Pagini

marți, 14 septembrie 2010

Discriminare la ora de religie

Nişte comentarii ale unei cetăţene din Republica Teocrată România, preluate de pe facebook:


"sa impartasesc putin din experienta mea.eu am fost traumatizata de orele de religie din scoala generala. de ce? pentru ca sunt catolica. iar preotii ma persecutau la ore ridicandu-ma in picioare in fata clasei si aratandu-ma la propriu cu d...egetul afirmand ca noi nu suntem crestin...i deoarece ne inchinam la statui. trist, dar adevarat. mi-au marcat copilaria. nu mai tin minte de cate ori am ajuns acasa de la scoala plangand din cauza lor fiindca incercau cu fiecare prilej sa ma convinga sa ma convertesc la ortodoxim! i-am urat. ei se schimbau de la an la an, mereu venea cate-un alt preot insa mentalitatea lor, nu. erau toti la fel de agresivi ca si cand singurul lor tel pe pamant era sa converteasca...deci sunt impotriva obligativitatii din cauza tragediei pe care-am trait-o. cursul ar trebui sa fie optional. sa-l urmeze cine-si doreste! poate unii sunt de alta religie sau poate pur si simplu, nu cred in Dumnezeu, nu este nicio rusine! oricum cei de alta confesiune fac cursuri la bisericile de care apartin!!!"

"[...]as fi vrut sa cunosc si eu un profesor minune de religie, sa fi avut norocul dvs! cum in scoala noastra preotii ortodocsi se schimbau de la an la an, am cunoscut insa ceva mai multi preoti ca dvs astfel incat sa stiu ca... mai degraba a fost un caz izolat cel la care faceti dvs. referire! cand dai peste un preot mai agresiv, zici ca poate e o intamplare, dar cand cunosti vreo 5 care efectiv te ridica din banca si te trateaza cu atata batjocura incat sa ajungi plangand acasa, stai si te gandesti mai bine. sigur nu sunt toti preotii asa, insa buna parte din ei asa gandesc. iar pentru niste copii, ca asta eram, copii, asemenea comportamente creaza sechele.

nu cred ca sunt mai "europeana" asa cum insinueaza Patriarhul daca vin unii preoti la curs sa-mi tina lectie de morala cand nici macar nu sunt in stare sa-mi respecte confesiunea! dvs va imaginati cum e sa ajungi sa urasti scoala fiindca esti PERSECUTAT la ora? dvs va imaginati cum e sa nu vrei sa te duci intr-o zi la scoala fiindca urmeaza ora de religie la care preotul lipsit de tact, decenta si bun simt te JIGNESTE,( ca vezi doamne, DE CE NU TE CONVERTESTI!), in asa hal incat sa ajungi plangand acasa?probabil ca nu, trebuie sa traiesti asa o tragedie ca mine si alti colegi aratati cu degetul ca sa intelegi ca obligativitatea religiei nu are niciun rost. si oricum, pe cine pacalim? dvs chiar credeti ca credinta cu de-a sila in Dumnezeu merge? repet, cine vrea religie, sa faca la scoala de catehism a bisericii. obligativitatea sa dispara."

Cine a mai citit cate ceva de pe acest blog ştie că nu sunt vreun mare fan al catolicismului, totuşi mă pronunţ cu maximă convingere împotriva oricărui tip de persecuţie a oamenilor religioşi, de către alti religioşi sau de către nereligioşi, şi mai cu seamă mă pronunţ împotriva persecuţiei creştinilor. De ce o astfel de părere din partea unui antiteist o să explic într-un alt articol.
Până una alta însă BOR spune că prin predarea religiei în şcoli este responsabilă cu implementarea moralităţii în societate. Ce anume este moral în comportamentul popilor menţionaţi mai sus, mie chiar îmi scapă. A te folosi de o poziţie de autoritate pentru a abuza nişte copii poate să fie moral în viziunea BOR, nu în a mea. A facilita excluderea din colectiv a unei persoane pe baza faptului că are păreri religioase diferite de majoritate este de bunăseamă un comportament infam, dar nici nu ne putem aştepta de la religioşii majoritari la altceva. Cine crede că ne putem aştepta, să pună mâna să citească puţină istorie. 
Pentru a elimina astfel de comportamente abuzive, există o singură soluţie pe care fondatorii statului american au pus-o în practică - statul secular de facto şi nu doar de jure, aşa cum e în Romania. Şi nici măcar aceasta nu este suficientă; statul nu poate preveni ostracizarea pe bază religioasă a unora de către alţii, folosirea unor mijloace coercitive echivalente cu şantajul social, sau încălcările legilor seculare, care încălcări pot fi pedepsite, dar asta nu înseamnă că nu s-au întâmplat sau nu se vor mai întâmpla. 
Soluţia pe termen lung este ceea ce se vede în ţările cu majoritate ateistă. Acolo, motivul eventualei discriminări este cu desăvârşire inexistent. Ateii nu au cum să fie supăraţi pe alţi atei pentru faptul că sunt atei. Ar fi ca şi cum necolecţionarul de timbre s-ar supăra pe celălalt necolecţionar de timbre. Când vom ajunge acolo deci, au să dispară şi aceste comportamente care produc doar probleme gratuite oamenilor.

26 de comentarii:

  1. Ortodoxia este un sinking ship care este susţinută, în ziua de azi, numai de pensionari şi tineri neîmpliniţi care cred că şi-au găsit scop în viaţă.

    În plus, se bazează pe frică paranoică nejustificată pentru a ţine în frâu bizonii. Pentru mai multe detalii :

    http://adriansceptic.blogspot.com/2010/08/noua-ordine-mondiala-si-tehnica-goring.html

    RăspundețiȘtergere
  2. hmm, s-au schimbat vremurile bai nene. eram intr-a 12-a cind au bagat pesedistii religia in scoala, diferenta era atunci ca popa plingea gindindu-se ca are religie la clasa noastra.

    si cind ma gindesc ca uneori chiar imi parea rau de el.

    au prins coaja mizerabilii

    RăspundețiȘtergere
  3. "Pentru a elimina astfel de comportamente abuzive, există o singură soluţie pe care fondatorii statului american au pus-o în practică - statul secular de facto şi nu doar de jure, aşa cum e în Romania."

    Hm... cu prevederile din legislația noastră (statul favorizează bisericile, le plătește popii, le construiește bisericile și le spijină în a face prozelitism în școli -- deși declarativ „prozelitismul” e interzis în Legea învățământului, orele de religie, cu puține excepții, nu sunt altceva decât îndoctrinare și prozelitism), românia nu e nici pe departe stat secular de jure.

    Iar cu America, stă tocmai pe dos situația: de jure e stat secular (așa-numitul zid de separație între stat și religie, introdus prin constituția lor și amendamente), dar de facto nu prea e. Nu când au „In God we trust” pe bani, și oficialitățile trebuie să depună jurământ religios la investire („So help me God”.); nici când în legislația unor state au prevederi care împiedică explicit necredincioșii de la a deține funcții publice. Dar cel puțin la ei lucrurile sunt pe cale de a se redresa...

    RăspundețiȘtergere
  4. B'nțeles, că pe vremea împușcatului, faptul că am fost forțat să înghit rahaturile darwiniste nu se pune ....

    RăspundețiȘtergere
  5. românia nu e nici pe departe stat secular de jure
    Daca e sa citesti ce scrie prin constitutie la prima vedere asa ai crede, insa exprimarea aia de acolo este atat de vaga incat permite tot felul de interpretari.

    Nu când au „In God we trust” pe bani, și oficialitățile trebuie să depună jurământ religios la investire („So help me God”.)
    chestiunile astea au fost introduse ulterior, odata cu razboiul rece, cand a si inceput propaganda goeringista (capitalistii lui God, versus comunistii atei). Am inteles ca se chinuie cei de la American Atheists sa le scoata se acolo pe motiv de neconstitutionalitate.

    Eu cand m-am exprimat mai sus (defectuos intr-adevar) m-am referit la ceea ce stipuleaza constitutiile in chestiune. Iar ce americana, ca e respectata sau nu e cat se poate de seculara pe langa a noastra.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Manfred
    Probabil la fel de fortat ai fost sa inghiti si rahaturile de la istorie geografie, fizica, chimie si matematica, dar vad ca nimic nu ti-a ramas prin cap, asa ca nu vad de ce te mai plangi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Manfred:
    Las-o mai moale cu rahaturile Darwiniste pe vremea împușcatului, zău.

    Pe de-o parte, cum făcea aluzie (pierdută la tine, probabil) Godless mai sus, „rahaturile Darwiniste” sunt în aceeași categorie cu restul științelor și „uneltelor” științifice. Nu constau din mitologia unei anumite părți a populației, ci dintr-o teorie construită din observații, ipoteze, fapte și concluzii, toate răstestate și răsconfirmate.

    Pe de altă parte, nu a stat nimeni să-ți vâre pe gât, o oră pe săptămână, din clasa I până în ultimul an de liceu, „Originea speciilor” lui Darwin și kilotona de comentarii publicate de 150 de ani încoace. (Spre deosebire de orele de religie, unde exact asta se face: creierul papricaș cu Biblia și un anumit curent de exegeză la Biblie. Și în plus, mai și trebuie înghițit porumbelul cu tot cu gheare și pene, că nu se admite să pui la îndoială vorba popii!)

    Poate ți-a scăpat și amănuntul că teoria evoluției, departe de a fi materie separată etc., apărea ca instrument explicativ la unele capitole din biologie, și cam atât. (Asta când era explicit menționată.)

    Te-ai mai fi apropiat un pic de adevăr dacă ai fi comparat orele de religie cu îndoctrinarea în spiritul „dragostei față de patrie, Partid și conducătorul nostru preaiubit”. Știi, cu memorarea Statutului partidului, muncă patriotică, pionieri, uteciști, cântece tembele și invocări rituale, toate acompaniate de splendoarea strălucitoare a uniformelor alb-albastru cu cravată roșie cu tricolor și, pentru cei mai bătuți de soartă, trese de comandant de grupă sau de detașament.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aha, deci am fost batut de soarta.

    Eu eram comandant de detasament, si cu trese si cu şnur din ala galben. A dracu' daca-mi trecea prin cap la ce mă-sa foloseau.

    RăspundețiȘtergere
  9. amuzant. Adica de tot cacatu' nici pe departe nu e vorba de persecutie sau alte chestii de gen. Realitatea e mult mai crunta. Astfel de cazuri sunt doar varful icebearg-ului . Atat ritul catoloic cat si cel ortodox sunt doar cacaturi pentru oameni de cacat. E simplu. Crezi in Dumnezeu, bine. Nu ai nevoie de o eticheta. Nu crezi pentru cei din jur, crezi pentru tine. Cand vom mai iesi cu capul din fundul altora si ne dam seama ca noi suntem credinta, noi facem miracolele sa se intample, noi distrugem si creem vieti cu ajutorul Dumnezeului nostru, nu biserica, nu ortodox, catolic musulman s.a.m.d
    Adevarul absolut il stim, dar e prea simplu ca sa il observam.
    Citeam acu ceva timp pe un alt blog cu aceeasi tema ca tinerii nu mai merg des la biserica. Multe argumente , multe comentarii insa unul mi-a atras atentia.
    "De ce as merge des la biserica? Lacasul, templul lui Dumnezeu e in inima mea, nu am nevoie de o cladire. Daca nu merg la biserica , nu sunt credincioasa? Adica...daca lucrezi zi de zi intr-un servici si repari masini, esti masina?"
    Punctul pe I.
    Ne mai citim.

    RăspundețiȘtergere
  10. adevarul e la mijloc17 septembrie 2010 la 20:29

    @Cu semnu intrebarii
    Asea ie bai(cu diacritice)!
    Domnu-zeu e-n ceruri,da' noi suntem aici pe pamant si tre'sa ne descurcam cumva.Ca asa ne-a lasat.
    Asa ca hai sa ne punem dracu' mintea (data de Domnul)la contributie,si sa vedem cum iesim(daca mai iesim)din CACA,CA ne-a trecut de nas!

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.youtube.com/watch?v=06w220uXjhI&feature=related pentru tine

    RăspundețiȘtergere
  12. Când şi unde au predat preoţii ora de religie??? Eu una n-am văzut niciodată un atac la persoană din partea unui preot sau profesor de religie, deşi am avut colegi catolici sau protestanţi...acum doi colegi protestanţi chiar sunt nevoiţi să stea la ora de religie pt. că e în mijlocul programului (nu profesorii de religie fac orarul...şi eu sunt nevoită să stau la orele de franceză, deşi studiez germana, deci nu e vorba de discriminare religioasă aici). Profesoara de religie îi tratează ca şi pe ceilalţi. Atitudinea aceasta de batjocură nici nu e ortodoxă, atitudinea corectă a unui bun creştin şi în special preot este să fii aspru cu păcatul, dar blând cu păcătosul. Poate or fi fost cazuri izolate, dar în general n-o să întâlniţi ortodocşi practicanţi care să-i batjocorească pe cei de alte culte, sau pe păcătoşi în general. Şi ei condamnă atitudinea asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tu crezi ca pe noi ne intereseaza cazurile in care nu exista discriminare? Nu, nu ne intereseaza, nu are de ce sa ne intereseze. E ca si cand nemtii ar ucide 3000 de evrei in orasul X iar tu vii si ne spui: dar uitati-va ca in orasul Y nu au capacit pe nimeni..

    RăspundețiȘtergere
  14. Ştiţi ce a făcut acel preot în termeni religioşi? A ucis-o sufleteşte. Ca el erau şi fariseii care L-au răstignit pe Iisus. Hristos îi mustrase pentru răutea lor, printre altele le-a zis că nici ei nu se mântuiesc şi nici pe alţii nu-i lasă să se mântuiască, iar cu păcătoşii a fost foarte blând. Aş putea să dezvolt şi mai mult acest lucru.

    Majoritatea ortodocşilor se poartă normal cu cei de alte confesiuni, mai au uneori şi dicuţii în contradictoriu, dar nu depăşesc limitele bunului simţ, decât dacă cel de altă confesiune recurge la un limbaj violent şi ortodoxul nu reuşeşte să se păstreze calm. Dacă ortodoxul e mai înduhovnicit reuşeşte chiar să răspundă cu blândeţe în asemenea situaţie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce dovada ai ca aceste marturii sunt autentice??? Daca ti-as dau eu marturii ale unor crestini, nu le-ai crede.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce dovada ai ca aceste marturii sunt autentice??? Daca ti-as dau eu marturii ale unor crestini, nu le-ai crede.

    De exemplu sunt consistente cu legile fizicii, si cu istoria religiilor; intodeauna cultul majoritar a persecutat si a exterminat dupa situatie cultele minoritare (ereticii). Nu exista nimic in comentariile acelei fete care sa faca vreun apel la supranatural sau alte bazaconii. Deci eu o cred. Nu numai ca este foarte posibil ca ceea ce a spus ea sa fie adevarat dar este si foarte probabil. Din cati apartenti la cultele minnoritare exista inevitabil cativa vor fi discriminati.

    Daca-mi dai marturii ale unor crestini care spun ca au vazut femei care nasc fiind virgine sau indivizi care merg pe apa imi rezerv optiunea de-a nu-i crede. Insa daca tu imi zici ca porti 40 la pantof o sa te cred, nu de alta dar este foarte posibil sa fie asa. Chiar daca gresesc iar tu porti 41 si nu 40 tot nu e mare catastrofa, pot sa-mi asum o astfel de greseala. Credinta nu presupune certitudine. Nu-i cred nici pe aceia care spun ca au fost rapiti de extraterestri sau pe aceia care sustin ca astrologia functioneaza deoarece acestea contrazic toata experienta mea de viata. Textele din postarea mea nu contrazic nimic din experienta mea de viata ci dimpotriva, o confirma.

    RăspundețiȘtergere
  17. Crestinistii sunt rusinea planetei... pe plan teologic!
    Iisus a facut minunile alea pentru ca handicapatii de evrei n-ar fi inteles altfel, dar, tu, care ai atata informatie la dispozitie...?!

    RăspundețiȘtergere
  18. Iisus a facut minunile alea

    N-a facut nici o minune; sunt doar mituri si povesti asa cum sunt in fiecare religie care exista sau a existat vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci trebuie sa credem orice ni se spune, daca nu este vorba despre supranatural =))

    RăspundețiȘtergere
  20. Deci trebuie sa credem orice ni se spune, daca nu este vorba despre supranatural

    Tu poti sa crezi ce poftesti. Eu cred ca la orice intrebare pe care o am, ori exista o explicatie naturalista (de genul acelora care sunt prezentate prin manualele de fizica, chimie si biologie) ori nu exista inca explicatie.

    Explicatiile "supranaturale" de fapt nu explica nimic. Daca te-as intreba cum a facut dumnezeu pe om, o sa vezi ca nu ai nici un fel de explicatie a procesului. "Magia" sau "misterul" nu sunt explicatii ci doar tehnici retorice care urmaresc sa fenteze intrebarea cu pseudo explicatii. Eu sunt naturalist deci pozitia mea filozofica, pe care o poti vedea aicielimina din start existenta supranaturalului. Deci imi ramane ori sa am explicatii naturaliste ori sa nu am explicatii si sa spun ca nu stiu.

    In materie de crezut ceea ce ti se spune e destul de dificil sa-ti fac o lista cu ce cred si cu ce nu. Insa poti sa te uiti la clipul asta si o sa vezi; dureaza 15 minute. In nici un caz nu o sa cred tot ceea ce mi se spune chiar daca e consisten dpdv naturalist.

    RăspundețiȘtergere
  21. Exact, nu tot ce ni se spune e neaparat si adevarat, chiar daca e plauzibil. Asa ca si ceea ce zice aceasta fata poate fi o minciuna. Mai ales pentru ca a zis ca ora de religie e obligatorie la ea, cand peste tot cei de alte confesiuni nu stau la ora.

    RăspundețiȘtergere
  22. Asa ca si ceea ce zice aceasta fata poate fi o minciuna

    Corect. Ramane la latitudinea ta sa crezi sau sau sa nu crezi ce spune.

    cand peste tot cei de alte confesiuni nu stau la ora

    Vezi ca e destul de greu sa dovedesti ceea ce ai scris. Se numeste "negativ absolut". Alt negativ absolut este asta: "Nu exista Dumnezeu". Ca sa iti sustii afirmatia ar trebui sa ai sub monitorizare absolut toate scolile si toate orele de religie care se desfasoara in ele.

    Mai ales pentru ca a zis ca ora de religie e obligatorie la ea

    Este posibil intr-adevar si sa minta dar totdata este posibil sa creada ceea ce scrie acolo. Ea vorbeste de orele de religie din scoala generala, unde situatia e cam trista. Eu cunosc marturiile ateilor mai tineri care au incercat sa scape de religie si li s-au pus piedici peste piedici, si mai stiu ca si parintii si elevii sunt dezinformati in legatura cu statutul orelor de religie, acestea fiind prezentate ca fiind obligatorii.

    RăspundețiȘtergere
  23. Alt negativ absolut este asta: "Nu exista Dumnezeu".
    Deci zici ca nu poti dovedi negativul absolut si totusi esti 100% convinsa ca nu exista Dumnezeu. Nici macar un ateu n-ar putea gasi vreo logica aici.

    Sigurul stat federal, unde legile nu-s aceleasi in toata tara este SUA. Deci in Romania daca se da o lege, ea este valabila peste tot, daca orele de religie nu sunt obligatorii, nu sunt in toata tara. Cel putin la cei de alte confesiuni situatia e clara, nu stiu exact care e statutul ateilor, dar cunosc un caz la o scoala in care niste ortodocsi s-au declarat atei numai ca sa scape de ora. Ba chiar celelate confesiuni ar putea beneficia de cursuri in scoala, daca s-ar face o grupa de minim 10 care sa fie de aceeasi religie. Numai ca nu se poate face asta daca sunt aici un catolic, aici un adventist, aici un martor al lui Iehova s.a., nu-i poti pune la un loc si logic ca nu poti face cursuri cu un elev.

    Ai recunoscut si tu ca aceaste comentarii nu sunt obligatoriu adevarul absolut. Nu zic nici eu ca n-ar putea fi si adevarate, dar nu posta ceva pentru care nu ai dovezi, ca poti duce lumea in eroare, iar eroarea nu e o "doctrina" nici morala, nici atee. Daca as zice eu acum ca m-ai batut foarte tare si tu esti pasnic de fapt, ti s-ar parea normal ca lumea fara sa te fi vazut dand in mine sa raspandeasca aceasta minciuna?

    RăspundețiȘtergere
  24. Deci zici ca nu poti dovedi negativul absolut si totusi esti 100% convinsa ca nu exista Dumnezeu. Nici macar un ateu n-ar putea gasi vreo logica aici.


    Pot demonstra oricand ca nu exista un cerc patrat; sunt mai multe genuri de negative absolute. Insa dumnezeu e usor de desfiintat deoarece definitia lui este autocontradictorie. Daca vorbim de d-zeul crestin. Daca vorbim de altceva, ramane sa-l definesti ca sa stim despre ce vorbim si apoi vedem daca exista sau ba.

    Deci in Romania daca se da o lege, ea este valabila peste tot, daca orele de religie nu sunt obligatorii, nu sunt in toata tara

    Ai presupus implicit aici ca in Romania se respecta legile intocmai. Fii serios, si tu stii ca nu-i adevarat. Chiar in week-end m-am chinuit sa conving pe o d-ra ca a fost mintita in legatura cu subiectul asta si ca orele de religie nu sunt obligatorii.

    Ai recunoscut si tu ca aceaste comentarii nu sunt obligatoriu adevarul absolut

    Spre deosebire de tine eu arareori pretind adevar absolut. La tot ceea ce tine de empiric, nu pretind; il pretind la chestiuni matematice si la cele exclusiv de logica. In rest nu.

    Nu zic nici eu ca n-ar putea fi si adevarate, dar nu posta ceva pentru care nu ai dovezi, ca poti duce lumea in eroare

    Ha ha ha. Esti foarte funny. De bine de rau pot sa ma obosesc sa gasesc din nou pe facebook comentariile iar autoarea lor chiar poate fi contactata pentru informatii suplimentare; si ea si colegii ei. Zi-mi si mie cum ar fi daca ai avea aceleasi pretentii la informatiile care sunt prezentate la ora de religie. Cam cum crezi tu ca ar fi daca s-ar cere dovezi pentru orice lucru afirmat acolo?

    Orice om care citeste articolul e liber sa creada sau nu ca e adevarat ceea ce scrie acolo. Tu ai ales sa nu crezi; altii au crezut. Eu am spus care este sursa textelor, iar oamenii sunt liberi sa presupuna ca sunt scrise de catre o persoana rau intentionata care doreste sa denigreze religia (ca si cand nu ar exista alte modalitati mai eficiente de-a face-o) sau ca intr-adevar reprezinta experienta unei persoane la orele de religie.

    RăspundețiȘtergere
  25. Stiu ca postez la 1 an dupa ce s-a scris acest articol , dar si la noi la scoala au venit preoti in inspectie la ora de religie , si incercau cu nesimtire sa-i invete pe copii diferite tampenii despre alte religii si institutii , gen : "yoghinii se inchina la satana si scopul lor este sa faca numai rau" , "pocaitii o sa ajunga in iad fara judecata" , "sa nu credeti pe nimeni care va spune ca dumnezeu nu exista , pentru ca il au pe satana in ei " ... tampenii

    RăspundețiȘtergere
  26. Este clar ca pocaitii or sa ajunga in Iad deoarece ei umfla buzunarele popilor de pocaiti in loc sa umfle buzunarele popilor ortodocsi; ce sa mai vorbim despre yoghini.

    RăspundețiȘtergere