Pagini

vineri, 10 mai 2013

Respectul pentru cei în vârstă

    Circulă prin mintea unora ideea că cei vârstnici merită mai mult respect decât alți membri ai societății doar din cauză că sunt vârstnici. Ceea ce se vede de la o poștă este că nu circulă prin mintea lor ideea de respect pentru cei de vârstă medie sau ideea de respect pentru minori - ai crede că aceștia sunt chiar neimportanți, nimeni de fapt nu vorbește despre astfel de lucruri.
    Cu atât mai ciudat cu cât bătrânii din prezent sunt copiii din trecut și deci se extrage concluzia conform căreia aceiași oameni trebuie să capete respect pe măsura ce înaintează în vârsta. Nu este greu să vedem de unde provin aceste credințe. Cunoștințele utile vieții de atunci nu puteau fi acumulate în trecut, pe vremea când școala nu exista, și nici internetul, decât în perioade foarte lungi de timp și astfel cunoașterea corela puternic cu vârsta.
   Tot în vremurile nu demult apuse bătrânii erau considerați autorități deoarece lumea se schimba destul de greu și cunoștințele acumulate timp de o viata intreagă erau la fel de utile precum ar fi fost in urmă cu 50 de ani.
   În prezent însă, lumea se schimbă într-un ritm din ce in ce mai accelerat iar expertiza majorității celor care s-au născut în 1930 devine din ce mai irelevantă raportat la problemele cu care ne confruntăm noi.
   Pe deasupra mai avem și logică și aceea dictează că nu are cineva de ce să acorde vreunei informații un statut special doar din cauză că vine de la o persoană în vârstă. Nu spun că trebuie să-i insultăm pe cei în vârstă sau că trebuie să-i tratăm mai prejos decât pe alții, spun că părerile lor nu au de ce sa fie privite cu mai multa stimă decât părerile altora și că ei nu merită vreun statut special în societate. Totodată nu exclud că sunt unii care iși păstreaza tinerețea minții până la moarte.
   Tocmai asta mi s-a reproșat mai deunăzi, că n-am acordat respect unuia care era mai in vârstă decât mine și că nu l-am creditat cu expertiză superioară expertizei mele. M-aș fi amuzat numai, dacă mi-ar fi cerut pur si simplu respect, căci l-am tratat cu niscai ironie din cauza inepțiilor pe care le debita cu înverșunare, dar a specificat că merită respect din cauză că el este mai in vârstă.
   A pretinde respect în baza vârstei este o forma de decepție invocată de lipsa argumentelor, o încercare de înșelăciune care demonstrează doar că pretendentul este un șarlatan și trebuie deci tratat cu lipsă de respect. Un om ca Richard Dawkins nu s-ar complica vreodată sa ceară respect din cauză că are 70 de ani, n-are de ce, are ceva mult mai bun decât vârsta, are fapte și dovezi și cu acelea își susține afirmațiile. Vârsta nu este un argument.
   Drept urmare ori să aibă parte de același respect toți membrii societății, inclusiv copiii, ori să nu aibă parte nici unul. Păi ce-i asta, dictatură gerontocrată? Timpul sfatului bătrânilor a trecut cam de mult.

73 de comentarii:

  1. majoritatea oamenilor trecuţi de 60 de ani pe care-i întâlnesc pe stradă sau prin mijloacele de transport în comun sunt nişte comunişti complet idioţi, răi şi egoişti. ca să merite respectul meu, ar trebui să se sinucidă şi să mai uşureze povara bugetului de pensii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca bugetul de pensii ar fi usurat altfel, prin taierea pensiilor de 30 de mil+ si a celor pensionati in mod fraudulos pe caz de boala. Sinuciderea colectiva n-ar fi o ideea prea buna - are implicatii la nivel de psihologie sociala care au efecte si peste ceilalti oameni.

      De cei care se simt singuri si cauta atentie bagandu-se in seama prin autobuze mi-e mai degraba mila, mai ales ca eu nu folosesc autobuzele ca sa pot spune ca ma scot din pepeni. Ar trebui sa-si faca cluburi de socializare intre ei, sa barfeasca, sa joace sah sau altele dar pare-se ca nu-i duce capul.

      Trist este cu cei ingmafati, caposi si deconectati de la realitate si care cu cat inainteaza in varsta cu atat devin si mai caposi si mai ingamfati si mai deconectati de la realitate. Aceia au pretentii de respect. Oamenii decenti si cu certitudinea valorii lor nu se preteaza la umilinta de-a cere cuiva respect. Din pacate sunt cam putini acstia.


      Ștergere
    2. aceeaşi problemă cu respectul o au şi diverşi posesori de titluri ştiinţifice, semiimpostori cu acreditări dubioase. nu te mai poţi băşi de atâţia doctori şi conferenţiari. nu mai zic de „maiştrii“ din jurnalism...

      Ștergere
    3. Aici sunt de acord, exista multi oameni (mai ales oameni in varsta), care, doar pt faptul ca au nu stiu ce studii, vor respect, vor sa fie pupati in cur si elogiati.
      Auzeam de multe ori cand eram in scoala: "mai baiete, eu am ani si ani de studii, sunt doctor in cutare lucru, ai grija cum imi vorbesti".
      In facultate, auzeam si de la alte persoane: "vezi ca eu nu mi-am ros coatele pe bancile facultatii facand doctoratul ca sa vii tu sa imi vorbesti nerespectuos" sau "nu te trage de sireturi cu mine ca eu am studii" etc, etc.
      Chiar nu inteleg aceasta mentalitate.
      De exemplu, cu ce eram eu dator omului aluia? A facut el cumva doctoratul pt mine? Bineinteles ca nu, el a facut studiile alea cu care se mandreste pt pasiunea lui, pt ca sa aiba un salariu mai bun pe viitor, un statut social mai inalt, un trai mai bun pt el si pt familionul lui, DAR NU PENTRU MINE. Mi-a dat el cumva sa mananc din doctoratul lui? Am avut eu vreun avantaj de orice natura de pe urma doctoratului lui? Bineinteles ca nu, dar aceste expresii sunt folosite atunci cand dispar argumentele, iar acesti oameni trebuiesc pusi la punct imediat, uneori trebuie chiar si sa le dai peste nas, daca situatia o cere.

      Ștergere
    4. Chiar nu inteleg aceasta mentalitate.

      Probabil mai multe motive. As presupune ca unul ar fi faptul ca oamenii vor sa stie ca munca depusa de ei a avut valoare. Si cum prin facultatile noastre se invata tot felul de lucruri inutile este cu atat mai mult un motiv ca sa trambiteze valoarea studiilor respectiva.
      Apoi este o tehnica foarte usoara de-a scapa de la argumentarea logica - apelul la propria autoritate.

      Ștergere
    5. auzi godless, ca tot suntem la articolul despre "respect" si care se incadreaza la educatie si maniere, ce parere ai despre cartile gen "Codul bunelor maniere" sau "Mic indreptar de comportare civilizata"?
      te intreb pt ca eu am citit vreo 2 carti de genul asta si mi s-a parut ca pe langa argumente valide, contineau si destule aberatii. De ex, intr-una am gasit idei contrare celor spuse de tine, cum ca batranii trebuie respectati doar pt ca is in varsta. Am mai gasit, de asemenea, ca nu e "frumos" si nici "cuviincios" ca tinerii si tinerele sa stea imbratisati pe o banca sau sa se sarute pe banca din parc pt ca chipurile ii vad copiii. Chiar mi s-a intamplat in trecut de cateva ori sa imi faca niste babe observatie cum ca stateam cu prietena (care acum imi e sotie) in brate si ca o sarutam. Mi-au spus exact lucrul asta: ca sa ne fie rusine ca ne vad copiii si ca nepoteii lor nu sunt obligati sa vada asa ceva. Chiar nu-i inteleg pe astia care isi baga copiii in fata: am eu vreo treaba cu progeniturile lor? I-au facut cumva cu mine? Nu is eu obligat sa ma gandesc la odrasla lui/ei ci el/ea e obligat/a sa faca lucrul asta. Pai ce e asta? Astfel de bagaciosi nu merita injurii? Tu ce ai fi facut?
      Ar mai fi multe ineptii pe care le gasim in "codul bunelor maniere" (mai ales cliseul de a da bine-cunoscutul buchet de flori cand te duci in vizita sau la prima intalnire cu o fata), insa ceea ce vreau sa spun e ca acest gen de literatura te incorseteaza in niste clisee, stereotipii, credinte si banalitati cotidiene, facandu-te uneori un sclav al societatii, un robot. Tu ce parere ai?

      Ștergere
    6. P.S. Ma intreb si cum de acest gen de literatura si ideile pe care le contine prind atat de bine la oameni relativ culti, eruditi, oameni cu studii. Oare toate patalamalele obtinute, precum si cartile citite nu ii fac sa vada incorsetarea exercitata de astfel de idei?

      Ștergere
    7. cum te rabda pamantul ultim neghiob blestemat nu meriti sa respiri blestematule !

      Ștergere
  2. "ei nu merită vreun statut special în societate"

    @ anonim
    Pai si daca ai de ex un om care a muncit juma de viata pt tara asta, care a avut realizari importante pt comunitate, nu merita respectat pt asta? Vrei sa zici ca un astfel de om trebuie sa aiba acelasi statut ca si un copil?

    @ godless
    "nu are cineva de ce să acorde vreunei informații un statut special doar din cauză că vine de la o persoană în vârstă."

    Depinde. Daca luam de ex cazul conducerii unei firme sau companii, este complert adevarat si corect sa tii cont de parerea unui angajat varstnic si cu experienta. Oricate biblioteci ai citi, oricat ai cauta tu informatii pe net, iti lipseste EXPERIENTA PRACTICA a acelui om varstnic, in conducerea companiei respective. Experienta de care vb eu aici se capata in timp, nu la biblioteca. Se capata atunci cand esti confruntat cu tot felul de situatii, situatii care nu apar in niciun manual.
    Sa zicem ca tu ai acces la nenumarate informatii, ai citit biblioteci, ai patalamale fara numar, esti toba de carte...exista mai multe solutii, fiecare cu argumentele ei...pe care o alegi daca n-ai experienta? (capatata cu varsta)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stimabile, nimeni nu a muncit pentru ţară şi comunitate, a muncit pentru salariu. doar dacă era în penitenciar... cât de spre realizări, ele se văd cu ochiul liber, dacă n-ai prezbitism.

      Ștergere
    2. "nimeni nu a muncit pentru ţară şi comunitate, a muncit pentru salariu"

      Si deci un medic in varsta care a salvat sute de vieti, pe langa faptul ca si-a luat salariul, nu a ajutat si comunitatea? Nu merita respect? Un inginer in varsta care a proiectat de ex Transfagarasanul, pe care tu mergi in vacante si concedii bucurandu-te de peisajul magnific, nu merita respect? Vrei sa zici ca in exemplele astea doua, acei oameni (care acum sunt pensionari) au muncit doar pt salariu si nu merita stima noastra, respectul nostru?

      Ștergere
    3. @godless

      Tu ce le raspunzi oamenilor care ti-au fost profesori si care vor respect pt ca te-au invatat carte? De ex tu ai respect pt profii tai din generala, liceu, facultate? Ce le raspunzi daca de ex treci pe strada pe langa un fost profesor de-al tau, nu il observi, iar el iti face observatie si iti tine morala ca nu esti respectos cu el, cel care "te-a invatat carte"? Accepti dojana?

      Ștergere
    4. Daca luam de ex cazul conducerii unei firme sau companii, este complert adevarat si corect sa tii cont de parerea unui angajat varstnic si cu experienta

      Chiar daca varsta coreleaza pozitiv cu experienta, nu este decat o corelatie si asta nu implica faptul ca un varstnic are mai multa experienta decat unul mai tanar. Daca vrei sa spui ca experienta merita consultata atunci experienta sa fie, nu varsta. Nu ai cum sa estimezi experienta unui om dupa cati ani are ci dupa ce si cate activitati a practicat in acei ani ai sai.

      Ștergere
    5. intamplator cunosc tagma medicilor. sunt la fel ca orice breasla. cu oameni eminenti, demni de toata stima si respectul (si superb de modesti) si cu jigodii abjecte. simplul fapt ca esti medic sau inginer constructor de adaposturi antiatomice nu te recomanda ca fiind superior unui parchetar-faianţar. cliseele astea de genul cutare a facut nu stiu ce transplant de unghii si m-a facut mandru sa ma simt roman sau blocul in care stau e facut de bunicu sunt niste tilicarii pentru oameni submediocri si defazati.
      fiecare om merita respectul care rezida in valoarea lui ca om, nu de moşneag sau de geniu. ma doare-n spate ca o mortaciune celebra a salvat milioane de vieti si in timpul asta a divortat de 15 ori si si-a lasat familia pe drumuri pentru toate curvaturile sau ca o molie experta in topografie militara e un betiv scamos care se izbeste de mine-n lift.

      Ștergere
    6. apropo de molii experte: stiu un dobitoc care si-a scris pe usa de la beci PROFESOR PENSIONAR CUTARE CUTARESCU. pe usa de la beci, da?!

      Ștergere
    7. Ce le raspunzi daca de ex treci pe strada pe langa un fost profesor de-al tau, nu il observi, iar el iti face observatie si iti tine morala ca nu esti respectos cu el, cel care "te-a invatat carte"?

      Sa-mi tina morala pentru ca nu l-am observat? Ar insemna sa fie prea stupid. De cand a nu observa este interzis? Eu oricum sunt adancit adesea in gandurile mele si nu prea observ exteriorul.
      Probabil ca i-as tine o prelegere despre cat de putin conteaza si persoana lui si a mea in tot ceea ce inseamna invatatura mea. Sa nu fi fost scoli, sa nu fi fost intreaga cunoastere umana si tehnologia necesara invatarii atunci si efortul lui si al meu ar fi fost egale cu 0. Cel mai mare merit pentru faptul ca eu am niste cunostinte sunt in faptul ca unii oameni au facut acele cunostinte sa existe si ca altii au produs tehnologia necesara ca ele sa fie distribuite. Aportul a 2 oameni este minuscul in afacerea asta si mie imi apare amuzant modul in care oamenii valoreaza cunoasterea lor, uitand de toata infrastructura din spatele ei si arogandu-si niste merite de-a dreptul ireale.

      Accepti dojana?

      Accept ca am gresit ceva daca mi se aduc argumente, nu daca sunt certat.

      Ștergere
    8. Exemplul cu profesorul cred ca nu ilustreaza deloc ceea ce incearca sa demonstreze tipul de mai sus. Iti respecti doar unii dintre profesori nu pe toti. Poate ca esti politicos cu toti ceea ce e un lucru diferit. De respectat ii respecti pe cei care merita - pentru abilitatile lor personale, pentru ca te-au invatat ceva sau pur si simplu pentru ca au niste calitati pe care le admiri. Respectul nu vine automat odata ce ai depasit o anume varsta, doar pentru ca ai supravietuit pana atunci. Si e amuzanta ideea ca cineva poate pretinde si primi respect daca pana atunci nu l-a primit deja.

      Ștergere
    9. "De respectat ii respecti pe cei care merita - pentru abilitatile lor personale, pentru ca te-au invatat ceva"

      Nu sunt de acord cu ce ai zis.
      De ce sa-i respect "pentru abilitatile lor personale"? Mi-au folosit mie la ceva? Abilitatile lor personale sunt folosite in scopul lor personal, nu in al meu. Mi-au tinut de foame cumva abilitatile lor personale? M-au "culturalizat" abilitatile lor personale?

      "pentru ca te-au invatat ceva"
      Erau obligati sa ma invete, era meseria lor; nu erau acolo ca sa joace turca ci ca sa predea. Doar de aceea luau salariu. Daca nu era sa fie proful x-ulescu, era altul, stai linistit. E ca si cum ai spune ca trebuie sa respect pe vanzatorul de la cutare supermaket ca mi-a vandut nu stiu ce produs. Pai el din cauza asta era acolo, sa ma serveasca, sa-mi vanda produse, nu sa joace turca. Asa si la profesori.
      Mai cand va aud cu respectul pt "profesorii care ne-au invatat carte" mi se face greata. Si in plus, eu am fost mai mult genul autodidactului, toate patalamalele pe care le am , le-am obtinut prin studiu propriu, individual, nu mi-au bagat profii nimic in cap asa degeaba.
      Este adevarat ca in scoala si facultate am invatat dupa unele cursuri scrise chiar de profesorii respectivi, dar asta deoarece ne obligau. Erau unii imbecili comunisti care stateau cu propriul curs in fata si iti corecta lucrarea dupa el, la virgula. Daca ai fi citit/invatat cumva din alta carte sau curs, de alt autor decat respectivul, era tragedie, ba chiar iti scadea puncte bune pt ca nu ai scris exact la fel ca in cursul lui.
      Desigur, au fost si oameni de omenie printre ei, dar multi au fost doar niste imbecili, fosile vii din epoca comunista.

      Ștergere
  3. "Până nu acum 100 de ani speranța de viață a oscilat între 20 și 40 de ani, ca în anul 2010 să ajungă undeva la 67 de ani."

    Cu aceasta preconceptie am trait si eu pana acum ceva timp. In engleza sunt 2 termeni similari dar diferiti: "life expectancy" si "life span" http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy. E adevarat ca speranta MEDIE de viata era intre 20 si 40 de ani dar asta se datoreaza procentului foarte mare de morti infantile (multi copii nu treceau de 5 ani). Daca excluzi acest segment ai sa vezi ca si in trecut erau multi batrani care ajungeau la varste venerabile. Multi. Deci nici atunci nu cred ca ar fi fost normal sa se aplice respectul automat pentru cei varstnici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau multi dar eu spuneam ca procentual la nivelul intregii populatii erau mult mai putini decat sunt astazi - tot procentual. Sa nu uitam ca medicina nu a evitat odata cu secolul XIV un numar mare de morti infantile dar a si umflat numarul celor care mureau la varste cat mai inaintate. As spune ca astazi traim in cea mai imbatranita societate care a existat vreodata pe fata pamantului (in materie de raport dintre numarul tinerilor si cei ai batranilor si ca tendinta se va prezerva, in caz ca nu va creste odata cu scaderea natalitatii).

      Ștergere
  4. am si eu o intrebare pentru godless: cate animale au constiinta? si daca exista cele ce se pot admira in oglinda, cum a aparut constiinta sau cunoasterea de sine? prin ce mecanisme evolutioniste?
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iei un om la nastere si lasi sa traiasca singur in padure pana la 20 de ani (presupunand ca va supravietui) nu va avea proprietati intelectuale superioare unui animal. Au fost gasiti astfel de indivizi. Nici macar nu va avea capacitatea de-a intelege limbajul uman, cu atat mai putin de a-l deprinde. "Constiinta" este un construct cultural care provine din interactiuni complexe intre membrii unei anumite culturi. In fapt se poate tracta evolutia constiintei observand cum evolueaza ea la un copil.

      Constiinta, suspectez deci eu a evoluat odata cu evolutia culturii si ar avea destul de putina legatura cu evolutia genetica, evolutia clasica. Principala problema cu a explica constiinta este aceea ca este un nume dat aiurea pentru o colectie intreaga de procese culturale si psihologice si acestea nu admit un singur raspuns. Daca te referi punctual la cunoasterea de sine - aceea nu este vreo caracteristica fantastica, este de inteles de ce exista cunoastere de sine la unele dintre speciile sociale, acelea in care exista ierarhii - este doar un rezultat lateral al structurilor sociale care necesita indentificarea membrilor. Odata ce este necesar sa-i cunosti pe ceilalti te vei cunoaste si pe tine.

      Ștergere
    2. repet intrebarea.

      Ștergere
    3. Daca-mi definesti in mod clar ce este aia constiinta iti voi putea raspunde la intrebare. Termenul asta nu are nici o definitie clara si nici o reprezentare clara. Este ca si cum m-ai intreba cate animale au "dikfjgidjfig" Spune exact la ce te referi si am sa pot raspunde.

      Ștergere
    4. multumesc. e clar.

      Ștergere
  5. Dar tu respecti vreun om?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In masura in care acela respecta numite principii. Din cauza asta prefer sa spun ca respect principii si nu oameni. Uite respect, la Dawkins faptul ca pune adevarul inaintea senzitivitatii dar daca Dawkins ar spune vreo prostie nu as putea sa spun ca i-o respect pe aceea. Un om e un amalgam de tot felul de chestii, unele bune iar altele rele, pe cand un principiu este ceva foarte clar si asupra acestuia iti poti da mult mai usor cu parerea, daca e bun sau daca-i rau, daca merita respectat au ba.

      Ștergere
  6. ok mersi de raspuns, dar sunt curios cam ce principii ai tu ca si ateu? Pe ce baza ti le-ai format, dupa ce standarde? Si de principiile tale ar fi superioare fata de principiile altuia de spui ca doar principiile tale merita respectate de tine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa zicem ca cel mai important ar fi acela ca omul sa se straduiasca in continuu sa aiba o imagine cat mai corecta si mai precisa a realitatii, restul deriva din acesta.

      Pe ce baza ti le-ai format, dupa ce standarde?

      Dupa standarde utilitariste, luand in calcul ce lucruri sunt bune pentru viata si ce lucruri nu sunt bune pentru viata. Nu e ca si cum n-am reusi sa facem diferenta intre un om care halucineaza si unul care vede corect realitatea.

      Si de principiile tale ar fi superioare fata de principiile altuia

      Principiile mele nu sunt ale mele sunt ale tuturor si toata lumea recunoaste ca sunt bune. Chiar si in biblie spune "sa nu minti". Eu as completa totusi si as spune ca este cel putin la fel de bine "sa nu te minti". Toata lumea cunoaste aceste principii insa prea putini le inteleg si din cauza asta nu le aplica in viata intotdeauna. A reprezenta corect realitatea este esential din urmatorul motiv: atunci cand exista o problema de rezolvat - sa zicem saracie sau inegalitate sociala - nu iti bagi capul in religie sa zici ca saracia e o virtute si ca lumea este dreapta din cauza ca in viata dupa moarte cei buni au sa fie rasplatiti iar cei rai pedepsiti. Lumea nu este dreapta si cei care se amagesc intentionat cu credinte false de tip karma (crestinismul este una dintre religiile karmice) o fac ca sa scape de tensiunea psihica ce decurge din observarea realitatii asa cum este ea.

      Probleme sunt de rezolvat, lucruri sunt de indreptat si ele nu pot fi rezolvate si indreptate daca negam existenta lor, daca ne facem ca nu exista aceste probleme. Si majoritatea oamenilor se feresc cu ajutorul religiei sau a altor deceptii sa accepte faptul ca avem de indreptat aceste lucruri deoarece le produce anxietate si neliniste, inconstieni fiind ca pe termen lung a tolera problemele care exista va produce suferinta reala si lor si altora.

      Ștergere
  7. Apucătura asta de a pretinde respect odată cu vârsta cred că are mai multe rădăcini, care sunt în principiu corecte, dar care unii tind să le concluzioneze în mod incorect ca un absolutism.
    Când suntem copii respectul faţă de cei mai mari şi mai ales faţă de cei în vârstă este o atitudine şi este una din rădăcinile de bază. Nu mi se pare incorect să fie o aşa pentru că în imensa majoritate a cazurilor copiii au de învăţat de la cei mari. Bineînţeles că sunt adulţi, chiar şi bătrâni, de la care nici măcar copiii nu au ce învăţa, aşa că nici măcar aici nu se aplică 100%, coeralţia e doar mai puternică.
    Apoi în şcoală, noţiunea de respect pentru cei în vârstă este cultivată mai departe, dar de data asta scopul e dublu, profesorii vor să-şi asigure un respect necondiţionat foarte confortabil. Bineînţeles că deja sunt mai mulţi indivizi care nu merită respect, totuşi corelaţia există şi de cele mai multe ori oamenii mai în vârstă decât elevii sunt respectabili fără probleme.
    Am terminat şcoala şi vin şefii, care nu numai că vor respect, dar mai şi încearcă să-l impună, fac crize de ficat dacă vreunul nu-l oferă, chiar dacă în sine sunt oameni de kko! Probabil că şi ei au fost brutalizaţi şi fizic dar mai ales psihic, cum că respectul se impune cu forţa sau cu vârsta... Tot aşa de probabil, un asemenea individ a fost cel cu care te-ai intersectat godless.. Pe de altă parte există şi şefi buni, nişte profesionişti care ştiu ce şi cum fac, indivizi pe care în principiu merită să-i asculţi, au ce spune, ai ce învăţa de la ei. Asta automat aduce în discuţie noţiunea de respect.
    În fine, mai sunt şi oameni în vârstă, care în majoritatea lor sunt respectabili, fără discuţie că au o experienşă de viaţă cel puţin mai lungă, dat important rămâne să ne raportăm la experienţa relativ la lucruri importante, de valoare, iar corelaţia vârstă-respect are cea mai mică valoare.

    Respectul nu se impune cu forţa sau se invocă cu vârsta, el se câştigă. Problema cred că este dificultatea procesului de a-l câştiga, dar şi uşurinţa cu care-l poţi pierde. Unii oameni nu pricep lucrurile, nu reuşesc să argumenteze corect, aşa că îşi pierd cumpătul şi le rămâne să încerce alte tehnici, care poate pe moment reuşesc să intimideze pe unii, dar în nici un caz nu duc spre respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In plus, in situatii sociale(ca despre asta e vorba in mare parte), multi stiu ce zic(au trecut pe acolo, iar societatea s-o fi schimbat in parte, dar pana la urma a trecut doar o generatie sau 2, iar tipurile umane sunt eterne).

      Ștergere
  8. 'timpul sfatului batranilor a trecut cam de mult'...pai daca privesti detasat 'tanara generatie/degenerata/occidentalizata//manelizata/analfabeta/lipsita de repere morale/o hipstereala sinistra/ distrusii de astazi(suntem pe primul loc la curve in unele tari din occident, BTW..'turistii' ne viziteaza pt a 'admira' frumusetea romancelor dornice de 'aventuri'..), nascuta pe ruinele comunismului.. mai ca regreti vremurile in care 'tanara generatie' era batuta pe hotar..sau sunt io prea retrograd pt vrermurile astea..
    (tot io)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca situatia nu este asa de grava cum iti imaginezi. Era frumos pe vremea lui Ceausescu cand se facea propaganda si se aratau doar lucrurile bune. N-ai fi vazut ca exstau si atunci analfabeti si lipsiti de repere morale. Insa de existat existau.
      Si la fel de distrusi am fost in raport cu alte tari de cand ne stim. Pai tu te compari nu germanii, francezii sau englezii care au avut imperiu colonial? Singura comparatie pe care poti s-o faci este cu bulgarii, ucrainienii si basarabenii.
      Chiar si asa, problema nu este daca tinerii nu-s cumva scapatati, problema este ca nici batranii nu-s prin locurile astea mai breji. Ca tot am dat astazi peste un citat din Justin Parvu in care acesta spunea ca noi, romanii, nu avem nevoie de nimic din occident - ei cum sa fii atat de idiot?

      Ștergere
  9. "Până nu acum 100 de ani speranța de viață a oscilat între 20 și 40 de ani, ca în anul 2010 să ajungă undeva la 67 de ani. Ei bine, în lunga perioadă din istoria noastră în care cei ce ajungeau la vârste înaintate erau teribil de rari"

    nu intelegi statistica, asa-i?

    p.s.: nu sunt tipul de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar am inteles gresit semnificatia cuantificatorului - nu decurge concluzia din prezentarea stisticilor, decurge eventual din prezentarea altor date. Este posibil sa ai o societate in care speranta de viata sa fie 40 si care sa fie plina de batrani care crapa la 80 de ani si de prunci care crapa la 2 ani. Este bine totusi ca exista binevoitori care sa ma corecteze. Am sa modific in text cate ceva. Ideea de baza ramane totusi in picioare.

      Ștergere
    2. Acum voi spune ca la serviciul cu clientii: ne bucuram ca am putut fi de folos.

      Ștergere
  10. he, he, acu' 200-300++ ani oamenii traiau 'eco' si atingeau varste matusalemice. de exemplu Sf Atanasie Todoran la 104 ani(cel executat cu roata pt 'rebeliune' ) era soldat activ(in regimentele imperiale tereziene).ce vremuri..exista dovezi istorice a unor oameni care au trait chiar peste 120 ani.
    (tot io)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau soldati la 104 ani, mergeau pe apa, se luptau cu demonii, etc. Ca ar fi trait oameni peste 120 de ani se poate deoarece mia exista si in prezent din astia insa nu-mi spune mie ca zburdau prin gradina si faceau sex ca nu esti credibil. De unde-ti iei informatiile?

      Ștergere
  11. 'erau soldati la 104 ani' esti cam ironic..pai este un fapt istoric atestat,cu scripte si documente de epoca, inatacabil. din arhivele imperiale austriece sau negi evenimentul istoric numit 'rebeliunea nasaudeana'?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate aveau vreun rol onorific prin armata, dar ca-i timiteau sa sarjeze pe campul de lupta mi-e prea greu sa cred. Cel mult erau ca astia de se numesc "general in rezerva". La 104 ani nu te mai duci la razboi sa cauti moartea, te cauta ea pe tine.

      Ștergere
  12. ps
    uite cum suna tradusa din germana, sentinta;
    Tanase Todoran in VARSTA DE 104 ani catana (soldat) in regimentul de granita imparatesc sa fie frant cu roata de sus in jos, capul lui sa fie taiat si legat de o roata pentru ca a retinut oamenii de la unire si inrolare in locul numit 'La Mocirla'. dat la 12 novembre 1763
    (tot io)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu disput faptul ca unii oameni ajung la 104 ani, te cred. Din ceea ce cunosc eu cei mai multi care ajung la varsta asta sunt deja pe calea cea dreapta, nu mia fac sport. Exista tot felul de fraude si de pretentii false despre longevitatea umana, sunt sceptic in a crede aceste pretentii, cu atat mai mult cu cat sunt mai departate in timp. Pe scurt am mai putin incredere in documentele si certificatele de nastere scrise pe la 1650 decat in alea din sec XIX.

      Ideile astea ca oamenii traiau mai sanatos in trecut.. mai sanatos traiau din cauza ca faceau miscare dar din alte puncte de vedere traiau din cale afara de nesanatos. Crezi ca se abtineau de la alcool? Daca citesti Iliada sau Odiseea si vezi ce ospete bagau baietii aia - porci, capre si oi, grasime de porci si de oi in sange cu mult vin. Altii erau doborati de munca, de boli, etc...

      Ștergere
  13. Godless, parca te vad peste 10 ani cu un copil care o sa-ti zica: "tati, tati hai sa mergem la biserica, am fost cu clasa acolo, este un loc minunat". Asta chiar ca ar fi umilinta maxima. =))

    RăspundețiȘtergere
  14. 'crezi ca se abtineau de la alcool?'..nu, dar oamenii erau liberi, aveau o 'sinceritate naturala' lipsiti de stres, nepoluati de 'chimicale',neintoxicati de presa..etc, etc..traiau ca firul de pir de azi pe maine.regret ca nu m am nascut in 'evul mediu' cel ponegrit pe nedrept acum. sincer.
    (tot io)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. godless stiu ca esti pasionat de psihologie si vreau sa-ti cer si eu o parere cu privire la niste carti. poate ti s-a mai pus intrebarea asta, dar totusi ce parere ai de cartile de la editura trei, alea de psihologie practica? Daca esti pasionat de psiho nu se poate sa nu fi citit cateva sau macar sa fi auzit de ele. E ceva de capul lor? Mentionez ca nu ma refer la alea de dezvoltare personala, ci doar psihologie practica.
      uite de exemplu astea:
      http://www.edituratrei.ro/category.php/Psihologie_practic%C4%83/3/16/0/

      Ștergere
    2. aveau o 'sinceritate naturala' lipsiti de stres, nepoluati de 'chimicale',neintoxicati de presa

      Crezi ca nu erau stresati cand venea nobilul sa ia dijma si n-aveau de unde s-o dea, sau cand venea seceta si nu se facea mamaliga? Vezi ca chimicale sunt si merele si perele. Si noi, tot din chimicale suntem facuti, Nu stiu la ce te referi cand vorbesti de chimicale.
      Cu intoxicarea facuta de presa este intr-adevar o problema mai ales ca presa transmite tot felul de informatii inutile. Eu regret nu ca nu m-am nascut in Evul Mediu ci ca n-am posibilitatea de-a petrece mai mult timp singur. Orasele astea te fac sa ai parte de companie chiar si atunci cand nu ti-o doresti.

      Ștergere
    3. dar totusi ce parere ai de cartile de la editura trei, alea de psihologie practica?

      Parerea mea este ca nu sunt nici expert si nici autoritate in psihologie deci cel mai bine ar fi sa citesti tu o carte din asta ca sa vezi despre ce-i vorba. As spune ca unele sunt niste carti instructive si ca ramai cu cunostinte interesante depsre psihologia umana, in functie de carte. Vad ca sunt cateva despre cum sa-ti cresti copiii iar ceea ce stiu eu despre subiectul asta este ca aportul parintilor este mult mai mic decat cel genetic si cel de mediu in afacerea asta, nu prea conteaza deci probabil ca si acele carti nu prea conteaza.
      Uite cum procedez eu: daca-mi suna titlul interesant caut informatii generale despre subiect pe niste site-uri in care am incredere, caut sa vad ce pareri au unii si altii despre respectivul subiect. Daca aflu ca nu-i vreo deceptie atunci trag cartea de pe unde apuc si incep sa o rasfoiesc, ca sa-mi fac o impresie generala si daca-mi place ce vad pe acolo ma apuc si o citesc.

      Ștergere
  15. Foarte pertinent articolul tau, eu sunt de acord cu respectarea varstnicilor atata timp cat ea nu este impusa cu fermitate.Nu mi se pare normal de exemplu ca un batran sa ma ridice de pe scaunul din tramvai/autobuz doar pentru ca el este batran si vrea sa stea jos.In definitiv si eu sunt platitoare de bilet si poate ca am si eu dreptul sa stau pe scaun.Daca ar fi sa cedez locul de fiecare data unui batran, asta inseamna ca va trebui sa merg mereu in picioare(pana cand o sa ajung si eu batrana).Nu conteaza daca esti operat, daca ai piciorul rupt, sau daca ti-e rau, tu trebuie sa te ridici, ca altfel le auzi jignirile fara perdea.Ei vor respect, dar in schimb ei pe cine respecta?
    Cat despre faptul ca trebuie sa-i arati respect neconditionat unui batran cred ca acest fenomen rezulta si din ignoranta oamenilor, care in mod paradoxal, ii privesc in acelasi timp pe batrani si ca intelepti si ca pe niste copii mici (deci neajutorati).Prin urmare, au parte de ce e mai bun: de grija pe care o porti unui copil si respectul pe care il porti unui om intelept.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare in acelasi timp umilitor pentru mine si nesimtit totodata sa cer locul altuia si la fel mi se va parea si cand voi avea 70 de ani. Daca voi fi intr-o stare atat de rea incat sa nu pot sta in picioare probabil ca nu am sa calatoresc cu autobuzul si am sa stau acasa sau la spital. Pe la tara batranii vin cu alte tampenii in fata tinerilor dar rezista bine-mersi fara mijloace de transport in comun si fara sa ceara locul tinerilor. Celor mai multi le-ar fi rusine sa arate ca nu nu pot sta singuri in picioare si daca se intampla sa-i doara incearca din rasputeri sa o ascunda. De acolo stiu ca faza asta din autobuz este un mare bullshit, o conventie sociala care sa mimeze "respectul" fata de persoanele in varsta.

      Ștergere
    2. "probabil ca nu am sa calatoresc cu autobuzul si am sa stau acasa sau la spital"

      Unii dintre bătrâni este posibil să nu aibă de ales, trebuie să circule încolo-încoace.. oricum nu asta e problema! Problema ţine pe de-o parte de bunul simţ de a-şi căra povara bătrâneţii cu demnitate, iar pe de altă parte de a ajuta pe un bătrân care abea se ţine pe picioare, pentru că tot de bunul simţ ţine şi să OFERI locul! Eu personal asta fac, mi se pare o regulă de convieţuire normală şi nu are treabă cu respectul, ci cu a ajuta atunci când poţi. Dacă un bătrân vine şi-mi cere cât se poate de normal să-i cedez locul, argumentând cu starea lui precară de sănătate, nici o problemă, îl ajut cedându-i locul şi basta. Dacă sunt obosit fizic, sau am eu o problemă care mă face să fiu slăbit fizic, mă uit eventual! (dacă mai am chef de asta) să vad dacă nu e unul mai rău ca mine, şi dacă nu e, nici eu nu mă ridic de pe scaun, poa' să vină oricine.

      Când însă cineva vrea să IMPUNĂ ceva, orice, argumentând doar cu vârsta, atunci se schimbă complet situaţia!

      Ștergere
    3. Ce spuneam înainte, acel bun simţ, acea dispoziţie de a ajuta când poţi, nu se aplică doar la bătrâni, ci la oricine se află într-o situaţie mai deosebită!

      Ștergere
    4. Nu stiu, mie faza cu ridicatul de pe scaun imi pare suspecta tocmai din cauza ca nu poate avea loc decat in mijloacele de transport in comun aglomerate iar in alte instante ba. Ceea ce practic se rezolva este urmatorul lucru - mai multi batrani apuca sa stea jos mai mult timp si un numar egal de tineri sau indivizi de varsta medie au sa stea in picioare aceeasi perioada te timp. Imi pare dubitabil ca se rezolva astfel vreo problema serioasa, mai mult se transmite ideea ca in societate exista preocupare pentru persoanele batrane bolnave - ceea ce eu nu cred ca e cazul, adica nu cred ca societatea in mare e prea preocupata de aceste persoane.

      Apoi unde pui limita? Ai fi de acord ca la o coada la alimente cei batrani sa intre in fata in dauna celorlalti?

      Ștergere
    5. De ce numai acolo? E valabil oriunde se stă atât pe scaune cât şi în picioare, în săli de aşteptare (gări, spitale, cabinete, instituţii), la spectacole, la diverse evenimente şi e vorba acelaşi principiu de a ajuta, atunci când se poate şi când există o dispoziţie convenabilă, astea fiind singurele condiţii. E o convenţie socială cred, dar bineînţeles că se găsesc câţiva care să interpreteze şi să tragă mâţa de coadă.

      Ștergere
    6. Asta e respectul vostru pentru parul alb? Nu sint eu prea in varsta, dar daca ati fi copii mei, v-as da doua palme de v-ati invarti pe loc. Nesimtit e mai ales Godless, care a scris un articol asa de urat. Cu cureaua te-as bate bai Godless daca ai fi fiu meu.

      Ștergere
    7. Nu vad de ce un om in varsta ar accepta spusele voastre. Eu sunt profesor de peste 25 de ani, mi-au trecut nenumarati copii si tineri prin mana, dar nu am permis niciodata unuia sa-mi spuna mie argumente de genul astora din articol. Eu sunt mai in varsta, am experienta de viata mai multa si deci eu decid in lucrurile importante ce e bine si ce nu e. Abia atunci cand or trece ei de 40 de ani sa faca mofturi. Cu mine puisorilor nu e democratie.
      Iar in ce priveste transportul in comun, un tanar e ste OBLIGAT sa cedeze locul unuia mai in varsta decat el, chiar daca cel in varsta nu e chair mosneag si nu are parul alb.
      Pai eu si colegii din generatia mea cand am intrat la facultate si a trebuit sa stam in caminul studentesc, salutam primii pe cei din ani mai mari, le dadeam intaietate peste tot, ii respectam oriunde ii intalneam, findca erau mai mari si aveau mai multa experienta dect noi. Atat in caminul studentesc cat si in armata am avut parte de asa numita "bibaneala", unde cei mai mari ii persecutau prin diverse glume, pozne si jocuri pe cei mici.
      Tin minte ca odata, doi din cei mici fusesera pusi de cei mari sa faca flotari, iar castigatorul cu cele mai multe flotari facute a fost trimis dupa bere. Am ras de m-am prapadit. Vai de ala mic care se revolta! Am patit si eu asa numita "bibaneala", si apoi am si facut la randul meu altora pentru ca asta e cursul normal al vietii. (unii dintre noi am pus pe "boboci" sa masoare camera de camin cu batul de chibrit...ce mai vremuri).
      Supunerea fata de cei mai mari si cu mai multa experieta de viata e normala, nu cum spune Godless. Sa fi fost Godless in acelasi camin cu noi, sa vedem daca s-ar fi impotrivit bibanelii. Eu pariez ca ar fi fost pus cu botul pe labe din prima saptamana.

      Ștergere
    8. v-as da doua palme de v-ati invarti pe loc [...] Cu cureaua te-as bate bai Godless daca ai fi fiu meu.

      Esti un om foarte conservator, observ. Dar de ce sa nu folosesti umbrela, menghina sau curentul electric in loc de palme si curea?

      dar nu am permis niciodata unuia sa-mi spuna mie argumente de genul astora din articol. Eu sunt mai in varsta, am experienta de viata mai multa

      Experienta de viata il poate influenta pe om si negativ, nu doar pozitiv. Experienta de viata nu-i totul, e vorba de ce gandesti pe marginea ei, de cum o interpretezi si cum o asezi in tabloul realitatii pe care il ai tu; daca iei experientele astea si le inghiti fara sa le mesteci, te strici la stomac si lasi in urma ta kkt-uri ca astea de le-ai scris tu pe aici. In cazul tau prea multe experiente ale prostiei umane luata nu ca prostie ci ca o demonstratie de putere, te-a facut sa crezi ca "bibaneala" este vreun act virtuos, inaltator si glorios.
      Acelea sunt comportamente ale adolescentilor si tinerilor care au capul infestat cu hormoni sexuali, si nu se pot controla, nu a oamenilor maturi atat fizic cat si intelectual, de aia le gasesti in locuri dominate de comunitati de masculi tineri. Care este acel mare intelept al speciei umane despre care ai auzit tu ca se ocupa cu "bibaneala"?
      Tu n-ai reusit sa depasesti aceasta perioada a adolescentei asa ca nu-mi mai tine mie prelegeri despre experienta ta de viata, ca sa nu-ti explic cat de rece ma lasa, caci si asa e frig afara.

      (unii dintre noi am pus pe "boboci" sa masoare camera de camin cu batul de chibrit

      Cu o astfel de isprava te duci sa te lauzi intr-un grup de minori; aceia poate au sa ramana impresionati si epatati de gloria ce vine odata cu titlul de stapan al masuratorilor cu chibritul. Aici daca o spui, o spui doar daca vrei sa te umilesti in public si nu stii altfel cum s-o faci. In loc sa persecuti pe cei pe care ii poti persecuta mai bine te apucai sa-ti cauti niste femei si sa vezi daca nu iti poti petrece cu ele mai degraba timpul.

      Eu pariez ca ar fi fost pus cu botul pe labe din prima saptamana.

      Cam pe la sfarsitul anului scolar, vazand ca n-o scot cu mine la capat, m-au pus sa scriu un regulament in care zicea ce trebuie sa faca cei de clasa a IX-a (eu) cand ajung in camin, cum trebuie sa puna masa pentru cei de-a XII-a, cum sa le plateasca o anume taxa din banii de buzunar si cum sa dea buna ziua celor mai mari, iar daca li se raspunde la salut, atunci sa zica "multumesc". Si apoi si-au scris numele pe regulament si au semnat, mi l-au dat in pastrare si m-au mai pus sa scriu acolo ca daca il arat cuiva cui nu trebuie am s-o patesc grav de tot.
      Imediat cum am avut timp, "regulamentul" a ajuns pe la ai mei parinti si apoi la directoarea liceului care s-a facut foc si para constatand cu ce se ocupa elevii din camin, in loc sa se ocupe cu invatatura. Drept pentru care i-a luat pe semnatarii "regulamentului" la cancelarie, le-a scazut notele la purtare, le-a dat si niste exmatriculari de 5 zile, au trimis si pe la casele lor niste scrisori si a fost cam trist pentru ei, mai ales ca erau ultimul an si le-a spus ca daca nu-si baga mintile in cap n-au sa mai intre la bacalaureat. Ei bine, cand s-au intors din "mini vacanta" nu mai stiau cu ce sa ma serveasca si cum sa-mi mai intre in grații. Deci vezi ca nu toata lumea are aceeasi experienta de viata ca a ta, mai ales oamenii din aceste triburi.

      Ștergere
    9. Bine mai baiete, sa inteleg ca nu-ti pasa de acele intamplari din camine si armata (gen "bibaneala") si ca nu le-ai practicat, desi, daca ai fi trait mai mult, ai fi stiut ca genu ala de momente nu le uiti uita niciodata, oricat de banale par la prima vedere. Ce sa-ti fac, ai citit cat de cat mult , dar ai trait putin. Mi-e mila de tine.In ce priveste "regulamentul" ala scris de tine, la cat de multe aere iti dai prin articolul asta, ma asteptam sa fi luat tu problema in mainile proprii si sa te impui in fata alora mai mari, nu fuga fuguta la mamicuta. Ce mai "experienta" de viata, de neuitat.
      Ia zi, ai macar 30 de ani? Pun pariu ca la varsta asta esti inca virgin si te rosesti ca racul cind vine o mandra langa tine. Cind stai atata de mult cu nasul prin carti si internet, uiti sa traiesti realitatea si nu cunosti femeile decat din romane.
      Daca ai fi incaput tu pe mana mea, si nu numai tu ci toti astia ca tine, v-as fi invatat eu sa respectati parul alb al unui om. Parul alb al unui om e printre cele mai solemne lucruri, iar voi va bateti joc. Rusine!
      Oamenii ca tine trebuie corectati de mici prin educatie cat de cat severa, chiar si cu niste palme si curea daca e nevoie, pt ca altfel, cand esti lasat asa de capul tau ajungi sa jignesti oamenii si asta nu e bine pt societate. In plus, poate ii mai prostesti si pe altii sa-ti preia ideile (si astia tot tineri) si asa se strica toti si nu ajungem nicaieri.
      Fiecare trebuie format de o un om mai in varsta, de o autoritate, ca apoi sa-si stie locul in societate si in viata, ca daca nu, se produc dezechilibre (cazul tau) si fiecaruia incepe sa i se para ca i se cuvine mai mult decat merita in realitate.

      Ștergere
    10. Eu am o vorba: oamenii batrani, precum si profesorii care te-au invatat carte trebuie respectati neconditionat. Eu intotdeauna imi scot palaria in fata unuia mult mai batran decat mine sau in fata unui fost profesor, chiar daca acela nu a fost prea bun cu mine in scoala sau chiar mi-a facut zile fripte. Fac asta pentru ca e important respectul fata de autoritati. Far respect pentru autoritati, am ajunge toti in anarhie.Si cu asta am incheiat, ca deja te-am bagat in seama prea mult, mai mult dect meriti. Sa-ti fie Rusine! Esti needucat.

      Ștergere
    11. Iată o mostră de obedienţă de altă natură decât cea religioasă, însă tot o formă de lipsă de discernământ este.
      Probabil că "onorabilul" anonim e un nene care la vremea copilăriei a luat bătaie suficient de multă încât să fie traumatizat pe viaţă, să accepte necondiţionat orice comportament sau idee oricât de cretină, doar pentru că vine din partea unui posesor de păr alb. Problema cred e prezentă la foarte mulţi membrii a acestei societăţi româneşti, trântiţi de pereţi la propriu de mici copii, adică din punct de vedere psihic traumatizaţi prin violenţă fizică şi verbală. Dacă mai adaugăm şi un pic de doamne-doamne, avem reţeta prin care această societate românească mirifică obţine nişte personaje care nu numai că nu mai judecă cât de cât raţional, dar pentru că le e frică şi de umbra lor, sunt în stare să recurgă oricând la orice tip de violenţă. Oricum de argumente nu au nevoie în cazul ăsta, orice discuţie raţională se finalizează înainte de a începe.

      În altă ordine de idei nene, meriţi o flegmă între ochi pentru modul cum gândeşti, în nici un caz respect!! Violenţa este arma prostului şi nu de azi de ieri... dintotdeauna!

      Ștergere
    12. Luke, hai sa-ti zic o chestie, ca tu parca pari altfel decat Godless. Si tu ai foast nesimtit cand ai zis ca merit o flegma, jignindu-ma, dar macar nu pari a fi virgin la 30 de ani, asa cum imi pare Godless.
      Un om, ca sa fie format bine pentru viata, trebuie sa aiba o educatie corespunzatoare din partea unei autoritati, sa fie supus acelei autoritati (parinti, profesori, educatori, superiori s.a.m.d.).
      De aia era inainte valoroasa armata, pentru ca acolo omul nou venit era umilit, pus sa se tarasca prin namoale, sa frece bocancii altuia pentru a-i lustrui, sa spele pe jos pana la luciu, sa frece veceurile, sa plece capul in fata unui superior, sa salute intotdeauna primul s.a.m.d. Este bine ca astfel de chestiuni au ajuns si in caminele de liceu si cele studentesti, pt ca acum nu se mai face armata si deci unele lucruri din mediul militar au ajuns in camine. In urma tuturor umilintelor astora, se formau caractere puternice, care dadeau mult mai bine piept cu viata. Unul care a fost umilit stie cum este sa fii jos si stie si cum sa capete respect apoi in viata. Nu poti sa capeti cu adevarat respectul celor din jurul tau pana nu ai trecut prin momente si umilinte grele intr-un mediu mai mult sau mai putin institutionalizat.
      Asa e si cu educatia de acasa. Cand se impune, mai dai copilului si cate o palma, sau o curea, dar numai daca face pe nebunul si e mereu gica contra (cazul lui Godless), ca altfel, daca e cuminte, nu-i corect si nici bine sa-i aplici corectii fizice.
      Un tanar nu trebuie deci sa faca ce vrea el, ce crede el de cuviinta, ce- vine lui pe chelie. Aici nu e pe vrute sau pe nevrute, aici e vorba de ce e bine si ce nu-i, de ce-i corect si ce-i incorect, iar cineva cu experienta de viata mai multa ii poate arata asta tanarului.
      Pai de cand simpla vrere a unui individ e lege? Nu domle, nu trebuie luata in considerare ce vrea unul si altul, ci corectitudinea, binele. Asta incerc sa spun eu aici.

      Ștergere
    13. daca am face fiecare ce am vrea fara sa ascultam, am ajunge toti niste inadaptati social, incapabili sa ne descurcam in societate, aproape ca niste autisti. In schimb, daca esti cuminte si ascultator, inveti sa te descurci si eviti astfel sa ajungi sa fii virgin la varsta inaintata.

      Ștergere
    14. " trebuie sa aiba o educatie corespunzatoare din partea unei autoritati, sa fie supus acelei autoritati"
      NU sunt de acord cu nici un fel de supunere! Autoritatea, ca şi respectul, se câştigă prin modul cum te comporţi cu cineva, fie el copilaş, fie adolescent, fie adult! Dacă îl domini prin violenţă verbală şi fizică, se cheamă că nu ai argumente! Când îl domini cu argumente, se cheamă că îl pui să judece şi să analizeze situaţia foarte foarte atent! Ţi se pare acelaşi lucru să vin eu să-ţi spun că există un ceainic care se învârte în jurul planetei Jupiter şi să-ţi trag doi pumni în gură dacă îndrăzneşti să comentezi ceva contra, SAU să vin să-ţi explic nişte detalii, să înţelegi cum e cu planetele, îţi explic nişte noţiuni atât cât poţi înţelege şi apoi îţi aduc argumente dovedibile că e foarte posibil ca acel ceainic să existe şi, în plus, să-ţi mai cer şi părerea??
      Ce spui tu este asociabil DOAR cu violenţă, nu cu argumentare şi evaluare, iar ăsta e un motiv pentru care copiii arată respectul pe care-l arată azi! Părinţii au fost "convinşi" doar cu forţa, argumentarea fiind punctul lor cel mai slab. Când copiii se pun în primejdie şi intervii ferm, poate chiar mai violent decât de obicei, doar ca să eviţi o situaţie critică, da! e poate scuzabil, dar nici acolo nu 100%.
      Violenţa verbală pe care am folosit-o impotriva ta (acea jignire) a fost de test! Ca să-ţi arăt că de fapt NU funcţionează, dimportrivă, dă rezultate pe dos!.... analizează singur!
      "Pai de cand simpla vrere a unui individ e lege?"
      De acord, asta e un bull-shit! De fapt cred că aici e marea problemă a întrgii civilizaţii umane: se cultivă vrutul individual mult mai puternic decât binele colectiv pe termen lung. Interesele individuale sau de grupuri restrânse generează o mulţime de conflicte de la plăpânde şi locale, până la cele mai atroce, la nivel mondial. Violenţa este cuvântul care stabileşte autoritatea?? Cel mai tare îl extermină pe cel mai slab fizic, sau psihic, chiar dacă acesta din urmă e în stare să aducă enorm de multă clitate vieţii ambilor. Legea asta a junglei e valabilă la regulile şi condiţiile junglei, ale sălbaticului, iar aplicarea ei în societate o transformă într-una una sălbatică şi ne-evoluată.

      Ștergere
    15. Dar eu nu am spus ca trebuie sa fie bibaneala pe strazi, parcuri, alei sau institutii publice. Eu am spus ca trecerea unui individ prin situatii grele de asa zisa umilire si persecutie in armata sau prin camin il va cali si il va face mult mai puternic decat orice educatie bazata pe vorbe goale si cerutul de pareri (gen "uite argumetele, zi-mi ce parere ai"). Pai fiu'meu cand a intrat la facultate, primul lucru care mi-a cerut, a fost sa- asigur gazda, ca nu-i placea la camin din cauza bibanelii celor mai mari. Pai crezi ca l-am ascultat? Iam zis: mergi nene acolo sa te calesti, sa te impui, sa devii barbat! I-a fost greu la inceput, dar apoi, mi-a multumit.
      Nu stiu de ce dai exemplul ala cu ceainicul din jurul lui Jupiter. Eu nu-i invat pe copii fantasmagorii cu ceainice, eu doar ii invat ce e adevarat, ce poate fi constatat in realitate, in societate, in lume, in viata. Eu nu-i lovesc pe copii, nu ii injur, nu le fac nimic rau fizic, dar daca sunt obraznici si vad ca li se uraste cu binele, abia atunci iau masuri. Uite, de exemplu, e clar ca unul ca Godless (dar ceva mai tanar) mi-ar face viata grea prin atitudinea de tip "gica contra" pe care o are si ar fi greu de educat doar prin vorbe. Cand ii spui de exemplu ca armata cu toate umilintele ei caleste si formeaza caractere, ii si arati, dar el nu vrea sa inteleaga, o tine tot intr-un nu si nu si iar nu, pai se impune o corectie cu palma sau cureaua.
      Deci eu nu folosesc cureaua ca sa-mi validez argumentele, eu o folosesc doar daca individul respectiv nu accepta niste argumente logice si perfect adevarate. Adevarul trebuie acceptat mereu, fie cu binisorul, fie cu forta.

      Ștergere
    16. Si mai stii ceva Luke? Daca copilul nu este invatat sa se supuna autoritatii, nu o sa-si stie locul in societate si va crede ca i se cuvine mai mult decat merita in realitate. O sa emita pretentii neconforme cu realitatea si va avea de pierdut. Uite, de exemplu un individ precum Godless, doar pentru faptu ca a citit si el niscaiva carti si a acumulat ceva cultura, crede ca i se cuvine sa fie pe picior de egalitate cu un batran, ba chiar superior. Omul nostru nu se da deci jos de pe scaun sa cedeze locul unui batran, pentru ca zice el ca asta nu e un "argument". In plus, tu macar vorbesti acceptabil, dar nu vezi el ce sudalmi scoate din gura? Toate astea pentru ca el crede ca i se cuvine sa fie asa, lucru fals. Asa e cand faci totul de capul tau si cand n-ai respect pentru profesori si batrani. Citesti cateva carti, te uiti putin pe internet, si gata, crezi ca le esti superior si ca ei sint niste rahaturi pe langa tine. Dupa parerea mea supunerea tine societatea inchegata, mereu a tinut-o.

      Ștergere
    17. Parul alb al unui om e printre cele mai solemne lucruri, iar voi va bateti joc. Rusine!

      Ai rabdare ca o sa ti albeasca si tie iar dupa aceea mori. Dar daca nu mai poti astepta pana atunci poti sa folosesti niste vopsea sau sa-ti pui o peruca, sa arati si tu mai cool.

      pt ca altfel, cand esti lasat asa de capul tau ajungi sa jignesti oamenii si asta nu e bine pt societate

      Eu vorbesc adevarul, daca acesta te jigneste n-ai cum sa scapi de el decat comitand suicid. Tu zici ca a jigni oamenii nu-i bine pentru societate, dar e bine sa-i bati cu cureaua si sa-i umilesti, sa-i faci sa se simta mizerabili? Daca mizerabili ii faci sa se simta, mizerabil se vor comporta si mizerabil vor gandi - vezi si cazul tau.

      In urma tuturor umilintelor astora, se formau caractere puternice, care dadeau mult mai bine piept cu viata

      Da, este clar ca tu esti un individ care a fost abuzat serios, iar acestea nu sunt decat justificarile pe care le inventezi ca sa iti poti spune ca a servit la ceva toata umilinta, suferinta si violenta pe care ai indurat-o, si ca a servit la ceva toata umilinta, suferinta si violenta pe care altii au indurat-o din mainile tale. Ca sa nu pleci de aici fara sa inveti ceva folositor, uite care-i treaba:
      In orice ecosistem natural unde o resursa vitala nu ajunge tuturor se naste competitia. Si cu cat acea resursa este mai putin cu atat competitia este mai acerba. In societatile maimutelor unde accesul la femele este limitat pe baza statutului social cu cat sunt mai multe femele cu atata masculii sunt mai putin preocupati sa se f*ta unii pe altii, sa accentueze si sa cristalizeze distanta ierarhica dintre ei.
      Si daca te uiti la specia umana care este urmasa acestor maimutoi o sa vezi ca daca pui mai multi masculi la un loc fara sa aiba acces la femele atunci au sa inceapa sa se persecute unii pe altii fara sens, exact ca niste babuini. Si unde sunt stransi multi masculi activi sexual si fara acces la femei? In inchisoare, in cadrul Bisericii Catolice si la armata, locuri vestite pentru cantitatea de abuzuri comise impotriva celor ce nu se pot apara, oameni care nimeresc in astfel de institutii si care ajung sa creada asa cum crezi si tu ca asa este normal, sa fii persecutat de cei mai sus de tine si sa-i persecuti pe cei de mai jos.

      Cand ii spui de exemplu ca armata cu toate umilintele ei caleste si formeaza caractere, ii si arati, dar el nu vrea sa inteleaga, o tine tot intr-un nu si nu si iar nu, pai se impune o corectie cu palma sau cureaua

      Armatele, cu conducatorii lor si cu soldatii lor spalati pe creier sa execute si sa ucida fara sa gandeasca. fara sa simta empatie, fara sa se gandeasca la suferinta pe care o produc, sunt institutiile care sunt responsabile pentru cele mai mari atrocitati care s-au comis vreodata de catre noi. Oameni transformati in neoameni si instrumente de ucis. Si tu vii si trambitezi pe aici cat de buna e spalarea pe creier, cum caleste so formeaza caractere. Caractere de sclavi-masini, nu de oameni.

      Ștergere
    18. Dar daca consideri ca armata e asa de diabolica, cum de majoritatea oamenilor care au facut-o, sint oameni cu cap, la casa lor, care sunt mult mai darzi si netematori in fata vietii decat inainte de a face-o? Explica-mi tu asta.
      Eu am presupus ca ai in jur de 30 de ani, iar daca presupunerile mele sint corecte, trebuie ca si tu sa fi facut armata. Ai avut parte de vreun abuz pe acolo, sau esti pornit impotriva armatei asa din principiu? Ai vreo experienta practica de acolo, sau vorbesti din carti si romane?
      Se stie faptul ca prezenta unei femei in viata unui barbat il schimba, si nu numai in viata sa, ci si prin simpla prezenta in acelasi loc, cum ai dat tu exemplul cu maimutele alea. Cine poate contesta asta? Nimeni. Dar chestiunea este ca experienta de viata nu ti-o formezi numai dupa fusta femeii ci si prin alte parti, infruntand si dand piept cu ceilalti "masculi". Sau ai de gand sa contesti si lucrul asta?
      In plus, nu mi-ai spus care e pozitia ta fata de respectarea profesorilor din scoala, ca doar si eu sint profesor. Ii respecti? Sau poate ar trebui sa te intreb: respecti sau nu oamenii?
      Daca ai fi fost pe mana mea, sa te fi educat eu, ai fi mancat codul bunelor maniere pe paine. Uite ti-l pun mai jos:

      http://www.com24.ro/wp-content/uploads/2009/09/18051805-codul-bunelor-maniere.pdf
      N-ar strica sa te uiti pe el, sa vezi ca scrie si in cartea asta despre respectul pt persoanele in varsta. Adica, ce, acuma o sa contesti o carte?

      Ștergere
    19. O carte e si ea o autoritate. Doar n-o sa-mi contesti si cartea.

      Ștergere
    20. Imi cer scuze pentru al treilea comentariu consecutiv, dar iar am uitat sa specific ceva: mi-ai zis ca eu bat oamenii cu cureaua si ii fac sa se simta mizerbili. Nu-i adevarat, eu ii invat, educ oamenii. Atunci cand, in ciuda argumentelor pe care le arat unui individ (argumente ce reflecta bine realitatea), el tot nu vrea sa inteleaga si face pe nebunul cu fraze de gen: "eu nu vreau aia, eu vreau pe ailalta", "nu-mi place aia, imi place celalta", abia atunci se recurge la palma. Pai de cand simpla vrere a unui individ e lege? De cand simpla placere e lege? Nu trebuie luat in considerare ce vrea unul si altul, ci corectitudinea, adevarul, binele. Nu e important ce vrei tu, ci ce e bine si corect, atat pentru tine, cat si pentru societate. Asta am incercat sa spun aici. Adevarul e cel mai de pret si trebuie acceptat mereu, cu binisorul sau daca e nevoie, cu forta.

      Ștergere
    21. Dar daca consideri ca armata e asa de diabolica, cum de majoritatea oamenilor care au facut-o, sint oameni cu cap, la casa lor

      Se plateste foarte bine in armata; despre cat de darji si netematori sunt este discutabil - sunt antrenati ca sa ucida fara sa clipeasca si sa moara fara sa clipeasca, insa afacerea asta cu massacrele, fie ca-i vorba de oameni inarmati fie ca-i vorba de omanei neinarmati nu-i cea mai buna afacere pe care putem s-o facem. Actualmente la nivel de state traim in epoca feudala; fiecare stat din lumea asta este senior feudal al supusilor sai pe care ii apara de invazia altor seniori feudali. Cand voi veti pricepe de ce Romania o duce mai bine unita decat impartita in Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat, Oltenia, Maramures si Bucovina atunci veti pricepe de ce specia noastra o s-o duca mai bine daca eliminam granitele statale. Ma rog, mai intai trebuie eliminate niste granite mentale si abia apoi putem vorbi de acelea statale.

      Eu am presupus ca ai in jur de 30 de ani, iar daca presupunerile mele sint corecte, trebuie ca si tu sa fi facut armata

      Nu n-am facut-o, am recurs la toate posibilitatile pe care statul ti le lasa doar ca sa nu fac armata. Eu ma cunosc destul de bine si daca ma loveam de o situatie in care niste distrusi vin la mine sa faca pe stapanul, de acolo n-avea cum sa iasa ceva bun sub nici o forma. Eu armata nu as fi putut s-o fac decat la carcera; ori as fi asasinat pe vreunul dintre indivizii astia care n-ar fi avut de treaba si s-ar fi legat de viata mea; ori m-ar fi curatat ei pe mine; pur si simplu turbez de furie cand vin si se instaleaza oameni sa ma comande pe mine prin violenta, autoritate si altele din astea, cand eu pot fi convins sa fac orice daca mi se explica la ce serveste pe un ton linistit. N-am nevoie nici eu de vreun stapan si nici altii n-au nevoie, noi toti avem nevoie sa fim stapaniti de ratiune, nu de alti oameni.

      respecti sau nu oamenii?

      Oamenii sunt fiinte prea complicate ca sa-i iei de buni sau de rai pe de-a intregul. Eu sunt o mixtura si toti ceilalti sunt mixturi. Respect anumite idei si comportamente ale anumitor oameni.

      O carte e si ea o autoritate. Doar n-o sa-mi contesti si cartea.

      Eu nu iau de buna ceea ce zice o autoritate, oricare ar fi ea. Am mai multa consideratie pentru experti si specialisti, nu pentru autoritati.

      Atunci cand, in ciuda argumentelor pe care le arat unui individ (argumente ce reflecta bine realitatea), el tot nu vrea sa inteleaga si face pe nebunul cu fraze de gen: "eu nu vreau aia, eu vreau pe ailalta", "nu-mi place aia, imi place celalta", abia atunci se recurge la palma

      Gandeste-te daca atunci cand nu intelegeai ceva ai fi preferat sa ti se explica sau ai fi preferat sa o iei pe coaja si ai sa-ti raspunzi singur la intrebare. Cei pe care poti tu sa-i domini fizic, de regula nu sunt in pozitia de a te agresa - violenta curge doar dinspre tine spre ei - daca nu puteai sa-i domini fizic vezi sa nu se fi sinchisit de argumentele tale.

      Adevarul n-are nevoie sa fie implementat cu forta; asta este proprietatea lui specifica, este evident si de aceea va fi crezut, daca este aratat.

      Ștergere
    22. "nu o sa-si stie locul in societate"
      Extraordinar! Şi care e locul lui în societate, e prostul albilor la păr? Tu subestimezi foarte mult inteligenţa unui adolescent, sau chiar a unui copil. Ei ştiu instinctual că au de învăţat, aşteaptă informaţia ca pe aer, încearcă instinctiv să "fure" cât mai mult de la cei care ştiu. Un profesor care ŞTIE să le predea materia într-un mod eficient, fără să recurgă la violenţă, are tot respectul şi consideraţia unui elev, e reacţia firească a oricărui individ, mic sau mare, dar normal la cap.
      Şi ce primesc? pălmi şi umilinţe de tot rahatul, pentru că sunt unii care nu ştiu mai nimic şi se inevează la culme când vine unul mai sfrijit şi îi bagă în buzunar în cam orice domeniu, doar că fiind sfrijit poate fi făcut poster pe cel mai apropiat perete. Eu am făcut armata şi în afara unor lucruri evident utile pe care le-am învăţat (legat de supravieţuire în condiţii aspre), dar care proabil că se pot învăţa la fel de bine şi în alt cadru, am văzut instituţionalizată multă prostie şi incompetenţă, iar eu am făcut instruirea asta într-o şcoală de ofiţeri! Am facut un soi de practică într-o unitate să zicem clasică şi acolo erau unele situaţii de râsu' curcii!

      "pe picior de egalitate cu un batran"
      Egalitate la ce? Tu faci nişte comparaţii absurde, nu el!.. că mie îmi dă impresia că de fapt el nu se compară cu nimeni, alţii îl tot compară cu unul sau cu altul. Şi bine face orcine procedează astfel. Poţi face să spunem o comparaţie legat de un anumit domeniu, de un anumit aspect foarte concret, să raportezi propriul parametru cu al altcuiva, dar e un subiectivism, nu are logică mereu. Să raportezi un om la 60-70 cu un individ de 30-40 aşa, din încheietura mâinii, e o aberaţie cruntă. Poţi presupune că cel mai în vârstă are o experienţă de viaţă sau într-un anumit domeniu mai mare, probabil că în majoritatea cazurilor aşa şi este, însă asta nu înseamnă că excepţiile nu contează. Există destui oameni care la 30-40 de ani surclasează din punct de vedere al experienţei de viaţă majoritatea celor care au 60-70 de ani. Ce faci cu ăştia, îi iei la palme?? Aşa cum există suficient de mulţi bătrâni care vorbesc tâmpenii non-stop! Nici ei nu trebuiesc luaţi la palme, dar clar trebuiesc "recunoscuţi" cât de ferm se poate!

      Ștergere
    23. Pai Godless, sa inteleg ca n-ai facut armata pentru ca efectiv nu ai vrut si nu ti-a placut. Inteleg ca efectiv urai mediul si atmosfera de acolo. Pai si acum revenim la ceea ce am stabilit mai inainte: de cand simpla placere sau simpla vrere a unui individ este considerata lege? Nu ai fost si tu de acord cand am zis ca afirmatii gen "mie imi place aia, nu imi place ailalta, vreau aia, nu vreau pe ailalta" nu sint argumente?
      Este adevarat ca oamenii ar avea de castigat daca si-ar canaliza energiile prin alte parti decat luptele si armamentele, dar, cel putin pana la momentul asta, societatea n-a evoluat atat de mult incat sa renuntam la granitele dintre tari, la confruntari si la armament, asa cum spuneai tu. Si bineinteles ca si tu esti constient ca mai avem mult pana acolo. Deci, in conditiile astea, tu ca individ care constientizezi situatia asta si care faci parte din societatea de azi (si nu din cea din anul 2500 sau 3000), ai datoria sa te supui legilor ei. Esti dator sa faci ceea ce este de facut, indiferent de placerea sau de vrerea sau nevrerea ta. Pai ce inseamna asta : "eu nu vreau"? Faci ce e bine si corect, nu ce vrei tu. Dar tu ai incalcat acest principiu prin eschivarea de la facutul armatei. Nu esti de acord?

      Ștergere
    24. Pai Godless, sa inteleg ca n-ai facut armata pentru ca efectiv nu ai vrut si nu ti-a placut. de cand simpla placere sau simpla vrere a unui individ este considerata lege?

      Eu pot sa-ti explic de ce nu am vrut si de ce nu mi-a placut. Ca sa iei un om de pe strada si sa-l aduci la stadiul la care se duce peste un necunoscut si-i imprastie creierii peste tot, trebuie sa-i faci ceva la cap respectivului, trebuie sa-l inveti sa nu judece, ci doar sa execute, trebuie sa-l inveti ca nu e responsabil pentru propriile actiuni, ci cel care-l comanda. Pe langa faptul ca nu vreau si nu-mi place sa fiu folosit ca o unealta nici nu este bine pentru cineva, pentru oricine, sa fie iresponsabil pentru propriile acte. Asta este ideea de baza din spatele armatei.

      "mie imi place aia, nu imi place ailalta, vreau aia, nu vreau pe ailalta" nu sint argumente?

      Sigur ca nu sunt. Am facut in timpul vietii mai multe lucruri care nu mi-au placut si pe care nu le-am vrut insa a caror logica am inteles-o, iar armata nu a facut parte dintre acestea. In spatele existentei armatei sta o idee foarte sinistra si foarte falsa dealtfel.

      tu ca individ care constientizezi situatia asta si care faci parte din societatea de azi (si nu din cea din anul 2500 sau 3000), ai datoria sa te supui legilor ei

      Eu ca individ stiu ca legile sunt facute de oameni si multe dintre ele sunt proaste iar altele de-a dreptul antiumane. Datoria mea este sa gandesc la ce e corect si la ce nu-i, nu sa inghit pe nemestecate ceea ce au stabilit alti indivizi, de regula mult mai dezinformati decat mine. Legile evolueaza in timp; in Evul Mediu era perfect legal sa arzi persoane pe rug pentru crima vrajitoriei iar acum vezi bine ca nu mai este legal ci este considerata o crima, o atrocitate. Asta ar fi suficient ca sa-ti pui niste intrebari in ceea ce priveste supunerea oarba fata de legi.

      Nu esti de acord?

      Ba da, doar ca eu am propriile idei despre ce inseamna corect si bine iar acelea adeseori nu se pupa cu ce scrie prin constitutie, codul civil si cel penal. Acestea toate contin la baza niste metode de rezolvare ale problemelor sociale care sunt importate direct din epoca bronzului insa sunt puse in practica cu mijloace extrem de sofisticate. Doar in aparenta sunt moderne, in esenta sunt primitive si pe deasupra bazate pe niste concepte neinteligibile si nedemonstrabile asa cum este abominatia cu vointa libera.
      Ca fapt divers, eu pot sa-mi demonstrez tezele iar ei nu pot, si apoi nu sunt prima persoana care a observat ca prea multe dintre legi si regulamente sunt foarte cretine.

      Ștergere
  16. ce parere aveti despre cei din familie (parinti, bunici), si nu numai, care pretind sa-i saluti cu "sarut mana" si sa le pupi mana, sa te adresezi lor cu "matale" si sa nu-i contrazici deloc, chiar daca sunt fara scoala, ignoranti care nu stiu nici sa vorbeasca corect dar se pretind ca le cunosc pe toate, rai, ipocriti, fara bun simt si fara respect pentru nimeni, decat pentru cei cu bani si cu functii. Ca si cum respectul sta in pupatul mainilor si inchinaciunea in fata lor, pentru ca, deh, sunt mai batrani decat tine, chiar daca n-ai nimic bun de invatat de la ei, dimpotriva, inveti cum sa nu fii.

    RăspundețiȘtergere