Pagini

marți, 30 noiembrie 2010

Omul în centrul Universului

    Pentru că anul e pe sfârşite am putea să vedem ce s-a mai întâmplat pe planetă în decursul acestuia. Ei bine, s-au născut 127 279 089 de copii şi au murit 55 612 181 de oameni, s-au vândut 261 471 356 de computere şi s-au publicat 918 566 de cărţi.
    126 858 de specii au ajuns la extincţie, iar 19 873 de oameni au murit de foame, în timp ce 10 091 009 de copii cu vârsta până în 5 ani n-au reuşit să treacă mai departe în viaţă. Au avut loc 42 093 925 de avorturi şi 579 629 de femei au murit la naştere. Tot în decursul acestui an s-au sfârşit din cauza malariei 922 607 indivizi, din cauza cancerului 6 948 381 iar din cauza accidentelor de maşină 1 191 908. 
Astăzi, până la ora la care am preluat statisticile de pe internet s-au născut 165 462 de copii, au murit 115 989 de oameni şi s-au vândut 2 366 680 de celulare.
Anual, au loc în medie cam 15 cutremure cu magnitudinea într 7 şi 7,9 grade, unul cu magnitudinea mai mare de 8 şi cam 130 cu magnitudinea între 6 şi 7 grade.
    În acest context mai larg, naşterea unui copil, căsătoria, moartea unei persoane apropiate sau achiziţia unui automobil nu reprezintă nimic ieşit din comun, ci dimpotrivă un fapt cât se poate de probabil şi de anost. Ţine de viziunea omului asupra vieţii şi a locului în care trăieşte. Această viziune însă variază de la o extremă la cealaltă; de la una care include începuturile Universului în spaţiu-timp şi până la cea în care piatra filozofală este reprezentată de ultima bârfă din vecini sau de modul în care a pierdut echipa favorită de fotbal.
    Există oameni a căror viaţă se învârte în jurul acestor "evenimente" şi a căror viziune despre Univers include doar câţiva kilometri pătraţi şi face uz de foarte puţini neuroni. Aceştia încă nu au promovat din Evul Mediu. Pot fi observaţi zilnic înjurând în trafic, citind în metrou presa de scandal, purtând discuţii cu un grad de imbecilitate ridicat şi valorificând într-un mod extrem nişte lucruri de care chiar şi banalul se sperie. 
    Ei au fost violaţi în creiere de religie, de mass media, de şcoala de proastă calitate, de stat şi de un mediu cultural evoluat în aşa fel încât să să transforme indivizii în surse de venituri pentru alţii, la fel de "vizionari" ca primii. Metoda de discriminare între valoare şi nonvaloare în societatea actuală este banul. Dacă ceva produce bani, atunci este o valoare, daca nu produce este o nonvaloare. Pe baza acestei reţete s-a ajuns la specularea celor mai primitive instincte ale specimenelor umane, deoarece acestea sunt şi cele mai uşor de speculat şi pe spinarea lor se fac bani cel mai eficient. Foarte puţine servicii se adresează raţiunii; majoritatea inventează nevoi artificiale şi fac apel la frică sau lipsă de securitate cu singurul scop de a se vinde. 
    Religia vrea să te facă să crezi că ai nevoie de ea; statul te invaţă să crezi că nu eşti în stare să îţi administrezi singur câştigurile, că eşti imatur şi nu poţi să ai grijă singur de tine; iar reclamele te lovesc inconştient, producându-ţi nevoi pe care nu ai fi crezut că o să le ai vreodată. Toate aceste se adreseaza unor oameni care se cred centrul Universului, şi care ridica la rang de problemă esenţială absolut orice bazaconie din spaţiul adiacent lor. Iar marea problemă este că acele grupuri de oameni care sunt interesate de a-şi vinde produsele, sunt la fel de interesate de-a crea şi de-a menţine piaţa pentru acele produse din a căror vânzare câştigă. Toate acele grupuri depind în mod direct de gradul de scepticism şi de gândirea critică a eventualilor cumpărători; cu cât aceştia sunt mai naivi şi mai inculţi, cu atât serviciile bazaconice se vând mai bine şi ca atare nu vor promova altceva decât viziunea homocentristă, pseudocultura şi incultura. Un individ care este bine pus la punct cu tehnicile de manipulare s-ar simţi foarte repede agresat de această reclamă omniprezentă care transmite acelaşi tip de mesaj: 
    Tu eşti centrul Universului, iar noi venim în ajutorul nevoilor tale.
    (în traducere: "vrem să fii prost ca să-ţi tocăm banii şi timpul; îţi spunem noi de ce ai nevoie şi de ce nu, n-ai voie să gândeşti singur)
    Detaşat privind lucrurile, aceasta este doar o cale pe care a evoluat societatea umană; însă astfel mult timp nu mai poate continua; trebuie să ajungă la extincţie şi această "ramură evolutivă". Deci să-i facem mediul advers propovăduind scepticismul şi gândirea critică fără să fim plătiţi, doar ne facem în primul rând un serviciu nouă. Şi o plăcere totodată.

16 comentarii:

  1. "Deci să-i facem mediul advers propovăduind scepticismul şi gândirea critică fără să fim plătiţi, doar ne facem în primul rând un serviciu nouă. Şi o plăcere totodată."
    Am sentimentul că este utopic. Această "ramură evolutivă" este pur şi simplu autistă, nu primeşte informaţii din exterior, îşi construieşte propiul său mediu. Pe de altă parte este singura soluţie acceptabilă, poate viitoarea generaţie va fi mai receptivă.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Profu:

    Am sentimentul că este utopic

    Eu de regula ma abtin la a face predictii de genul asta; ca e utopic sau nu. Daca stau sa ma uit in trecut observ ca au ajuns sa fie comune tot felul de chestii utopice. Elicopterul? Insa intr-adevar, nu cred ca se va intampla in timpul vietii mele. Lasand la o parte Romania, pot sa constat cu deosebita placere ca s-a construit un nucleu cultural care e pus nici mai mult nici mai putin pe desfiintarea religiei. Iar odata cu asta or sa aiba de suferit si celelalte metode de tampire, promovate de catre stat si societatea de consum. Ramane de vazut ce o sa se intample.

    Această "ramură evolutivă" este pur şi simplu autistă, nu primeşte informaţii din exterior, îşi construieşte propiul său mediu

    E foarte mult de discutat aici. Odata trebuie pusa intrebarea daca cultura de tip OTV este autosustenabila in cazul in care apare o alternativa. Eu as zice ca nu. Pana la urma iti ia o parte din libertatea individuala si te toaca la buzunare. (nu OTV-ul ci efectele uitatului la prea mult OTV). E de ajuns sa apara un propagandist priceput si sa faca putin apel la frica pe tema asta. Iar atunci cand vine vorba de buzunare, oamenilor li se aprind beculetele prin cap. A reusit Hitler sa-i impopotoneze pe nemti cu ideologia nazista nu acum foarte mult timp, iar pe vremea aia n-aveau internet. Eu spun ca este cel putin posibil ca umanitatea sa treaca printr-o faza de scepticism. De aceea prefer ca macar pe tarlaua mea sa o fac sa fie si probabila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fain zis...la multi ani si tie :)

    Mersi la fel. Daca insa o sa am mai putini ani nu o s-o privesc ca pe o catastrofa; o sa fiu unul din cele cateva 50 de milioane; exact paguba in ciuperci. Mi-ar pare mai rau de Hitchens daca se curata prea devreme.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cliseul e pe post de "sa mai traiesti macar atatia ani cat sa vezi unele chestii de care vorbesti adeverindu-se, oricat de utopice ar parea acum". Sa nu exageram totusi cu opusul lui "omul in centrul universului", desi multora le-ar prinde bine s-o lase mai moale pe aia cu "omul - incununarea creatiei". Nu vreau nici sa supramelancolizez, dar chiar mi-ar parea rau sa mor inainte de a-i explica progeniturii despre Placebo, The Raconteurs, The Pixies si sa nimereasca pe mainile lu' d-alde stiu io ce zdranganitori amatori :)

    Las' ca are si Hitchens acolitii lui, poate ii face loc unuia si mai destept decat el :) Norocul nostru ca am trait sa apucam sa il citim...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu, cred ca fiecare ar trebui sa se ocupe de problemele cotidiene, deoarece altfel nu se poate dar sa-si rezerve catva din zi si pentru a se intreba ce mama dracu' face pe aici pe pamant. Daca specia este formata din oameni care fac acelesi lucruri si care isi invata copii sa faca exact ceea ce au facut si ei nu vad cum ar avea o astfel de viata vreo valoare.
    Pentru mine valoare are faptul de-a evolua in vreun fel sau altul, nu de-a sta in criogenie sociala sau intelectuala. Gasesc ca oamenii au foarte putina libertate in momentul actual; se poate mult mai mult decat atata.

    Uite un clip interesant.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!

    Mersi, dar imi este teama ca daca ma inscriu acolo chiar o sa incep sa castig bani, o sa prind gustul si apoi in loc sa scriu ce vreau eu sa scriu o sa ma apuc sa scriu ceea ce stiu ca vor altii sa scriu. Prefer sa scriu neconditionat de nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am rezistat eroic la bombardamentul cu accent american din clipul ala si nu pot sa zic ca nu are dreptate:) E doar foarte greu sa faci altceva decat ce ai fost invatat sa faci...eu inca descopar tot felul de idiosincrazii care ma "bantuie" si despre care stiu acum ca vin de la altii, eu doar le duc mai departe si cateodata am norocul sa imi dau seama cat sunt de false, insa ma sperii la gandul ca mai sunt o gramada de ele pe care probabil nu o sa le vad niciodata.

    Dupa aia mereu e cate cineva pe care sa dai vina: statul, biserica, parintii, scoala, si asa sa iti justifici comportamentul. E mai greu sa te apuci sa faci altceva decat ce ai facut pana la momentul ala, mai ales cand nu ti-a mers chiar asa de rau fiind asa cum ai fost tot timpul.

    Si daca oamenii ar avea mai multa libertate, ce-ar face cu ea? Tot s-ar imita unii pe altii (Murphy zicea asta parca).

    Valoarea unei vieti de om nu cred ca poate fi data din afara, fiecare si-o traieste cum poate si cum vrea si cum stie mai bine. E drept ca probabil ratam unele ocazii in felul asta, dar acum nici nu trebuie sa evoluam cu viteza luminii :)

    Tot sed si ma gandesc la chestiile astea, si nu prea ajung la o concluzie clara si definitiva. Viata in sine o consider o proprietate a materiei, fara vreun scop sau valoare in sine (de la Dawkins citire) si viata fiecarui om e a lui ca sa dispuan de ea cum vrea. Inteleg ca ar fi de dorit sa o puna in slujba unor scopuri inalte, sa fie nemaipomenit de original, liber in gandire si comportament, dar nu cred ca poti sa ridic asta la rang de scop al vietii in general.

    Noa, nu stiu daca-i clar ce zic, ca nu-i foarte clar nici la mine in cap chiar totul. A, mi-a placut tare Into the Wild, si mi-as dori sa pot dispune de viata mea asa cum a ales sa faca whatsisname, si nu as considera ca facand asa viata mea nu ar avea valoare, chiar daca nu am descoperit vaccinul antioriceboala.

    RăspundețiȘtergere
  8. @godless1859
    Cu tot sceptismul de care am dat dovadă declarativ (nu am susţinut că este utopic, am spus că este un sentiment) acţiunile mele sunt în aceeaşi direcţie ca şi ale tale. Este singura soluţie pe care o văd, deşi câteodată pare strigăt în van. La mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa aia mereu e cate cineva pe care sa dai vina: statul, biserica, parintii, scoala, si asa sa iti justifici comportamentul

    Poti intr-adevar sa o faci, dar nu are nici un haz sa-ti justifici comportamentul, haz are sa-l modifici daca ajungi la concluzia ca nu iti este benefic, sau ca e loc de mai bine. La nivel general insa trebuie identificata sursa neplacerilor.

    Si daca oamenii ar avea mai multa libertate, ce-ar face cu ea?

    Destul de multe zic eu. Libertatea poate sa fie de gandire sau de actiune. Eu zic ca ambele pot fi maximizate prin anumite inovatii aduse sistemului actual.

    Valoarea unei vieti de om nu cred ca poate fi data din afara, fiecare si-o traieste cum poate si cum vrea si cum stie mai bine.

    Adevarat, dar poti oricand sa faci o reducere la extreme in stil Sam Harris. Ai considera ca a trai in Arabia Saudita este la fel cu a trai in Suedia? Din punctul de vedere al obiectivitatii supreme (care o mai fi aia) intrebarea nu are sens. Insa pentru tine ca individ eu zic ca intrebarea are si sens si un raspuns evident. Nu numai pentru tine ci si pentru altii; viata ta are valoare pentru copilul tau, la fel cum si a lui pentru tine. Gandeste-te si la situatia asta.

    viata fiecarui om e a lui ca sa dispuna de ea cum vrea

    Ceea ce vrea un om este un produs partial al culturii in care s-a dezvoltat. Ideal spun eu, este ca acea cultura sa-ti ofere un numar maxim de optiuni din care tu apoi alegi ce poftesti. Tu o sa vrei ceva, eu altceva, iar un papuaş din N. Guinee alte chestii. Iar poti sa faci reducere la extrem si sa te gandesti daca ai fi dorit sa primesti educatie de tip papuaş sau altfel. Totul se rezuma la optiunile de care poti dispune. Un pietroi nu dispune de prea multe optiuni (ori se rostogoleste ori ramane pe loc), un virus de ceva mai multe, dar mai putine decat o bacterie, care la randul ei dispune de mai putine optiuni decat o capra sau un om. Eu as spune ca daca viata ar avea vreo valoare intrinseca atunci aceasta ar fi direct proportionala cu gradele de libertate ale vietuitoarei. Sau .. care este diferenta intre un om sanatos si unul in coma?

    RăspundețiȘtergere
  10. De multe ori nu exista neplaceri asa de mari ca sa vrei sa le elimini, ii ca in cazul cu broasca aia care nu sare din apa daca o incalzesti incet incet.

    Aia cu imitatul o fost mai mult retorica :) Sunt complet de acord ca schimbari pe ici pe colo in locurile esentiale, mai ales in cazul invatamantului, pot sa faca o gramada de bine.

    Stiu ca EU as trai mai degraba in Suedia decat Arabia Saudita, dar nu pot sa zic ca e la fel pentru altii. Viata mea are valoare pentru mine si dupa aia (sper) pentru cei care tin la mine, asta da, pot sa o spun.

    Pentru mine viata nu are valoare intrinseca, ea este pur si simplu. In rest sunt de acord cu prima parte a ultimului paragraf.

    Diferenta dintre un om sanatos si unul in coma e ca ultimul are nevoie de asistenta medicala non stop - pentru mult timp daca nu a facut cerere expres sa nu ii fie acordata in anumite cazuri :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce parere ai despre proiectul Venus ?

    "126 858 de specii au ajuns la extincţie"
    Asta inseamna ca in fiecare an apar cam tot atatea specii ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce parere ai despre proiectul Venus ?

    O parere mixta. Sunt cat se poate de pro tehnologie, insa au cateva idei fundamentate pe teoria conspiratiei si alte cateva chestii pe care deocamdata le consider si eu prea utopice. Ca religie suna ok, in comparatie cu altele. In principiu sunt pro.

    "126 858 de specii au ajuns la extincţie"
    Asta inseamna ca in fiecare an apar cam tot atatea specii ?


    Din pacate nu. Mai apare din cand in cand cate una, cum e bacteria mancatoare de nylon insa nu in ritmul in care dispar. Foarte multe specii de amfibieni din America centrala au disparut din cauza unei ciuperci care a fost adusa din Africa si care impiedica respiratia amfibienilor prin piele. La fel au patit si incasii cand au venit europenii cu pojarul peste ei; a fost un genocid neintentionat, pe langa cel intentionat. Marile descoperiri geografice au si partea lor intunecata; asta e situatia.

    RăspundețiȘtergere
  13. "126 858 de specii au ajuns la extincţie"
    Mi se pare cam mult; in ritmul asta in zeci, maxim sute, de ani Pamantul o sa cam duca lipsa de specii.

    RăspundețiȘtergere
  14. E destul de greu sa faci astfel de predictii in domeniul asta. Eu unul nu cred ca este posibil ca ritmul extinctiilor sa fie sustinut la nivelul prezent in continuare. Cand specia umana a creat conexiuni intre continente de altfel izolate ca nise ecologice s-a produs un dezechilibru major. Insa avand acestea in vedere nu are cum sa urmeze altul de aceeasi natura. Nisele ecologice ocupate de fostele specii isi vor gasi in curand noi ocupanti. Ramane de vazut care sunt aceia.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ganditi cam mult :) Axati'va mai mult pe instinct..simturi..si suflet..daca aveti..Daca nu..puteti bolborosi in continuare ca nu va aude nimeni! Aberatii non-stop !

    RăspundețiȘtergere