".

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre rugaciune este mai mult de scris si am sa mai abordez subiectul asta cel putin inca de doua ori. Aceasta practica psihologica poate fi desfiintata din mai multe perspective. Unii spun ca aduce beneficii oamenilor deoarece reduce anxietatea. Insa acestia cand spun ca reduce anxietatea nu se refera la vreo problema psihologica, ci la faptul ca rugaciunea reduce grija justificata pentru anumite probleme care nu sunt rezolvabile cu rugaciune ci doar printr-o abordare naturalista a fenomenelor. Asa se rugau sa scape de ciuma si scapau de anxietate (de grija de-a produce un medicament pentru ciuma). Noroc ca avem tetraciclina si streptomicina si nu mai trebuie crestinii sa se roage pentru vindecarea ciumaţilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. = Archit3ct =4 mai 2012 la 23:07

    Amuzant articolul Godless, am ras, nu gluma. (desi in realitate situatia nu este deloc comica)

    Ça o comparatie cu unele reviste de specilitate ce te indruma cu anumite "tips" sau "facts" pe masura ce lecturezi, statisticile de mai sus ar trebuie introduse in "revista crestinului" sau "sfaturi pentru cei ce cred".

    "Make sure y thank God before any dinner." Ca doar zeul atoate-facator a fost la munca in locul acelei persoane, a castigat banii, bineinteles mana sa cea sfanta a ghidat mana omului in supermarket atunci cand a ales ingredientele pentru a gati, apoi zana cea barboasa a pus sortul pe el si s-a apucat de trebaluit prin bucatarie.

    Voilla ! masa este gata. Cum sa nu ii multumesti pentru toate acestea ?

    Cum a spus Luke mai sus, rugaciunea este un act egoist. Daca privim mai adanc in psihologie, cand ne rugam pentru cineva, tot pentru noi o facem, chiar daca nu realizam constient. Dar aici sunt foarte multe alte lucruri de dezbatut, ar fi ceva de vorbit pe tema asta.

    Sincer, imi pierd tot cheful de discutie cand vine vorba sa argumentez cu crestinoizii. Ei nu vad nimic in jurul lor, numai dumnezeu peste tot. Oricat de logice si usor de testat/observat in lumea reala sunt argumentele tale, ei raman cu tampeniile lor.

    Pur si simplu ajungi sa iti pierzi rabdarea cu ei, mai ales ca aproape intotdeauna cand isi epuizeaza citatele patetice pe care le numesc cu nerusinare argumente, devin agresivi verbal cat si fizic. Daca postam comentariul asta acum 100 ani, va faceam cu mana de pe rug. Noroc ca si-au pierdut mai marii barosani ai bisericii monopolul pe care il aveau in trecut. Amin.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Ei nu vad nimic in jurul lor, numai dumnezeu peste tot." .. foarte plastica observatia ta! si eu am avut senzatia asta de nenumarate ori si de fapt este o idee de baza in indoctrinarea religioasa (sa-l vezi peste tot).

    m-am uitat putin peste unele clipuri filmate in timpul "Reason Rally" si am urmarit cum un tip (AronRa) incerca sa explice unor crestini adunati si ei pe langa eveniment, unii sa protesteze, altii doar ca sa aiba unele dispute verbale, adica sa le raspunda practic la niste intrebari, iar dupa o multime de discutii cu niste baieti tineri dintre care unul era mai rasarit, iar altul dadea dovada de lipsuri serioase legate de cultura generala, intr-un final acest din urma tanar a zis o chestie ce intruchipeaza o atitudine generale de clacare a crestinilor in fata argumentelor: "ai auzit astazi (AronRa de la acei crestini) o multime de adevaruri pe care nu le VEZI, nu le CREZI.. si asa vei ramane pentru totdeauna"... si s-a intors si a plecat. NU poti purta o discutie cu ei!... cand vad ca argumentele lor devin slabe, ca nu au cum sa puna in dificultate un om care are o cultura generala vasta, un om educat, ei clacheaza si dau indarat, insa nu renunta! mai dau o replica din asta care sa lamureasca pe toata lumea ca el NU VREA sa accepte nici un fel de argumentatii, oricat de logice sunt sau oricat de mult i se explica acolo unde de fapt NU STIE, inchizandu-se inapoi in carapace, incercand sa uite cat mai repede tot ce a auzit, sa isi inhibe orice reactie spontana la argumentele care tindeau sa-l faca sa se gandeasca mai atent.. etc..

    in schimb se duc la biserica sa se roage pentru sufletul unora ca acel exotic AronRa, dar stati linistit ca rugaciunea e de fapt pentru ei, pentru ca "ispasirea" ar insemna de fapt ceva de genul ca pentru cei din clubul lor sa nu mai fie "atacati" de argumente diferite de ale lor, sa fie o "armonie" si o unanimitate perfecta, toti sa gandeasca identic de dragastos la adresa zeului din dotarea fanteziei lor... egoism si ipocrizie!!

    RăspundețiȘtergere
  7. asta era clipul cu ultima parte cand pushtanul a plecat intorcand spatele neputincios, dar si nepoliticos!

    http://www.youtube.com/watch?v=PZAmN0DD7cs&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu zic că din articolul ăsta ar merge făcută o leapșă internautică.

    RăspundețiȘtergere
  9. tot io
    @Archit3ct, baietash, acu 100 ani nu se mai ardeau oameni pe rug, da'sa trecem peste amanuntul asta irelevant. deci ..daca'mi gasesti un singur ateu (pur) "ars pe rug" an toooata istoria inchizitiei, eu imi dau un reset la program. devin membru cu drepturi depline al sectei ateilor, adica..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. devin membru cu drepturi depline al sectei ateilor, adica..

      Ar fi un motiv foarte prost ca sa te faca ateu, acela pe care l-ai stipulat tu. Sunt altele mult mai bune, de exemplu faptul ca Biblia aia arata mai mult ca o carte scrisa mai degraba de oameni din antichitate decat de vreo fiinta superioara cu scaun la cap.

      Cat despre secta si sectanti, obisnuieste-te cu ideea ca crestinismul(ortodox) este o secta a religiei mozaice. Care la randul ei este secta a altor religii, mai vechi decat ea.

      Ștergere
    2. tot io
      auzi ,preferam sa traiesc acu 50 de generatii (an antichitate adica), asea printre "primitivi" dreac stie de ce..aeru nepoluat, internetu lipsa etc .probabil is un inadaptat..

      Ștergere
    3. Pai nu te obliga nimeni sa stai pe internet. Poti sa reziliezi contractul. Abia iti raman mai multi bani pentru alcool.

      Ștergere
  10. tot io
    prietene, parca ti-am scris ca Biblia este o carte flexibila (oricine o poate interpreta din interiorul unui sistem axiomatic). by the way la ora asta "22,17" sunt trotilat (un bax de stejar cu votca) tu daca pricepi fulger ce am scris (pentru ca esti baiat destept) , o sa-ti creasca aripi cu geometrie variabila. lol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atat de flexibila a fost incat au tinut sclavi bazat pe ceea ce e scris acolo si au ucis vrajitoare d'aiurea. Ca sa nu mai spun de alte "interpretari". Eu de la o fiinta superioara m-as fi asteptat sa scrie acolo clar ce e de scris nu sa bage la inaintare povesti care se pot interpreta in asa fel incat oamenii sa se macelareasca unii pe altii pe planeta asta. Uite, de exemplu declaratia drepturilor omului nu poate fi interpretata in asa fel incat sa te duci peste niste nenorociti si sa-i extermini.

      Ștergere
  11. eii, subiectivismul sa traiasca! depinde de "perspectiva", inchizitia (mult hulita) a si nimerit tintele uneori, au ucis si psihopati/ cremenali in serie. ia baga o geana aici;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gilles_de_Rais

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi ca spunand ca inchizitia a facut si lucruri bune nu o disculpa pentru rautatile pe care le-a facut. Este ca si cum ai fi prins ca copiezi si ca sa te eschivezi ai zice ca in alte dati n-ai copiat ci ai invatat. Nu poti disculpa inchizitia pentru atrocitatile pe care le-a comis si nici nu avem de ce s-o facem. Ceea ce trebuie sa acem este sa eliminam gandirea de tip magic / irational caci doar asa vom putea pe viitor sa nu mai condamnam si sa executam oameni pentru crime imaginare.

      Ștergere
  12. tot io
    "declaratia drepturilor omului nu poate fi interpretata..." prietene godless@, intamplator am studiat in amanunt rev franceza (initiatoarea declaratiei drepturilor omului). sub pretextul "drepturilor omului" s-au comis masacre in Bretagne. ui' material de studiat (ii plin internetul de surse)
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Colonnes_infernales

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robotu' de serviciu18 mai 2012 la 12:24

      Ce s-a facut sub "pretext" (sau nu) nu a rezultat din interpretarea declaratiei drepturilor omului, ci prin incalcarea acesteia. In contrast, Biblia este atat de flexibila incat este inutila ca reper (se poate interpreta in ce mod vrei).

      Caz in speta: homosexualitatea este rea si trebuie condamnata (ca asa scrie in Deuterom), dar sa iti lapidezi copilul neascultator (cum scrie in Deuterom) este rau pentru ca Iisus a venit si a schimbat legea. Bineinteles, a schimbat legea doar in al doilea caz. Un exemplu de contorsiuni mentale la care se preteaza crestinul... Flexibilitate maxima, utilitate scazuta...

      Ștergere
    2. "Ce s-a facut sub "pretext" (sau nu) nu a rezultat din interpretarea declaratiei drepturilor omului, ci prin incalcarea acesteia"
      exact, exact, exact... as fi comentat eu dar n-am avut vreme si mi-ai lut-o inainte..

      "In contrast, Biblia este atat de flexibila incat este inutila ca reper"
      pe de alta parte aici as comenta putin, Biblia, adica mai exact vechiul testament, nu e flexibila, insa religiile permit flexibilizarea ei, altfel nu ar exista atatea. Eu o vad extrem de rigida (ca betounul, dupa cum ziceam) doar ca-si permit orice cipalaci sa o interpreteze, si de fapt asta e secretul oricarei religii: s-o interpreteze, sa iasa bine din orice afirmatie de acolo, desi la prima lectura suna de-a dreptul ridicol, ca sa nu zic macabru... sau sa zic?... Daca i iei vechiul testament ad-liteam nu o poate rumega oricine, asa ca in timp a aparut al 2-lea testament care de fapt e o interetare "inspirata"prin droaia de sfintisori si s-o plimbe pana la BeiJing si-napoi ca sa iasa mai comestibila, altfel era vai de mama lui testament.
      Ca idee generala, pe masura ce timpul trecea si inscrisurile sfinte deveneau tot mai ridicole, aparea cipalaci ce o interpretau asa ca sa iasa bine, iar acum avem raspunsuri la orice... Cauta, si vai gasi!.. dar numai in biblie!

      Ștergere
  13. http://ro.wikipedia.org/wiki/Declara%C8%9Bia_Drepturilor_Omului_%C8%99i_ale_Cet%C4%83%C8%9Beanului

    Articolul X

    „Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile sale, fie ele chiar religioase, dacă manifestarea lor nu tulbură ordinea publică stabilită prin lege.”

    ----------------

    Biblia - Deuteronomul 13:
    Dacă vei auzi spunându-se despre una din cetăţile pe care ţi le-a dat ca locuinţă Domnul Dumnezeul tău:

    13 „Nişte oameni răi au ieşit din mijlocul tău şi au amăgit pe locuitorii din cetatea lor zicând: „Haidem şi să slujim altor dumnezei!” – dumnezei pe care tu nu-i cunoşti –

    14 să faci cercetări, să cauţi şi să întrebi cu de-amănuntul. Dacă este adevărat, dacă lucrul este întemeiat, dacă urâciunea aceasta a fost făcută în mijlocul tău,
    15 atunci să treci prin ascuţişul sabiei pe locuitorii din cetatea aceea, s-o nimiceşti cu desăvârşire împreună cu tot ce va fi în ea şi să-i treci chiar şi vitele prin ascuţişul sabiei.

    16 Să strângi toată prada în mijlocul pieţei şi să arzi de tot cu foc cetatea şi toată prada ei, înaintea Domnului Dumnezeului tău: să rămână pentru totdeauna un morman de dărâmături, şi niciodată să nu fie zidită din nou.

    ------------------

    Fa un studiu de caz, nu ti se pare totusi ca Declaratia aia suna mai bine decat Biblia?

    RăspundețiȘtergere
  14. dap, suna mai bine.in teorie. practic "mantra" crestinismului simplificat suna cam asa (o repet si io da'mi intra pe urechi si'mi iese pe nas ca la toti mandrutii de altfel..;))) cel peste care odihneste Duhul poarta in el Imparatia (raiul si iadul) deci prin deductie logica ))) nu-mi pare unul ca acesta asa de mic, deci tu nu trebuie sa te recunosti si sa te vezi asa cum esti acum ca doar sper ca nu voiesti sa ramai asa cu un sac negru pe cap.gen
    )))

    RăspundețiȘtergere
  15. .. deci prin deductie logica...
    eu unul nu reusesc sa-ti urmaresc nici propozitiile scrise, desi m-am cinuit, iar de dedus logic numai tu sti ce ai dedus acolo...

    "eii, subiectivismul sa traiasca!"
    nu zice nimeni sa moara, ci doar sa nu inlocuiasca obiectivismul.. ca altfel toti avem dreptate, si logica imi spune ca nu prea are cum sa fie asa!

    "Biblia este o carte flexibila"
    da, este!.. cel putin aia care am vazut-o eu era foarte flexibila, cu file extrem de subtiri ca niste servetele, copertile iarasi moi, se putea incoi si rasuci usor... problema incepe cand o deschizi si incepi sa citesti din ea.. acolo e .. beton!

    RăspundețiȘtergere
  16. tot io
    da, asa-i Luke!..psaltirea e partea mea preferata . citesc do'o catisme la miezonoptica (pun armatura in beton).

    RăspundețiȘtergere
  17. pune-i si o sa devina elastica, insa asta inseamna ca va reveni de unde a plecat... Catismele pe care le citesti tu nu ma impresioneaza, m-ar impresiona niste argumente care sa le pot asimila si io cu mintea mea, inteleji?... in est e bla-bl, ma pricep si eu la asa ceva, insa eu ma gandeam la ceva mai concret.

    RăspundețiȘtergere
  18. la ceva mai concret cu referire strict la pct 10 din articol (sper ca nu doresti ca "religiosii" sa moara injunghiati, nu ..godless?). am neste dovezi filmate (kombat camera), cum stiu sa moara crestinii..(te-ai scapa an pempersi Luke, si ai ramane cu traume) mai bine nu. ma, tin la integritatea ta mintala.

    RăspundețiȘtergere
  19. se pare ca aveti un public select, cititor fidel si cu...credinta augmentata in opiniile personale...asta ma opreste de la orice alt comentariu. discutam in momentul plecarii din dimensiunea a treia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, ai postat comentariul asta de ce? Ca sa ma ameninti cu dimensiunea a IV-a?
      Te pomenesti ca asta era singurul lucru necesar convertirii mele la religie - sa m-ameninte careva cu dimnesiunea a 4-a..

      Ștergere
  20. credinta sau lipsa ei este o alegere personala, lucru ce nu se schimba decit in momente limita. respect alegerile oricui. daca te simti amenintat este, din nou, o problema psihogena personala, iar pentru mine nu inseamna nimic aceasta situatie. imi este indiferent daca cineva se converteste la vreo credinta sau ramane convins ca a descifrat, deja, misterul existentei, raportindu-se la asta prin revolta sau negare a unei realitati consensuale a aproape tuturor celorlalti, minus citeva procente. ca psiholog nu observ aici decit insingurare si nevoie de compasiune ambalata in atitudini belicoase impotriva habar n-am carei himere amenintatoare de convingeri personale. era de spus doar ca s-ar putea ca lumea sa fie croita dupa o alta ordine decit cea excesiv sustinuta aici. e o parere, doar si nu ma astept la nici un fel de respect pentru ea. e clar ca am gresit neintentionat directia cind am dat pe-aici. sint convins ca fiecare ce posteaza este un individ educat si va intelege ca o atitudine motivata de o convingere neinterpretabila este o imagine a egocentrismului.
    gata, am scris prea mult. si nici nu ma mai obosesc sa citesc alte raspunsuri. aveti, in schimb, tot respectul meu pentru ca existati si aveti un suflet, indiferent de conditie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. credinta sau lipsa ei este o alegere personala

      E pe naiba'. Tu poti sa alegi sa crezi ca porcii zboara? Cei care s-au nascut si au trait in America precolumbiana puteau sa aleaga sa creada in Iisus Hristos cand nici macar nu auzisera de el?

      imi este indiferent daca cineva se converteste la vreo credinta sau ramane convins ca a descifrat, deja, misterul existentei

      Poti sa fii neconvertit la nici un fel de credinta si sa afirmi ca nu cunosti vreun mister al existentei, sa spui ca nu stii. Nu ateii spun ca au descifrat misterul existentei, ei il cauta in continuare - religiosii sustin ca sunt in posesia adevarului absolut, adevar pe care l-au aflat de la niste oameni care nu stiau nici pe ce lume se afla si nici tabla inmultirii.

      raportindu-se la asta prin revolta sau negare a unei realitati consensuale a aproape tuturor celorlalti, minus citeva procente

      Acele cateva procente sunt reprezentate de cei mai destepti si mai culti oameni in timp ce irealitatea neconsensuala este a maselor care sunt determinate cultural sa aiba o anumita credinta religioasa, la fel cum sunt si masele de hindusi determinate sa creada in zeul cu trompa, cum au fost cele din Imperiul Roman sa creada in Jupiter, Venus si Neptun, si cum sunt cele din Afganistan sa creada ca religia adevarata este Islamul, iar Mahomed - profetul ei. Cand ai sa gasesti 2 credinciosi care sunt de acord asupra religiei la fel cum orice alti 2 oameni sunt de acord asupra realitatii constatabile atunci poti vorbi de consens. Numai in crestinism sunt ~ 40000 de secte iar crestinismul este una dintre miile de religii, culte si sisteme de credinte irationale care au existat. Visezi consensuri verzi pe pereti.
      Revolta este o revolta impotriva prostiei si ignorantei prezentate pe post de valori precum si impotriva acestei viziuni mincinoase despre viata, viziunea religioasa.

      ca psiholog nu observ aici decit insingurare si nevoie de compasiune ambalata in atitudini belicoase

      1. Daca tu esti psiholog eu sunt popa. Tu n-ai cunostinte elementare de psihologie; habar n-ai ce sunt credintele si cum ajung ele sa fie adoptate de o persoana. Ai citit tu cursurile de la facultatea de psihologie si scria acolo ca "alegerea personala" este macar unul din factorii care influenteaza adoptarea unei anumite credinte? Vai de capul nostru!

      s-ar putea ca lumea sa fie croita dupa o alta ordine decit cea excesiv sustinuta aici. e o parere, doar si nu ma astept la nici un fel de respect pentru ea

      Ordinea excesiv sustinuta aici este demonstrabila si constatabila; ca lumea ar putea fi croita de vreun D-zeu nu e nici constatabil si nici demonstrabil, deci este bullshit si trebuie tratat ca fara nici un fel de deferenta.

      o atitudine motivata de o convingere neinterpretabila este o imagine a egocentrismului

      Clar, daca am convigerea neinterpretabila ca 1+1=2, ca patratul nu-i cerc si ca florile sunt organe sexuale ale plantelor inseamna ca sunt un mare egocentrist.

      aveti, in schimb, tot respectul meu pentru ca existati si aveti un suflet, indiferent de conditie

      Decat sa ma respecti pe mine (mai ales ca nici nu necesit asa ceva) mai bine te respecti pe tine si te apuci sa studizezi ce-i cu credintele alea, de unde apar, cum se dezvolta si cum sunt adoptate de oameni.

      Ștergere