Pagini

luni, 28 februarie 2011

Creştinismul este împotriva familiei

    Astăzi ne vom ocupa succint de nomenclatura religioasă în ceea ce priveşte personalul clerical şi zeii creştini.  Popii nu se numesc doar popi ci şi părinţi; călugăriţele sunt măicuţe, Dumnezeu este "tatăl ceresc", călugării sunt fraţi, popii mai renumiţi sunt numiţi sfinţi părinţi, iar tovarăşul Daniel Ciobotea e supranumit patriarh. Ceva este în neregulă aici. Cum pot fi călugăriţele maici când teoretic ar trebui să fie virgine? Un popă este părintele meu? Imposibil; tata nu e pop şi nici mama popă. Dacă Dumnezeu e tatăl nostru atunci cine este mama noastră? Astfel de întrebări pot fi puse mult şi bine iar religioşii nu pot decât să deraieze în metafizica metaforică a meandrelor irealităţii.
     Aceasta nu este decât o altă tehnică religioasă de-a deturna în folosul ei terminologia folosită în cadrul familiei. Terminologia familială evocă destul de multe şi puternice sentimente în cazul oricărui individ, deoarece părinţii sunt sursa primară de informaţii, de hrană, afecţiune şi securitate. Majoritatea nu conştientizează acest fapt tocmai din cauza încărcăturii emoţionale care îi leagă de familie. Pe de altă parte, amintirile din frageda pruncie, de pe vremea când pruncul nici nu ştia să vorbească sunt foarte bine stocate prin creier ca orice informaţii care sunt esenţiale pentru supravieţuire. 
    Deci cu informaţii, hrană, afecţiune şi securitate este asociat termenul de părinte care, printr-o nefericită întâmplare a ajuns să fie revendicat de religia creştină (printre altele). O tehnică de manipulare evoluată nu numai în creştinism ci în majoritatea cultelor de acest tip, care inversează sensurile cuvintelor şi le folosesc pentru propria expansiune. 
    Iată versetele relevante din Evanghelie care decretează desfiinţarea familiei biologice şi înlocuirea ei cu familia creştină:
Matei 12:47 - 50:    
    Atunci cineva I-a zis: "Iată, mama Ta şi fraţii Tăi stau afară, şi caută să vorbească cu Tine."   
Dar Isus a răspuns celui ce-I adusese ştirea aceasta: "Cine este mama Mea, şi care sunt fraţii Mei?"
Apoi Şi-a întins mâna spre ucenicii Săi şi a zis: "Iată mama Mea şi fraţii Mei!
Căci oricine face voia Tatălui Meu care este în ceruri, acela Îmi este frate, soră şi mamă."

Matei 10:37:    
    Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. 
    Creştinismul e un fel de înjurătură la adresa speciei care spune că maică-ta nu e maică-ta, iar taică-tu nu e taică-tu. Maică-ta e Hristos, iar pe post de taică-tu sunt Dumnezeu şi cu popii. Astfel, printr-o mârşavă manipulare lingvistică, recunoştinţa şi respectul datorat celor care cu adevărat te-au conceput şi au avut grijă de tine sunt adjudecate popilor, cei care nici nu te-au conceput şi nici altă grijă nu au decât să te introducă în turma de credincioşi care nu doar întâmplător este numită turmă, ci pentru că în cadrul ei există material de muls.
    Ceea ce religiile au înţeles cu mult înainte ca psihologia să apară a fost faptul că manipulând cuvintele pot manipula gândurile oamenilor şi prin urmare acţiunile lor; o chestiune simplă derivată din faptul că oamenii gândesc în cuvinte. Ca şi când răul n-ar fi fost destul, de la religioşi au învăţat şi celelalte tipuri de şarlatani culminând cu apariţia unei întregi industrii de manipulare a cuvintelor, numită marketing. Singurul lucru pe care îl poate face un om pentru a se feri de aceşti specialişti ai decepţiei este să fie la fel de specialist ca ei şi să se întrebe de două ori ce înseamnă un cuvânt, în ce context este folosit şi cu ce scop.

32 de comentarii:

  1. Si eu zic ca daca religia exista datorita interventiei unei entitati supra-naturale/extra-terestre acea entitate este in mod obligatoriu malvolenta. Datorita tacticilor folosite. Pritre care si ce ai spus tu aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca mama e Hristos iar Dumnezeu si popii sunt tatii inseamna eu sunt rezultatul unei relatii homosexuale in grup?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anca
    Pai asa rezulta. Vezi totusi cu incestul ala ce faci ca si tu si barbata-tu sunteti copiii lui Dumnezeu, frati deci.

    @Logosfera
    Sa stii ca nu-i chiar atat de rau. Din fericire religia e una de tip patriarhal - ca daca era in loc de Dumnezeu tatal - Dumnezeu mama, si ar fi fost o mama din aia chiar ok, atunci chiar ar fi fost greu de refuzat religia.

    RăspundețiȘtergere
  4. S-ar putea ca noua religie a ecologiei s-ar putea sa ne arate daca pe bine pentru psihic sa crezi in Dumnezeu-Mama. Ma refer aici la ecologia care vorbeste de spiritul planetei, reintrarea in armonie cu Gaya blah... blah... nu la ecologia care vorbeste de "aspectele tehnice" ale activitatii antropice.

    RăspundețiȘtergere
  5. De fapt în foarte multe table cu legi din credinţele abrahamice poruncesc să-ţi respecţi părinţii.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Commandments

    Ce-ai scris tu aici nu dovedeşte decât că extrasele din scriptură pot fi interpretate după bunul plac al oricui doreşte să inducă pe alţii în eroare. În fond asta face şi biserica de peste 2000 de ani.

    Nu e vorba de nicio entitate. Explicaţia e probabil una mult mai simplă: evanghelia e o operă populară. Deci are caracter colectiv. Fiecare evanghelist a scris exact cum a văzut el problema (subiectiv). De fapt nici nu e foarte sigur că ştiau să scrie. Să admitem că a cules cineva textul şi l-a scris, denaturându-l şi mai tare. Apoi am mai fost denaturat şi mai departe datorită diverselor traduceri. Traduceri, corecturi, adăugiri. There you have it. Un text denaturat şi plin de contradicţii, interpretat, răsinterpretat şi folosit drept "argument" de peste 2000 de ani. Asta înseamnă să-ţi faci chip cioplit din ceva, de altfel.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat se poate de on topic, recomand calduros 'We few, we happy few, we, band of brothers' de Dr. Andy Thomson, AAI 2007. O gasiti si pe youtube.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim

    Ce-ai scris tu aici nu dovedeşte decât că extrasele din scriptură pot fi interpretate după bunul plac al oricui doreşte să inducă pe alţii în eroare. În fond asta face şi biserica de peste 2000 de ani

    Corect. Daca te uiti la cele 10 porunci, spune acolo sa nu ucizi si sa cinstesti sabatul. Nu apuci sa rasfoiesti multe pagini si afli apoi cum trebuie sa-i omori pe aceia care necinstesc sabatul si apoi mass killing - copii femei insarcinate, etc.

    Aici nu era vorba despre consistenta textelor biblice (care nu exista) ci despre tehnici de programare neirolingvistica folosite de religia asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. aia cu necredincioşii vor arde în flăcări şi vor fi atacaţi cu pietre intră în mare contradicţie cu 'să nu omori'

    uite citatul meu favorit din biblie :

    " De acolo s'a suit la Betel. Şi pe cînd mergea pe drum, nişte băieţaşi au ieşit din cetate, şi şi-au bătut joc de el. Ei îi ziceau: ,,Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!``

    El s'a întors să -i privească, şi i -a blestemat în Numele Domnului. Atunci au ieşit doi urşi din pădure, şi au sfîşiat patruzeci şi doi din aceşti copii."


    Asta e despre 'Sfântul Ilie', care spunea prin sate vrăjeli dastea cu îngeri şi ridicări la ceruri. Nişte copii l-au provocat să zboare, că dădea în sus şi în jos cu îngerii, şi ăsta a fost răspunsul lui.

    RăspundețiȘtergere
  9. uite citatul meu favorit din biblie


    E bun, dar eu prefer Deuternonom 28:53 - 57, si de fapt cam tot ceea ce e de la versetul 15 pana la 57, iar apoi versetul 61. Arta nene!

    RăspundețiȘtergere
  10. 28:59
    Domnul te va lovi în chip minunat
    :D:D:D

    cred ca ma stimuleaza sa mai citesc, sa vad in ce mai cred crestinii si nici macar ei nu stiu, ca pe alea clasice le stie toata lumea si nici macar alea nu sunt normale si totusi le accepta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa cum ar spune Bergson, plecand de la o mica eroare de intelegere a unui lucru se poate ajunge perfect logic la cele mai gresite concluzii posibile. Obtinem astfel inca un articol care se poate incadra usor in maculatura virtuala.

    "Frate", "sora", "parinte", "maica" in Duh nu in trup. Asta e semnificatia acestor apelative!

    Tin sa reamintesc autorului ca in Biserica Crestina exista Taina Cununiei. Te rog fa un studiu despre acest lucru.

    De asemenea, fa un studiu si despre cat de sanatoasa este legatura dintre homosexuali pe care sunt sigur ca o sustii si spune-mi cam cat de pro-familie este?

    "E bun, dar eu prefer Deuternonom 28:53 - 57, si de fapt cam tot ceea ce e de la versetul 15 pana la 57, iar apoi versetul 61. Arta nene!"

    Ti-am mai explicat care e treaba cu versetele astea! Chiar nu vrei sa bagi la cap? Hai sa-ti reamintesc, poate ai sa vrei sa fii si tu obiectiv si ai sa convingi pe cineva pana la urma.

    "Despre Deuteronom 28 56-57, daca citeai versetele in contextul in care au aparut, ai fi vazut ca de fapt acolo este vorba despre o profetie a urgiilor ce vor veni peste Israel daca nu va asculta poruncile lui Dumnezeu. Astfel de la versetele 1 pana la 14 se arata bunatatile de care vor avea parte ascultatorii de Lege, iar de la 15 pana la 68 sunt enumerate blestemele pentru cei neascultatori.
    In versetele 56 si 56 nu se da legea ca femeia sa-si manance pruncul asa cum dai tu de inteles intr-un mod FALS, ci arata ca vor veni perioade de foame atat de mari peste poporul evreu incat acele femei care au trait in rasfat si in belsug vor ajunge sa-si manance pruncii din cauza foamei. "

    RăspundețiȘtergere
  12. Asta da Dumnezeu benevolent si increzator in puterile si maretia lui daca are nevoie sa recurga la asemenea amenintari grotesti pentru a convinge oamenii sa urmeze legea sa. De ce oare? Nu este legea suficient de buna, suficient de larga pentru ca oamenii sa fie fericiti respectand-o? Daca niste reguli de la divinitate, special facute pentru creaturile sale nu pot sa fie in acord cu creaturile, sa ii faca suficient de fericiti urmandu-le, atunci dumnezeu de fapt vrea ca oamenii sa greseasca, dandu-le legi ce nu pot fi urmate, si dandu-i lui suficiente motive sa aplice pedepse. Some god you have! De fiecare data cand ma gandesc la dumnezeul crestin, cel putin, imi vine in minte Stargate si goa'uld-ul Baal si ge zeu minunat era el.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Frate", "sora", "parinte", "maica" in Duh nu in trup. Asta e semnificatia acestor apelative!

    Ceea ce e complet pe langa ce am scris eu. Este important ce imagini si sentimente evoca aceste cuvinte, nu care e semnificatia lor in opinia lui Corneliu.

    De asemenea, fa un studiu si despre cat de sanatoasa este legatura dintre homosexuali pe care sunt sigur ca o sustii si spune-mi cam cat de pro-familie este?

    Nu sustin nici un fel de legatura intre indivizi; nici pe cele de tip homosexual si nici cele de tip heterosexual. Nu este treaba nimanui ce fac doi adulti care au consimit sa faca ceea ce fac; nu e treaba ta, nu-i treaba mea, nici a bisericii si nici a statului? Ai procesat acest fapt trivial? Vrei sa ti-o tragi cu caloriferul, cu un barbat sau cu o femeie, nu e treaba altcuiva. E simplu. E treaba altcuiva daca vrei sa i-o tragi unui copil sau unui animal deoarece nu stii daca aia consimt.

    ci arata ca vor veni perioade de foame atat de mari peste poporul evreu incat acele femei care au trait in rasfat si in belsug vor ajunge sa-si manance pruncii din cauza foamei

    Esti la fel de caraghios ca dumnezeul tau. Nici macar nu se poate intampla asa ceva; eu nu mi-as manca copii, o femeie care este circuitata mult mai serios la cap sa si-i iubeasca cu atat mai putin. In cel mai rau caz s-ar sinucide. Doar daca nu cumva, vine dumnezeu, ii impietreste inima ca lui faraon, o transforma intr-un zombie a lui dumnezeu si o face sa-si manace copilul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Saturnine... In primul rand studiaza un om credincois care i se supune in totalitate lui Dumnezeu, si ai sa vezi ca poate trai foarte bine fara sa incalce legile dat de Dumnezeu. Dumnezeu pedepseste raul, caci El este Judecator si drept.Uita-te in jurul tau, la mafioti, daca li se fura ceva marfa sau li se omora ceva ruda, isi face dreptate mergand si gasindul si omorandul pe ala. Tot asa si dumnezeu Pedepseste raul facut, ca nu cumva sa creasca raul.Daca ai avut o experienta neplacuta cu ceva cica pocaiti sa stii ca nu toti sunt asa. Asta ii problema voastra. din cauza la unu ne bagati pe toti in oala cu ala. Sunt si vor fii mereu oameni care se incred in dumnezeu, si pe viitor noi vom trai mai bine decat voi, caci il avem pe Dumnezeu de partea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  15. @anonim. N-ai inteles despre ce vorbeam, deci remarcile tale nu au de a face prea mult cu ce am scris eu. In primul rand nu am spus ca este anormal sa fie pedepse, m-am referit la faptul ca pedepsele sunt exagerate de cele mai multe ori in raport cu fapta comisa, si la faptul ca este aiurea pentru u nzeu atotputernic sa se dedea la asemenea orori. In al doilea rand, tu vei vedea ca nimeni nu se poate supune in totalitate legilor. NIMENI. Legile sunt de asa natura facute incat sa contravina intr-o mai mica sau mai mare masura naturii umane, deci oamenii sa fie vesnic in pacat si vesnic supusi, cu toate ce decurg de aici.

    3.Nu am avut nici o experienta neplacuta cu pocaiti, adica nu in mod deosebit de neplacuta, in asa fel incat sa se justifice observatiile tale. Eu nu am bagat pe nimeni in nici o oala, aia e treaba lu dracu! Lasand gluma la o parte, nu trebuie eu sa va bag intr-o oala, va bagati singuri nu prin ceea ce sustineti, care difera de la om la om, ci prin natura a ceea ce sustineti, care este ca detineti adevarul revelat de la un zeu care (probabil) nu exista. Deci nu veti trai mai bine decat noi decat dintr-o pura coincidenta, deoarece si aici avem 2 variante: 1(varianta cea mai probabila) deoarece dumnezeu nu exista deci nu are cum sa fie de partea cuiva sau 2. deoarece din cate am observat, oamenii lui dumnezeu tind sa o duca mai rau, in biblie ridicandu-se la rang de arta suferinta, si existand o groaza de exemple in care zeul isi maltrateaza adeptii tocmai pentru a le testa credinta, in timp ce pe ceilalti se multumeste cu a-i lasa in pace, sau in cel mai rau caz stergandu-i de pe fata planetei, pentru ca e un puţoi isteric care nu suporta sa fie contrazis.
    Pune mana si vezi traseul bibliei, efectiv, sa vezi daca pare a fi o carte inspirata de divin. Si istoria zeului tau, Yahveh, cum a ajuns el sa fie ce e.

    RăspundețiȘtergere
  16. (primul anonim, în ordinea comentariilor)

    Asta da Dumnezeu benevolent si increzator in puterile si maretia lui daca are nevoie sa recurga la asemenea amenintari grotesti pentru a convinge oamenii sa urmeze legea sa.

    Saturnine, porniţi de la premise greşite, deci toată argumentaţia e absolut inutilă. Dacă al doilea anonim se simte mai sigur aşa, sper să-i fie de folos în momentele grele din viaţă. Sper să-i ajute să le depăşească. Sper, nu ca să-i pun credinţa la încercare ci pentru că nu-mi place să văd oameni nefericiţi, fie ei creştini sau atei deopotrivă.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ latest anonim
    Nu stiu la ce premize gresite te referi. Din ce scrii deduc ca vrei sa spui ca religia e ok atata vrme cat ii ajuta unuia sau altuia si ca vrei sa fim toti fericiti. De acord doar cu ultima parte.
    Uita-te la ce spune anonimul acela:"si pe viitor noi vom trai mai bine decat voi, caci il avem pe Dumnezeu de partea noastra." Asta ii inspira lui Iisus, si se bucura si creste inima in el ca ei o vor duce mai bine ca noi,ca doamne-doamne il va proteja. Asta are de spus.
    Dar daca te gandesti la statistici si compari credinciosi care o duc bine si credinciosi care nu o duc bine, vei vedea ca obtii acelasi rezultat la care te-ai astepta dintr-o populatie daca scoti din ecuatie factorul dumnezeu. Deci fara interventie divina, unii o vor duce bine, altii rau in proportie previzibila. Asa este si acum. Altfel imi pun intrebarea legitima: de ce o vor duce bine? De ce nu o duc bine acum, toti! Intotdeauna! De ce vesnic vorbesc despre viitor? De 2000 de ani tot asa, cum ei o vor duce mai bine si noi nu. Dar daca te uiti la statistici comparative intre atei si credinciosi, vei vedea ca ateii o duc mult mai bine, acum, in prezent, efectiv, realmente.

    RăspundețiȘtergere
  18. Premise greşite = bible fantasies. Mai bine citesc Terry Pratchett. E mai amuzant. La câţi naivi sunt pe lumea asta ar putea să-şi întemeieze liniştit o religie dacă ar vrea.

    si pe viitor noi vom trai mai bine decat voi, caci il avem pe Dumnezeu de partea noastra.

    Da, un dezastru natural o să-i ocolească doar pe cei credincioşi. O să curgă lava şi viiturile pe lângă ei doar pentru că şi-au făcut întotdeauna de trei ori semnul crucii când au trecut pe lângă o clădire cu cruce în vârf. Sau mai ştiu eu ce. Pentru că sunt poporul ales, etc.

    Ăsta e creştinism prost înţeles. Nu fac statistici. Nu există intervenţii divine. Doar întâmplări fericite interpretate drept intervenţii divine.

    Sunt destui pocăiţi care o duc bine, penticostali în special. Dar ăia ce o duc bine îs în general oameni destul de întreprinzători. Nu e neapărat un lucru ce ţine de religie sau de ireligie. Deşi unele religii te îndobitocesc spunându-ţi că o să-ţi fie mai bine după ce crăpi, sau că primeşti nuştiucâte fecioare virgine. Pe naiba. Crăpi, te mânâncă viermii şi gata. Sfârşit. Asta nu înseamnă că e mai ok să fii materialist şi obsedat de comori ca şi piraţii. În toate e nevoie de un echilibru.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt destui pocăiţi care o duc bine, penticostali în special. Dar ăia ce o duc bine îs în general oameni destul de întreprinzători. Nu e neapărat un lucru ce ţine de religie sau de ireligie

    Religia nu este complet irelevanta in ceea ce priveste bunastarea religiosilor. Este insa foarte relevanta atunci cand vine vorba de capacitatea de-a fi manipulat, pe care religia o cultiva si o aduce la paroxism in cadrul turmei; colateral din cauza asta, religiosii sunt mult mai capabili de-a fi inselati, incepand cu niste reclame tampite, si terminand cu statul si cu popii. Cel putin de aia fac eu campanie impotriva ei; detest manipularea.

    RăspundețiȘtergere
  20. E tot marketing până la urmă. Ţi se vinde o idee. Manipularea există pentru că există oameni care pot fi manipulaţi uşor.

    http://www.mrwiggleslovesyou.com/rehab477.html

    RăspundețiȘtergere
  21. Biserica nu se rezuma la a vinde o idee; pe langa asta mai si promoveaza (foarte eficient) alte idei si alte mecanisme care paveaza calea pentru acceptarea celei dintai; in principiu ii invata pe oameni naivitatea si credulitatea. apelul la autoritate si cel la majoritate reprezinta baza religie crestine.
    Celelalte tehnici de marketing se rezuma doar la a profita de terenul asternut de biserica.

    RăspundețiȘtergere
  22. "In primul rand studiaza un om credincois care i se supune in totalitate lui Dumnezeu, si ai sa vezi ca poate trai foarte bine fara sa incalce legile dat de Dumnezeu. "

    păi ăsta e un principiu de contradicţie, un oximoron, cum, adică dacă faci totul ca la carte, e logic că vei trăi 'bine' şi nu vei încalca nici o 'lege', tocmai de frica de a nu fi perfect.

    un religios pur e un cre($)tin total.

    " la mafioti, daca li se fura ceva marfa sau li se omora ceva ruda, isi face dreptate mergand si gasindul si omorandul pe ala."

    1. e conspirationist

    2. Mafia italiană e catolică hardcore.

    RăspundețiȘtergere
  23. Naivitatea şi credulitatea nu se învată, ci apar pe fondul ignoranţei.

    Celelalte tehnici de marketing se rezuma doar la a profita de terenul asternut de biserica.

    De fapt multe tehnici de marketing apelează la instincte primare şi fobii generalizate induse sau existente deja în societate. La fel ca şi marketingul bisericesc de atlfel. Doar produsele diferă, strategiile sunt cam aceleaşi. Ex: un agent de asigurări îţi oferă o poliţă de asigurare de viaţă; biserica iţi oferă o cruce pe care s-o porţi la gât sau s-o agăţi de oglinda autoturismului; ambele exploatează nesiguranţa omului; ştirile de la ora 5 pregătesc terenul.

    RăspundețiȘtergere
  24. Naivitatea şi credulitatea nu se învată, ci apar pe fondul ignoranţei.

    In fapt omul pleaca din start cu capacitatea de crede fara a judeca ceea ce i se spune de catre figurile autoritare (de regula parinti) - asa am evoluat. Insa pe la adolescenta ar trebui in mod normal sa dispara "capacitatea" asta. Vezi si certurile care au loc intre parinti si copii cand acestia incep sa se maturizeze. In cazul religiei indivizii sunt impiedicati sa se maturizeze prin educatia de tip autoritarist pe care o primesc.

    De fapt multe tehnici de marketing apelează la instincte primare şi fobii generalizate induse sau existente deja în societate.

    Instinctele primare si fobiile au o existenta justificata dpdv evolutionist; prezenta lor poatre fi avantajoasa sau nu dupa situatie. Insa majoritatea fobiilor sunt induse de catre biserica / mass media.

    ambele exploatează nesiguranţa omului; ştirile de la ora 5 pregătesc terenul.

    Adevarat; stirile de la ora 5 pregatesc terenul printr-o tehnica de propaganda infecta si de altfel si o eroare logica numita selectie observationala. Cum ar fi daca ar prezenta in fiecare zi pe vreo 5 carora nu li s-a intamnplat nimic notabil, asa cum e cazul in ceea ce priveste majoritatea populatiei? In loc de asta, ei prefera sa arate o imagine deformata a societatii, plina de crime, probleme si alte aberatii, si nu vizeaza absolut deloc problemele adevarate - care tin de general, nu de particular.

    RăspundețiȘtergere
  25. godless1859 te-ai gandit vreodata ca poate tu ai fi cel care e sub o psihoza fff periculoasa??? psihoza masonica, prin care incearca sa departeze pe oameni de la Dumnezeu?? te-ai gandit????....

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu sunt crestin, si asa cum eu nu pot sa-ti dovedesc existenta lui Dumnezeu, asa nici tu nu poti sa dovedesti inexistenta lui Dumnezeu.... asa ca pana la urma cine cunoaste adevarul suprem????

    RăspundețiȘtergere
  27. Ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult e cand va vad pe voi ateii cat de siguri sunteti ca nu exista Dumnezeu, si aveti un aer superior fata de noi cei crestini, care dintre voi ati cutreierat universul in lung si in lat ca sa puteti spune ca nu l-ati gasit pe Dumnezeu????? sa nu imi raspunzni ceva in genu "Dar tu ai cutreierat si l-ai gasit de creziin El'??... Vi-am spus ca nu am nici o dovada ca el exista, dar vreau sa cred!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu sunt crestin, si asa cum eu nu pot sa-ti dovedesc existenta lui Dumnezeu, asa nici tu nu poti sa dovedesti inexistenta lui Dumnezeu.... asa ca pana la urma cine cunoaste adevarul suprem????

    Mda, tu poti sa crezi in Mos Craciun si este posibil ca eu sa nu pot sa-ti demonstrez ca nu exista un Mos Craciun pe undeva prin Universul asta. Dar asta nu inseamna ca exista.

    Ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult e cand va vad pe voi ateii cat de siguri sunteti ca nu exista Dumnezeu, si aveti un aer superior fata de noi cei crestini

    Si copii care au descoperit ca nu exista Mos Craciun au un aer superior fata de cei care inca mai cred minciuna. Asta este, n-ai ce sa-i faci.

    Vi-am spus ca nu am nici o dovada ca el exista, dar vreau sa cred!!

    Vrei sa crezi ca exista un psihopat supranatural si turbat care ne-a lasat pe planeta asta ca sa suferim si care ne va tortura pentru eternitate daca nu ne inchinam la el?

    Vrei sa fii sclav? De ce ai vrea lucrul asta?

    RăspundețiȘtergere
  29. Sa-l lasam pe mos craciun,:) stim sigur ca nu exista mos craciun... Dar stim asta si despre Dumnezeu??? Daca te rog incearca sa nu mai fi asa ironic, si spune-mi de ce nu crezi in Dumnezeu??? da-mi o explicatie logica de ce nu crezi, iar apoi o sa incerc si eu sa iti spun de ce cred. Si nu esti sclav daca crezi in Dumnezeu, intr-un fel ai dreptate religia te face sclav, dar Dumnezeu nu e tot una cu religia, mi-e greu sa ma exprim, da sper sa putem continua discutia asta cu rabdare si sa ne explicam fiecare punctu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  30. Sper sa nu ma tratezi ca pe un ''sclav indoctrinat'' etc etc,si sa putem vb ca de la om la om, egal la egal. Iti astept raspunsu! Noapte Buna

    RăspundețiȘtergere
  31. @Anonim : Lasă dublul standard, nu există nici o diferenţă între credinţa în Moş Crăciun, Dumnezeu, FSM şi orice alt zeu născocit de om de-a lungul timpului. Toţi sunt fiinţe mitologice a căror existenţă nu este susţinută de nici o dovadă.

    Asta dacă nu aplici gândirea magică şi zici că Dumnezeu este unicul zeu adevărat că doar aşa zice Biblia.

    RăspundețiȘtergere
  32. Dar stim asta si despre Dumnezeu??? Daca te rog incearca sa nu mai fi asa ironic, si spune-mi de ce nu crezi in Dumnezeu???

    Eu nu sunt ironic, inteleg ca asa iti pare tie ca sunt, insa pentru atei, povestile despre Dumnezeu sunt echivalente cu povestile despre oricare zeu care a existat vreodata. Adica la fel cum percepi tu credinta in zeii hindusi, la fel iti percep eu credinta in Cristos si Dumnezeu.

    Si nu esti sclav daca crezi in Dumnezeu

    Presupun ca apartii vreunei denominatii crestine. Ei bine, in crestinism daca nu te inchini dumnezeului respectiv te va tortura pentru vecie; asa suna doctrina. Si la nivel moral nu exista nici o diferenta intre acest dumnezeu si un stapan de sclavi. Si stapanul de sclavi te bate pana te omoara daca nu vrei sa executi ordinele lui si sa muncesti, daca nu te supui te omoara.

    Sper sa nu ma tratezi ca pe un ''sclav indoctrinat'' etc etc,si sa putem vb ca de la om la om, egal la egal

    Fie ca vrei fie ca nu vrei esti indoctrinat. Daca te-ai fi nascut in Grecia Antica ai fi crezut in Zeus si Apollo, daca te-ai fi nascut in Arabia Sadita ai fi crezut in Mahomed si Allah iar daca te-ai fi nascut in India ai fi crezut in dumnezeii hindusilor, Ganesha sau Khali. Asa cum patesc aceia oameni din acele tari si ajung sa creada lucruri false ca fiind adevarate deoarece toti dinmprejurul lor spun ca ar fi adevarate, la fel ai ajuns si tu sa crezi in dumnezeul crestin care este "dumnezeul local" aici in Romania. Insa chiar daca esti indoctrinat si ai fost invatat sa gandesti ca un sclav, asta nu inseamna ca nu esti om si ca trebuie sa te tratez altfel. Nu-i vina ta ca se practica spalarea pe creier la scara mondiala, au fost destui in situatia ta si au reusit sa-si revina.

    Uite, am scris aici despre motivele care m-au impiedicat sa cred atunci cand eram eu mai tinerel. Insa daca tot ai intrebat am sa scriu un articol nou in care o sa expun motivele din care nu cred acum in existenta vreunui Dumnezeu, si pentru ca am destul de scris la capitolul asta o sa dureze pana saptamana viitoare.

    Insa in principiu sa stii ca ateii nu cred in Dumnezeu deoarece nu exista dovezi ca ar exista.

    RăspundețiȘtergere