Pagini

marți, 27 iulie 2010

Creştinismul, cultul morţii

Religia creştină are două mari probleme cu specia umană. Una este faptul că e falsă, iar pe de altă parte mai este şi nocivă. Dominaţia de secole a acestei ideologii defecte asupra societăţii şi-a lăsat amprenta atât de adânc încât chiar majoritatea indivizilor seculari sau areligioşi încă susţine câteva dintre perceptele creştine, percepte care le-au parvenit prin persoane terţe şi prin mentalul colectiv. Să ne uităm la ideile cu care este asociat creştinismul:
-pasivitate
-supunere
-resemnare
-conformism
-acceptarea vieţii aşa cum e
-complacere în lipsuri materiale şi intelectuale
-anihilarea orgoliului şi a respectului faţă de sine al oamenilor
-apologia suferinţei şi a umilinţei ca virtuţi
-menţinerea ordinii sociale curente în orice moment al istoriei
-obedienţă oarbă faţă de reguli
-toleranţă nejustificată în faţa abuzurilor
-inacţiune în faţă nedreptăţii
Creştinismul promovează modelarea nevoilor fiinţei umane după cerinţele exteriorului, iar eu promovez ideea opusă, modificarea exteriorului după dorinţele individului. Noi, oamenii considerăm vieţuitoarele care funcţionează după prima opţiune ca fiind lipsite de ceva anume. Ceva esenţial. Acestea sunt plantele. Suntem oameni şi ne considerăm astfel deoarece avem dorinţa şi posibilitatea de-a modifica exteriorul după propriile nevoi. Oameni deci să fim, nu plante creştine.
Fiind un cult mesianico-apocaliptic al morţii, care profeţea distrugerea totală lumii aşa cum era cunoscută acum 2000 de ani nici nu ne puteam aştepta la altceva. Viaţa din perspectiva creştinismului nu avea nici o valoare deoarece toţi creştinii aşteptau apocalipsa. Pe aceste baze este inutil să te lupţi pentru a-ţi ridica nivelul de trai, pentru a ridica nivelul de trai al altora, este inutil să încerci să construieşti ceva. Creştinismul este o pregătire perpetuă pentru moarte.
Din cauza asta a apărut şi reforma, deoarece oamenii se săturaseră să trăiască ca şi când ar veni în orice clipă sfârşitul lumii, se săturaseră să trăiască fără să aibă alte direcţii de acţiune în afară de cele implementate de biserică şi să li se spună că singurele lucruri care merită făcute sunt sacrificiile interminabile pentru obţinerea vieţii eterne. A se reţine că motorul reformei nu are nimic creştin în el, ci a fost doar o modalitate pe care creştinii secolului XVI au găsit-o să pervertească dogma creştină de atunci în aşa fel încât să le permită un trai decent. Motorul reformei nu a fost creştinismul lui Martin Luther ci revolta normală, umană, împotriva Bisericii Catolice ale cărei singure scopuri erau eradicarea oricărei tendinţe de reformare a societăţii şi îngheţarea ei într-un Ev Mediu etern. Ce s-a făcut atunci a fost un lucru necesar, însă mentalităţile defetiste creştine nu au fost eradicate complet, aşa cum trebuie să se întâmple cu nişte gunoaie ideologice ale unui probabil predicator sociopat şi grav dereglat mintal din Orientul Mijlociu.
Creştinismul echivaleză fiinţa umană cu o plantă care aşteaptă să se usuce, iar din ale ei seminţe să crească alte plante care să aibă o existenţă identică cu cea a plantei originare. Asta nu e evoluţie, este încremenire în timp, demnă nici măcar de o rocă. Dacă s-ar pune cineva să decidă care este diferenţa între viu şi mort, atunci răspunsul natural ar fi că moartea este esenţa creştinismului în timp ce viaţa este principiul opus.
Aceste idei nefericite ale creştinismului, promovate la scară largă, încă îşi mai arată colţii în societatea modernă chiar şi printre necreştini. Mentalitatea defetist creştină trebuie extermintă şi înlocuită cu o gândire demnă de secolul XXI. Trebuie să fie înţeles că direcţiile următoare ţin de logică şi de bun simţ. Trebuie înţeles că:
-revolta împotriva nedreptăţii este justificată şi de dorit,
-responsabilitatea civică este necesară,
-doar prin promovarea nonconformismului, a diversităţii şi a individualităţii poate proveni toleranţa în mod natural, nu din impunerea ei sub ameninţarea torturii eterne.
-dorinţa de bunăstare materială şi intelectuală face parte din natura umană nu este vreo dorinţă satanică,
-la fel de necesară este expunerea paraziţilor sociali, a mincinoşilor, şarlatanilor şi oamenilor care îşi imaginează că au drept divin de-a dicta altora ce să facă în viaţă ca ceea ce sunt, adică nişte elemente indezirabile. În societăţile mult mai avansate ale animalelor "inferioare" astfel de specimene nu sunt tolerate în cadrul grupului.
-Trebuie ca progresul ştiinţific şi tehnologic să devină scop şi nu mijloc, aşa cum e acum.
-schimbarea regulilor şi a ordinii existente nu este vreo plagă ci un fapt natural care trebuie acceptat, şi mai mult decât asta, promovat.
Mai trebuie înţeles că nu există nici un dumnezeu care trage sforile şi că specia umană este singura responsabilă pentru situaţia în care se afllă la un moment dat, nu altcineva sau altceva. Din sclavi ai lui Dumnezeu trebuie să devenim proprii noştri stăpâni. Iar cei care îşi imaginează că vor reuşi să ajungă la o adevărată civilizaţie independent de restul lumii sunt în poziţia unui despot din Evul Mediu care nu are curent electric, habar nu are cum funcţionează Cosmosul, căruia îi mor copiii de variolă sau de alte boli exterminate acum şi care crede că e vreo mare brânză pe suprafaţa planetei şi că are prea multă bunăstare.

25 de comentarii:

  1. Unul dintre cele mai profunde articole pe care le-ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  2. Not ok:" eu promovez ideea opusă, modificarea exteriorului după dorinţele individului"

    Trebuie ca materializarea dorintelor noastre sa nu aiba efecte negative asupra semenilor, as adauga eu. Pedofili au niste dorinte cam ciudate de exemplu.

    Vrem sa fim fericiti, dar cu lucruri care nu pot aduce o fericire de durata.

    Viata cu Fiul Lui Dumnezeu ne aduce o fericire de durata, fie in belsug, fie in necaz.

    Doamne esti minunat.

    Crestinozaurus Rex

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim.
    E buna adaugirea numai ca eu am presupus ca e subinteleasa la un om sanatos la cap. Si incerc sa fiu ceva mai scurt si mai concis de regula. De aia e sectiunea de comentarii, pentru lamuriri suplimentare.

    Crestinozaurus Rex- Ha ha ha.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Creştinismul promovează modelarea nevoilor fiinţei umane după cerinţele exteriorului, iar eu promovez ideea opusă, modificarea exteriorului după dorinţele individului." Asta este doar teoria ta, pe care ai formulat-o fara sa te deranjezi cu o umbra de demonstratie.


    blasfemia e sfinta, dar ignoranta fudula e un pacat.

    "Viaţa din perspectiva creştinismului nu avea nici o valoare deoarece toţi creştinii aşteptau apocalipsa. Pe aceste baze este inutil să te lupţi pentru a-ţi ridica nivelul de trai, pentru a ridica nivelul de trai al altora, este inutil să încerci să construieşti ceva." Pe ce iti basezi spusepe, totusi? Nu stiu daca stii, dar pina acum citeva decenii Libanul era o tara majoritar crestina in Orientul Mijlociu. Era cea mai moderna, prospera si cu nivelul de educatie cel mai ridicat din Orientul Mijlociu, femeile libaneze erau cunoscute drept cele mai frumoase femei din Orientul Mijlociu, se imbracau dupa ultimele mode venite de la Paris. intre timp, musulmanii a devenit majoritari, iar tara a decazut in barbaria pe care o intilnesti oriunde altunde altundeva in lumea musulmana.

    Fiecare afirmatie din articol este o teorie, fara baza in realitate. ma consider mai degraba gnostic decit crestin, dar recunosc contributia esentiala a crestinismului in crearea civilizatiei occidentale, iar ignorarea acestui fapt este nu numai gresit, dar daunator, sintem mai putin pregatiti in fata pericolelor cu care se confrunta civilizatia muribunda occidentala. (islamul din exterior si nihilismul interior)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca am mai purtat o discutie despre acest subiect si ti-am punctat erorile logice pe care le comiti. O sa ma mai obosesc inca odata sa-ti raspund, presupunand ca asa este civilizat. Pe scurt argumentele tale sunt eronate:

    Pe ce iti basezi spusepe, totusi?
    Te rog sa citesti Evangheliile, daca tot te numesti crestin cultural.

    dar pina acum citeva decenii Libanul era o tara majoritar crestina in Orientul Mijlociu. Era cea mai moderna, prospera si cu nivelul de educatie cel mai ridicat din Orientul Mijlociu

    a)Trebuie sa prezinti dovezi pentru faptul ca Libanul era o tara civilizata, din cauza faptului ca exista o majoritate de crestini. Trebuie sa-mi arati cum decurge logic din doctrina crestina civlizatia. Si sa-mi explici de ce 1000 de ani de crestinism absolut intre 300 si 1300 nu s-au concretizat decat in criogenie intelectuala a societatii. In 1400 insa, musulmanii erau mult mai civilizati decat crestinii. Insa a aparut si la ei un imam cretin, echivalent cu Augustin sau Tertulian, care a facut aceeasi treaba pe care au facut-o astia 2.
    b)O caracteristica a unei multimi de oameni nu este responsabila pentru efectele acelei multimi. La fel de bine ai putea sa argumentezi ca Libanul era o tara in majoritate de femei (cam asa e peste tot) si ca din cauza femeilor erau civlizati. Ai putea sa argumentezi ca Libanul era o tara in care majoritatea oamenilor aveau parul negru si de aia erau civilizati. E mult prea ridicol.
    c)Corelatia nu implica cauzalitate. Faptul ca o tara e majoritar crestina nu implica faptul ca ar fi civilizata. Du-te prin Africa. Du-te in Evul Mediu.
    d)Argumentul tau prin situatia Libanului este in termeni logici o anecdota. Uite ca evreii nu-s crestini, au fost beliti si ucisi in toate pozitiile de catre crestini si au o tara civilizata. Daca tu crezi ca asa functioneaza logica, cu anecdote, te inseli. Am si eu destule anecdote contrare anecdotelor tale.

    intre timp, musulmanii a devenit majoritari, iar tara a decazut in barbaria pe care o intilnesti oriunde altunde altundeva in lumea musulmana
    De acord. Afara de faptul ca unele tari in care musulmanii sunt majoritari nu sunt barbare.

    Fiecare afirmatie din articol este o teorie, fara baza in realitate
    Ca sa-ti arat falsul acestei propozitii e nevoie de o singura afirmatie a mea din articol care are baza in realitate:
    de exemplu:
    -toleranţă nejustificată în faţa abuzurilor
    -inacţiune în faţă nedreptăţii

    Scrie acolo in biblie asa:
    „faceţi bine celor ce vă fac rău”
    „binecuvântează pe cel ce te blestemă”
    „celui ce te loveşte peste obraz întoarce-i-l şi pe celălalt”
    "iubeste-ti dusmanii".
    Nu cred ca trebuie sa continui.

    ma consider mai degraba gnostic decit crestin
    Ai mai spus odata si tot nu te cred. Un sceptic nu-si sacrifica logica intru sustinerea unei idei asa cum o faci tu.

    recunosc contributia esentiala a crestinismului in crearea civilizatiei occidentale
    Recunosti doar ceea ce ai citit tu din cartea lui Max Weber, care, intre noi fie vorba nu este Dumnezeu. Pe tine te-au convins argumentele lui false si lipsa contrargumentelor, pe care nu vrei sa le auzi, asa cum face orice crestin care se respecta, bagand capul in nisip ca un strut in prezenta dovezulor contrare.
    Daca totusi te interseaza ADEVARUL si nu conservarea ideilor pe care le ai doar pentru ca iti plac, uite aici niste documentare:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmos:_A_Personal_Voyage
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Day_the_Universe_Changed

    sintem mai putin pregatiti in fata pericolelor cu care se confrunta civilizatia muribunda occidentala. (islamul din exterior si nihilismul interior)
    Nu, nici tehnica Goering nu functioneaza pe mine. Si o sa ma convingi ca o abordare irationala a problemelor este preferabila uneia rationale cand va face plopul pere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie sa prezinti dovezi pentru faptul ca Libanul era o tara civilizata, din cauza faptului ca exista o majoritate de crestini.
    O "anecdota" despre Liban, crestinism, islamism: Sper sa nu ma repet.


    Si sa-mi explici de ce 1000 de ani de crestinism absolut intre 300 si 1300 nu s-au concretizat decat in criogenie intelectuala a societatii.
    "criogenia intelectuala" a evului mediu este un mit stingist. cea mai la indemina dovada: orasele medievale europene. Nu par a fi opera unor barbari primitivi.

    In 1400 insa, musulmanii erau mult mai civilizati decat crestinii.
    what about constantinopol si imperiul roman de rasarit?

    O caracteristica a unei multimi de oameni nu este responsabila pentru efectele acelei multimi.
    Nu este vorba doar de o caracteristica, este vorba de valorile in care cred acel grup de oameni. Daca in islam femeia este proprietatea barbatului, cuantificabila in capre sau camile, in crestinism lucrurile stau un pic altfel.


    Faptul ca o tara e majoritar crestina nu implica faptul ca ar fi civilizata. Du-te prin Africa. Du-te in Evul Mediu.
    In Africa unde? In Nigeria? Sudan?? Egipt?


    . Uite ca evreii nu-s crestini, au fost beliti si ucisi in toate pozitiile de catre crestini si au o tara civilizata. Nimeni nu a spus ca singur crestinismul creeaza civilizatie. Valorile lumii in care traim isi au originile in triunghiul Atena-Roma-Ierusalim, iar crestinismul isi are si el locul in interiorul acestui triunghi, fara de care nu poate fi gindit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Afara de faptul ca unele tari in care musulmanii sunt majoritari nu sunt barbare.
    Singura exceptie este Turcia, si se transforma vazind cu ochii pe masura ce islamul joaca un rol tot mai important in politica si se indeparteaza de la secularism. Islamul este o religie politica care prin sharia urmareste sa controleze toate aspectele vietii oamenilor. de la intim la politic.

    -toleranţă nejustificată în faţa abuzurilor
    -inacţiune în faţă nedreptăţii


    Steinhardt (in tinerete, literat evreu in tinerete, a incercat iudaismul si s-a oprit la crestinismul ortodox):
    Mii de draci mă furnică văzînd cum este confundat creştinismul cu prostia,
    cu un fel de cucernicie tîmpă şi laşă, o bondieuserie (e expresia lui tante Alice),
    ca şi cum menirea creştinismului n-ar fi decît să lase lumea batjocorită de forţele
    răului, iar el să înlesnească fărădelegile dat fiind că e prin definiţie osîndit la
    cecitate şi paraplegie.

    [...]
    Creştinismul neajutorat şi neputincios este o concepţie eretică deoarece
    nesocoteşte îndemnul Domnului (Matei 10, 16: „fiţi dar înţelepţi ca şeipii şi
    nevinovaţi ca porumbeii") 'şi trece peste textele Sfîntului Pavel (Efes. 5, 17:
    „Drept aceea, nu fiţi fără de minte", II Tim. 4, 5: „tu fii treaz în toate...", 7/7. 1, 8:
    „să fie... treaz la minte" şi mai îndeosebi I Cor. 14, 20: „Fraţilor nu fiţi copii la
    minte; ci la răutate fiţi copii, iar la minte fiţi oameni mari").
    Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim
    buni, blînzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tîmpiţi. (Numai despre păcatele
    noastre spune la Pateric „să le tîmpim".) Cum de-ar fi putut proslăvi prostia Cel
    care ne dă sfatul de-a fi mereu treji ca să nu ne lăsăm surprinşi de satana? Şi-apoi,
    tot la I Cor. (14, 33) stă scris că „Dumnezeu nu este un Dumnezeu al
    neorînduielii". Iar rînduiala se opune mai presus de orice neîndemînării zăpăcite,
    slăbiciunii nehotărîte, neînţelegerii obtuze. Domnul iubeşte nevinovăţia, nu
    imbecilitatea. Iubesc naivitatea, zice şi Leon Daudet, dar nu la bărboşi. Bărboşii
    se cade să fie înţelepţi. Să ştim, şi ei şi noi, că mai mult rău iese adeseori de pe
    urma prostiei decît a răutăţii. Nu, slujitorilor diavolului, adică şmecherilor, prea
    le-ar veni la îndemînă să fim proşti. Dumnezeu, printre altele, ne porunceşte să
    fim inteligenţi. (Pentru cine este înzestrat cu darul înţelegerii, prostia - măcar de
    la un anume punct încolo - e păcat: păcat de slăbiciune şi de lene, de nefolosire a
    talentului. Iar cînd au auzit glasul Domnului Dumnezeu... s-au ascuns.)


    Nu te supara pe mine daca gasesc mai documentata, mai bine argumentata si mai convingatoare hermeneutica cretinismului lui Steinhardt.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. [ti-am sters comentariul dublat]

    Trebuie sa prezinti dovezi pentru faptul ca Libanul era o tara civilizata, din cauza faptului ca exista o majoritate de crestini.

    O "anecdota" despre Liban, crestinism, islamism: Sper sa nu ma repet


    Eu te-am pus sa-ti argumentezi pozitia cu logica nu sa divaghezi aiurea. Asertiunea ta este asta:
    Majoritate de crestini intr-o tara implica nivel de civilizatie ridicat. Discutia despre Islam nu are ce cauta aici. O fi Islamul rau, ok. Nu poti sa sustii ca crestinismul e bun pentru ca Islamul e rau. Cat despre ce spune tanti aia, cu "toleranta" dictata de valorile iudeo-crestine, e o aberatie crunta. Toleranta despre care vorbeste ea a prins radacini si a evoluat direct proportional cu scaderea influentei crestinismului. Corelatie inversa deci. Daca tu vrei sa-ti intorci neuronii pe dos si sa sustii ca legile dupa care traim in ziua de astazi sunt rezultate din crestinism impotriva realitatii, n-ai decat. Eu nu pot sa fac de astea.

    "criogenia intelectuala" a evului mediu este un mit stingist. cea mai la indemina dovada: orasele medievale europene. Nu par a fi opera unor barbari primitivi.
    Mda, poate imi explici si ce-i cu lipsa aproape totala de progres stiintific si tehnologic. Orasele medievale nici macar nu visau sa se ridice la maretia celor din Roma si Grecia antica. Crestinismul a venit si a infundat in bezna toata civilizatia aia. Daca nu exista deloc ar fi fost mult mai bine.

    what about constantinopol si imperiul roman de rasarit?
    Ti-am lasat mai sus niste documentare despre istoria culturii si civilizatiei. Fa bine, uite-te le ele ca altminteri n-ai sa intelegi ce vorbesc. Apoi sa-mi spui ce progrese s-au facut in perioada aia in stiinta, tehnologie si filozofie. Filozofia era stiinta de-a te intreba daca ingerii au scula sau ba.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu este vorba doar de o caracteristica, este vorba de valorile in care cred acel grup de oameni. Daca in islam femeia este proprietatea barbatului, cuantificabila in capre sau camile, in crestinism lucrurile stau un pic altfel.

    Matei 6:31
    Nu vă îngrijoraţi dar, zicând: "Ce vom mânca?" Sau: "Ce vom bea?" Sau: "Cu ce ne vom îmbrăca?"
    Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
    Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra[...]

    1 Corinteni 11:8
    În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat;
    şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.
    De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.

    1 Timotei 2:11
    Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea.
    Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.

    Astea sunt valorile tale? Daca sustii ca astea sunt si ca astea stau la baza societatii moderne nu esti decat un mincinos. Mai bine compari statutul femeii din societatea romana cu cel din cadrul religiilor misoginist abrahamice. Chiar nu credeam ca o sa aduci statutul femeilor in discutie. Pana si la vechii etrusci femeile aveau mai multe drepturi decat in crestinism. Ba stateau cu ei la baute si la ospete, asa cum se face si in ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Faptul ca o tara e majoritar crestina nu implica faptul ca ar fi civilizata. Du-te prin Africa. Du-te in Evul Mediu.
    In Africa unde? In Nigeria? Sudan?? Egipt?

    Daca asta e stilul tau de dezbatere, cred ca o sa incheiem conversatia curand. Cand eu iti cer sa aduci dovezi cum ca crestinismul duce la civilizatie, asa cum sustii, tu imi arati ca islamistii sunt violenti. Faptul ca islamistii sunt violenti nu inseamna ca crestinismul duce la civilizatie. Si crestinii au fost si inca sunt violenti. Imi prezinti cateva anecdote in care musulmanii ii ataca pe crestini si ai pretentia ca din asta sa-mi imaginez eu ca crestinismul implica civlizatie? Pune-te la punct cu logica daca vrei sa ma convingi de ceva. Altfel nu merge la mine. Uite-te la toate tarile din Africa subsahariana care sunt majoritar crestine si explica-mi de ce sunt vai de pielea lor. Si inceteaza cu apelul la frica - suntem atacti de musulmani, ca ma plictisesti. Eu nu am sustinut pe nicaieri ca Islamul e vreo podoaba mai aleasa decat crestinismul sau budismul. Toate religiile sunt la fel de absurde.

    Nimeni nu a spus ca singur crestinismul creeaza civilizatie. Valorile lumii in care traim isi au originile in triunghiul Atena-Roma-Ierusalim, iar crestinismul isi are si el locul in interiorul acestui triunghi, fara de care nu poate fi gindit.
    Clar ca fara crestinism nu se pot explica foarte multe lucruri. Mai ales acelea care au mai intai au distrus civilizatia greco-romana si au intarziat apoi dezvoltarea ulterioara a Europei.

    Singura exceptie este Turcia, si se transforma vazind cu ochii pe masura ce islamul joaca un rol tot mai important in politica si se indeparteaza de la secularism. Islamul este o religie politica care prin sharia urmareste sa controleze toate aspectele vietii oamenilor. de la intim la politic.
    Stiu si eu ca Islamul este o religie politica. Iar tu stii la fel de bine ca exista musulmani moderati si din aia extremisti, la fel ca si crestinii. Dar daca tot ai mentionat mai sus incidentele in care musulmanii i-au atacat pe crestini, aia cu [Luca 6:35 Voi însă, iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare, şi veţi fi fiii Celui Prea Înalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi.] Daca in loc de crestini erau atei ca mine scotem topoarele si pustile si le aratam la baietii aia cum se procedeaza de fapt in cazurile astea. Crestineste in niciun caz.

    Nu te supara pe mine daca gasesc mai documentata, mai bine argumentata si mai convingatoare hermeneutica cretinismului lui Steinhardt.
    Nu ma supar, dar sa-mi argumentezi prin parerea pe care o avea un tip obscur din Romania care a fost bagat la racoare (crestinismul si credintele in vieti mai bune dupa moarte sunt pentru oameni in depresie care nu mai asteapta nimic aici, si nu mai au motive de-a trai) efectul pe care l-a avut ideologia crestina la nivel european e cel putin ridicol.

    Uite aici niste citate din doi sfinti parinti care intr-adevar au influentat crestinismul:
    “Seek not to understand that you may believe, but believe that you may understand. ” -St. Augustine
    Nothing that is God's is obtainable by money.
    Tertullian. Vezi ca faci o mare selectie observationala imaginandu-ti ca toti crestinii au crezut ce-a zis Steinhardt. Cei mai multi dintre ei habar nu au cine-i asta si ce a zis. Biblia aia este o carte defecta care se poate interpreta in fel si chip, la fel ca si Coranul. Tocmai de aia noi promovam aici mijloacele rationale, care nu sunt interpretabile si echivocabile si suntem impotriva religiei, religie pe cbaza carei oricine poate sa zica ca cutare text e metaforic si ca ilo interpreteaza cum vrea el si ca poate sa inseamne in acelasi timp si sa-ti iubesti dusmanii si sa-i belesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. tot aduc vorba de islam cind vb de crestinism, pentru ca tu tinzi sa acuzi crestinismul de metehnele islamului. este si f usor sa le confunzi din moment ce pentru tine ele nu sint decit religii, religia in sine fiind un lucru rau. asta este lene intelectuala.
    si aduc vorba de islam cind vb de crestinism tocmai pentru a-ti arata ca nu religia este de vina ci barbaria. ce anume din delirurile naziste si comuniste nu este ocult bordering pe religie? diferenta dintre nazism/comunism/islamism/crestinism este ca 3 dintre ele sint primitive, barbare, iar primitivismul duce la denocid. sper acum sa nu aduci vorba de inchizitie, unde intr-o perioada de 200 de ani au fost ucisi sau arsi pe rug citeva mii de oameni. o alta isterie stingista (ca teorie stingista, dispretuieste religia, mai exact doar unele dintre ele, pt ca islamul este manevrat cu manusi, stim de ce). ai vazut docuentarele de pe nistory channel despre cruciade? in care nu se spunea nici mai mult nici mai putin ca "barbarii de crestini au avut neobrazarea de a nu se lasa cuceriti de civilizatorii musulmani (asa cum si tu i-ai numit) si au pornit cruciadele".. care cruciadele au fost o reactie de recuperare a a unora dintre teritoriilor crestine cucerite de semiluna.


    Cat despre ce spune tanti aia, cu "toleranta" dictata de valorile iudeo-crestine, e o aberatie crunta. pretentia de argumentatie logica este doar pt mine, nu?

    dar sa-mi argumentezi prin parerea pe care o avea un tip obscur din Romania care a fost bagat la racoare ...
    tipul era multe, dar nu obscur.. doctor in drept, critic literar, etc. sictirul arogant nu este de ajung pt a respinge un punct de vedere. cit despre distorsiunile mentale de care ma acuzi.. ma lasa rece. problema ta este lenea intelectuala si incremenirea in teoriile tale. ce te contrazice este fie irelevant, fie o aberatie crunta. scurt si la obiect.

    RăspundețiȘtergere
  13. tu tinzi sa acuzi crestinismul de metehnele islamului
    Nicidecum. Nu cred ca prin dogma islamista scrie pe undeva cum sa-ti iubesti dusmanii - un fapt pe care si tu il recunosti ca fiind anormal.

    pentru tine ele nu sint decit religii, religia in sine fiind un lucru rau
    Ia uite, te-ai exprimat cum nici eu n-as fi putut s-o fac. Recunosc, aici ai dreptate. Miturile care sunt privite ca fiind reale sunt un lucru rau in sine.

    si aduc vorba de islam cind vb de crestinism tocmai pentru a-ti arata ca nu religia este de vina ci barbaria
    La tine in cap nene, atunci cand crestinii fac fapte rele este de vina barbaria iar atunci cand fac lucruri bune e din cauza ca sunt crestini. Cu stilul asta complet ilogic, cel putin pe mine nu ai sa ma convingi. Poti insa sa echivalezi crestinismul cu barbaria, deoarece este o ideologie a unor oameni de acum 2000 de ani care era niste...barbari.

    diferenta dintre nazism/comunism/islamism/crestinism este ca 3 dintre ele sint primitive, barbare, iar primitivismul duce la denocid
    1. Primitivismul nu duce neaparat la genocid. Exista destule triburi care practic traiesc in epoca primitiva fara sa se ocupe cu genocidul. Motivele genocidelor sunt destul de variate. Ia gandeste-te de exemplu la toate pogromurile executate de catre crestini.
    2. Nazism, comunism, islamism, crestinism - iti spun eu ce au in comun toate astea: - morala si valori absolute pentru toti oamenii, si detinatoare ale adevarului suprem, pentru care oricine si orice poate fi sacrificat. Iar in cazul islamismului si al crestinismului, doza uzuala de irational, bazaconii si minciuni specifice religiilor dedicate.

    RăspundețiȘtergere
  14. sper acum sa nu aduci vorba de inchizitie, unde intr-o perioada de 200 de ani au fost ucisi sau arsi pe rug citeva mii de oameni
    Uite numai la episodul asta s-au curatat 1 milion. Mai bine mai inveti niste istorie. Cateva mii...
    http://everything2.com/title/Slay+them+all.+God+will+know+his+own.
    "Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius!"
    As for the overall Albegois campaign itself, it raged for nearly 30 years in the end, and decimated Languedoc. At the Cathedral of St. Nazair alone 12,000 souls were taken. Bishop Folque of Toulouse extinguished another 10,000. One chronicler wrote "even the dead were not safe from dishonor, and the worst humiliations were heaped upon women." Papal legates estimated 20,000 dead; other chroniclers between 60-100,000. In the end, the Albigensian crusade killed an estimated one million people, not only Cathars but much of the population of southern France. Contrast this with Gibbon's estimations that during the Roman persecutions under Diocletian about two thousand Christians perished, worldwide. Pope Innocent's Crusade, in its first bloody stroke, killed far more Christians than any pagan Emperor.

    care cruciadele au fost o reactie de recuperare a a unora dintre teritoriilor crestine cucerite de semiluna
    Mda. bine macar ca la capitolul asta nu s-au tinut de dogma crestina cea imbecila. Daca ar fi fost sa se tina de ea toata Europa ar fi fost musulmana astazi. Si probabil toata lumea.

    Cat despre ce spune tanti aia, cu "toleranta" dictata de valorile iudeo-crestine, e o aberatie crunta.
    pretentia de argumentatie logica este doar pt mine, nu?

    Ti-am prezentat corelatia INVERSA dintre ponderea crestinismului si gradul de toleranta al unei societati. Daca intr-adevar aceasta toleranta este dictata de valorile iudeo-crestine, atunci ar fi fost prezenta din anul 400 si pana in ziua de astazi. Lucru care nu s-a intamplat. Pseudo-teorie falsificata la mintea cocosului.

    sictirul arogant nu este de ajung pt a respinge un punct de vedere
    In cazul de fata este mai mult decat suficient.
    Vorbeam de efectele ideologiei crestin-masochiste la nivel european si tu vii cu un tip obscur din secolul XX si-mi prezinti parerea lui personala despre crestinism. Eu ti-am dat citate din cartea aia a voastra defecta, unde scrie alb pe negru ce scrie. Direct de la sursa deci, presupus venit din gura lui Cristos. Interpretarile personale ale unui individ sunt irelevante.

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi place mult cum ai punctat aici:
    "-doar prin promovarea nonconformismului, a diversităţii şi a individualităţii poate proveni toleranţa în mod natural, nu din impunerea ei sub ameninţarea torturii eterne. "

    Inteleg intoleranta ta fata de crestinism pentru ca intr-o mare masura o impartasesc; dar pentru ca stiu ca esti un strong atheist te intreb: esti tolerant fata de un crestinism liberal, ca cel promovat de John Shelby Spong, de exemplu ?

    RăspundețiȘtergere
  16. aa, uitasem :
    http://en.wikipedia.org/wiki/A_New_Christianity_for_a_New_World

    RăspundețiȘtergere
  17. esti tolerant fata de un crestinism liberal, ca cel promovat de John Shelby Spong, de exemplu

    Il stiu pe John Shelby, si evident ca nu pot sa am fata de el o pozitie identica cu aia pe care o am fata de crestinismul mainstream. Dar raspunsul este da. La modul tehnic sunt intolerant si fata de ideologia lui Shelby; daca l-as prinde in fata as incepe sa-i pun intrebari.

    Cele mai multe din criticile si problemele mele cu crestinismul ar pica din start, insa tot am niste nemultumiri. Majoritatea provin din incarcatura semantica a cuvantului "dumnezeu" care nu in mintea tuturor inseamna ceea ce inseamna in cap la Shelby. Cu tipul asta de echivocare o sa am intotdeauna probleme. Totdata, argumentele lui pentru existenta dumnezeilor sunt tot false, din perspectiva mea naturalista. Nu stiu ce definitie are el pentru dumnezeu. Oricum din moment ce am schimbat destul replici, poate ai vazut ca nu m-as obosi sa critic o minciuna care nu are prea mare efect in viata reala (iar la mine aceste efecte conteaza). Nu sunt de acord cu minciunile inutile - gen Mos Craciun, dar nici n-am dat in mintea copiilor sa declansez o actiune impotriva credintei prescolarilor in Mos Craciun.

    Ideea este ca cu Shelby as purta eventual o discutie personala in contradictoriu, insa niciodata in contextul actual nu am sa fac contrapropaganda ideilor lui. Si nu este crestin liberal, e ultraliberal. Iar crestinismul lui ultraliberal e mai degraba propaganda rationalista, chiar daca nu in totalitate. In contextul actual crestinismul lui ultraliberal foloseste mai mult rationalismului decat irationalismului si foloseste in cazul unor oameni in care stilul antiteist al meu nu ar da nici un fel de rezultat. Asa ca nu gasesc ca ar fi util sa-i critic pozitiile - dimpotriva chiar l-am recomandat unor crestini. Daca toti crestinii ar fi ca el, probabil ca m-as apuca sa critic alte ideologii care ar fi in opinia mea nocive, sau m-as apuca de alte activitati, care nu implica distrugerea unei ideologii ci constructia alteia, sau poate ca m-as apuca de inventica sau de cercetare. Dar stai calm ca nu a venit momentul ala. E chiar prea departe.
    Deocamdata ne chinuim cu faptul aproape jumatate din populatia Romaniei crede ca pamantul e centrul Universului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Te intrebam asta tocmai pentru ca eu vad crestinismul promovat de Shelby (si nu numai) ca facand parte din acea diversitate de care ziceai. Iar in lipsa nocivitatii toleranta e indreptatita si chiar recomandata. Oricum, din ce ai spus mai sus, am inteles ca ii tolerezi ideile.

    RăspundețiȘtergere
  19. Am zis ca i le tolerez in contextul actual si ca consider ca e ok ce promoveaza el doar prin prisma faptului ca paveaza calea catre ateism. Nu am zis ca sunt de acord cu tot ceea ce sustine. Adevarul si logica nu sunt negociabile.

    Iar pentru mine adevarul este intotdeauna preferabil oricarui fel de minciuni.

    RăspundețiȘtergere
  20. Totusi, exista o diferenta intre a tolera si a fi de acord cu ceva. Nu crezi ca toleranta e necesara atata timp cat nocivitatea iese din ecuatie ? Macar de dragul diversitatii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu crezi ca toleranta e necesara atata timp cat nocivitatea iese din ecuatie ?
    Nocivitatea iese din ecuatie doar in cazul anumitor indivizi, nu poti extinde la toti. De exemplu sa predice la niste prunci ceea ce predica el nu ar fi ok. La prunci trebuie sa se predice logica si rationalismul.

    Macar de dragul diversitatii
    Argumentul prin diversitate nu tine. Pe baza lui ar trebui sa acceptam in societatea noastra sharia, doar asa ca e diferita de legile noastre. Iar acest lucu nu trebuie sa se intample. Relativismul asta cultural imi displace, deoarece in mod cert unele valori si principii sunt mai bune pentru orice grup de indivizi decat altele.

    RăspundețiȘtergere
  22. In sala de reanimare nu exista atei.(Andrei Plesu)

    RăspundețiȘtergere
  23. In fapt, sintagma apartine altui credincios si se refera la frica de moarte pe care a incercat-o acela in urma unei operatii.

    Motivele pentru care pot sa cred eu ca ceva este adevarat nu includ apelul la frica, nici apelul la autoritatea lui Plesu care face apel la autoritatea altui individ. Exist destui atei prin salile de reanimare, iar frica de moarte n-are decat sa te sperie pe tine. Pe mine ma sperie in aceeasi masura in care ma sperie gravitatia sau principiile termodinamice.

    Amenintarile de genul asta sunt pentru copii. Du-te la gradinita cu ele.

    RăspundețiȘtergere