Pagini

luni, 12 iulie 2010

Miracole creştine

Eu am fost de când mă ştiu un mare amator de literatură fantastică şi mitologie. Încă mai sunt, dar acum prefer ştiinţifico-fantasticul, deoarece e mult mai fantastic decât fantasticul clasic. Găsesc că îmi stimulează imaginaţia. De cum am învăţat să citesc am început efectiv să devorez poveşti. Am citit cu mare plăcere basmele lui Petre Ispirescu, poveştile şi povestirile lui Creangă, mai multe volume de basme ale românilor, după care am trecut la "Poveşti Nemuritoare",cele ale fraţilor Grimm şi apoi la Legendele Olimpului, Iliada şi Odiseea, mitologia romană şi Marile legende ale lumii. Ca orice copil care se respectă.

Aveam în cap o lume fascinantă, populată de mume ale pădurii, zmei, balauri şi motani încălţaţi, greuceni, zgripsori uriaşi, zâne şi minotauri, hidre şi harpii, titani şi cerberi, zei şi demoni, spirite, eroi cu puteri supranaturale, întâmplări fantastice, substanţe şi obiecte cu capacităţi miraculoase şi cosmologii ciudate. Ca să nu vă daţi prematur cu părerea, în paralel citeam cărţile de geografie şi istorie ale maică-mii deşi nu ajunsesem încă în clasa a V-a, iar în acele manuale se învaţă prima dată despre galaxii, Calea Lactee, stele, Soare, mişcarea de rotaţie, mişcarea de revoluţie, relief, climă, maree, sistemul solar, dinamica plăcilor tectonice, atmosferă, biosferă şi alte nenorociri din astea, respectiv preistorie, evoluţionism, epoca primitivă, civilizaţiile antichităţii, civilizaţia greacă, cea romană, Sumerul, Egiptul, şi tot felul de chestii care erau cel puţin la fel de interesante ca respectivele poveşti.

Cam pe clasa a VII-a curiozitatea mea intelectuală s-a intersectat cu Sfanta Scriptură. 
Am citit acolo despre tranformarea nevestei lui Lot într-o stană de piatră - o chestie demult fumată, o mai întâlnisem în Greuceanu şi în legenda lui Perseus şi a monstruosului său scut.
Despre potop, pe care îl ştiam foarte bine din mitologia greacă.
Despre oprirea Soarelui şi Lunii, în Iosua, lucru pe care îl ştiam din nou tot din Greuceanu (mai citiţi-l odată că e distractiv). Acolo nişte zmei furaseră Luna şi Soarele de pe cer.
Pe lângă unele din întâmplările fantastice pe care le ştiam, câteva din "miracolele" biblice erau de-a dreptul ridicole - tufişul arzător, izvorârea apei în deşert, transformarea toiagului lui Aaron în şarpe, tranformarea apei în vin, mersul pe apă sau înmulţirea pâinilor şi a peştilor. Pentru personajele mitice despre care eu deja aveam cunoştinţă, acestea ar fi fost doar nişte trucuri de începător.
Tot în Biblie am citit despre despărţirea Mării Roşii; o glumă faţă de isprăvile lui Heracles, cel care a învins moartea şi care a ţinut pe umăr bolta cerească a cărui susţinător uzual era titanul Atlas.
Cât despre vindecările miraculoase din Noul Testament, nu pot să spun decât că Hristos încă nu aflase că totul se face cu apă vie şi cu apă moartă şi că minunea asta putea fi implementată la scară industrială cu destulă apă miraculoasă.

Cu alte cuvinte, nimic nou sub faţa soarelui în materie de mitologie. Iar acuma stau, mă uit în REALITATE şi mi se pare că mă uit la un tablou inspirat din cea mai fantastică povestire le care am avut acces vreodată. Există o categorie socială care, prin secole de îndoctrinare şi de rafinare evoluţionistă a tehnicilor de îndoctrinare religioasă a reuşit să proiecteze fantasticul în REALITATE, şi să o înlocuiască în mai multe puncte ale ei, puncte în care efectiv este determinat comportamentul oamenilor în lumea REALĂ.
Suntem în situaţia în care departamentele academice tratează la modul serios "compatibilitatea dintre ştiinţă şi religie". Ca şi cum la facultăţile de filozofie s-ar ţine conferinţe despre compatibilitatea dintre teoria gravitaţiei şi povestea lui Ţugulea, fiul unchiaşului si al mătuşii, sau despre compatibilitatea dintre mecanica fluidelor şi Legendele Olimpului. Exponenţii acestei categorii sociale, numiţi teologi, au pus toată cunoaşterea umană în slujba fantasmagoriilor religioase, şi astăzi ne trezim că avem discuţii care includ logica, epistemologia, evoluţionismul şi mecanica cuantică în confruntările pro şi contra religiei, care pe lângă faptul că nu este decât mitologia evreilor, mai conţine şi o sursă însemnată de mecanisme de control al maselor, de imbecilizare a populaţiei şi de tortură psihică cu ajutorul ameninţărilor succesive cu pedepse imaginare. Chiar chestiunile care ar fi primele responsabile de migrarea religiei în sfera căreia aparţine de drept - mitologia - chiar acelea (miracolele creştinismului) sunt folosite de către teologi ca argumente pentru a justifica adevărul minciunilor pe care le proferează, şi pe care nu le-aş mai numi minciuni dacă ar fi tratate în mod corect de toată lumea, aşa cum sunt tratate poveştile.

Şi poate că nici atât nu e destul. De bine de rău ai putea să ţii o conferinţă despre teoria relativităţii şi basmul "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" aşa, pentru amatorii de paralele, dar până una alta eu din poveştile pe care le-am citit nu am învăţat niciodată ceva rău. Întotdeauna cei răi (zmei, balauri) erau pedepsiţi de către cei buni care se trezeau la sfârşitul basmului cu vreo frumuseţe de fiică de împărat sau cu bunăstare materială, spre deosebire de maleficul Nou Testament care instigă la perpetuarea până în ultima clipă a nedreptăţii sociale. În loc să le fie citite copiilor în clasă nişte poveşti frumoase cu mesaje morale, li se dă pilda lui Avraam, acela care şi-ar fi înjunghiat copilul şi l-ar fi ars pe altarul psihopatului numit Yahweh şi li se spune că Biblia e cuvântul stăpânului absolut, un cuvânt plin de genocid, sclavagism, violuri, mutilări de toate felurile, ameninţări cu canibalism filicid, incesturi, epurări etnice şi torturi eterne în flăcările Iadului.

Din propria mea perspectivă acest tablou este prea absurd. Pot să înţeleg că oamenii nu se manifestă împotriva acestei absurdităţi doar din cauză că sunt obisnuiţi cu ea, din cauză că e peste tot. Însă faptul că absurditatea este găsită la orice pas, nu este în nici un fel un motiv să treci impasibil pe lângă ea şi să o concepi ca făcând parte dintr-o stare de "normalitate". La fel de normală părea starea în care oamenii credeau că Pământul e centrul Universului, că bolile sunt produse de mirosuri urâte, iar femeile şi cu africanii sunt fiinţe inferioare care nu merită să aibă drept de vot. Dimpotrivă, omniprezenţa absurdităţii este un motiv în plus pentru eliminarea ei din viaţa publică. 
 Imaginaţi-vă că sunteţi crescuţi într-un loc în care nu există religie. Şi că vine la voi cineva care vă povesteşte despre o carte scrisă de nişte barbari de acum 2500 de ani, în care scrie că e unul invizibil prin ceruri pe care-l interesează ce mănânci tu, cu cine faci sex şi când, care ardea tufişuri prin deşert şi pedepsea specia umană pentru că o femeie vorbise odată cu un şarpe(vorbitor). Reacţia pe care aţi avea-o faţă de un astfel din individ este reacţia normală pe care trebuie să o aibă orice om serios faţă de pretenţiile absurde ale religioşilor.

34 de comentarii:

  1. In copilarie am crescut cu basme si cu personajele imaginare ce le populau,prin asta am fost ajutati sa facem o distinctie neta intre realitate si imaginatie/basm/poveste/legenda.Echilibrul nostru emotional si psihic de atunci nu era tulburat de violarea legilor universale-stiam sigur ca un zmeu sau zeul Poseidon erau personaje de basm si nu existau in realitate,ceea ce automat facea din ipoteticul dzo si alti sfinti tot personaje imaginare.Poate ne putem cumva unii dintre noi considera norocosi pt ca nu am fost obligati sa asimilam la scoala(deci oficial si credibil(?) invataturile bibliei.Aici macar trebuie sa-i multumesc lui Ceausescu ca nu am fost manipulata si spalata pe creier prin prozelitism agresiv.
    Si parintilor mei care imi insuflau dragostea de carte si nu cea de rugaciuni si beserica...
    Copiii trebuie sa traiasca si sa isi hraneasca spiritul cu basmele copilariei,ii ajuta sa creasca si sa viseze,totodata sa inteleaga ca exista o lume reala si o lume facuta pt a visa,atata vreme cat libertatea si dorinta de a visa nu e violata de mesaje subliminale si daunatoare pt echilibrul interior.Ceea ce biblia din pacate asta si face,mai ales daca e asimilata si introdusa in viata personala in perioade de crestere si de labilitate psihica specifice varstei celor mici.
    Prea putini sunt parintii care isi respecta copiii si constientizeaza ca negarea libertatii de opinie,indoctrinarea fortata nu pot decat sa isi puna o amprenta negativa asupra caracterului copiilor si psihicului lor.
    Iata pana unde merge oroarea si jignirea-cu acceptul statului de drept care ar trebui sa-mi protejeze drepturile,religia si fanteziile ei se infiltreaza pervers si las in viata noastra printr-o institutie legala si respectata-SCOALA-ceea ce face si mai periculos rezultatul.
    Ceea ce nu inteleg parintii,este ca principalii vinoavati pt aceasta sclavie sunt tocmai ei...atata vreme cat noi suntem cei care oferim valorile morale de justitie,drept si moralitate copiilor,noi suntem exemplul dupa care ei se ghideaza,iar cea mai mare dovada de iubire pe care le-o putem oferi copiilor nostri este sa-i lasam liberi si sa ii crestem in spiritul cunoasterii si nu al fricii si supunerii oarbe,al mediocritatii si inferioritatii!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chintesenta acestui blog intr-un singur articol, foarte bun dealtfel. Scoateti din scoli religia si predati A.E. van Vogt, ar fi un pas enorm pentru omenire.

    RăspundețiȘtergere
  3. @godless
    He he! Pai ti-e usor sa vorbesti daca ai citit Legendele Olimpului INAINTE sa citesti Biblia!! :)

    @cocolina
    Iti dau dreptate, in mare parte. Dar mai ramane mult de muncit pentru a construi o educatie seculara cu adevarat de calitate. Iar ceea ce priveste educatia morala, aici e si mai mult de muncit...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @cocolina - iti dai seama ca acei parinti isi imagineaza ca or sa le arda copiii in iad daca nu-i indoctrineaza cu frica de dumnezeu, asa cum au patit si ei. Nu poti sa-i acuzi de rautate ci doar de prostie. E bine ca totusi lumea incepe sa se trezeasca. Ne-a ajuns 1600 de ani.

    @onebluebutterfly - chiar daca as fi citit biblia din start tot nu as fi ajuns credincios. De fapt intotdeauna am avut o reticenta destul de mare in a-i crede pe oameni, inclusiv rudele mele de gradul I. Au incercat sa ma abureasca cu Mos Craciun, cu Bau Bau, dar n-a mers. Pana nu mi se arata cum se face o anume chestie sau nu o faceam eu insumi puteam foarte bine sa presupun ca este vreun truc. Am fost necredincios din frageda pruncie.

    Maica-mea in schimb a trait printre habotnici si tot ateista a iesit. Nu prea au reusit s-o convinga la faza aia cu dumnezeul bun care permite raul. Un lucru foarte simplu dealtfel care ar trebui sa convinga pe oricine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Povesti ca povesti, da ia sa vezi ce interesant e cand gasesti tot felul de scuze pentru dumnezeu si actele lui de barbarie, ca sa ajungi la concluzia ca de fapt e drept, si bun si alea alea;

    Pe mine drept sa spun asta m-a tulburat cel mai tare, te face sa te simti special dar modest, cu un vag aer de superioritate (ca doar detii adevarul absolut) si inferioritate in acelasi timp (nu merit ceea ce am).

    Nu prea se putea discuta cu mine pe subiectul asta, ca intervenea "satana" (cela care strecura indoiala), si la urma urmei imi ziceam ca dumnezeu e ceva bun, parca ma vedeam povestindu-i progeniturii despre cat ne iubeste si ce fain...ma infior cand ma gandesc ce porcarii eram gata sa ii bag in cap...

    De fapt nu cred ca cineva isi poate da seama cu adevarat (sau ma rog greu de tot) de cata paguba face cacatul asta de religie in viata cuiva, ca ideile bisericoase trec bineinteles in viata de zi cu zi, si te trezesti facand si gandind chestii de care acum sincer mi-i rusine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. De fapt nu cred ca cineva isi poate da seama cu adevarat (sau ma rog greu de tot) de cata paguba face cacatul asta de religie in viata cuiva, ca ideile bisericoase trec bineinteles in viata de zi cu zi, si te trezesti facand si gandind chestii de care acum sincer mi-i rusine :)

    N-are de ce sa-ti fie rusine deloc. Rusine are de ce sa le fie acelora care persista in eroare si stiu asta - dar nu o sa le fie. De fapt ar trebui sa te simti mai moţată decât mine, avand in vedere ca eu nu am fost indoctrinat niciodata iar la mine ateismul e pur si simplu natural (nu naturist). In cazul meu nu a fost nevoie de nici un fel de efort pentru a ajunge la pozitia rezonabila.

    RăspundețiȘtergere
  7. guys. get a life. indeed religion is the only problem worldwide or in Romania. nu prostia crasa, nu incultura, nu televiziunile si presa de kk. si multe multe altele. religia este intr-adevar .... inca mai este un mijloc de manipulare =)). va neamu, sa dati peste un cancer sau ceva, sau orice, sa va vad de ce explicatie pamanteasca si chimica si fizica va legati atunci.

    sincer mi se pare o prostie alungarea credintei din viata oricarui om. in tot random-ul care ne inconjoara, ne bazam tot pe random.
    in schimb pe ceva nu neaparat fictiv, oarecum credinta vine din noi, deci tot pe noi ne bazam, numai ca ne bazam pe latura inconstienta, nevazuta, din noi, e ceva rau.

    hai sa ne inchinam la aparate, si la snickersuri, ca alea sunt palpabile.

    va doresc o viata fara evenimente.

    RăspundețiȘtergere
  8. indeed religion is the only problem worldwide or in Romania
    Este dupa parerea mea ce mai mare, dar nu singura. Religia ii invata pe oameni sa fie naivi, pasivi si sa creada bazaconii. Iar pe baza acestora isi fac loc celelalte probleme.

    va neamu, sa dati peste un cancer sau ceva, sau orice, sa va vad de ce explicatie pamanteasca si chimica si fizica va legati atunci
    Asa credeti voi religiosii, ca adevarul unei idei e dat de starea de sanatate corporala unei persoane, dar nu-i asa. Iar bolile se trateaza daca apar cu medicamente si aparatura medicala, nu cu mituri din epoca bronzului.

    sincer mi se pare o prostie alungarea credintei din viata oricarui om
    Eu zic sa-i intrebi pe aia care au ramas fara credinta in crestinism, si cand o sa-i intrebi o sa vezi ca toti iti raspund ca prostie a fost credinta, nu lipsa ei.

    hai sa ne inchinam la aparate, si la snickersuri, ca alea sunt palpabile.
    Hai mai bine sa nu ne inchinam la nimeni ca nu are nici o utilitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu pot sa nu ma intreb de ce din cauza religiilor au existat atatea cruciade in care au murit atatia oameni, iar cruciatii jefuiau, violau, trimisii lui Dumnezeu pe pamant. De ce preotii erau bogati si grasi iar taranii numai piele si os.... Nimeni nu se indupleca, nici macar preotul, sa dea ceva. Marturii sunt destule in cartile care descriu autentic viata satului. Pt inceput recomand "Descult" de Tanase Scatiu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca era Zaharia Stancu, ala cu Descultul :)

    Majoritatea cruciadelor au fost purtate cu scopuri mixte - religioase, politice si economice. Iar cand zic economice ma refer la actiuni de jaf. Ceea ce este enervant este ca apologetii crestini sustin ca religia lor a avut o influenta civilizatoare, iar in primii 1000 de ani de crestinism s-au macelarit si intre ei mai rau decat o faceau romanii cu barbarii si s-au dus sa-i macelareasca si pe altii. Sclavi au tinut la noi in tara pana in 1850 - asta da civilizatie crestina.

    Noi ateii zicem ca civilizatoare sunt etica, filozofia si celelalte stiinte, nu crestinismul. S-a vazut destul ce-a civilizat crestinismul, acum vrem sa le vedem pe celelalte la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  11. Of... Legarea "estetica" (cel mult)a Povestilor citite de tine in copilarie, de Legendele Olimpului si apoi de Biblie prin intermediul unor miracole mi se pare totusi o abordare simplista. Apoi compararea dimensiunii miracolelor din Biblie cu cele din Legendele Olimpului si Povestile lui Ispirescu e la fel de neinspirata. De ce? Pur si simplu pentru ca miracolele din Biblie se petrec in spatiul real(istoric si geografic, poti pune mana pe harta), pe cand celelate ma refer in mod special la laudatele Povesti ale lui Ispirescu se petrec intr/un spatiu fantastic, sau mitologic. Apoi, mi se pare nereusita comparatia dintre personajele Biblice(care istoric vorbind exista dovezi ale existentei lor, ca Isus, Moise, Iosua)si personaje de basm sau din mitologie, e ca si cum ai compara pe Greuceanu cu Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, etc... Analogiile tale nu reprezinta un argument, pot avea o anumita valoare estetica, dar nu ai facut nimici cu ele... Apoi ai pomenit de Adam si Eva, cum Eva a fost inselata de un sarpe si umanitatea a fost pedepsita, cred ca daca ai fi onest ar trebui sa amintesti si de interpretarea alegorica a acelui text.
    Vorbeai de o societate ideala profund atee, cred ca iti dai seama ca acest lucru este profund gresit, nu trebuie sa amintesc esecul comunismului. Mi se pare ca tu te astepti ca un crestin sa accepte de la sine inteles ca Biblia este o carte absurda incarcata de miracole lipsita de orice adevar istoric,ceea ce e cel putin naiv atata vreme cat eu am argumete istorice cari sustin multe dintre evenimentele Vechiului Testament. Nu cred ca poti sa sustii acelasi lucru despre Greuceanu.
    O mare greseala pe care o fac ateii, pentruca citesc superficial Biblia(sper ca nu ai ramas doar la lectura din cls a 7 ;) ) este asocierea dintre marile religii crestine si Christos. Numai Evangheliile sa le citesti e suficient ca sa iti dai seama ca cel care il urmeaza pe Hristos nu poate ajunge in nici un caz la crestinare cu sabia si cruciade. Crestinismul pe care il avem noi astazi e unul denaturat de natura noastra umana. Intre primii martiri crestini au fost cei care refuzau sa faca armata, sa poarte arme.
    Crestinismul este prima religie cu caracter international(majoritatea religiilor au caracter national).Dumnezeul crestinului priveste in mod egal fiecare popor, fiecare persoana. Cu siguranta cunosti toate argumentele logice ale existentei lui Dumnezeu(Kant, Aquino, etc)asa ca nu are rost sa le enunt, pentru ca nu incerc sa iti schimb convingerile personale.
    In concluzie acelasi repros, cand sustii ceva atat de naiv ca si nonistoricitatea totala a Bibliei, nu vorbi doar despre lucrurile care iti convin tie din Biblie, raportandule ironic si cel mult estetic la niste basme, ci argumenteaza. Nu te astepta ca toti crestini sa fie niste idioti, masa de manevra pentru popi si politicieni, si aceasta este o abordare naiva a crestinului. Nici eu nu ma astept ca toti ateii sa fie comunisti si in mod obligatoriu criminali(cu toate ca am citit argumentatia lui Ivan din Fratii Karamazov). Chiar si uman vorbind Isus a produs o revolutie religioasa evidenta si benefica intregii omeniri, numai la sistemul aducerii de jertfe daca te gandesti, care a fost anulat prin jertfa Sa.(sunt doar doua posibilitati legate de Hristos, ori a fost nebun, ori era cine spunea ca este, istoric vorbind sansele ca El sa nu fi existat sunt nule).

    RăspundețiȘtergere
  12. Apoi compararea dimensiunii miracolelor din Biblie cu cele din Legendele Olimpului [...] e la fel de neinspirata. [...]pentru ca miracolele din Biblie se petrec in spatiul real pe cand celelate se petrec [...] intr/un spatiu fantastic, sau mitologic

    Fals; citeste Iliada sau Odiseea si o sa vezi ca se petrec in zona Marii Mediterane; casa zeilor era pe muntele Olimp; e plin de referinte la regiuni ale actualei Grecii sau a statelor invecinate. In ceea ce priveste Greuceanu, uite la faza cu rapirea Lunii si Soarelui de catre zmei si pasajul din Iosua 10:13, sa vezi ca e aceesi ciorba mitologica.

    Apoi, mi se pare nereusita comparatia dintre personajele Biblice(care istoric vorbind exista dovezi ale existentei lor, ca Isus, Moise, Iosua)

    Existenta lui Cristos este foarte disputata. Eu unul nu cred ca a existat. Pot sa accept faptul ca a fi existat vreun Iisus care o ardea prin desert insa nu acela despre care se povesteste in Biblie. Nici una dintre Evanghelii nu a fost scrisa in presupusa perioada a vietii lui - asta inseamna ca sunt hearsay - vorbe care trec din gura in gura. In timp ce exista dovezi ca Iosua a existat, nu exista dovezi ca Moise a existat, si mai cu seama ca ar fi fost evreii in sclavie la egipteni sau ca ar fi picat vreuna din plagile pe care le stii si tu peste Egipt. In fapt nu exista nici un fel de dovada ca vreuna din intamplarile povestite pe acolo si care incalca legile fizicii a avut loc. In Biblie sau prin orice fel de alta carte.

    Apoi ai pomenit de Adam si Eva, cum Eva a fost inselata de un sarpe si umanitatea a fost pedepsita, cred ca daca ai fi onest ar trebui sa amintesti si de interpretarea alegorica a acelui text.

    Eu sunt onest, tu esti? Daca interpretezi pasajele din aceeasi carte care nu se intersecteaza cu realitatea ca fiind alegorii iar cele care se intersecteaza ca adevarate factual, judecata cu dubla masura se cheama. Unele pot fi adevarate iar alea care nu se intersecteaza cu realitatea sunt false, nu le transformi tu in alegorii ca sa nu-ti dea cu rest.

    Vorbeai de o societate ideala profund atee, cred ca iti dai seama ca acest lucru este profund gresit, nu trebuie sa amintesc esecul comunismului

    Nu, nu vad de ce o societate ateista nu e viabila. Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda - majoritate clara ateista si totodata cele mai civilizate tari din lume. Cel mai ridicat nivel de trai, de educatie. Cel mai scazut nivel al violentei; nu cred ca vrei sa continui.

    Mi se pare ca tu te astepti ca un crestin sa accepte de la sine inteles ca Biblia este o carte absurda

    Judecatorii 1:19
    "Domnul a fost cu Iuda; şi Iuda a pus stăpânire pe munte, dar n-a putut să izgonească pe locuitorii din câmpie, pentru că aveau care de fier." Nu ma astept, insa blogul meu e pentru atei nu pentru crestini, si nu are ca scop deconvertirea vreunui crestin ci ilustrarea absurditatii si nocivitatii credintelor religioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robotu' de serviciu30 ianuarie 2012 la 13:08

      ... si o mentiune: daca pacatul original este alegoric, mantuirea cristica este si ea alegorica. Cu alte cuvinte, ESENTA crestinismului s-ar pierde, aceasta religie fiind doar un pas optional spre o forma de mantuire care ar putea fi oferita, teoretic, de oricare alta religie mai rasarita (sau fizlofie). Intreg esafodajul crestinismului modern se bazeaza pe caderea in pacat si mantuirea cristica literale.

      Ștergere
  13. eu am argumete istorice cari sustin multe dintre evenimentele Vechiului Testament

    Si eu am cateva argumente istorice care sustin multe din evenimentele din Iliada, insa asta nu face adevarat tot ceea ce este scris acolo si mai cu seama povestile despre zei si zeite.

    Numai Evangheliile sa le citesti e suficient ca sa iti dai seama ca cel care il urmeaza pe Hristos nu poate ajunge in nici un caz la crestinare cu sabia si cruciade

    Oamenii ca sa comita atrocitati au nevoie de mituri, mai ales de mituri ale transcendentei. este foarte usor sa ucizi pe cineva daca ti-a dictat creatorul Universului. Sa nu crezi ca am ceva particular cu credinta religioasa ci orice fel de credinta irationala. Crestinismul este una dintre ele.

    Cu siguranta cunosti toate argumentele logice ale existentei lui Dumnezeu(Kant, Aquino, etc)

    Da, le cunosc si sunt false.

    in concluzie acelasi repros, cand sustii ceva atat de naiv ca si nonistoricitatea totala a Bibliei

    N-am sustinut neistoricitatea totala. Sa zicem ca ai o carte unde exista niste informatii care sunt adevarate si altele care nu-s. Nu poti trage concluzia pe baza celor adevarate ca si celelalte sunt la fel de adevarate.

    Chiar si uman vorbind Isus a produs o revolutie religioasa evidenta si benefica intregii omeniri, numai la sistemul aducerii de jertfe daca te gandesti

    Mi se pare cam ciudat ca aceasta revolutia s-a intamplat doar in cazul popoarelor crestine. Musulmanii au fost lasati pe dinafara, la fel si cei din Americi. Budistii nu faceau sacrificii de tipul celora pe care le faceau evreii din start. La nivel practic crestinismul a fost folosit de catre anumiti indivizi pentru a-i tine pe altii supusi si obedienti. Daca asta este cel mai bun rezultat al actiunilor zeitatii la care te inchini sper ca iti dai seama ca eu nu pot face la fel.

    sunt doar doua posibilitati legate de Hristos, ori a fost nebun, ori era cine spunea ca este

    Eu mizez pe faza cu nebunul, si cf Bibliei nici cei care teoretic ar fi asistat la miracolele executate nu l-au luat decat ca pe un blasfemiator de rand, fals profet si l-au executat dupa reteta lasata de presupusul ta-su in Deuteronom 13:1-5 si 18:20-22.

    istoric vorbind sansele ca El sa nu fi existat sunt nule

    Asa crezi tu. Daca te referi la un om numit Jeshua / Iisus, pot sa cred si eu fara probleme. Daca te referi la vreun individ care a executat vreuna din incalcarile legilor fizicii prezente in N.T. poti sa-mi explici si mie de ce crezi acele lucruri si o sa-ti arat ai motive proaste ca sa le crezi.

    RăspundețiȘtergere
  14. cred ca nu are rost sa raspund... cred ca iti dai seama ca nu am ramas fara cuvinte, dar stii si tu la fel de bine ca si mine ca timpul e bunul nostru cel mai de pret si nu vreau sa abuzez de timpul tau.
    Pentru ca o viatza ai iti urez: LaMultiAni si multa sanatate...

    RăspundețiȘtergere
  15. Ha ha! Si chiar am incercat din greu sa raspund in asa fel incat sa nu jignesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. auzi mă intelectualule anonim,

    Pur si simplu pentru ca miracolele din Biblie se petrec in spatiul real(istoric si geografic, poti pune mana pe harta), pe cand celelate ma refer in mod special la laudatele Povesti ale lui Ispirescu se petrec intr/un spatiu fantastic, sau mitologic.

    eu dacă îţi desenez o hartă cu lumea din Oz şi pui mâna pe ea, e palpabilă?

    dacă tu nu ai văzut vreodata o hartă geografică, nu ai ieşit din românia, etc; şi eu îţi spun să iei harta ca veridică ai luao?

    chestia asta e ceva în genul atlantida.

    ai fost tu cumva în Israel acum 2000 de ani să îmi garantizezi că un pulete a zburat în ceruri?

    nu.

    îmi poţi garantiza că Oz nu există? Tipa din poveste, personajul principal, trăia în Kansas, SUA. Ceva foarte fizic şi palbabil. Dar nu îmi poţi garantiza că respectiva chiar a zburat cu tocurile unor pantofi în altă lume.

    Deci cum îmi garantezi mie că în Ierusalim, fizic şi palbabil, a zburat unul în ceruri?

    Vorbeai de o societate ideala profund atee, cred ca iti dai seama ca acest lucru este profund gresit, nu trebuie sa amintesc esecul comunismului.

    mda, deci şi tu, precum toţi cretinii din vechiul blog comunist, au impresia că ateistmul are 50 e ani şi l-a inventat Stalin. Mă să-mi bag pula ce intelectuali de valoare avem bă!

    Ba mai mult decăt atăta, tot intelectualii dă interneţi ai ¤%&#ii au impresia că ateu este egal cu anticreştin sau antidumnezeu, când un ateu e pur şi simplu unul care nu crede în miile de religii şi zei care există.

    mda, de curând mi-a atras unul atenţia pe blog de cât de tâmpit este şi dex-ul asupra definiţiei de ateu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mai bine nu citeam prostiile tale. Acum mi-e scarba de toti ca tine, snobi, atei, destepti, telectuali... Ce bine ca nu poti crede in nimic. Poate doar in faptul ca tu esti cel mai important... dar pentru cine? Invata-ti copiii fara nicio credinta, fara nimic, un scop sau tel de atins si poate de la sine, vor innebuni, nu vor avea de ce sa traiasca si vor termina niste liber-sinucigasi. Poate asta si vrei si cu siguranta ti se va implini. Poti si tu sa o faci atat timp cat nu crezi ca vei primi vreo pedeapsa de la personajele de poveste stiintifico-fantastica la care te refereai cand vorbeai despre Biblie. Cine stie ce demon te mana... Apropo, viclenia cea mai mare a diavolului pentru a lua sufletele oamenilor, stii care e? Sa le dea acestora convingerea, ca de fapt el nu exista. Atunci pot face orice, cum si voi astia destepti faceti aici. Sufletul vostru e dat in avans. De acum puteti face ce vreti.
    PS
    Poate acum deja... nici nu mai existati... V-a luat, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  18. si asa cum va credeti voi de intelectuali cu o forta speciala pe care v-o da ateismul vostru, nu-i asa ca va credeti superiori mie, de exemplu?, va dau de lucru: Mai cititi si mai calatoriti si mai ales scrutati trecutul si studiati viata unor oameni care au pazit si facut sa ajunga pana la noi valorile crestinismului.

    http://www.formula-as.ro/2011/989/miracole-28/pesterile-cu-sfinti-minunile-de-la-pecerska-14302

    RăspundețiȘtergere
  19. "Mai bine nu citeam prostiile tale"
    Da cine te-a pus ba nene?? ia baga capul acolo la cutie, inapoi... 'arsh!! Si lasa-i pe altii daca tu nu poti, i-ati zei si popii si te du invartindu-te direct in pesterile-cu-sfinti-minunile-de-la-pecerska-14302! Ca sa poti supravietui!

    RăspundețiȘtergere
  20. Robotu' de serviciu30 ianuarie 2012 la 13:40

    @Anonim 1
    Cum adica sa isi invete copii "fara nimic"? Pai ori ii invata (care e ceva) ori "fara nimic". Cat despre "scop sau tel de atins (in viata)" imi pare rau sa iti dezumflu gogoasa, dar crestinismul (si religia, in general) nu detin exclusivitatea. Este ca te simti dezamagit si "liber-sinucigas" acum?

    Diavolul vine la pachet cu Dumnezeu si este tot o entitate supranaturala. Daca crezi in Dzeu, crezi automat si in diavol. Daca nu crezi in entitati supranaturale zeesti (gen Dzeu) are sens sa crezi in diavol? Just in case, asa?

    @Anonim 2
    Despre ce forta vorbesti? Au ateii o forta de atractie gravitationala mai mare per kg de corp decat crestinii? Eu sunt (sic) superior tie prin faptul ca nu cred in fantasme zeesti. Fara indoiala ca ai anumite puncte in care imi esti superior. Este un specific crestin sa creada intr-o anumita "superioritate" daca lor prin simplul fapt ca isi exercita o anumita credinta religioasa, intr-un anume zeu, descris intr-o anumita carte...

    Cat despre informari, daca ti le faci din Formula As...

    RăspundețiȘtergere
  21. @Robotu
    Anonim1=Anonim2.. io asa bag seama! mesajele contin cam cam acelasi gen de aberatii, treanspira acelasi gen de indoctrinare, acelasi grad, aceeasi ignoranta si micime!

    - ce canta neuronul unui ignorant??
    "singuuuuuuur... atat de singuuuur"

    RăspundețiȘtergere
  22. @Luke
    Nu numai ca probabil Anonim 1=Anonim 2, dar probabil ca a nimerit pe acest site cautand pe google "miracole crestine", iar acest articol iese in primele 10 rezultate ale cautarii.
    Deci probabil ca era un cautator al miracolelor crestine, ...si probabil un om care isi doreste un "miracol crestin" chiar si in viata lui.
    Amuzant este ca din punctul lui de vedere probabil ca cei de pe site-ul acesta sunt ignoranti si simte asta la fel de puternic si sincer ca si tine cand spui despre el ca este ignorant. :))

    RăspundețiȘtergere
  23. :))).. da, m-am uitat si eu pe goagal si intr-adevar, a 4-a pozitie este link spre acest post al blogului, dar acolo scrie mai mult: "Sclavii lui Dumnezeu: Miracole creştine"!.. d-apai la cata ignoranta se afiseaza, e si normal ca detaliile devin nesemnificative.

    cat de puternic simte el ce simte e fix problema lui, numai ca tine doar sa debiteze aiureli si sa nu argumenteze, sau sa argumenteze "crestineste" pomenind de ce stie el ca ar speria/uimii/intimida prostimea (demoni, viclenii, sinucigasi , forte speciale precum si deosebitele "pesterile-cu-sfinti-minunile-de-la-pecerska-14302"), iar pe mine nu ma impresioneaza deloc pozitiv, dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Luke
      Pai "sclavii lui Dumnezeu" s-ar putea sa nu fie atat de urat sau "de rau" din anumite perspective... Ce, ti se pare imposibil sa iti doresti sa fii "sclavul absolutului", "sclavul iubirii" sau "sclavul bunatatii absolute"?!? :))
      Iar pana la urma, expresia clasica "robul lui Dumnezeu" este totuna cu "sclavul lui Dumnezeu" (rob = sclav) ;) Asa ca cred ca poate inca nu ai inteles ca ei isi doresc sa fie sclavii (robii) lui Dumnezeu si este o "onoare" sa se considere asa :)))

      Ștergere
  24. Robotu' de serviciu31 ianuarie 2012 la 12:10

    @Luke, thekiddo
    Posibil sa fie acelasi, dar autorul blogului ar putea confirma acest lucru (daca adresele IP sunt aceleasi probabilitatea ca anonim1 sa fie anonim2 este semnificativa). Pe de alta parte am observat un fenomen interesant - acolo unde posteaza un extremist (de obicei crestin) imediat posteaza si altul. E ca un fel de club/cult, in care un "membru" isi identifica un "coleg" ca fiind atacat si vine in ajutorul lui. Am intalnit asta pemai multe bloguri/forumuri, comentatorii nefiind apropiati ca stil (putea fi totusi un singur troll multilateral dezvoltat :D)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Robotu' de serviciu
      ...Cred ca are mai putina importanta daca este una si aceeasi persoana.
      ...Tare asta cu "troll multilateral dezvoltat" :)))

      Ștergere
  25. Vad ca sunteti mai mult decat trolli, extremisti, inraiti in atitudinea voastra, vi se pare ca tot ce stiti voi e singurul lucru care poate exista corect in lume, sunteti ca niste orbi din nastere care doar pentru simplul fapt ca ei nu pot vedea lumea sustin sau li se pare ca au dreptul sa sustina ca ea de fapt nu exista... Atat este cercul vostru, materialismul-dialectic devenit apoplexia efemerei voastre existente... Si am vazut ca nici nu suportati pareri contra alor voastre. Probabil sunteti singuri, nimeni nu va suporta, nu puteti trai langa oameni cu un afect normal, va vad mereu si iremediabil singuri, inchisi in lumea voastra... Voi disparea, dar am sa va las niste semne numai pentru voi. Ziua de 1 februarie va fi un drum nou pentru voi... Va condamn sa cunoasteti lumea pe care eu o pot vedea... Poate daca ati pierde ceva drag din existenta voastra pur carnala, ar fi suficient sa va faca sa admiteti ca am argumente puternice in ceea ce afirm..Cel cu plete va fi pe punctul sa piarda o femeie din viata lui... si se va gandi apoi ca am dreptate... Astept sa-mi spuna daca sa continuu sau sa il iert... Robotul va primi un semn ... va fi pe punctul de a-si pierde o parte din corpul sau.... de robot... As vrea sa aflu daca doare.. Daca vreti sa stiti, anonim 1 sunt eu, iar 2 este tot unul de-ai vostri, dar mai educat, mult mai educat decat voi pretindeti a fi..Astept ca pentru putin timp sa vi se deschida ochiul cunoasterii si veti vedea ce pot vedea si eu... Apoi astept sa vad ce mai ganditi... Sunteti cobaii mei. Nu voi mai interveni, dar v-am captat deja energia si veti simti ca sunt acolo, in momentul vostru de durere... Scrieti-mi si ma voi opri, daca ati invatat suficient.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Medicamente, medicamente... Da halatu', halatu', cate e halatu?

      Ștergere
  26. @Anonim
    Uite o perspectiva pe care cred ca o poti intelege: tot ce vezi pe site-ul asta e mare parte vina bisericii si a religiilor: gaunoase ca un mar putred, corupte, manipulatoare, indoctrinatoare, conduse sau servite de oameni lacomi, avizi de bogatii si de a controla mintea oamenilor, ...pe care ii intereseaza mult mai mult bunastarea lor decat sa faca bine. Exceptiile de la aceasta sunt atat de rare incat se pierd in noroiul existent in cadrul bisericii si religiilor.
    Pe langa acestea, daca omenirea nu ar fi depasit limitele impuse de religie si de biserica, asa cum au fost stabilite de oamenii care o servesc, de frica sa nu isi piarda puterea si influenta, ...cel mai probabil am fi fost inca in evul mediu - unde 1 din 4 oameni (sau chiar 1 din 3) mureau de epidemii de ciuma, mortalitatea infantila era imensa, inca am fi trait in conditii de igiena primitive, fara posibilitatea de apa calda si apa rece curenta, fara lumina in case, fara incalzire (cum din pacate in Romania sub-dezvoltata inca mai sunt destui, dar multi altii totusi au sansa unei vieti mai bune).
    Biserica si religia, asa cum sunt acum, cred ca iti dai seama ca trebuie reformate din radacini. Biserica si religia prea putin ajuta intr-un sens profund societatea, ...nu pun umarul (sau mult prea putin) la construirea de spitale, universitati, scoli, gradinite (sau daca o fac, pe langa faptul ca este infim de putin, de regula o fac intr-un sens "dedicat" - adica pentru adeptii lor sau pentru a-si face noi adepti). ...Biserica si religia nu sustin cercetarea stiintifica (nici macar cea medicala - pentru noi descoperiri medicale), ba multa vreme s-a opus oricarei cercetari stiintifice.
    Biserica are in schimb resurse financiar-materiale importante. Se construiesc sute si mii de lacase de cult (biserici), iar majoritatea popilor sunt cunoscuti pentru lacomia si traiul mai mult decat imbelsugat pe care si-l asigura (asta pe langa multe alte metehne pe care unii le au).

    Asa ca a fi inrait in fata bisericii si religiei devine ceva absolut de inteles, firesc, ...avand in vedere gravitatea celor spuse si multor altora nespuse.

    "Condamnarile" tale nu iti fac cinste in niciun fel, ...mai ales daca esti intr-adevar un om religios... Parerea mea...

    Si cu atat mai putin asteapta-te sa fii iertat sau ocolit de injuriile celor de pe acest site, ...carora oricum le e lehamite de tot ceea ce reprezinta biserica si religia...

    RăspundețiȘtergere
  27. "trolli, extremisti, inraiti in atitudinea voastra"
    tolli?.. nu stiu, daca zici tu, care le cam sti pe toate, asa o fi!
    extremisti? .. cred ca da, dar asta o face orice om care are convingeri ferme, bine argumentate din interior, inclusiv matalutza; nu suntem sigur mai extremisti ca tine, asta ti-o pot garanta si eventual demonstra (numai ca nu cred ca am cu cine)
    inraiti?? daca prin asta intelegi fermi, ironici cu cei ca tine care vorbesc prostii.. da, asa este, suntem rai si n-ai vazut decat varful aisbergului; arunca o privire pe tot blogul doar ca sa vezi cum au fost tratati ignorantii indoctrinati si obedienti ca tine!

    "nu suportati pareri contra alor voastre"
    bineinteles ca le acceptam, daca sunt argumentate ca sa le putem intelege!! ceea ce nu e cazul nici cu textelor tale de basm si nici cu atitudinea ta de "razboinic al luminii".

    "Va condamn sa cunoasteti lumea pe care eu o pot vedea"
    nici tu nu vezi nimic, ca atunci am fi putut vedea si noi! tu ce vezi e imaginatia ta bolnava si manipulata de mic copil si chiar cred ca atunci cand vezi mai mult decat vad ceilalti, sau vezi foarte diferit decat majoritatea, vezi numai tu si inca cativa din clubul tau, e o situatie mai grava decat cand esti orb si .. asta e, nu vezi ca n-ai cum! in ambele situatii vorbim de probleme medicale severe, unii la minte, altii la ochi!

    "Poate daca ati pierde ceva drag din existenta voastra"
    deci cu texte de astea sa te duci la gradinita de copii cu probleme la tartacutza!!

    "Astept sa-mi spuna daca sa continuu sau sa il iert"
    esti tupeist, sti? multi oameni bolnavi la mansarda au asemenea manifestari (vezi cazul medical Becali), dar uite am sa-ti raspund cam pe aceeasi minte, desi e un efort mare sa ma cobor pana acolo: ma pipi pe iertarea ta!!

    "Sunteti cobaii mei"
    oohh, dar vai!!.. deci m-ai dat gata la cat de superior mi te dai, m-apuca un val de caldura interioara, un fel de preludiu la niste revelatii divine ce-mi vor schimba toata existenta mea carnala .. sau o fi de la faptul ca iarasi mi vine de un pipi??.... mai zi!! mai zi!!

    "dar v-am captat deja energia si veti simti ca sunt acolo"
    asta e drept!! dar preferam sa-ti bagi inapoi capul in intunericul tau divin!

    "Scrieti-mi si ma voi opri, daca ati invatat suficient"
    WTF?? asta inseamna ca nu mai scapam de tine in veci pururi amin??

    @Thekiddo
    de acu te las pe tine..:)).. ca eu nu mai am chef sa-mi pierd vremea cu asta!

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. ""Poate daca ati pierde ceva drag din existenta voastra"
    deci cu texte de astea sa te duci la gradinita de copii cu probleme la tartacutza!!"

    oops.. imi retrag afirmatia, copiii aia nu au nici o vina, o sa reformulez cu scuzele de rigoare fata de bietii copii: deci sa te duci sub fusta popii, acolo unde cred ca ai mai auzit multe tampenii lacrimogene din astea, pe care in loc sa le infrunti ca orice greutate a vietii, faci ce face orice obedient, abereaza despre "bunatatea" unui zeu care tocmai ti-a tras-o!

    RăspundețiȘtergere
  30. @Robotu
    "E ca un fel de club/cult, in care un "membru" isi identifica un "coleg" ca fiind atacat si vine in ajutorul lui"

    Asta mi se pare chiar normal, e un gest de sprijin pe care cred ca si altii, inclusiv noi il facem. Deci nu vad o problema asta, vad insa cum vin si vorbesc aceleasi texte, fara sa aduca ceva nou in discutie, iar asa nu poti spune ca ai avut un dialog cat de cat interesant!! Ba mai mult, e pierdere de vreme, nervi.. risipa, ce mai?

    RăspundețiȘtergere