Pagini

miercuri, 20 februarie 2013

Religia în şcoli


    În aceste zile călduroase de iarnă, nişte dezbateri despre statutul religiei în şcoli din nou luară fiinţă. Şi s-a discutat despre salarizarea profesorilor de religie, despre Constituţia noastră pseudoseculară, despre calitatea actului de predare la orele de religie, despre relaţia de iubire profundă dintre biserică şi stat, despre efectele orelor de religie şi altele din acestea. Nimic din ce mă interesează pe mine.
    Pe mine mă interesează dacă religia asta este adevărată sau falsă. Căci primul test pe care o disciplină trebuie să-l treacă pentru a fi studiată la şcoală este acela al adevărului; abia după aceea putem vorbi despre utilitate şi efecte.
    Cum ai să ştii dacă trebuie să existe ore de religie sau dacă statul trebuie ori nu tebuie să se iubească cu Biserica dacă tu nu ştii că acea religie este adevărată sau că este falsă? Ce fel de relevanţă mai are calitatea actului de predare dacă în cadrul acelui act se predau numai minciuni? Ai să dai o primă profesorului de religie care expune minciunile religioase cu mai mult har, mai multă eficienţă, dedicaţie şi seriozitate, şi ai să-l penalizezi pe profesorul indolent?
    Aceste discuţii, purtate de jurnalişti, psihologi, sociologi, miniştri, teologi şi alte persoane cu ranguri înalte prin societatea noastră mie îmi apar ca să fiu sincer ca o pierdere de vreme deşi trebuie să recunosc că sunt mulţumit chiar şi cu atâta în lipsă de ceva mai bun. Însă a discuta despre forma predării religiei în şcoli şi a discuta despre statutul religiei în societate fără să discuţi despre conţinutul religiei este ca şi cum ai face critică literară unui text pe care nu l-ai citit. 
    Dacă religia este adevărată, şi dacă se constată că mai este şi utilă, atunci să fie predată şi în şcoli, nu numai în biserici, ba chiar şi în baruri şi discoteci. Eu n-aş avea nimic împotrivă. Aş fi de acord în cazul ăsta să vină popa, să-mi citească din Sfinţii Părinţi şi din Sfânta Scriptură şi să se roage pentru mine chiar şi când sunt pe veceu, constipat. 
    Dar dacă religia nu-i adevărată, jos cu ea! Dacă nu-i adevărată trebuie să fie dezbătută în public până când majoritatea oamenilor vor fi capabili să înţeleagă şi să se ferească de această ideologie mincinoasă. Să dispară de peste tot dacă e falsă, nu doar din şcoli; să dispară şi din biserici şi să părăsească spaţiul public în favoarea spaţiilor din spitalele de psihiatrie. 
     Până la urmă şi la urmă tot la asta se reduce toată problema: este adevărată religia sau este falsă?
    Este adevărat că o fiinţă supranaturală a creat 170 de miliarde de galaxii a câte zeci şi sute de miliarde de stele ca să poată veni aici la noi pe Pământ, să meargă pe apă şi să o transforme ulterior în vin, să ofilească un smochin, să vindece doi orbi şi trei ologi ca mai apoi să moară din cauze mecanice?
   Este adevărat ca există o creatură omniscientă care a reglat fin constantele fundamentale ale Universului astfel încât ecosistemul Terrei să permită viaţa oamenilor iar apoi a trimis doi urşi să-i ucidă pe copiii care au râs de chelia profetului?
    Este adevărat că există o creatură omnibenevolentă care ne iubeşte atât de tare încât nu îi salvează de la moarte pe milioanele de prunci muritori de foame dar ne dă hrană spirituală atunci când face o icoană să plângă sau îşi face apărută faţa pe o felie de pâine prăjită?
    Ei bine, acestea sunt întrebările pe care ar trebui să ni le punem şi dacă le vom pune pe acestea vom evita discuţiile inutile purtate în necunoştinţă de cauză.
      

56 de comentarii:

  1. nu ii salveaza de la moarte..in toate religiile inclusiv crestinismul nu exista conceptul de 'moarte' ci eventual de trecere spre 'alte dimensiuni' fie ca se numesc rai iad paradis nirvana spiritele padurii etc. greu de dovedit dar nu imposibil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in toate religiile inclusiv crestinismul nu exista conceptul de 'moarte'

      Deci Hristos n-a murit pe cruce?

      Ștergere
  2. ..ai sarit partea cu Invierea. explicatia 'stiintifica' a moartii martirice a primei generatii de crestini prin efectul unei 'halucinatii' nu tine..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa invierea ca nu asta te-am initrebat. Daca in crestinism nu exista conceptul de moarte atunci a murit sau nu Cristos pe cruce?

      Ștergere
  3. "este adevărată religia sau este falsă?"

    Păi pentru cei care propun (în primul rând) şi cei care susţin ideea impunerii obligativităţi orelor de religie în şcoală, este adevărată, iar asta e tot ce contează pentru ei, nimic nu poate schimba "ordinea"! Acest lucru face automat să nu mai conteze prevederi constituţionale, minimul bun simţ permanent lăudat că l-ar avea ei cu toţii, dar care lipseşte cu desăvârşire, acea iubire pentru aproape se reduce dintr-o dată doar la cei care sunt "fraţi", restul fiind bun de băgat la ceaunul etern. Că doar cum altfel poţi arunca în aer turnuri gemene sau trenuri şi autobuze pline de oameni? Cumva trebuie să se poată explica demenţa!
    Eu chiar nu-i înţeleg pe aceşti oameni cu faţă dublă, de un egoism cronic, de o nepăsare cruntă care îţi spun cu o ipocrizie senină că ei sunt de fapt altruişti, le pasă de cei din jur şi alte minciuni gogonate!! Ori sunt proşti de bubuie, ori sunt nişte ipocriţi inconştienţi, care e cam tot aia!

    Cu sentimentele unui om pe de-o parte extrem de îngrijorat, care se va lupta să îşi aper copilul în faţa unor agresiuni psihice "democratic" aprobate, pe de alta a unuia care are dreptul de a avea o opinie şi convingeri personale (adică strict ale mele, nu are NIMENI altcineva vreun drept asupra lor) le spun tuturor celor care iniţiază şi sprijină idea religiei în şcoală DE STAT, că sunt nişte tâlhari ordinari, nişte ipocriţi, nişte oameni de NIMIC!!!!!! Demni de o flegmă galben-verzuie între ochi!!!!.. pe care le-o trimit virtual tuturor, cu mult patos!

    Iar cei care deşi au convingeri personale religioase, NU susţin ideea religiei în şcoală, le ofer un salut cu respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi pentru cei care propun (în primul rând) şi cei care susţin ideea impunerii obligativităţi orelor de religie în şcoală, este adevărată,

      Nimeni nu argumenteaza astfel, nici macar popii sau teologii. Ies la inaintare cu alte balarii, cu traditia ortodoxa, cu identitatea poporului roman, cu instaurarea unor valori morale si alte astfel de tampenii.

      Ștergere
    2. Ştiu că e aşa, dar acolo e esenţa! De asta mă şi conectasem la acea porţiune din ce ai scris tu. Iar bălăriile care să deturneze esenţa, nu e ceva nou sub soare, văd că e tehnica preferată de "argumentare".
      Eu sper, şi voi încerca să mă manifest în această direcţie, ca prin acest gen de reacţii să genereze rapid acele incertitudini şi frământări interioare, acel scepticism care să producă lovituri la baza acestui castel de nisip.

      Ștergere
    3. Pare-se ca si aceste discutii pe care le purtam noi pe internet dau rezultate. Au aparut voci ceva mai curajoase prin media. Si au de ce sa apara deoarece sunt sustinute puternic cel putin in mediul asta. Asteptam totusi etapa urmatoare, aceea cand or sa inceapa cativa sa-si declare ateismul.

      Ștergere
  4. Să nu pierdem din vedere:

    1. Când e voba de bani, toți sunt de aceeași religie. Voltaire
    2. Politica nu are principii. Are numai interese. Octavian Paler
    3. Parlamentarul nu este decât un infractor de rând care face legi în perioada când nu stă în închisoare pentru vreo crimă de drept comun. Mark Twain

    Dacă ne aşteptăm ca imbecilii şi canaliile să ne rezolve problemele, atunci eu mai bine mă-mbăt.

    Un om inteligent se îmbată ori de câte ori este obligat să-și petreacă timpul alături de proști. Ernest Hemingway

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. .. :))).. bună asta a lui Hemingway!!

      Dar din păcate nu sunt deloc soluţii practice, sunt doar o amânări, problema e tot acolo, până la urmă tot trebuie cumva apucată şi gestionată.

      Şi dacă toţi oamenii nemulţumiţi, fie ei inteligenţi sau nu, se îmbată cu apă rece că situaţia se va rezolva de la sine, am convingerea convingerea că greşesc fundamental. Din punctul ăsta de vedere, am şi eu un citat celebru, Einstein dacă nu mă înşel: "Este o prostie ca să aştepţi rezultate diferite când tu faci aceleaşi lucruri tot timpul" .. Extrapolând, aş spune că e o prostie să aşteptăm ca lucrurile să se schimbe atâta vreme cât fiecare dintre cei care vrem schimbarea nu facem nimic pentru asta!

      Ștergere

    2. Dacă ne aşteptăm ca imbecilii şi canaliile să ne rezolve problemele, atunci eu mai bine mă-mbăt.


      Am fost condusi de imbecili si de canalii din cele mai vechi timpuri. Cu timpul puterea lor s-a limitat. Despre a o limita si mai mult este vorba; mai ales avand in vedere ca oamenii responsabili sunt mult prea responsabili pentru a ocupa pozitiile ocupate de imbecili si canalii.

      Ștergere
    3. Nu cred că problema este că oamenii responsabili şi oneşti nu şi-ar dori sau n-ar încerca să candideze pentru demnităţi publice sau funcţii în stat.
      Problema este că le-ar fi imposibil.
      În cazul în care nu ar candida pe listele partidelor care deja deţin resursele financiare, relaţiile şi resorturile autorităţii, ar fi anihilaţi în cel mai scurt timp, fie prin compromitere şi şantaj mediatic (presa independentă şi nealiniată politic e o glumă de prost gust în românica), fie la modul propriu (deschiderea de dosare penale şi chiar finalizarea lor în instanţă prin soluţii impuse de la vârfurile puterii). Nu exclud nici eliminarea fizică.
      Presupunând că eu mi-aş depune candidatura pentru parlament sau preşedinţie fără să fiu înregimentat politic, aş sfârşi aproape instantaneu cu imaginea unui pedofil, pederast, infractor la regimul armelor şi muniţiilor, traficant de carne vie sau securist, beţiv şi delapidator ordinar.
      Ca să nu mai spun că aproape toţi susţinătorii mei ar fi racolaţi şi în final capturaţi de adversarii politici.

      E trist, dar e cât se poate de adevărat.

      Ștergere
    4. Pana nu se va ridica nivelul intelectual al populatiei si aceasta nu va realiza ca cei care ne conduc sunt sub orice critica in ceea ce priveste rezovarea problemelor pe care ar trebui sa le rezolve, nu stiu ce se poate face.
      Cred ca pot sa ma duc intr-un liceu si sa recrutez de acolo cativa elevi care au sa faca o treaba mai buna decat acesti amatori.
      In sistemul politic actual niste incompetenti ca ei nu pot fi schimbati decat odata la 4 ani sau mai devreme doar cu miscari sociale sau cu referendumuri; n-au "fisa postului", n-au evaluari provizorii a activitatii, n-au un plan de respectat si nu-s penalizati daca nu fac treaba - cred si eu ca le e convenabil sa lucreze la o astfel de firma.
      Sigur, ar mai trebui desfiintate si ideologiile care tampesc populatia, o fac obedienta si promoveaza iubirea "stapanului", fie el real sau imaginar, sau iubirea opresorului, fie el real sau imaginar.

      Ștergere
    5. "E trist, dar e cât se poate de adevărat."
      De acord cu tine în mare măsură, vremurile nu sunt deloc prielnice oamenilor raţionali tocmai pentru că prostia şi incompetenţa se concretizează într-o dispută (de orice fel) prin violenţă. Dar totuşi, nu e nici prima oară şi nici ultima când în condiţii similare sau chiar mai grele, raţiunile bine argumentate, bine ancorate în realităţile vizibile de către oricine, reuşesc să învingă orice formă de violenţă! Asta una la mână, iar a doua ar fi că noi vorbim aici de oameni cu adevărat inteligenţi! Chiar să nu existe nici o soluţie pentru ca oamenii să poată vorbi şi să-şi expună opiniile, să aibă o atitudine? Păi acest blog asta este!! O soluţie cât de cât adaptată la aceste vremuri de rahat! N-o fi cea mai bună, nu contează cât de inteligent e autorul (aici relativitatea e la ea acasă), dar sigur nu e singurul şi cred că susţinerea există, ar fi interesant să ne zică godless cam câte accesări are (dacă ştie).
      Oricum, eu spun că mic cu mic se face mare, că informaţiile se acumulează şi sunt accesibile, iar buba va puşca până la urmă.

      Ștergere
    6. 1. Poporul care nu investeşte în educaţie va plăti mai târziu. Prin copii...
      2. Un popor de (b)oi merită să fie condus de lupi.
      3. Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm...

      Noi nu avem nevoie de lideri inteligenţi. Un idiot nu poate plănui o conspiraţie la crimă... Noi avem nevoie de lideri cu caracter. Atâta timp cât acestui popor cretin i s-a inculcat ideea că dumnezeu e român şi ţine cu steaua, în timp ce i se spune că şcoala produce tâmpiţi, e suficient ca o gaşcă de oligofreni lacomi dotaţi cu ceva viclenie să preia puterea în schimbul unei găleţi de mălai şi al unei şepci.
      Când vrei să schimbi ceva care este evident greşit nu o poţi face strigând din toţi bojocii la zidurile palatelor. Eşti caraghios şi ineficient. Iei ganu şi le faci felul. De-aia serviciile veghează nu la bandiţi, ci la cei care le ameninţă libertatea... Iar armata, să fim serioşi, a fost depănuşată de mult...
      UK, USA, Franţa, Germania etc. nu au devenit ceea ce sunt prin blogăreală, ci prin război civil. Când oamenii morali şi oneşti vor avea arme şi se vor uni în jurul unui lider competent şi moral, ei atunci mai putem vorbi de schimbare.

      Ștergere
    7. Uite Cimpoacă, un om pe care-l admir pentru cum reuşeşte să spună extrem de frumos despre unii oameni care pe lângă sunt inteligenţi, mai sunt şi extrem de umani!!! Ocazie cu care-l şi salut pe A-Teos-Logos:
      http://teologateu.blogspot.ro/2013/01/cu-doi-de-i.html

      Ștergere
    8. "Eşti caraghios şi ineficient.".. :)).. probabil că da ÎN OCHII LOR!! Dar tocmai asta e ideea, nu contează ce zic ei, asta pot, asta fac! Îţi înţeleg frustrarea, o am şi eu cam în aceeaşi măsură prezentă în fundal, dar încerc să fi totuşi calm şi s-o controlez (cu excepţia cazurilor când "rup lesa"), cred că e mai eficient, iar încrederea cu care îţi afirmi şi tu şi eu şi godless şi mulţi alţii convingerile argumentate, cu care le demolezi aroganţa şi argumentele slabe, le taie încet-încet zâmbetul celor care se distrează.... ASTA sunt sigur!
      Este o chestiune de "când" şi nu de "dacă"!

      Ștergere
    9. Stai liniştit, îi doare-n bască de convingerile oricui. Politica nu se bazează pe raţiune, ci pe interese. Nu demolezi nimic prin cuvinte, atâta timp cât puterea este instalată şi susţinută prin violenţă şi minciună.
      Cred în Dumnezeu, dar nu mi-e frică de el. Mi-e teamă că el nu există şi am rămas singuri... Pe mâna pochilor slinoşi cu ţucale de aur în cap şi a politicienilor criminali. Satane în sutane şi delincvenţi care au devenit gardieni.

      Ștergere
    10. Stai liniştit, îi doare-n bască de convingerile oricui. Politica nu se bazează pe raţiune, ci pe interese. Nu demolezi nimic prin cuvinte, atâta timp cât puterea este instalată şi susţinută prin violenţă şi minciună

      Traiesti intr-o lume in care gradul de informare, de securitate sociala precum si nivelul "libertatii" de exprimare este istoric vorbind la un maxim.
      Obiectiv vorbind traiesti mai bine decat Napoleon insa n-ai cum sa apreciezi aceste lucruri din cauza ca oamenii sunt programati sa-si estimeze calitatea nivelului de trai doar in functie de anumite ierarhii sociale care in cea mai mare parte a lor sunt imaginare, ei nu fac aceste estimari in functie de lucrurile pe care le au in mana sau in cap, de serviciile de care practic pot dipune practic vorbind. Medicina pe vremea lui Napoleon era macelarie pe langa ce-i acum. Eu pot asculta mai multa muzica decat ar fi putut asculta toti imparatii lumii, just for fun, ca sa nu spun ca pot sa vad un Univers de cateva miliarde de ori mai mare decat ceea ce vedeau acestia; lumea mea este mult mai mare decat a lor iar distractiile la care pot apela mult mia numeroase si mai interesante. Cred ca te stresezi prea tare pentru lucrurile care nu functioneaza cum trebuie in societate. Uite, prin 1800 doar cei d-alde Napoleon ar fi putut sa-si angajeze o orchestra ca sa poata asculta muzica pe strada iar in prezent mai toti sclavii au un telefon si niste casti si pot asculta orice muzica poftesc oricand poftesc. Cam asta e diferenta.

      Problema cu politica nu este ca aceea are interese, problema este ca acele interese sunt interese pe termen scurt, nu pe termen lung. Eu n-am pretentia sa schimb sistemul, am pretentii mult mai mici, sa pun cateva texte pe internet si sa informez lumea in legatura nu nenorocirile produse de religie, tocmai din cauza ca vreau sa profit de faptul ca ma pot exprima liber si in public - ar fi fost imposibil asa ceva in cea mai mare parte a istoriei. Daca toti oameni ar profita de aceaste oportunitati care au aparut in sec XX, lumea s-ar schimba mult mai repede decat o face.

      e mâna pochilor slinoşi cu ţucale de aur în cap şi a politicienilor criminali. Satane în sutane şi delincvenţi care au devenit gardieni.

      Nu este ceva nou, stai linistit. Acum vreo 30 de ani sa fi spus lucrurile astea doar vreunui "prieten" si ai fi infundat puscaria. Fii fericit si vezi ce poti sa faci ca sa schimbi ceea ce consideri ca e de schimbat.

      Ștergere
    11. "Politica nu se bazează pe raţiune, ci pe interese. Nu demolezi nimic prin cuvinte, atâta timp cât puterea este instalată şi susţinută prin violenţă şi minciună."

      Iar interesele se bazează pe raţiuni, care sunt într-o permanentă dinamică. E un cerc închis în care singurul mod de a ieşi este de a demasca raţiunile din spatele intereselor. Şi cum poţi face asta altfel decât prin acele cuvinte care injectează în acest cerc propoziţii noi care tind să destabilizeze sistemul "echilibrat" cu violenţă şi minciună? Aşa a fost mereu, asta vreau să spun, iar vremurile când religia ţinea cercul închis se cam duc, există deja prea multe surse de informaţii din care se injectează în societatea actuală.
      Nu cred că doar interesele conduc totul, deşi într-o cea mai mare măsură aşa este. Uneori apar situaţii spontane care sparg pur şi simplu cercul, doar că întotdeuna se găsesc oportunişti de rea credinţă care tind să preia frâiele. Violenţa într-adevăr sparge cercurile, dar lasă loc profitorilor cu interese slinoase, nu ai un control suficient, iar eu cred că nu e o soluţie, chiar dacă până cum a fost!

      Ștergere
    12. Faptul că toţi retarzii au tablete, aifoane şi sifoane nu mă face să cred că asistăm la un progres al civilizaţiei, ci doar al tehnologiei. Informaţia în univers este aceeaşi, de la big bang, doar accesul la ea este diferit, pe măsură ce avansăm în istorie. La fel, numărul indivizilor care contribuie efectiv şi creator la progresul civilizaţiei (prin creaţie înţelegând de la construcţia unor toalete la acceleratorul de hadroni şi sonetele lui shakespeare) este acelaşi, în ciuda creşterii populaţiei. Pe scurt, proştii şi inepţii sunt în orice eră majoritari, iar procentajul celor cu IQ mai mare decât bocancul este relativ constant. Un idiot care apasă butonul de lansare al unui ICBM reprezintă doar expresia avansului tehnologic şi ştiinţific al unei epoci demente, nu un gest civilizatoriu.

      În ceea ce priveşte faptul că acum am libertatea să-mi exprim opiniile în mod public, fără să am vreo teamă de constrângeri sau represalii, asta chiar e o iluzie periculoasă. Ştiu că oamenii au plătit cu viaţa acest drept, dar faptul că ai un drept şi îl exerciţi nu înseamnă nimic, atâta timp cât exercitarea acelui drept nu are o finalitate cât de cât perceptibilă sub raport politic şi social.
      Să exemplificăm vulgar. Faptul că nea grigore votează, deşi e oligofren, dement sau senil, şi astfel sunt aleşi nişte demagogi de 3 parale, nu mă poate afecta. Dar când nea grigore reprezintă de fapt o masă electorală majoritară, rezultatul este înfiorător - un regim criminal. Oamenii sănătoşi la cap, educaţi şi instruiţi vor fi întotdeauna victimele normelor democraţiei pe care ei înşişi o susţin...

      Democraţia este şansa mult visată a cretinilor. Şi ea le-a fost oferită (culmea!) tocmai de cei care au pierdut şansa să influenţeze societatea în bine! Democraţia nu este justă, pentru că este echitabilă. Nu cei deştepţi supravieţuiesc, ci proştii care se adaptează... În această privinţă sunt un fan declarat al evoluţionismului. Gheparzii sunt pe cale de extincţie nu fiindcă sunt superspecializaţi, ci fiindcă gândacii de bucătărie sunt mai mulţi şi mai puţin pretenţioşi...

      Ștergere
    13. Luke, dacă eu îţi ofer acum 100 de milioane de euro pentru ca tu să nu mai scrii nimic, nicăieri despre ceea ce gândeşti, ce zici, o să mai fii aşa de ager? :))

      Ștergere
    14. .. hm.. ce ofertă măgulitoare!.. :)).. dar asta şti ce ar face? mi-ar da mie valoare pe piaţa informaţiei, ar dovedi că ce spun are impact care poate fi evaluat în bani! Dacă aş fi atâta de ahtiat după bani şi atât de valoros în mesaje, stai liniştit că aş găsi o soluţie foarte profitabilă.

      Cu toţii ne dorim banii care să ne susţină financiar existenţa, dar principiile fiecăruia pot fi diferite, negocierile nu se pot duce decât dacă interesele vor avea raţiuni similare.
      Deci, în principiu nu cred că aş accepta oferta, ar fi o povară personală pe care ar trebui s-o port o viaţă şi nu cred că sunt în stare de asta. În balanţa deciziei ar trebui să pun într-o parte posibilităţile pe care ţi le oferă instant acei bani, iar în partea cealaltă pun o dezvoltare personală interioară, principii care constituie baze ale stabilităţii mele mentale actuale, satisfacţii mult mai importante decât banii ăia, pe care cine ştie, poate o să-i am şi fără capitularea asta degradantă....

      Ștergere
    15. ce harfe de licean care a citit suferinţele tânărului werther! :)))
      dacă banii n-aduc fericirea, daţi-mi-i pe toţi mie!

      ştii că niciodată n-ai primi o asemenea ofertă, pe de altă parte, modest cum eşti, te-ai mulţumi şi cu 10 mioane, ahahaha! eşti un dulce!

      Ștergere
    16. dacă banii n-aduc fericirea, daţi-mi-i pe toţi mie!

      Este recunoscut stiintific ca oamenii habar n-au ce o sa-i faca fericiti, cel putin pe termen lung. Clar ca banii nu fac treaba asta odata ce ai trecut de un anumit nivel. Daca-ti permiti internet inseamna ca iti permiti si mancare sau bautura, ar trebui sa-ti fie suficient. Dupa cum vezi, milionarii sau miliardarii nu sunt mai fericiti decat omul obisnuit, pur si simplu biologia (psihologia) nu te lasa sa fii fericit prea mult timp.

      Informaţia în univers este aceeaşi, de la big bang, doar accesul la ea este diferit, pe măsură ce avansăm în istorie

      Si acest acces la informatie este lucrul care schimba lumea. Aparitia limbajului, apoi a scrisului, mai tarziu a tiparului si acum a internetului sunt niste evenimente care au schimbat lumea. Despre trafic de informatie este vorba in evolutie si despre cat de repede se trafica informatia. Nu ai sa intelegi cat de rapid sunt nivelate inegalitatatile sociale de accesul egal la informatie.

      dar faptul că ai un drept şi îl exerciţi nu înseamnă nimic, atâta timp cât exercitarea acelui drept nu are o finalitate cât de cât perceptibilă sub raport politic şi social

      Cand doar eu imi exercit acest drept sigur ca un inseamna nimic, daca toti ateii din tara asta ar incepe sa si-l exercite atunci ar incepe sa insemne ceva.

      Democraţia nu este justă, pentru că este echitabilă

      Sunt pentru democratie in sensul ca sunt de acord cu drepturi egale pentru cetateni, nu sunt de acord ca grupul "conducator" sa fie stabilit prin vot "democratic". Asta nu este decat prostie crasa. De aia prin Guvern si parlament nu sunt oameni cu capacitati reale de-a rezolva probleme ci doar dadatori din gura.

      Ștergere
    17. "eşti un dulce!"... mersi măi draguţă!

      Interpretezi greşit, pur şi simplu nu cred că banii mă fac pe mine om împlinit! De asta apreciez mult mai mult varianta să fac eu banii, dacă asta îmi propun, şi-i fac aşa cum îmi convine mie! Banii nu sunt scop în sine, ei doar asigură transferul valorii, iar eu prefer să mă concentrez asupra valorii în sine.

      Ștergere
    18. 1. A fi ateu nu înseamnă că eşti automat genial. Există şi atei idioţi. Din punctul meu de vedere, cred că pot să îl şi argumentez in extenso, ateii cei mai făţişi sunt preoţii şi arhiereii (mă refer aici numai la cultele creştine, nu sunt Mircea Eliade). Pentru că ei îi fac cele mai mari deservicii însuşi dumnezeului pe care îl propovăduiesc la modul cel mai făţarnic. Sunt şi atei şi anticreştini.

      2. Deci vrei democraţie, dar nu pentru căţei... Ok, ce propui? Sunt curios ce sistem de vot ai în vedere.

      Orice sistem este perfectibil, cu condiţia ca sistemul să nu fie putred şi malign. Nu poţi face din căcat bici.

      Ștergere
    19. Luke, eu ne te-am întrebat dacă eşti sau nu fericit, eu am pus o întrebare simplă: Ana are mere sau are numai sâmburi de mere?...

      Ștergere
    20. @Cimpoaca

      Deci vrei democraţie, dar nu pentru căţei...

      Nu intelegi, eu sunt impotriva votului, mai mult sau mai putin popular. Nci altii sa nu voteze si nici eu, deci nu-i doar pentru caini si interzis cateilor. Nu-mi place activitatea de-a vota si ce decurge din ea. Este un apel la parerea personala a unora care nu sunt experti si nimic mai mult. Ca si cum ai patina pe gheata legat la ochi.
      In comunitatea stiintifica nu voteaza nimeni, de aia stiinta functioneaza atat de bine.
      Ca metoda de-a stabili lucruri in general, nu doar responsabilitati, votul este doar o optiune, nu este singura. Trebuie instituite alte reguli prin care sa fie determinati cei de la conducere, ar fi bine sa aiba cat mai putin putere iar sistemul sa se bazeze in mod primar pe algoritmi si reguli de functionare nu pe inspiratia presedintelui sau a primului ministru. Aceia ar trebui sa aiba puterea unui functionar ordinar.

      Ștergere
    21. Ok, eşti prea subtil pt. mine, poate încerci să fi mai explicit...

      Ștergere
    22. „Trebuie instituite alte reguli prin care sa fie determinati cei de la conducere...“
      Şi cine să le instituie? Cei pe care vrei să-i înlături de la conducere?!
      Succes!

      „In comunitatea stiintifica nu voteaza nimeni, de aia stiinta functioneaza atat de bine.“
      Ca orice societate formată din oameni, şi societatea oamenilor de ştiinţă e plină de meschinării. Ştiinţa nu răzbate cu de la sine putere, ci tot promovată de oameni cu principii. Sigur, nu e ca la eurovision sau românii au talente, dar mai mult de jumătate din oamenii de ştiinţă ai planetei lucrează în domeniul apărării, spionajului sau armamentului... deci tot în folosul puterilor actuale, aşa-zis democratice...

      În concluzie, tot Hemingway avea dreptate. Mă duc să beau ceva.

      Ștergere
    23. Şi cine să le instituie? Cei pe care vrei să-i înlături de la conducere?!

      Aceia au pierdut progresiv din putere, la fel cum a patit si preotimea iar acest trend va continua. Ideea ar fi ca pana si acestia ar putea sa inteleaga ca daca "medicina" sistemului social ar fi profesata de "medici", de experti care respecta regulile stiintei si nu de niste amatori maniaci ai controlului, chiar ei vor fi cei mai castigati.

      societatea oamenilor de ştiinţă e plină de meschinării.

      In stiinta examenul ultim se da in fata dovezilor nu in fata altor oameni, fie ei meschini sau nu. De aceea stiinta functioneaza mai bine decat orice alta intreprindere umana.

      jumătate din oamenii de ştiinţă ai planetei lucrează în domeniul apărării, spionajului sau armamentului.

      Nu stiu daca sunt chiar jumatate iar "apararea" , mai zisa si razboi, in mod clar nu este stiintifica. Asa se intampla atunci cand oamenii au cea mai multa incredere dintre toate institutiile unui stat in armata si cand se face propaganda pro razboi in continuu, glorificand faptele de arme a lui X sau Y in loc sa se glorifice faptele de pace ale vreunuia. Teama imi este ca solutia pe care o propui tu, aceea cu bautura, nu are sa rezolve aceste probleme.

      Ștergere
    24. 1. Când vorbim de democraţie, vorbim de accesul la putere prin votul cetăţenilor. Ori, asta s-a văzut că merge prost. Ca să-i înlături de la putere pe cei care conduc, trebuie organizate alegeri. Ghici cine le organizează, deci cine va manipula şi în final număra voturile? Deci, bucla e clară.
      2. Tu n-ai auzit de academiciana drd. Lenuţa?
      3. Sunt mii de descoperiri ştiinţifice care zac prin sertare şi seifuri pentru că nu slujesc răul, ci binele omenirii.
      Deci, tot Hemingway avea dreptate :)

      O veste bună tot avem: erodarea constantă şi accelerată a influenţei religiei şi instituţiilor sale asupra societăţii, dar mai ales asupra cercurilor puterii. Curând vom asista la colapsul religiei. Dar nu datorită presiunii prostimii, ci ca rezultat direct al acţiunii puterii. Este inevitabil ca lupta bisericii pentru puterea pierdută de-a lungul istoriei, dar mai ales în ultimul secol, să nu atragă reacţia violentă şi decisivă a politicului.

      Ștergere
    25. 1. Uite ce e, tu esti un pesimist, nu un un realist. Daca vrei sa demonstrezi ca sistemul sociopolitic e imposibil de schimbat o sa ai mult de lucrat la demonstratie, mai ales ca acest sistem este de cand se stie el intr-o continua transformare, chiar evolutie am putea spune.
      2. drd Lenuta era o impostoare; chiar daca a copiat cercetarile altor oameni si si le-a asumat nu inseamna ca acele cercetari nu erau valabile. Ce vrei sa demonstrezi cu aceasta dovada anecdotica, cumva ca stiinta nu functioneaza? Eu cand ma refer la stiinta ma refer la corpul de cunostinte construit pe baza metodei stiintifice, nu la oamenii care au facut treaba, stiu ca oamenii sunt supusi erorilor si tocmai aici vine aceasta metoda, sa intampine si sa elimine orice fel de erori umane.
      3. Imi place ca vii cu solutii peste solutii peste solutii. Ce vrei acum sa ma sinucid din cauza ca lucrurile stau foarte prost in anumite domenii? Asa prost au stat de cand sunt, ba, acum chiar stau mai bine si capabil sunt sa inteleg frustrarea, nu sunt capabil s-o inteleg atunci cand ea nu produce nimic. De aia te-a dotat evolutia prin selectie naturala cu capacitatea de-a simti revolta, nemultumire si ura, ca sa ai suport sentimental pentru actiune. Vad ca la tine e suport semtimental doar pentru bautura. Beau si eu, nu zic, caci ma doare si pe mine cand ies pe strada si vad prea multa prostie, dar imi mai gasesc timp si pentru altele - in speta sa fac niste educatie antiprostie.

      ste inevitabil ca lupta bisericii pentru puterea pierdută de-a lungul istoriei, dar mai ales în ultimul secol, să nu atragă reacţia violentă şi decisivă a politicului.

      Lol, nu credeam ca exista vreo directie unde esti mai optimist decat mine. Ii cunosc bine si pe politicieni, cunosc bine si efectele religiei si politicienii sunt toti mari fani ai religiei deoarece aceasta ii ajuta pe oameni sa tolereze opresiune asupra lor, inegalitate sociala, ii face obedienti in timp ce le da iluzia de control. Apoi politicienii cunosc experienta trista a lui Stalin cu biserica si a altora care au procedat la distrugerea religiei cu metode violente si stiu ca aceste metode nu functioneaza. Atat timp cat populatia va manifesta atasament fata de religie, puterea nu se va sfii s-o foloseasca.
      Operatiune de secularizare inceputa dupa razboiul de 30 de ani si supunerea progresiva a bisericii de catre state a fost pusa in practica doar din cauza ca puterile de atunci au inteles ca religia lasata libera o sa faca distrugeri atat de mari incat vor avea si ei de suferit.

      Ștergere
  5. " Lasa invierea ca nu asta te-am initrebat. Daca in crestinism nu exista conceptul de moarte atunci a murit sau nu Cristos pe cruce?"

    Daca te uiti intr-un dictionar observi ca un cuvant poate avea mai multe sensuri.Daca o sa te uiti...dar nu cred ca o sa incepi sa te uiti intr-un dictionar daca pana la varsta asta(cat ai,14-15 ani?) n-ai facut-o.

    " Este adevărat că o fiinţă supranaturală a creat 170 de miliarde de galaxii a câte zeci şi sute de miliarde de stele ca să poată veni aici la noi pe Pământ, să meargă pe apă şi să o transforme ulterior în vin, să ofilească un smochin, să vindece doi orbi şi trei ologi ca mai apoi să moară din cauze mecanice?"

    Se vede treaba ca esti mincinos(semn ca il cunosti personal pe "tatal minciunii"-diavolul ),omul nu stie cat de mare este universul.Marimea universului e dovada plantata de Dumnezeu ca pana si cei mai oligofreni sa inteleaga prin analogia cea mai banala(ordin de marime) diferenta om-Dumnezeu e aceeasi cu diferenta Terra-univers;si cum nu se stie cat de mare e universul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mărimea universului este estimată, calculată în funcţie de cunoştinţele şi observaţiile de astăzi. Indiferent ce crezi tu despre asta, despre cine minte şi cine nu est fix egal cu yero barat, n-o să schimbe această estimare. Obedienţa şi îngustimea minţii nu a ajutat cu nimic la precizia a nici măcar unui amărât de calcul făcut vreodată în istoria ştiinţelor, în schimb a reuşit să strice foarte multe!

      Ștergere
    2. @bec

      Daca te uiti intr-un dictionar observi ca un cuvant poate avea mai multe sensuri

      O fi. Tot nu s-a explicat cum a murit Cristos pe cruce daca el de fapt a trecut in alte dimensiuni.

      Marimea universului e dovada plantata de Dumnezeu

      A spune astfel de tampenii este dovada ca indoctrinarea religioasa a fost plantata prin capul tau la varste foarte fragede.

      diferenta om-Dumnezeu e aceeasi cu diferenta Terra-univers

      Diferenta dintre om si D-zeu este una foarte simpla: omul e real iar D-zeu este imaginar. Daca voiai sa demonstrezi aici ca religia ii face pe oameni sa se comporte la fel cum s-ar comporta daca ar avea halucinatii foarte puternice sa stii ca nu mi-ai facut vreo mare surpriza.

      Ștergere
    3. Lăsaţi-l pe trogloditul ăsta, care habar n-are de dogmele propriei religii. Dacă Cristos nu a murit, atunci nici omul nu a fost mântuit. Pentru că Adam a fost condamnat la moarte, nu la concediu în Maldive, iar Cristos chiar a murit, nu a fost în comă profundă. Lingătorii ăştia de moaşte, fleoşte şi alte mizerii sunt atât de idioţi, încât e absolut penibil să crezi că-ţi pot fi interlocutori serioşi chiar şi pe teme teologice. Ca să nu mai spun că dacă Cristos nu a murit, nici nu putea să învie. Numai ceva mort poate fi înviat. E proşti. Vorbesc ca unul care chiar am ceva glagorie teologică în cap. Bunul-simţ elementar, analiza observaţiilor pertinente, raţionamentele logice sunt exact fundamentul care lipseşte oricărei religii. De aceea numai avariaţii la cap cred în tâmpeniile gen trinitate, 3 în 1, moarte da nu prea, iad, rai şi alte bulşituri. Le convine la preţ, că e promoţie la fraieri.

      Să-ți ferești capul de frig și de prostie.Părintele Arsenie Boca...

      Ștergere
  6. "Daca te uiti intr-un dictionar observi ca un cuvant poate avea mai multe sensuri."

    Să îmi arăţi şi mie ce sens foloseşti tu pentru moartea lui Cristos din Biblie şi de ce. (de preferat să foloseşti un dicţionar de acum 2000 de ani, dicţionar la care avea acces şi majoritatea populaţiei de atunci.)



    Mă gândesc că zeul ăla nu este aşa tâmpit încât să satureze cartea pe care se bazează chiar propria religie cu metafore şi figuri de stil care în mod sigur nu erau interpretate cum le interpretezi tu acum, după 2000 de ani. Totuşi, eşti convins că interpretarea ta este cea corectă.


    "cat ai,14-15 ani?"

    Da, ştim, este meritul tău că ai peste 15 ani şi eşti creştin-ortodox. (Pentru că ai ales cu atenţie zona şi anul în care să te naşti, zonă care ştiai că este populată în majoritate de către adepţii religiei adevărate.


    "omul nu stie cat de mare este universul"

    Dacă prin "omul" te referi la tine sau la tipul habotnicului ignorant şi arogant, atunci da, ai dreptate. Din fericire, sunt oameni care au auzit de nişte chestii magice numite telescoape. (Uite aici nişte minciuni scrise chiar de către Satan:http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Space_Telescope )

    RăspundețiȘtergere
  7. "Să îmi arăţi şi mie ce sens foloseşti tu pentru moartea lui Cristos din Biblie "

    Acelasi ca si tine.Intamplator,era vorba despre altceva.Cineva intreba retoric :" Daca in crestinism nu exista conceptul de moarte(a sufletului) atunci a murit sau nu Cristos pe cruce(cu trupul)?"Formularea n-are sens pentru ca e vorba de lucruri diferite care erau confundate ca identice.

    " nu erau interpretate cum le interpretezi tu acum, după 2000 de ani. Totuşi, eşti convins că interpretarea ta este cea corectă."
    Biblia contine atat adevaruri eterne cat si ordine temporare sau cu adresare specifica pentru tribul Israel si pentru timpul si contextul istoric respectiv,nu pentru altcineva.

    " că ai ales cu atenţie zona şi anul în care să te naşti, zonă care ştiai că este populată în majoritate de către adepţii religiei adevărate."

    Ce ateu norocos ca traieste intr-o tara ortodoxa,nu e ucis cu pietre sau impuscat pentru alegerea sa.Ce ateu ghinionist,a aflat care e religia adevarata si a refuzat-o in cunostinta de cauza.

    " Uite aici nişte minciuni scrise chiar de către Satan:http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Space_Telescope "
    Ca de obicei,esti pe langa subiect:era vorba despre marimea universului pe care omul nu-l poate sti cu Hubble .Marimea universului e ceva diferit de universul observabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Biblia contine atat adevaruri eterne"..
      Conţine unele informaţii interesante legate de cum înţelegeau oamenii vremii realităţile înconjurătoare, obiceiurile şi gradul de cultură al acestora. În rest sunt poveşti şi fabule, imaginaţie şi interpretări care de mai de care mai ciudate şi deseori contradictorii. E problema ta dacă asta pentru tine reprezintă adevăr.

      "nu e ucis cu pietre sau impuscat pentru alegerea sa"
      Asta nu e meritul tău sau al cărţii tale de căpătâi, ea exact stabileşte că asta ar trebui făcut. E meritul celor care tocmai că au ignorat aceste tratamente inumane, au avut atâta discernământ încât să priceapă că trebuie "interpretat" acele vorbe. Însă vorbele îs scrise acolo în cartea aia!

      Ștergere
    2. @bec

      Ce ateu norocos ca traieste intr-o tara ortodoxa,nu e ucis cu pietre sau impuscat pentru alegerea sa.

      As fi fost si mai norocos daca m-as fi nascut intr-o tara in care nu se practica schizofrenia si paranoia organizata, adica crestinismul ortodox.
      Vai, cat de tare e ortodoxia, te lasa si sa traiesti daca nu esti ortodox... Iti dai seama ce tare ar fi daca ar disparea si s-ar duce dracului?

      Ce ateu ghinionist,a aflat care e religia adevarata si a refuzat-o in cunostinta de cauza

      Fiule, esti bolnavicios la minte, ai fost spalat pe creieri. Ortodocsii sunt 3-4% din populatia planetei iar ortodoxia este una din cele cateva mii de secte religioase existente in prezent si una din cele cateva zeci de mii de religii care au existat vreodata. Te-a pupat pe tine D-zeu in cur si ti-a dat religia corecta, buricul Pamantului, centrul Universului - Romania.
      Dupa capul tau mai toata populatia de pe planeta a fost capabila sa inventeze religii care de care mai ticnite, mai toata populatia de pe planeta crede acele inventii din cauza ca parintii lor le cred, iar pe tine te-a lins D-zeu in talpi si ti-a dat religia corecta din cauza ca asa ti-au spus taica-tu si cu maica-ta.

      Mai ridicol de atat nu se poate. Stapanul Universului a murit pe cruce pentru tine, un animal paros si mucos, si ti-a mai si dat religia corecta. Eu cand va spun ca sunteti bolanvi la cap nu glumesc. Gradul de narcisism necesar pentru a crede astfel de aberatii trebuie sa fie intr-adevar unul extrem. Nu cred ca pot inventa vreo credinta mai tacanita decat asta in materie de perfectiune a narcisismului. Trezeste-te la realitate mai degraba ca nu-i nevoie sa te crezi buricul Universului ca sa apreciezi viata sau ca sa te apreciezi pe tine insuti. Vezi ca gandacii de Colorado n-au astfel de probleme de self-esteem.

      Ștergere
  8. "Formularea n-are sens pentru ca e vorba de lucruri diferite care erau confundate ca identice."

    Deci măreţul sacrificiu al lui Cristos prin care ne-a mântuit pe noi păcătoşii este de fapt ne-moartea, urmată de reunirea acestuia cu familia ?

    Uite că pentru mine are sens întrebarea.

    "Biblia contine atat adevaruri eterne "

    Vreau şi eu nişte exemple de adevăruri de-astea "eterne".

    "ordine temporare sau cu adresare specifica"

    Ştiam eu că la un moment dat Pământul era plat, plantele supravieţuiau fără lumină, mutaţiile genetice nu existau iar Soarele nu era o stea.

    "Ce ateu norocos ca traieste intr-o tara ortodoxa,nu e ucis cu pietre sau impuscat pentru alegerea sa.Ce ateu ghinionist,a aflat care e religia adevarata si a refuzat-o in cunostinta de cauza."

    Poate pentru tine frazele de mai sus au o relevantă/sens, pentru mine din păcate, nu au. Aşa sunt eu, mai prost.

    "Ca de obicei,esti pe langa subiect:era vorba despre marimea universului pe care omul nu-l poate sti cu Hubble .Marimea universului e ceva diferit de universul observabil."

    Avem 2 mulţimii, A (mulţimea galaxiilor existe în Univers) şi B (mulţimea galaxiilor "observabile"). În mod logic, mulţimea B este inclusă în A.

    "era vorba despre marimea universului"

    Păi evident că tu ştii mai bine la ce se referea Godless.

    Hai să îţi dau un indiciu: "170 de miliarde de galaxii a câte zeci şi sute de miliarde de stele" = UNIVERS OBSERVABIL (adică mulţimea B).

    Tu eşti singurul care aberează pe aici despre Universul "pe care omul nu-l poate şti cu Hubble".

    Godless : "170 de miliarde de galaxii a câte zeci şi sute de miliarde de stele"

    Răspunsul tău : Se vede treaba ca esti mincinos(semn ca il cunosti personal pe "tatal minciunii"-diavolul ),omul nu stie cat de mare este universul.

    Şi tu ai tupeul incredibil ca după inepţia de mai sus să mă acuzi pe mine că sunt pe lângă subiect?:)) Ce mama omida de legătură are "Eşti un mincinos, omul nu ştie cât de mare este universul." cu universul observabil (170 de miliarde de galaxii a câte zeci şi sute de miliarde de stele) şi unde anume a minţit Godless?

    Hai, neagă că eşti retardat (stai liniştit, am folosit celălalt sens).


    RăspundețiȘtergere
  9. @Satanul mascat
    "Este adevărat că o fiinţă supranaturală a creat 170 de miliarde de galaxii"

    N-ai nici o treaba cu subiectul,in universul observabil sunt 196,76987 miliarde de galaxii .Ca sa te convingi incepe sa le numeri si dupa ce termini vii si postezi numarul pe care l-ai gasit.Deci godless nici macar nu spune adevarul despre universul observabil ,ce sa mai vorbim despre intregul univers.Eu zic sa-l ajuti sa rezolvati problema asta simpla si dupa aia va apucati sa vorbiti de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "dupa aia va apucati sa vorbiti de Dumnezeu"
      Deci să stabilim foarte clar: TU şi credincioşii tăi vorbiţi de Dumnezeu şi alţi amici imaginari!! Noi ceilalţi am fi foarte bucuroşi să nu mai vorbim niciodată despre asemenea ghiduşenii, mai ales despre acest Dumnezeu, Iehova, Alah sau cum îi mai zice, care mi se pare personajul principal al unui basm deosebit de violent şi de prost!

      Iar problemele legate de ştiinţă, fă un dram de bine şi lasă-le că le umpli cu sânge!! Fă paşi de lângă ele că nu-s de nasul tău infundat cu mirosuri groase de tămâie!

      Ștergere
  10. Scuze pentru jignirea de mai sus dar chiar aveam impresia că nu trolezi. :D

    RăspundețiȘtergere
  11. e prea haios Cimpoaca asta. un fanatic sectant (probabil unitarian) de genu alora cu biblia in stanga si flinta de-a dreapta, care crede si nu prea in Dumnezo dar nu in varianta trinitara( tampeniile gen trinitate...) il citeaza pe arsenie boca. ma duc duc sa beu ceva, sa-mi revin.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu ne utem ignora unii pe ceilalti? Economisim timp, menajam nervii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca ne putem ignora, la fel de bine putem ignora fascismul si putem promova separarea fascismului fata de stat. Dubitabil este ca ignoranta va servi la vreun scop moral.

      Ștergere
  13. "Pe mine mă interesează dacă religia asta este adevărată sau falsă."
    ----------------------
    pai vezi ce-i cu personajul principal numit dumnezeu. daca se contrazice stii cat de adevarata este religia lui.

    RăspundețiȘtergere
  14. "Dar dacă religia nu-i adevărată, jos cu ea! Dacă nu-i adevărată trebuie să fie dezbătută în public până când majoritatea oamenilor vor fi capabili să înţeleagă şi să se ferească de această ideologie mincinoasă."
    -----------------
    si la ce-ti ajuta sa te feresti de 1 ideologie mincinoasa continuand sa accepti in celelalte? ori iei toate ideologiile mincinoase sub lupa, ori ba. adica iei sub lupa intregul sistem.

    uiti ceva.oamenii fac parte dintr-un intreg. ei sunt parte dintr-un organism. si sunt conceputi ptr. a sluji organismului. asa ca oamenii nu pot sari din sistem. ei sunt programati cu ideologia ca religia e benefica, e adevarata, e necesara, etc. sunt programati sa creada ca sistemul politic,medical,social, etc...sunt in ordine si trebuie sa fie ok, altfel ar exista haos. oamenii ca parti din organism nu pot iesi din sistem, nu se pot feri, dar pot la baza psihica sa constientizeze si sa decida impotriva. sistemul fiind defect, oricum se duce la vale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la ce-ti ajuta sa te feresti de 1 ideologie mincinoasa continuand sa accepti in celelalte? ori iei toate ideologiile mincinoase sub lupa, ori ba. adica iei sub lupa intregul sistem

      Eu am probleme cu religia, cu asta ma ocup si asta ma pasioneaza pe mine. N-am nici timpul necesar si nici dispozitia necesara ca sa ma ocup de toate falsitatile si ideologiile mincinoase. De ce nu te ocupi tu? Apuca-te si fa cu acele ideologii despre care vorbesti ceea ce fac eu cu religia.

      Ștergere
    2. :)) Ceea ce faci tu cu religia? Cand ai sa faci tu intr-adevar ceva cu religia, cand intr-adevar te voi vedea ca ai coloana vertebrala sa iei atitudine, si cand voi fi convinsa ca n-ai facut-o in favoarea religiei...asa cum e la moda azi prin azs.....atunci, si doar atunci iti voi urma POATE sfatul. Pana atunci...sunt doar vorbe in vant.

      Ștergere
    3. Criptic; neinteligibil. Deca tot te obibsesti sa scrii comentarii pe aici n-ar strica sa mai fie si coerente.

      Ștergere
    4. Ah....coerenta! Stii ca te cam repeti? Pe toate blogurile, cand dai de ceva ce nu-ti convine, afirmi din nou si din nou: NU ESTI COERENTA!

      Ștergere