Pagini

joi, 13 decembrie 2012

Beneficiile credinţei religioase

    De fiecare data cand sunt arătate nenorocirile pe care le-a adus si inca le mai aduce biserica, de fiecare dată când sunt expuse fără prea mare greutate dezastrele sociale şi intelectuale generate de anumite practici şi idei conţinute de religii, credincioşii găsesc ca scuză faptul că religia lor are şi efecte pozitive.
    Este ca şi cum te-ai duce la preoţii catolici pedofili şi i-ai întreba: "Sfinţiile voastre, de ce ne-aţi futut în cur copiii?" iar ei ar răspunde: "De futut în cur i-am futut în cur, este adevărat, dar le-am şi dat de mâncare! Caritatea face parte din vocaţia creştină". Ei, ce mai poţi să spui la auzul unora ca acestea?
    S-ar putea crede acum că noi, cei care reproşăm religiei instituţionalizate aceste practici nenorocite avem ceva de împărţit cu popii sau cu credincioşii. Poate că unii au, eu nu am. Cel puţin preoţii pedofili sau efebofili sunt nişte oameni care au fost sistematic minţiţi, sistematic dezinformaţi, oameni a căror identitate personala a fost construită pe baza unor idei extrem de stupide. Aceştia au fost obligaţi să trăiască în timpul adolescenţei într-un mediu lipsit de adolescente şi li s-a repetat într-una că trebuie să-l iubească pe aproapele lor, nu li s-a spus că trebuie s-o iubească cel puţin în aceeaşi măsură şi pe apropiata lor. Dimpotrivă, li s-a spus că apropiatele lor sunt de fapt cam depărtate, că sunt cumva murdare şi că fac parte dintr-o specie inferioară a cărei singur scop în viaţă trebuie să fie supunerea în faţa speciei superioare, cea masculină. Să ajungi la o vârstă în care deţii potenţialul de-a avea o viaţă sexuală normală şi să nimereşti într-o instituţie care să te facă să nu-ţi mai placă femeile ci băieţii de 13-14 ani - asta e ceva ce nu aş dori să se întâmple nimănui. Moartea pare o perspectivă mai luminoasă. Şi totul din cauză că celibatul a fost cea mai bună soluţie pe care au găsit-o catolicii ca să oprească corupţia omniprezentă în rândurile bisericii lor.
    Deci noi nu avem nimic cu credincioşii, cu popii sau călugării şi nu avem nimic împotriva oamenilor, avem foarte multe împotriva unor practici şi a unor idei care sunt demonstrate ca fiind nocive atât credincioşilor cât şi necredincioşilor. Dacă religia lor aduce beneficii, dacă îi face să se simtă bine, dacă îi face să fie caritabili, atunci să facă aceste lucruri, să fie caritabili - eventual pe banii lor, nu ai noştri - şi să se abţină de la propaganda împotriva planificării familiale şi a avortului. Să se abţină de la propaganda împotriva ştiinţei şi de la îndoctrinarea religioasă a copiilor şi în şcoli precum şi în afara lor. Să renunţe la privilegiile băneşti pe care le deţin în detrimentul oamenilor care nu aderă la vreo religie. Să renunţe şi la demonizarea constantă a ateilor căci noi nu numai că nu suntem diavoli, nici măcar nu credem în existenţa unor asemenea fiinţe.
    Faptul că cineva e creştin, musulman sau mormon nu-l face să merite să fie finanţat preferenţial de către stat în detrimentul unui om care nu are prieteni imaginari şi care nu crede că anumite cărţi sunt infailibile. Să se renunţe la ideea că moaştele pot vindeca pe cineva de ceva deoarece este o minciună. Ceea ce ne apare din cale afară de clar este că n-au vindecat pe nimeni de prostie. Dacă religioşii vor să se întâlnească la o mare petrecere religioasă, din partea mea să o facă, chiar şi fără să se mai calce în picioare unii pe alţii, dar să nu mai spună poveşti fantastice despre puterea impotentă a moaştelor. 
    Dacă eu am să beau până mă fac criţă, mă urc la volan şi ucid pe cineva cu această ocazie, n-am să mă apuc apoi să spun că alcoolul mă face să mă simt bine, că devin mai sociabil, că un pahar de vin e bun pentru circulaţia sângelui, că stimulez economia cu consumul meu de alcool şi altele din acestea. Drept urmare nu mai vreau să aud defel despre beneficiile credinţei religioase atunci când eu vorbesc despre deserviciile ei deoarece acestea două nu vin la pachet. Şi cunoaştem că nu vin la pachet din cauză că la toate beneficiile religiei se poate ajunge prin ideologii şi mijloace cât se poate de seculare, cunoaştem că Bill Gates face caritate fără să îndobitocească copii cu idei false şi primitive despre realitate, iar oamenii dacă vor să construiască reţele sociale de întrajutorare pot să o facă şi din alte motive decât frica de vreun dumnezeu.

20 de comentarii:

  1. Sa stii ca ai dreptate in tot ce ai scris in acest articol, din pacate. Daca e sa ne gandim bine, beneficii poti sa gasesti din orice eveniment negativ care se intampla in lume. De exemplu, in faptul ca uraganul Sandy a maturat cateva zeci de mii de case de pe coasta de est a SUA reprezinta un beneficiu pentru firmele de constructii, care in perioada imediat urmatoare vor avea un numar mult peste medie de comenzi, respective, vor avea un profit mai mare, respectiv, vor fi create noi locuri de munca. Si exemple de felul acesta pot fi date cu nemiluita.
    Un domn pastor respectabil de la un cult neoprotestant, in urma cu ceva timp, incerca sa ma convinga de faptul ca civilizatia actuala este de fapt rodul aparitiei si dezvoltarii crestinismului in lume. La care eu i-am replicat: “Crestinismul exista de aproximativ 2000 de ani. A inceput in oranduirea sclavagista, apoi a trecut in cea feudal, apoi in capitalism si comunism. Cu alte cuvinte, civilizatia s-a schimbat intr-un mod absolut radical in toate aceste epoci. Deaceea nu cred ca crestinismul poate fi facut “responsabil” pentru ceea ce avem astazi – democratie, libertatea cuvantului, etc.”
    Personal, de la toate cultele religioase, as avea o singura pretentie – sa renunte o data pentru totdeauna la toate subventiile de care beneficiaza din partea statului. Sa se bazeze in exclusivitate doar pe profiturile pe care le realizeaza in cadrul propriei organizatii religioase. Cer cumva prea mult?!
    P.S. Un bun prieten, in urma cu mai multi ani, mi-a aratat un film documentar despre Vladimir Gundyaev, actualul patriarh al Rusiei Chiril. Filmul data din 1987, perioada in care respectivul individ era mitropolit de Smolensk. In acea perioada, biserica ortodoxa nu beneficia nici macar de o rubla din partea statului sovietic. Ceea ce m-a socat profund a fost faptul ca domnul mitropolit s-a urcat la volanul unui camion (imbracat bineinteles in straie civile) pentru a merge in oras sa faca aprovizionarea cu cele trebuincioase. La intrebarea reporterului: De ce e nevoie ca Dvs. sa va urcati la volanul unui camion, ca doar sunteti mitropolit, oare nu ati putea angaja un sofer? respectivul a raspuns: “Din pacate, mitropolia nu are deocamdata fonduri suficiente pentru a-si permite sa ofere luna de luna un salar unui sofer”. Au trecut anii, respectivul individ intre timp a avansat la gradul de patriarch, iar in urma cu 2-3 ani, in presa din Rusia a aparut o informatie extrem de scandaloasa potrivit careia… averea patriarhului Chiril se ridica la 4 miliarde de euro, bani proveniti in urma unui trafic intens, in decursul a 15-20 de ani, de bauturi alcoolice si tigari, facut sub sigla patriarhiei Moscovei (cu alte cuvinte, nu s-a platit nici un sfant impozit, ca deh! Biserica nu este o organizatie comerciala).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. civilizatia actuala este de fapt rodul aparitiei si dezvoltarii crestinismului in lume

      O teza mult mai solida care poate fi inaintata este aceea ca civlizatia actuala a fost intarziata teribil de religia crestina. Lasand la o parte instantele clare in care biserica s-a luptat cu stiinta / educatia, adica cu largirea orizontului intelectual al oamenilor, putem vorbi si despre efectele psihologice ale credintei intr-un Dumnezeu, credinta care afirma ca cele mai importante probleme ale vietii au fost solutionate - evident de o carte magica. Ceea ce ateismul trebuie sa faca acum este exact acest lucru, sa arate ca cele mai importante probleme si intrebari legate de identitatea omului si de viata in general abia acum trebuie sa fie abordate asa cum se cuvine adica cu stiinta si rationalism nu cu superstitii primitive si pseudocunoasterea unor oameni care s-ar inchina la noi ca la zei.

      Din pacate, mitropolia nu are deocamdata fonduri suficiente pentru a-si permite sa ofere luna de luna un salar unui sofer”

      Asta e cantecul pe care-l canta si ortodocsii nostri acum si de fapt l-au cantat dintotdeauna. De parca in toata mitropolia aia nu se gasea vreun credincios sa faca pe soferul pentru mitropolie. De la oameni care au viata intemeiata pe minciuni nu prea ai cum sa te astepti la altceva. Hai, ca oamenii mai mint cateodata pentru una sau alta dar la acestia minciuna e un stil de viata, e meseria lor, e normal sa fie specializati.

      Ștergere
    2. Auzi, tu esti cam frustrat si suparat pe viata. Iti recomand 2 carti de dezvoltare personala: Tata bogat, tata sarac de R. Kiyosaki si Supa de pui pentru suflet de Jack Canfield.
      Citeste-le ca sa fii mai temperat in declaratii.
      Sau te pomenesti ca nu ai o parere buna despre genul asta de carti?

      Ștergere
    3. Daca oamenii ar citi macar aceste doua cari de dezvoltare personala, ar fi mai civilizati si ar avea si mai multa cultura generala.

      Ștergere
    4. Articolul e bazat pe cultura generala... si pe ceva mai mult decat indoctrinare religioasa. Nu cumva te-a apucat si pe tine frustrarea de ai venit sa postezi aici? Daca omul isi argumenteaza pozitia lui fata de acest cult criminal inseamna ca e frustrat? Mai treci prin viata, mai ai multe de invatat, si arde biblia aia, sa vezi ca nu e nimic sfant in ea, arde ca oricare carte.

      Ștergere
    5. Sau te pomenesti ca nu ai o parere buna despre genul asta de carti?

      Daca as fi crezut in profeti m-ai fi convins ca esti unul dintre ei.

      Daca oamenii ar citi macar aceste doua cari de dezvoltare personala, ar fi mai civilizati si ar avea si mai multa cultura generala.

      Te pomenesti ca or fi chiar mai bune decat Biblia...

      Ștergere
    6. @ Mayhem
      @ godless
      Va recomand un filmulet:
      http://www.youtube.com/watch?v=yQ67zRFR5qE
      Vi-l recomand, ilustreaza perfect ceea ce am zis.

      Ștergere
    7. Pfff... Singurele voastre replici la ceea ce am eu de spus sunt injuraturile si insultele. Nimic legat de subiectul articolului. Iar asta spune destul de multe despre pozitia voastra.

      Ștergere
    8. @Anonima:

      Uite aici si un videoclip pentru tine, putin mai elegant si lipsit de vulgaritate:

      http://www.youtube.com/watch?v=AkFqg5wAuFk

      Re-spect! Walk! Are you talking to me!?

      Ștergere
    9. auzi godless, ca tot a venit vorba de carti, am 2 intrebari pt tine, cu toate ca n-au legatura cu articolul:
      1. ce parere ai de cartile de limbajul trupului (body language)? am citit una si am vazut ca multe chestii sunt luate din cartea lu darwin, "expresiile emotiilor la om si animale". ai citit genul asta de literatura? acest gen de carti se incadreaza la pseudostiinta?
      2. ce parere ai de cartea "emotii date pe fata" de paul ekman? Ai citit-o? Din cate stiu eu, in ea vb de microexpresiile faciale. cre ca se bazeaza tot pe cartea lu darwin...oricum, ce crezi, e tot in categoria pseudostiinta?

      Ștergere
    10. @anonim 1

      am citit una si am vazut ca multe chestii sunt luate din cartea lu darwin, "expresiile emotiilor la om si animale". ai citit genul asta de literatura? acest gen de carti se incadreaza la pseudostiinta?

      Probabil ca unele sunt pseudostiintifice iar altele ba, in functie de cine le-a scris si cu ce scop. Unele informatii prezentate care au prins si prin cultura "populara" sunt demonstrate ca fiind false.
      http://www.huffingtonpost.com/2012/07/12/lying-eye-direction-study_n_1667677.html
      Cred ca era un film cu Samuel Jackson, Negociatorul - am impresia ca acolo este avansata aceasta teza. In fine, as recomanda atentie sporita atunci cand se citesc astfel de carti desi in principiu studiul expresiilor faciale si corporale si a regulilor de "conversatie" vizuala este un subiect stiintific valid.

      ce parere ai de cartea "emotii date pe fata" de paul ekman? Ai citit-o?

      N-am citit-o asa ca n-am vreo parere despre ea. Insa din ce scrie pe wikipedia despre individ, pare ca e om de stiinta serios. Daca as avea timp m-as documenta insa nefiind actor nu cred ca mi-ar folosi prea mult.

      anonim2
      http://en.wikipedia.org/wiki/Parable_of_the_broken_window

      Amuzant este ca nu mi-am dat seama ca am scris chiar despre asta cand am scris textul.

      Ștergere
    11. @ godless

      Imi poti da un site sau un link de pe care sa dowmnloadez gratis cartea Originea speciilor in format pdf sau scanata?
      sa nu fie scribd ca de acolo nu o pot downloada.
      am incercat sa o citesc direct de pe scribd dar e deranjanta lumina ecranului si as vrea s-o downloadez ca sa o scot "pe celuloza".
      Mentionez faptul ca nu am vrut s-o cumper de la librarie pt ca e foarte scumpa.

      Ștergere
    12. @godless
      Cartea sa fie in lb romana.

      Ștergere
    13. Deschide un google, scrie acolo "originea speciilor pdf", acceseaza primele 20 de linkuri si intr-unul dintre ele vei gasi cartea.

      Ștergere
  2. „Cărți de dezvoltare personală”, ha! Aștept încă să găsesc una care să fie și altceva decât o înșiruire de lălăieli abia coerente, presărate cu tot felul de falsități vizavi de tot ce ne înconjoară.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonima, in cazul in care te doare in gat iti recomand: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4558689879386&set=a.2391345337127.2124304.1055695234&type=3&theater atentie!!de 3 ori pe zi!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. sint oameni destepti in romania, care nu pun botul la vrajitoriile religioase. bravo, avem o speranta pentru generatiile viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. dar de ce sa ardem biblia cind o putem topi si sa tiparim pe hirtia obtinuta niste carti dragalase de copii. bravo pentru articol. ortodoxia prosteste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce ai facut dom'le, iarasi te-ai masturbat si ti-a venit inspiratia? Sau probabil ai curvit, ca doar ce conteaza, esti ateu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Legat de "iubirea aproapelui" ar mai trebui ținut seama și de impactul ideii sacrificiului de sine în contextul în care este promovată ideea că ar trebui să ne "iubim" aproapele ca pe noi înșine. Acesta este de fapt principalul motiv pentru care se promovează ideea cum că Hristos s-a lăsat răstignit, iar noi ar trebui să ne iubim unii pe alții așa cum a făcut-o Hristos.

    Legat de finanțarea cultelor religioase, cred că primul pas care ar trebui făcut ar fi să fie lăsată exclusiv în seama autorităților locale. Autoritățile locale ar trebui să decidă legat de finanțarea cultelor religioase și nu Guvernul. Este o generalizare mult prea abuzivă și discriminatorie să se decidă de la centru cum să fie finanțate cultele religioase.

    RăspundețiȘtergere