Pagini

marți, 8 noiembrie 2016

Democraţie în stil american

    Chiar acum au loc alegerile prezidenţiale în S.U.A., despre care au aflat probabil fără voia lor şi şerpii prin găurile lor. Eu aş spune că publicitatea este nemeritată pentru un asemenea eveniment minor şi că mai mult contează pentru un cetăţean al Terrei, chiar şi pentru un cetăţean american, dacă nu cumva i se arde mîncarea pe foc, dacă nu cumva a pus prea mult piper în ea şi leuşteanul e fraged. 
    Acest eveniment de presupus interes internaţional este prezentat ca fiind alegerea unui om pentru cea mai puternică funcţie din lume, pentru o poziţie cheie care poate determina într-un mod substanţial vieţile cetăţenilor planetei. Nu se zice de pildă că această poziţie cheie este expresia unui sistem de relaţii între diferite grupări şi organizaţii, că preşedintele S.U.A. nu este acolo ca să face ce-i tună lui prin cap sau ce-a visat el cu o noapte înainte ci este acolo ca să împlinească ceea ce-i dictează C.I.A., C.F.R. şi alte acronime care desemnează ogranizaţiile elitelor financiare din S.U.A. şi a complexului militar industrial american, adică organizaţiile şi structurile care deţin banii şi deci puterea în imperiul fascist american. 
   Dacă vreodată cumva, preşedintelui american i-ar trece prin cap să facă ceva ce nu-i pe placul acestor organizaţii formale sau informale, el ar păţi exact cum a păţit numitul J. F. Kennedy, de i-a trecut un glonţ prin cap. Este foarte optimist cine îşi imaginează că există posibilitatea ca în acea funcţie să ajungă un individ care să reprezinte interesele cetăţenilor americani şi nu pe cele ale cercurilor de la putere, ale bancherilor, afaceristilor şi finanţiştilor şi este prea visător cine crede că în această improbabilă eventualitate aristocraţia financiară americană va sta şi se va uita ca viţelul la poarta nouă cum îi sunt luate privilegiile, fără să facă nimic. Măcar un mic şantaj, o încercare de asasinat, dacă nu cumva mai multe (pînă cînd reuşesc), e de la sine înţeles că se vor încerca.
   Spun că este improbabilă posibilitatea ca să ajungă în funcţia aia cineva care să reprezinte interesele populaţiei şi nu ale bogătaşilor deoarece sistemul democratic american este într-adevăr unul care permite fiecărui om să voteze preşedintele, dar doar după ce în prealabil aceşti alegători au fost spălaţi pe creier prin cea mai mare  operaţiune pentru spălarea creierului care-i existentă acum pe planeta noastră şi care este mass media din S.U.A., controlată nu de către nişte oameni săraci lipiţi.
    Să ne gîndim că din întreaga populaţie de 300 000 000 de indivizi nu s-au putut găsi pentru funcţia de preşedinte alţii decît Donald Trump şi cu Hillary Clinton, iar alţi oameni mai morali, mai pregătiţi şi mai competenţi pentru acest job nu s-au putu găsi sub nici o formă, este ca şi cum ne-am gîndi că din toate alimentele dintr-o cămară plină, cele mai comestibile care s-au putut găsi au fost nişte căcăreze de şobolan şi un stîrv de muscă.
   Nu ştiu dacă există prea multe lucruri mai irelevante decît faţa pe care o să o vedem în următorii ani comunicînd politicile fasciste instrumentate şi confecţionate în cercurile elitelor americane însă eu dacă aş fi american aş vota cu Trump, tocmai pentru ca pare un om cu posibilităţi mult mai solide decît Clinton pentru a amuza populaţia. În rest, comportamentul statului american, atît în ţara lui cît şi în afară nu are cum să deraieze de la linia care e stabilită de foarte mult timp de oligarhia financiară şi pînă ce sistemul de relaţii care menţine pe acei bătrîni patetici şi senili la putere nu va cădea, nu are cum să conteze cine apare în faţa reflectoarelor în postura de reprezentant al intereselor S.U.A.
   Imperiul american se îndreaptă cu paşi din ce în ce mai mari şi mai grăbiţi către colaps, ca fiind un sistem clădit prin urmărirea unor meschine ale unor indivizi particulari, clădit pe genocid, lăcomie, dezinformare şi jaf. Nimeni nu poate opri inevitabilul deces al acestui imperiu capitalist iar eu acuma am o treabă mult mai importantă căci am nişte varză de care trebuie să mă ocup şi pe care o să aleg dacă o fac cu cimbru sau cu mărar sau cu ambele; nu mai e timp de pierdut pentru fleacuri precum alegerile americanilor. 

19 comentarii:

  1. https://youtu.be/rOuLkfJjtgQ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost foarte suprins ca a cistigat Trump, care era cel putin dpdv al politicii internationale, candidat clar superior, insa acum ca a castigat, eu fiind un om mai sceptic am dubii ca o sa reuseasca sa schimbe orientarea geostrategica a SUA, dominata de neoconservatori de foarte mult timp. Ar fi frumos pentru toti cetatenii planetei sa reuseasca.

      Ștergere
    2. Poti sa-mi recomanzi niste carti stiintifice traduse in romana?

      Ștergere
    3. Pai, ce fel de stiinte mai exact, vrei sa studiezi stiinte doar de dragul studiului, te intereseaza un domeniu anume?

      Ștergere
    4. Cosmologie, antropologie, biologie si psihologie.

      Ștergere
    5. Eu de regula citesc in engleza si chiar asa imi ia ceva timp pana ce gasesc ce imi trebuie.
      o carte accesibila este asta: https://alingavreliuc.files.wordpress.com/2010/10/daniel-goleman-inteligenta-emotionala1.pdf
      in rest , este bine sa cauti pe torente bibiloteci virtuale de cite 5-600 de carti,sa le downloadezi pe toate si sa ti alegi de acolo ce vrei.

      Ștergere
  2. godless1859, Ai vrea o lume dominata de Rusia si China? Ambele sunt totalitare (una mai putin decat alta).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totalitarism inseamna un sistem care vrea sa dicteze viata individului in cele mai mici aspecte.
      Eu n-am nici o problema de principiu cu acest sistem ci ma intereseaza mai exact ce anume vrea sa dicteze - specific pentru fiecare situatie.
      Adica intre un sistem libertarian in care populatia este libera sa manince nesanatos (sare, zahar, grasimi si alcool) pana cind ajunge la spital cu obezitate, boli de inima si de ficati si un sistem inc are statul vine si te obliga cumva sa manaci corect si sa faci miscare fizica cel putin 1 ora pe zi, eu prefer sa traiesc in statul totalitarist. Daca insa statul dicteza timpenii atunci trebuie lucrat impotriva lui.

      Ceea ce conteaza sint rezultatele, consecintele care decurg in urma acestui control sau in urma lipsei vreunui control. Daca consecintele sint avantajoase cu control total atunci controlul e ok, daca consecintele sint avantajoase cu libertate totala, atunci libertatea este ok.

      In practica gasesc ca ideal este un sistem in care exista o doza de control destul de consistenta si o doza de libertate, avind in vedere situatia ctuala a speciei noastre, insa aici este de discutat pentru fiecare tara in parte si chiar pentru fiecare individ in parte, si pentru fieare aspect al vietii individului, deoarece unii ajung mai bine daca-s controlati, iar altii ajung mai rau.

      Mai mult, trebuie facuta la scoala educatie pentru inteligenta emotionala, pentru autoreglare emotionala, autocontrol si adaptare la circumstante neprevazute, astfel dindu-i se individului instrumentele prin care el poate sa se controleze singur, fara sa mai fie nevoie sa-l controleze altii ca sa se comporte rational.

      Din pacate aproape pe nicaieri nu se face asa ceva, ci doar se invata chestii tehnice sau in multe cazuri cunostinte inutile.

      Ștergere
    2. Dacă dictează ce vrei tu e bine, nu?

      Ștergere
    3. nu e vorba de ce vreau eu, e vorba de ce-i mai avantajos pe termen lung pentru toti.
      Chiar am scris acolo ca trebuie verificat in parte fiecare masura politica/sociala, pentru a se vedea ce consecinte are adoptarea ei pe termen lung; faptul ca este o masura dictata sau ca este o masura adoptata de comun acord de toata populatia (un scenariu foarte improbabil) este aproape de irelevanta.

      Ștergere
  3. Un articol foarte bine gandit,felicitari pt rationamentul sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Ceea ce conteaza sint rezultatele".. iar rezultatele sunt supuse manipularii, oamenilor le sunt insuflate idei cum ca rzultatele sunt excelente, chiar daca e un dezastru. Avantaje? Pentru cine? Totul este relativ si depinde de care parte a sculei esti: a manerului sau a surubului. Sistemul e gandit ca toti sa aiba dreptate, dar surubul trebuie sa se stranga. Oamenii sunt instruiti sa munceasca ca niste roboti, sa se multumeasca cu lucruri simple, sa nu ceara detalii, sa le urasca, sa-i oboseasca munca indeajuns, iar faptul ca de fapt is niste sclavi sa para o aiureala.

    Tu stii ca eu iti inteleg ideile, cu mare parte din ele rezonez foarte mult, dar din pacate sunt utopice, nu le vad capatul. Ca sa functioneze ar trebui rasturnat totul din temelii si rearanjat de la cap la coada ca sa se pupe. Cine naiba crezi ca e dispus sa faca asa ceva? Bogatanii? Cred ca doar un razboi devastatotr sau vreo calamitate e in stare sa rasptoarne asa puternic societatea asta europeana, dar nu sunt sigur nici asa pt ca tot oportunistii vor reusi sa faca legea, iar aia nu sunt moralistii sau filozofii adepti ai acestor idei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. corectez: "societatea asta mondiala" (nu europeana)

      Ștergere
    2. Ca sa functioneze ar trebui rasturnat totul din temelii si rearanjat de la cap la coada ca sa se pupe

      Cam asa ceva. Rezultatele pot fi manipulate dar realitatea nu poate fi. Pe masura ce se acumuleza distanta intre realitatea existenta si irealitatea perceputa, se acumuleaza frustrari, tensiuni, forte sociale care mai devreme sau mai tarziu trebuie sa explodeze intr-o revolutie. Ramane de vazut ce fel de revolutie va fi aia, daca nu cumva va fi vreo involutie, cert este ca pe directia actuala nu se mai poate continua foarte mult; nu mai exista loc de "crestere economica" ori ne indreptam spre un echilibru cu mediul ori inspre dezastru.

      Ștergere
  5. https://www.webometrics.info/en/world#content

    Asta e linkul care dovedeste ca America are cele mai bune universitati si ca americanii, cu toate defectele si pacatele lor, promoveaza cultura si au grija de nivelul de educatie (ma refer aici strict la cel universitar).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am acces la link.
      Ca exista niste univeritati bune in Usa, se poate, insa de aici si pana la a zice ca americanii promoveaza cultura si au grija de nivelul lor de educatie, este foarte mult.
      Eu am vazut la ce se uita americanii, ce fel de informatii consuma, ce fel de informatii exporta si ce fel de ideologii exporta si sint complet dezgustat, adica acolo in USA este principala fabrica de mizerie intelectuala de pe fata pamantului.

      Cit despre universitatile de top, gindeste te ca acelea sint judecate dupa niste standarde care sint stabilite de catre niste profesori universitari - probabil, la fel cum facultatile de teologie sint considerate foarte bune dupa standardele preotilor. Eu am mari dubii ca de pilda o uinversitate in care se preda economia sau dreptul, asa cum sint acestea intelese la momentul prezent, este o institutie despre care se poate spune clar ca promoveaza educatia.
      economia si cu dreptul desi au un impact foarte puternic in viata oamenilor sint unele dintre cele mai caraghioase si mai ridicole pseudostiinte care s-au vazut, pura teologie - au mult mai multe in comun cu reprezentatiile ritualurilor religioase decit au in comun cu stiinta si cu realitatea.

      Ștergere
    2. Imi pare rau ca nu ai putut accesa link-ul, la mine merge. Oricum sunt sigur ca ai vazut astfel de clasamente similare.
      Stiu ce spui tu despre aprecierile profesorilor americani despre propriile universitati, dar asta ar insemna sa accepti exact acelasi lucru si in cazul invatamantului rus/dovietic. Adica nu prea ma incanta sa dau crezare la ce spun rusii despre...ei insisi, fie ca-i vorba de educatie, fie de altceva. Vorba ta,ar fi ca si cum am intreba un pastor baptist daca baptismul e doctrina adevarata. Normal ca o sa zica ca da, doar nu e prost sa spuna ca adevarul e in ograda catolicilor sau ortohotilor.
      Godless, desi nu-i iubesc deloc pe rusi, as fi totusi cel mai mare prorus, daca ei ne-ar lasa (sau ne-ar sustine) sa ne luam Basarabia inapoi. Numai cu ei as tine daca am reusi sa facem din nou Romania Mare, asa cum a fost ea inainte (ma rog, fara Cadrilater caci ala n-a fost de fapt al nostru). Romania Mare comunista. Rusia are destul pamant, sa mai lase si altora, ca de exemplu noua romanilor.

      Ștergere
    3. Si as vrea o reabilitare a lui Antonescu (maresalul), deoarece cu toate pacatele lui, a fost un mare patriot, care a luptat pentru intregirea acestei tari. Deja inca de pe vremea lui Ceausescu incepuse in mod neoficial o reabilitare a sa, caci si Ceausescu si-a dat seama de patriotismul sau. Cand vine cineva peste tine sa-ti ia pamantul ii dai in cap in secunda doi, fie ca e rus, olandez, congolez sau altceva.
      Deci numai in felul asta as putea fi prorus.

      Ștergere
    4. dar asta ar insemna sa accepti exact acelasi lucru si in cazul invatamantului rus/dovietic

      Corect. Daor ca sint mai mult preocupat de americani decit de rusi deoarece lumea noastra este dominata de cultura maericana, ideologia americana, filmele americane si nu cele rusesti.
      Cind ai vazut un film rusesc ultima data la Tv? Poate ca se inttimpla odata la 2 ani.

      Godless, desi nu-i iubesc deloc pe rusi, as fi totusi cel mai mare prorus, daca ei ne-ar lasa (sau ne-ar sustine) sa ne luam Basarabia inapoi. Numai cu ei as tine daca am reusi sa facem din nou Romania Mare, asa cum a fost ea inainte

      De ce te preocupa atit de mult aceasta chestiune, ce probleme crezi ca va rezolva ea? basarabenii sint 3,5 milioane de oameni foarte saraci,crezi ca o sa ne imbogatim toti spiritual daca vom muta granitele? Pe dracu, nimic nu s-ar schimba, nu o sa ajunga nimeni mai destept, nici mai motivat, o sa ramane in fata cu toate problemele pe care le avem acum de rezolvat ba inca cu citeva noi, pe care acum nu trebuie sa le abordam. Pamantul ala din Basarabia nu contine nimic,nu are bogatii in subsol, doar la agricultura e bun, iar noi abia putem sa ne ocupam de agricultura pamanturilor noastre. deci de ce conteaza acest lucru atit de mult pentru tine, ce lucruri bune crezi ca ar putea sa aduca?

      Deci numai in felul asta as putea fi prorus.

      Pai nu este nici o nevoie sa fii prorus, de ce sa fii prorus? Fi pentru bunastarea tuturor oamenilor de pe pamant, asa cum zic eu ca e cazul sa fim toti.

      Si as vrea o reabilitare a lui Antonescu (maresalul), deoarece cu toate pacatele lui, a fost un mare patriot

      Si Stalin a fost un mare patriot, pentru patria sa, si Hitler tot patriot pentru patria sa. Asta e problema cu patriotismul, se gasesc patriotii dintr-o patrie cu patriotii din alta patrie si incep sa se omoare. tu iti dai seama ca contructul aceasta de patrie este un artificiu ideologic, adica li se spune unor oameni ca ei nu sint ca ceilalti din cauza unor anumite motive, dar nu li se spune ca ei sint asemeni celorlalti in tot felul de alte aspecte? Nu este Pamantul patria noastra a tuturor?

      Ștergere