Pagini

miercuri, 6 octombrie 2010

Persecuţia creştinilor

     Cea mai mare eroare pe care au comis-o inamicii creştinismului a fost aceea de-a îi persecuta pe creştini. Cei care au considerat că este eficient a proceda astfel în ceea ce priveşte combaterea creştinismului, au fost nişte ignoranţi în materie de psihologie, sociologie, şi cel mai grav, teribil de ignoranţi în domeniul teologiei creştine şi au sfârşit prin a aduce mai multe deservicii decât servicii scopului lor.
     În ceea ce priveşte psihologia, acei oameni ar fi trebuit să ştie că nimeni nu poate fi convins să nu creadă ceva prin tortură, ameninţări sau moarte. În faţa acestor situaţii, cel mai probabil este ca persecutatul să mintă şi să declare că a greşit, dar asta nu înseamnă în nici un caz că a fost convins de ceva. Principala preocupare a torturatului va fi o modalitate de a scăpa de tortură şi nimic altceva. Pentru ca cineva să îşi schimbe poziţia în ceea ce priveşte o ideologie religioasă este nevoie de foarte mult timp şi de informaţii care desfiinţează progresiv ideologia respectivă, iar în cazul creştinismului acest proces este deosebit de complicat.
     În ceea ce priveşte sociologia, acei oameni ar fi trebuit să ştie că religia creştină a funcţionat ca un identificator specific al comunităţii creştine, şi ca atare, orice atac împotriva vreunui membru al eventualei comunităţi nu ar fi avut ca rezultat decât cristalizarea legăturilor intracomunitare, aşa cum se întâmplă în cazul oricărei ameninţări care tronează asupra unui grup social şi mai ales asupra unui grup social minoritar. Iar în timpul persecuţiilor din epoca romană, creştinii erau în mod clar minoritari şi parţial din acest motiv, Nero şi cu ceilalţi împăraţi romani nu au reuşit decât să promoveze creştinismul în imperiu şi să îl transforme intre 60 şi 380 e.n. dintr-o doctrină a unei secte teribil de obscure, în religia oficială a lumii romane.
      Una dintre inovaţiile speciale ale creştinismului este teologia masochistă a persecuţiei, persecuţie care nu numai că este privită ca fiind un dar şi o cale către mântuire dar pe deasupra mai reprezintă şi o profeţie care se autorealizează. Aceasta funcţionează în consonanţă cu apologia suferinţei, privită în Noul Testament ca o mare virtute. Iată câteva versete relevante, versete care fac din creştinism o religie care prosperă atunci când adepţii ei sunt sau se simt persecutaţi:

Matei 5:10 -12 
Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!
Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe proorocii, care au fost înainte de voastră.
 Ioan 15:18 - 20     
Dacă vă urăşte lumea, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră.
Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume, şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea.
Aduceţi-vă aminte de vorba, pe care v-am spus-o: Robul nu este mai mare decât stăpânul său.' Dacă m-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.
Romani 8:35 - 39  
Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia sau sabia?
După cum este scris: "Din pricina Ta suntem daţi morţii toată ziua; suntem socotiţi ca nişte oi de tăiat."
Totuşi în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit.
Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare,
nici inaltimea, nici adancimea, nici o alta faptura, nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este in Isus Hristos, Domnul nostru.
 2 Corinteni 4:8 - 11      
Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi;
prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi.
Purtăm întotdeauna cu noi, în trupul nostru, omorârea Domnului Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru.
Căci noi cei vii, totdeauna suntem daţi la moarte din pricina lui Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru muritor.
 2 Corinteni 12:10      
De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Hristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare.
 2 Timotei 3:12      
De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniţi.  
1 Petru 4:12 - 14     
Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi, dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui.
Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneşte peste voi.
     Am dat doar câteva versete, însă sinistrul Nou Testament abundă în astfel de texte ce au ca rezultat direct construirea la nivel psihic a unor bucle de feedback pozitiv care desfiintează unul dintre cele mai puternice instincte ale vieţuitoarelor, instictul de conservare. Acesta este suprimat în favoarea dogmei antiumane creştine, un virus informaţional care a evoluat să infesteze creierele indivizilor şi să-i compulsioneze să accepte orice fel de afront adus vieţii, culminând cu modificarea radicală a percepţiei asupra suferinţei, suferinţa - cel mai important mecanism prin care organismul este notificat că îi este atacată integritatea. Creştinismul distruge mai mult decât sistemul imunitar al individului la nivelul biologic, îi distruge la nivel psihic capacitatea de-a conştientiza că este dezintegrat în mod sistematic şi transformat doar într-un recipient futil pentru infestarea altor victime şi pentru propagarea virusului.
     După cum se vede în versetele de mai sus, un creştin nu numai că ar trebui să se aştepte să fie persecutat, să fie încercat, tăiat ca o oaie, să fie urât de către alţii, să accepte foametea, lipsa de îmbrăcăminte, primejdia sau sabia, să fie dat morţii; pe deasupra acesta trebuie să simtă plăcere în slăbiciune, nevoie, defăimare şi prigonire. Trebuie să se bucure şi să aştepte să pătimească precum idolul lui, Iisus Hristos, şi să fie fericit dacă se întâmplă să pătimească astfel deoarece aşa are garantat un loc în împărăţia cerurilor.
     Nevoia de persecuţie a creştinilor este evidenţiată prin numeroasele teorii conspiraţioniste pe care le suţin, conspiraţii care ar avea ca principal scop desfiinţarea lor. Dacă nu există persecuţie reală, atunci aceasta prinde formă în imaginaţie sub forma clanurilor sataniste, ateiste sau iudeo-masonice care nu trăiesc decât pentru a băga biocipuri pe sub pielea creştinilor şi pentru a le vaccina copiii cu vreun vaccin care provoacă autism. Atunci când creştinii nu sunt persecutaţi de nimeni, încep să se persecute unii pe alţii: catolicii pe ortodocşi, ortodocşii pe martorii lui Yehova, protestanţii pe catolici şi aşa mai departe. Din câte ştiu eu o singură dată s-a întâmplat în istorie ca o sectă creştină să fie desfiinţată prin persecuţie - aceea a catarilor, care a fost adusă la extincţie de către Sfânta Inchiziţie printr-o campanie al cărei slogan a fost: "Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius" (Ucideţi-i pe toţi, Dumnezeu îi cunoaşte pe cei ce sunt ai lui) - în traducere liberă după 2Timotei 2:19.

     Prin urmare, ca un antiteist ce sunt, mă declar cât se poate de ferm împotriva oricărui tip de persecuţie asupra creştinilor şi a religiei lor deoarece aceasta nu ar duce decât la consolidarea şi cimentarea credinţei iraţionale în dumnezei, draci şi cristoşi. În timp ce Polonia şi România (ţări în care regimurile comuniste au persecutat iniţial biserica) sunt cele mai religioase ţări din Europa, Danemarca, Norvegia şi Suedia conduc prin cealată parte a clasamentului, fapt care reprezintă un semnal clar că, în ceea ce priveşte propaganda ateistă singura soluţie este confruntarea la nivel informaţional şi expunerea religiei creştine ca ceea ce este: o sumă de mituri imorale care sunt prezentate ca fiind adevărate de către prea-mincinoşii teologi cu scopul de-a mulge turma de credincioşi şi o ideologie susţinută aşa cum se poate observa şi de către stat, probabil pentru ca cetăţenii să nu se revolte în faţa abuzurilor şi incompetenţei politicienilor, considerând că a trăi în penurie reprezintă împlinirea vreunei profeţii biblice.


42 de comentarii:

  1. De altfel crestinii s-au persecutat chiar si pe ei insisi, vezi reforma lutherana, razboiaele religioase, noaptea sf. Bartholomeu.. samd, neinvatand nimic de la fostii tortionari. Pe de alta parte puternica segregare a celor 2 mari ramuri ale crestinismului in zeci de culte indica destul de clar cum stau crestinii la capitolul "toleranta".

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, atunci cand crezi ca tu stii ce spune dumnezeu iar ca ceilalti ba, ai tot dreptul sa-i persecuti pe ceilalti (eretici).

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari!Subscriu.
    E devastant acest comportament masochist,cu atat mai mult cu cat el este sadit in psihicul infantil,incapabil sa elaboreze direct aceste consecinte pe termen lung.
    Ce poate fi mai daunator echilibrului mental decat inocularea ideii de acceptare pasiva a suferintei si a propriei negari a oricarui instinct de supravietuire---specific nu doar omului ci si regnului animal.
    Inabusirea oricaror acte de rebeliune ideologica posibila,izvorata din constiinta,se acumuleaza in timp,ducand la o atrofiere a mecanismelor de adaptare la nevoile societatii,individul ajungand la stadiul de robot condus indirect de aceste dogme sterile daunatoare.
    Biblia,religia,iata ca se face vinovata din nou-daca mai era cazul-de anihilarea omului si a spiritului sau liber.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandru... si care ar fi o alternativa mai "buna" pentru religie? Poti sa dai o alternativa mai buna, tinand cont de relativismul binelui si al raului pe care-l imbratisezi?

    De asemenea, tin sa subliniez faptul ca ai spus de atatea ori ca specia umana a dat dovada de cruzime comitand cele mai mari crime, mai ales ca rezultat al razbunarii, insa crestinismul invata iertarea.

    Pe scurt, ai putea sa ne prezinti si niste solutii la toata aceasta "criza" a umanitatii? Ceva concret, care sa poata fi inteles de marea majoritate.

    Tu ce urmaresti de fapt prin aceasta propaganda anti-crestina?

    RăspundețiȘtergere
  5. Subscriu si eu cu mentiunea ca

    "Una dintre inovaţiile speciale ale creştinismului este teologia masochistă a persecuţiei"

    E o afirmate incompleta; crestinii au preluat teoria mantuirii prin masochism de din India, de la miile de calugari (hindusi, pe atunci) care practicau aceste activitati sub impresia ca asa vor ajunge in/la Nirvana. Asceti, fachiri... sti la ce ma refer.

    Cand crestini au preluat aceste traditii, le-au incorporat in mentalitatea sovina, dualista, fapt ce a permis obsesiei cu persecutia sociala sa se dezvolte. Hindusii pastrasera gandirea de "eu VS univers+eu", in timp ce crestinii au dezvoltat simultan doua linii: "eu-suflet VS eu-corp" & "noi VS (cine ne critica + cine nu ne asculta comenzile + cine arata ciudat + cine e la distanta...)".

    Hmm.. tocmai am observat o alta ironie in noile manifestari crestine: ideea de suflet functioneaza in cultura lor la fel cum ar functiona un cip cu informatii utile. Pe el se aduna informatii despre tine si este monitorizat si verificat, prin metode destul de obscure, de ceva institutie. Trebuie sa mai rumeg aceste ganduri...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cea mai mare eroare pe care au comis-o inamicii creştinismului a fost aceea de-a îi persecuta pe creştini.
    Asta dacă aceia (cei care deţineau puterea la Roma) şi-ar fi propus în mod sistematic ca obiectiv distrugerea creştinismului. Ceea ce cred că şi-au propus ei mai degrabă a fost consolidarea puterii pentru ei în timpul vieţii lor şi pentru urmaşul lor direct, astfel încât această tactică a ameninţărilor şi schingiuirilor e posibil să fi fost cea mai bună pentru scopul propus.
    (De fapt, când consolidarea puterii a cerut convertirea la creştinism, nu s-au dat în lături să declare că „in hoc signo vinces”.)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Corneliu:
    si care ar fi o alternativa mai "buna" pentru religie
    Cum adica alternativa? Ce, daca credeam in zamolxe trebuia neaparat sa avem alternativa de-a crede alte lucruri irationale? Lasam credinta in Zamolxe deoparte si mergem inainte. La ce ti se pare tie ca foloseste religia de nu pot oamenii sa traiasca fara? Mie nu-mi foloseste la nimic.

    Poti sa dai o alternativa mai buna, tinand cont de relativismul binelui si al raului pe care-l imbratisezi
    Relativismul binelui si raului spune doar ca nu exista bine si rau absolut nu ca nu exista deloc bine si rau. Fiecare om treuie sa se gandeasca si sa decida ce e bine si ce e rau in cazul fiecarei situatii. In ceea ce priveste religia este demonstrat experimental in tarile nordice ca se poate trai mult mai bine decat o facem noi, fara religie.

    De asemenea, tin sa subliniez faptul ca ai spus de atatea ori ca specia umana a dat dovada de cruzime comitand cele mai mari crime, mai ales ca rezultat al razbunarii, insa crestinismul invata iertarea.
    Cand crestinismul era la putere, adica in Evul Mediu, treaba cu iertarea nu functiona deloc. Deci crestinismul este cel putin inutil in ceea ce priveste educarea oamenilor inspre a fi mai toleranti. Mai toleranti am inceput sa fim odata cu pierderea influentei crestinismului.

    Pe scurt, ai putea sa ne prezinti si niste solutii la toata aceasta "criza" a umanitatii? Ceva concret, care sa poata fi inteles de marea majoritate.
    Nu este vreao mare criza a umanitatii; daca asta e o criza, inseamna ca umanitatea a fost in criza de cand exista. Intotdeauna au fost probleme, mai mari sau mai mici. Ceva concret care poate fi inteles de umanitate este: educatie, educatie, educatie! Si nu educatie cu informatii din epoca bronzului. In epoca moderna trebuie sa traim dupa niste principii dezvoltate in epoca moderna. Dupa principiile dezvoltate in epoca bronzului sa traiasca aceia din epoca bronzului.

    Tu ce urmaresti de fapt prin aceasta propaganda anti-crestina?
    Evident, sa bat niste cuie la sicriul crestinismului. Nu sunt nici primul, nu voi fi nici ultimul si mai sunt multi altii ca mine.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dumnezero
    E o afirmate incompleta; crestinii au preluat teoria mantuirii prin masochism de din India, de la miile de calugari (hindusi, pe atunci) care practicau aceste activitati sub impresia ca asa vor ajunge in/la Nirvana. Asceti, fachiri... sti la ce ma refer.


    Exista o diferenta totusi intre calugarii hindusi care se autoflagelau singuri si din proprie initiativa si ideologia crestina in care persecutia vine din partea altor oameni. Ca vrei tu sa te duci in pestera si sa faci foamea 20 de ani e ceva, dar sa vezi ca din cauza altora faci foamea si sa o iei ca pe un dat este altceva. Persecutia in crestinism capata o dimensiune sociala care in religiile mai vechi nu este atat de evidenta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu ziceam mai mult de elementul masochist, nu sindromul de persecutie.

    "Persecutia in crestinism capata o dimensiune sociala care in religiile mai vechi nu este atat de evidenta."

    Probabil ca a ajutat evolutia tehnicii literare, dar si distrugerea fizica a concurentei in acest domeniu...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Gradinariu
    Asta dacă aceia (cei care deţineau puterea la Roma) şi-ar fi propus în mod sistematic ca obiectiv distrugerea creştinismului.

    La inamici ai crestinismului i-am bagat si pe Stalin si pe altii ca el, si inamic al crestinismului sunt si eu. Articolul asta l-am scris tocmai pentru a avea dovada ca din partea mea sau a altora ca mine, crestinii nu au de ce sa se astepte la vreo persecutie, ci doar la o confruntare la nivel informational, tocmai din cauza ca nu ar fi logic si eficient pentru cauza antiteista sa se procedeze astfel. (Faptul ca mai este imoral este considerat ca fiind de la sine inteles). Ori eu sunt mincinos, ori teologii. Ramane ca fiecare sa-si prezinte informatiile, ceea ce sustine in sprijinul cauzei sale, iar oamenii sa decida. Ar fi totusi un fapt decent ca religiosii sa o lase mai moale cu indoctrinarea si infricosarea copiilor, caci daca ar lasa-o cu totul altfel ar fi situatia. Nu este deloc o confruntare in care oponentii au sanse egale, cel putin in tara asta. Eu cu vreo 40 de bloggeri ateisti care scriu in mod curent versus ditamai aparatul statului, religie in scoli, mass media si indoctrinare religioasa in cadrul familiei. Chiar si asa, religiosii au sa piarda pentru simplul motiv ca religia lor e mincinoasa si imorala. Un om decent nu poate evita la nesfarsit adevarul.

    Ceea ce cred că şi-au propus ei mai degrabă a fost consolidarea puterii pentru ei în timpul vieţii lor şi pentru urmaşul lor direct, astfel încât această tactică a ameninţărilor şi schingiuirilor e posibil să fi fost cea mai bună pentru scopul propus
    Nu cred ca priveau atat de departe in viitor. Imparatii roamani care i-au persecutat pe crestini au avut motive foarte variate - ori erau folositi pe post de tapi ispasitori, ori erau schingiuiti pentru distractia poporului, ori erau persecutati pentru faptul ca nu voiau sa aduca jertfe zeilor romani. Pana una alta sa-i aduci in colosseum inseamna publicitatea maxima de care puteai sa ai parte in acele vremuri.

    RăspundețiȘtergere
  11. In legatura cu "masochismul" in diferite religii, situatia din crestinism este una aparte. Tehnnicile de autoinducere a durerii pot fi utile pentru atingerea unor obiective neuropsihologice (vezi relatia dintre durere si producerea de endorfine, de exemplu). Dar ceea ce are specific crestinismul este accentuarea ideii de vina, si aceasta ofera contextul in care se aplica astfel de tehnici. Iar autoflagelarea si alte metode de autoinducere a durerii sunt folosite, uneori explicit, ca si modalitati de control a sentimentului de vinovatie.Imi aduc aminte, de exemplu, ca am avut o dezbatere cu un crestin in privinta pedepselor corporale aplicate copiilor (eu sustinand pozitia contra, el pe cea pro) si la un moment dat mi-a spus ca bataia este foarte buna si pentru ca il ajuta pe copil sa scape de sentimentul de vinovatie pe care il are atunci cand constiinta ii spune ca a facut ceva rau. Oho!! Tocmai de aceea e foarte rea! In loc sa inveti sa folosesti emotia de vinovatie pentru a te motiva sa te implici in niste actiuni concrete prin care sa repari greseala, inveti ca esti "purificat" daca iei cateva curele la spinare...

    Legatura aceasta intre vinovatie si durere ca si modalitate de control a ei, care, bineinteles nu apare la toti crestinii si numai la crestini,dar care cred ca e favorizata de crestinism, complica putin lucrurile. Pentru ca, daca ajungi sa ai nevoie sa iti produci/sa ti se produca durere pentru ca sa iti iasa autoreglarea emotionala...nu e prea bine. Vina e usor de declansat, pentru ca reglementarea morala este una foarte stricta si atinge chiar si functii care nu pot fi controlate constient (pana la infamele polutii nocturne!)Si atunci, ce faci? Pai...rogi pe cineva sa te bata! Ar putea fi unul dintre (multele) mecanisme care duc la nevoia de persecutie.(e doar ipoteza bineinteles, si cei care mi/au mai citit comentariile stiu ca nu cred ca tot crestinismul se reduce la asta :) )

    Godless are perfecta dreptate cand spune ca cei care i-au persecutat pe crestini nu au avut habar de psihologie si sociologie. De fapt, au contribuit foarte mult la intarirea doctrinei crestine...

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca omiteti un lucru foarte important cand vorbiti despre persecutia crestinilor... De aceea o sa vi-l arat printr-o intrebare: de ce au fost persecutati crestinii?
    Dupa ce o sa-mi raspundeti voi, o sa va raspund si eu din perspectiva crestina.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Corneliu Axente
    Au fost persecutati fiindca erau inamici ai imperiilor datorita lipsei de respect si obedienta pentru legile societatii/imperiului. La fel ca si cultele contemporane care atrag tot felul de incidente neplacute cu statul. La fel ca diverse alte grupuri de tip rebel.

    Sunt pline inchisorile de oameni persecutati de politie; de asta platim politistii. Daca preferi sa o iei personal si ideologic, este problema ta.

    RăspundețiȘtergere
  14. 1. Aşa a zis Dumnezeu că o sa se intample. Persecutia crestinilor făcea parte dintr-un plan divin. Daca nu ar fi fost persecutati ar fi insemnat ca Dumnezeu e un mincinos. Incurcate sunt caile Domnului.

    2. Ap. Pavel de exemplu i-a persecutat deoarece era evreu, pentru un evreu nu există alt dumnezeu decât Yahve, iar crestinii erau in consecinta niste blasfemiatori eretici care trebuiau tratati conform Bibliei cu reţeta din Deuteronom:
    Deuteronomul 13:6
    Dacă fratele tău, fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau nevasta care se odihneşte la sânul tău, sau prietenul tău pe care-l iubeşti ca pe tine însuţi, te aţâţă în taină, zicând: "Haidem, şi să slujim altor dumnezei!" - dumnezei pe care nici tu, nici părinţii tăi nu i-aţi cunoscut,
    Deuteronomul 13:7
    dintre dumnezeii popoarelor care vă înconjoară, lângă tine sau departe de tine, de la o margine a pământului până la cealaltă -
    Deuteronomul 13:8
    să nu te învoieşti şi să nu-l asculţi; să n-arunci spre el o privire de milă, să nu-l cruţi, şi să nu-l ascunzi.
    Deuteronomul 13:9
    Ci să-l omori; întâi mâna ta să se ridice asupra lui ca să-l omoare, şi apoi mâna întregului popor;

    3. Lasand la o parte aberatiile biblice, crestinii au fost persecutati din tot felul de motive - politice si economice in principal. Ia explica-ne tu de ce au fost persecutati crestinii..

    RăspundețiȘtergere
  15. Inainte de a incepe o explicatie, vreau sa subliniez una dintre franele majore in dialogul nostru si anume: referintele noastre. Pentru crestini exista suflet, exista diavol si Dumnezeu, exista Viata de Apoi si Judecata. Pentru voi nimic din acestea. Voi cereti dovezi la toate acestea, dar uneori dovezile ca sa fie vazute trebuie sa existe si dorinta de a le vedea.
    Acum sa incerc si raspunsul. Crestinismul ne invata ca cel mai important lucru din lume este sufletul omului, Matei 16:26 "Pentru că ce-i va folosi omului, dacă va câştiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său." Asadar, oricat de multe ar avea omul aici, degeaba le are daca-si pierde sufletul, adica daca nu se mantuieste. Mantuirea, este modul in care oamenii ajung la Dumnezeu. Este modul in care sufletele fara de pacat inlocuiesc ingerii cazuti cu Lucifer. Acesta este scopul nostru. Diavolul insa nu vrea acest lucru si din aceasta cauza va face TOTUL sa impiedice asta. Tot cat ii sta in putinta. Astfel, de-a lungul istoriei diavolul a incercat diferite metode de a opri mantuirea oamenilor. La inceput a folosit forta bruta, adica persecutia impotriva crestinilor. Apoi, in timp a inceput sa-si diversifice tacticile, au aparut ereziile si schismele. De-a lungul vremii din ce in ce mai perfid si mai diversificat in tactici: "eu nu exist", cum sa lupti impotriva unui inamic care nu exista? "Eu exist, dar esti tanar, te vei cai mai incolo pentru greseli." Si asa mai departe.
    Asadar, in concluzie, persecutia crestinilor a fost unul dintre primele moduri (teroare) prin care diavolul a incercat sa indeparteze pe om de la mantuire.

    RăspundețiȘtergere
  16. Corneliu Axente, explicatia ta este pe acelasi nivel cu cea a unui copil care crede ca sunetele ce le aude noaptea in casa sunt facute de niste monstrii care se ascund in debara sau sub pat. ...exact acelasi nivel. Persecutie sub influenta unor monstrii imaginari.

    Iar prin faptul ca crestinii sunt obsedati de suflet, desi nu exista dovezi ca exista asa ceva, se produce un efect foarte grav pentru societate - fiindca produce iresponsabilitate imensa fata de viata pe care o traiesc oamenii.

    Pentru crestini, realitatea vietii pe care oamenii o au intre nastere si moarte devine irelevanta in fata competitie supreme de salvare a sufletelor. Aceasta este atitudine foarte imorala.

    RăspundețiȘtergere
  17. ZDragomir, nu este vorba despre nicio competitie de salvare a sufletelor, fiecare este aproape pe cont propriu ca sa spun asa...
    Si ce ti se pare imoral sau iresponsabil in Matei 22, 39 "Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi."?
    Cat despre diavoli si monstrii... Evanghelia este plina de intamplari cu si despre demonizati, la fel si Sfanta Traditie. Poti tu sau altcineva sa negati aceste scrieri?
    Poate nu ai citit cu atentie ce am scris, dar a spune ca diavolul nu exista, este o mare amagire in care cad multi, caci nimeni nu va lupta impotriva unui dusman care nu exista, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  18. Evident ca pot sa neg acele scrieri. Du-te la orice biblioteca sau librarie si cauta sectiunea FICTIUNE. Si pe acelea le neg.

    Doar pentru ca cartea ta preferata are o multime de cluburi de fani, din care faci si tu parte, nu inseamna ca ce scrie in ea e mai adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  19. ZDragomir: "Au fost persecutati fiindca erau inamici ai imperiilor datorita lipsei de respect si obedienta pentru legile societatii/imperiului. "

    Te inseli in ceea ce crezi si iata ca nu-ti voi raspunde eu, ci Chrisos: Matei 22, 15-22 "15. Atunci s-au dus fariseii şi au ţinut sfat ca să-L prindă pe El în cuvânt.
    16. Şi au trimis la El pe ucenicii lor, împreună cu irodianii, zicând: Învăţătorule, ştim că eşti omul adevărului şi întru adevăr înveţi calea lui Dumnezeu şi nu-Ţi pasă de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor.
    17. Spune-ne deci nouă: Ce Ţi se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu?
    18. Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?
    19. Arătaţi-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar.
    20. Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el?
    21. Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu. "

    RăspundețiȘtergere
  20. Imperiul roman, de exemplu era o teocratie:

    "Christian sources aver that a decree was issued requiring public sacrifice, a formality equivalent to a testimonial of allegiance to the Emperor and the established order. Decius authorized roving commissions visiting the cities and villages to supervise the execution of the sacrifices and to deliver written certificates to all citizens who performed them. Christians were often given opportunities to avoid further punishment by publicly offering sacrifices or burning incense to Roman gods, and were accused by the Romans of impiety when they refused. Refusal was punished by arrest, imprisonment, torture, and executions. Christians fled to safe havens in the countryside and some purchased their certificates, called libelli. Several councils held at Carthage debated the extent to which the community should accept these lapsed Christians.

    Some early Christians sought out and welcomed martyrdom. Roman authorities tried hard to avoid Christians because they "goaded, chided, belittled and insulted the crowds until they demanded their death." According to Droge and Tabor, "in 185 the proconsul of Asia, Arrius Antoninus, was approached by a group of Christians demanding to be executed. The proconsul obliged some of them and then sent the rest away, saying that if they wanted to kill themselves there was plenty of rope available or cliffs they could jump off"

    Deci in cazul asta erau persecutati ca nu vor sa aduca jertfa zeilor romani. Care.. era pe post de lege.

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa nu uit:

    Poate nu ai citit cu atentie ce am scris, dar a spune ca diavolul nu exista, este o mare amagire in care cad multi, caci nimeni nu va lupta impotriva unui dusman care nu exista, nu-i asa?


    Chiar acuma un crocobaur transcendent e cu ochii pe tine si asteapta sa te prinda pe undeva ca sa te manance. A spune ca crocobaurul nu exista, este o amagire in care cad multi, caci nimeni nu va lupta impotriva unui dusman care nu exista, nu-i asa?

    Nene, ca sa arati ca ceva exista trebuie sa aduci dovezi care atesta existenta lui, nu sa incerci sa-i sperii pe oameni. Pe mine unul nu m-ai speriat deloc.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ZDragomir, atunci cand negi ceva trebuie sa ai si dovada negarii tale. Imi poti dovedi tu ca Biblia si Sfanta Traditie este falsa? Sau negi doar pentru ca asa vrei tu?

    @Alexandru, binele si raul pot fi absolute chiar si in lumea fara Dumnezeu pe care ti-ai dori-o tu... Am si exemple daca doresti. Problema pentru tine este faptul ca desi exista bine si rau absolut intr-o lume atee, ce ne facem cu nuantele de gri? Caci daca ar fi existat doar nuante de gri, atunci nimeni nu si-ar fi putut asuma cunostinta absoluta a raului si a binelui. Asadar, cred ca aveti o problema in definirea conceptelor.

    RăspundețiȘtergere
  23. "Nene, ca sa arati ca ceva exista trebuie sa aduci dovezi care atesta existenta lui, nu sa incerci sa-i sperii pe oameni. Pe mine unul nu m-ai speriat deloc."

    Cum negi tu Evanghelia si Sfanta Traditie? Acolo ai sa gasesti dovezi ca diavolul exista cate vrei.
    Nu stiam ca a-ti fi frica este rau... Dupa cum bine stii din zoologie, frica iti salveaza viata iar in crestinism chiar sufletul.

    Iar faptul ca, crestinii isi dadeau viata pentru credinta lor, cand puteau foarte simplu sa aduca niste banale jertfe diavolului (zei pagani fiind amagiri ale diavolului), spune foarte multe despre siguranta, dragostea si mai ales veridicitatea crestinismului. Caci, dupa cum bine stii Sfintii Apostoli au murit cu totii pentru Christos, au murit pentru ca au crezut in El si in invierea Lui. Ia spune-mi tu, nu se gasea macar unul dintre ei sa nu-L renege pe Christos, daca ar fi fost totul o minciuna? Macar unul? Dar, asa cum Christos a fost primul exemplu de jertfa, ei, apostolii, au fost primii oameni care au dat exemplul lor personal de jertfa. Daca totul era o minciuna, s-ar fi gasit unul care sa-si saleveze viata, renegand credinta. Think about it!

    RăspundețiȘtergere
  24. Am si exemple daca doresti

    Inca nu mi-ai spus daca a ucide un om este bine sau rau. Pentru mine este suficient sa arat o singura situatie in care binele si raul sunt relative, sau o situatie gri, asa cum spui tu ca sa-ti desfiintez toata teoria. Trebuie cel putin sa aduci un contraargument la ce am spus eu ca sa trecem mai departe. Adu-l sau recunoaste ca binele sau raul nu sunt absolute. Acestea sunt optiunile tale.

    RăspundețiȘtergere
  25. Corneliu, nu inteleg ce vrei sa zici prin biblie falsa. Daca te referi la continut, da, cred ca sunt basme incepute de triburi de nomazi care cresteau capre prin orientul mijlociu; povesti care nici macar NU SUNT ORIGINALE, fiind "plagiate" din cultura egipteana si hindusa. Daca ai citi mai multe carti despre religie si religia ta, poate ai STI asta. Dar probabil ca te temi sa inveti ceva ce te-ar face sa nu crezi...

    Eu nu trebuie sa ofer nici o dovada speciala pentru a nega o colectie de basme, la fel cum nu am nevoie de dovezi pentru a nega ca au existat lupte intre Fat Frumos si niste zmei si la fel cum nu am nevoie de dovezi pentru a nega ca a existat un lup vorbitor care a mancat o fetita imbracata in rosu in timp ce ea mergea singura, prin padure, la bunica sa.

    Pentru afirmatiile pe care le faci privind cartea ta preferata si povestile extraordinare pe care le produce despre lume, chiar tu trebuie sa aduci dovezi, si nu orice dovezi, ci dovezi pe masura afirmatiilor tale.

    RăspundețiȘtergere
  26. Cand ma intrebi daca a ucide un om este bine sau iti voi raspunde ca depinde de situatie... bineinteles. Acest raspuns creand premisele favorabile existentei raului/binelui relativ. Dar,doar daca punem crima in contextul Judecatii lui Dumnezeu, putem vorbi despre adevar absolut. Iti voi raspunde sincer, ca uneori... nu stiu raspunsul la aceasta situatie! Tu pe de alta parte, din punctul tau de vedere, al relativismului, imi vei spune ca stii intotdeauna raspunsul, insa a stii despre un lucru ca poate fi, fie bun, fie rau in functie de perspectiva, inseamna ca de fapt nici tu nu stii. :) Insa spre deosebire de tine, eu macar stiu ca Cineva stie, iar tu stii ca nimeni nu stie.
    Sper ca nu am ametit pe nimeni :)

    Ia spune-mi, eu pot sa aduc macar un exemplu de bine sau rau absolut dintr-o lume fara Dumnezeu(a ta)?

    RăspundețiȘtergere
  27. Completare: nu poti sa-mi aduci un exemplu de bine sau rau relativ dintr-o lume condusa de Dumnezeu. In functie de exemplul tau, iti pot spune daca vorbim despre un rau sau bine absolut. Iar daca nu stiu, atunci stie Dumnezeu. Cum ar putea un copil sa stie intotdeauna ce este bine si ce este rau, atunci cand parintii lui fac sau decid ceva pentru el?

    RăspundețiȘtergere
  28. @Corneliu Axente

    Ai spus ceva extrem de iresponsabil. Dupa teoria ta, cu contextul judecatii intr-o alta dimensiune sub ceva autoritate atotputernica (pt. care nu exista dovezi ca exista), nici ar avea rost sa avem inchisori.

    Dupa teoria ta, putem da drumul toti criminalii, infractorii, si - evident- cine comite crime nu are rost sa fie pedepsit, ca pleaca cand vrea. O atitudine plina de iresponsabilitate, exact la ce ma refeream mai sus.

    Extrema ta iresponsabilitate vine si cu un pariu pe care il faci cu viata ta, crezand ca va exista ceva mai confortabil dupa ce mori, desi nu exista deloc dovezi pentru asa ceva. Risti si nu gandesti, punand viata celor din jur in pericol.

    Aceste trasaturi de caracter si intelect spun multe despre tine, multe care pot fi usor clasate in categoria "oameni rai", chiar si in contexte foarte relative.

    RăspundețiȘtergere
  29. Tu pe de alta parte, din punctul tau de vedere, al relativismului, imi vei spune ca stii intotdeauna raspunsul, insa a stii despre un lucru ca poate fi, fie bun, fie rau in functie de perspectiva, inseamna ca de fapt nici tu nu stii. :)
    Corect, nici eu nu stiu, operez cu probabilitati. si la fel faci si tu si orice om care e sanatos la cap. Stiu ca in cea mai mare parte a situatiilor nu este bine sa ucizi un om.

    Insa spre deosebire de tine, eu macar stiu ca Cineva stie, iar tu stii ca nimeni nu stie.
    Nu serios, de unde stii tu ca cineva stie? Vezi ca aici nu o sa te las pana nu raspunzi. Explica-mi de unde stii tu ca cineva stie cu certitudine ce e bun si ce e rau si cum ai ajuns tu sa cunosti acest fapt.

    Ia spune-mi, eu pot sa aduc macar un exemplu de bine sau rau absolut dintr-o lume fara Dumnezeu(a ta)?
    Sa auzim:

    Completare: nu poti sa-mi aduci un exemplu de bine sau rau relativ dintr-o lume condusa de Dumnezeu
    Ia sa vedem ce parere ai tu despre Dumnezeu versus Faraon, atunci cand Dumnezeu i-a negat "liberul arbitru" faraonului, impietrindu-i inima. (Exod 10.1, 10:20, 11:9 - 10). Deci in aceasta situatie, dumnezeu centreaza, dumnezeu sa cu capul, ca sa-si faca "minunile" in tara Egiptului. Daca nu i-ar fi impietrit inima Faronului, acesta i-ar fi lasat pe israeliti sa plece, inainte ca ingerasul lui doamne doamne sa vina si sa ucida pe toti intaii nescuti ai egiptenilor cu intaii nascuti ai animalelor cu tot. Ce parere ai minunile lui dumnezeu sunt bune sunt rele, sunt bune pentru toti, cum sunt?

    RăspundețiȘtergere
  30. "Pentru afirmatiile pe care le faci privind cartea ta preferata si povestile extraordinare pe care le produce despre lume, chiar tu trebuie sa aduci dovezi, si nu orice dovezi, ci dovezi pe masura afirmatiilor tale."

    Ti-am indeplinit deja cererea asta intr-un din raspunsurile precedente: "Iar faptul ca, crestinii isi dadeau viata pentru credinta lor, cand puteau foarte simplu sa aduca niste banale jertfe diavolului (zei pagani fiind amagiri ale diavolului), spune foarte multe despre siguranta, dragostea si mai ales veridicitatea crestinismului. Caci, dupa cum bine stii Sfintii Apostoli au murit cu totii pentru Christos, au murit pentru ca au crezut in El si in invierea Lui. Ia spune-mi tu, nu se gasea macar unul dintre ei sa nu-L renege pe Christos, daca ar fi fost totul o minciuna? Macar unul? Dar, asa cum Christos a fost primul exemplu de jertfa, ei, apostolii, au fost primii oameni care au dat exemplul lor personal de jertfa. Daca totul era o minciuna, s-ar fi gasit unul care sa-si saleveze viata, renegand credinta. Think about it!"

    Deci, jertfa pentru adevar. Ia spune-mi, tu ai muri pentru ceea ce crezi daca nu ai sti sigur ca e adevarat? Ai muri pentru ateism?

    De asemenea, sunt marturi trecute si prezente ale miilor de oameni care au primit vindecare de boli, ajutor in viata de la Dumnezeu prin Sfinti sau Cuviosi. Aici, daca vrei VA recomand cartea "Cuviosul Paisie Aghioritul. Marturii ale inchinatorilor". Unii ca acestia, mii oameni simpli, ce motive ar avea sa minta? De asemenea, ce motive ar avea sa se prefaca o viata intreaga acesti cuviosi, multi dintre ei uitati de oameni prin pustiul padurilor sau muntilor, ce motive ar avea sa-si dedice viata lui Christos, sa se roage pentru noi toti, daca ei nu ar stii ca se inchina Adevaratului Dumnezeu? Raspundeti voi la acestea, va rog!

    "Ia sa vedem ce parere ai tu despre Dumnezeu versus Faraon, atunci cand Dumnezeu i-a negat "liberul arbitru" faraonului, impietrindu-i inima. (Exod 10.1, 10:20, 11:9 - 10)."

    Alexandru, stiu despre aceste versete... nu stiu sa-ti raspund. Poate pentru ca Faraon era pagan si poate pentru ca moartea lui era mai buna pentru el decat o viata inchinata idolilor... parere personala. Dar, asa cum nu pot sa explic asta, tot la fel nu pot sa explic... Jerta si invierea lui Christos.

    "Dupa teoria ta, putem da drumul toti criminalii, infractorii, si - evident- cine comite crime nu are rost sa fie pedepsit, ca pleaca cand vrea. O atitudine plina de iresponsabilitate, exact la ce ma refeream mai sus. " Te rog nu-mi pune in carca vorbe ce nu le-am spus... Ba dimpotriva, a avea inchisori este un lucru extrem de util si pentru mantuirea acelor raufacatori, caci in felul acesta isi ispasesc aici pedeapsa si nu in Iad.

    RăspundețiȘtergere
  31. Era sa uit...
    Bine absolut intr-o lume fara Dumnezeu: sa ajuti un copil orfan sa-si gaseasca un drum in viata, sa ajuti un batran, un paralictic, o vaduva etc.

    Rau absolut: sa ranesti fizic pe cei mai slabi ca tine, sa furi etc.
    Ca si observatie, multe din lucrurile ce par a fi relative intr-o lume fara Dumnezeu, sunt de fapt absolute intr-o lume cu Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  32. 1. Daca totul era o minciuna, s-ar fi gasit unul care sa-si saleveze viata, renegand credinta
    Du-te nu mai spune! Marcu 14:66-72.

    2. Insa spre deosebire de tine, eu macar stiu ca Cineva stie, iar tu stii ca nimeni nu stie.
    Nu serios, de unde stii tu ca cineva stie? Vezi ca aici nu o sa te las pana nu raspunzi. Explica-mi de unde stii tu ca cineva stie cu certitudine ce e bun si ce e rau si cum ai ajuns tu sa cunosti acest fapt. Incearca sa raspunzi la intrebarea asta, totusi.

    3. Alexandru, stiu despre aceste versete... nu stiu sa-ti raspund. Poate pentru ca Faraon era pagan si poate pentru ca moartea lui era mai buna pentru el decat o viata inchinata idolilor
    Vorbeai de bine si rau in cadrul unei lumi in care omul nu decide, ci dumnezeu. Si ce buna ar fi acea lume. Ti se pare ca a ucide toti intaii nascuti ai unui popor, doar asa, pentru ca poti este un lucru bun? Suferinta celor ramasi in viata este un lucru bun?

    Bine absolut intr-o lume fara Dumnezeu: sa ajuti un copil orfan sa-si gaseasca un drum in viata
    Poate copilul respectiv ajunge Hitler. O fi bine , o fi rau, tu ce parere ai?

    Rau absolut: sa ranesti fizic pe cei mai slabi ca tine, sa furi etc.
    a)Deci sa mananci carne e rau absolut? Nu de alta dar include faptul de-a rani vietuitoare care sunt mai "slabe" decat tine.
    b)Daca familia ta moare de foame, si traiesti in Evul Mediu, iar mosierul iti ia 70% din productie si iti lasa restul (care nu-ti ajunge), este bine sa furi de la mosier?

    RăspundețiȘtergere
  33. "Ti-am indeplinit deja cererea asta intr-un din raspunsurile precedente"

    Vad ca tu continui trenul de iresponsabilitate oribila.

    Am zis dovezi, nu jertfe. Faptul ca cineva e dispus sa se sacrifice pentru o ideologie nu dovedeste ca ideologia e Adevar si nu Fictiune, ci dovedeste ca respectiva persoana are probleme mentale grave.

    Te anunt ca exista o gramada de oameni care isi ofera viata pentru diverse ideologii, asta nu schimba cu nimic ecuatia. De la simplii soldati care se baga in linia de foc din motive cel putin partial ideologice, la islamistii care incearca sa ucida cat mai multi infideli, bazandu-se ca vor ajunge in ceva paradis.

    Si inca ceva: martirizarea nu este o dovada de curaj cand iti imaginezi ca ajungi in Paradis; e o dovada de lasitate si nerabdare.

    Repet, sacrificiile nu dovedesc ca ideologie, un basm, o poveste este adevarata, ci doar ca cine o crede are probleme mentale grave.

    "Ia spune-mi, tu ai muri pentru ceea ce crezi daca nu ai sti sigur ca e adevarat? Ai muri pentru ateism?"

    Faci o gramada de presupuneri intr-o singura fraza. Ateismul este o reactie, nu o ideologie. Religiile fac clasificarea, la fel cum eu as putea sa va spun "antirationalisti". ... "A muri" este un termen vag. Depinde la ce context te referi. Poti sa fi torturat si executat, poti sa te sinucizi de plictiseala, poti te transformi intr-o bomba inteligenta, poti sa incerci sa ucizi pe cineva, acceptand ca vei fi ucis si tu in acea incercare, s.a.m.d. Pana nu oferi un context clar, nu voi raspunde da sau nu.

    Nu in ultimul rand, cand vorbim de religia crestina, "jertfa" este un argument circular.

    Tu crezi ca un sacrificiu demonstreaza un adevar despre o credinta. Dar sacrificiul este comis de o persoana care credea deja ca credinta respectiva e veritabila.

    Uite, ti-am facut un desen, o diagrama, pentru a explica mai viziual eroarea ta:

    http://yfrog.com/bhc3fuj

    RăspundețiȘtergere
  34. "Am zis dovezi, nu jertfe. Faptul ca cineva e dispus sa se sacrifice pentru o ideologie nu dovedeste ca ideologia e Adevar si nu Fictiune, ci dovedeste ca respectiva persoana are probleme mentale grave."

    Apostolii au murit pentru ceea ce au vazut, deci da au murit pentru Adevar.
    Cat despre schema ta... Are la baza o supozitie falsa, caci niciun preot crestin nu doreste sa transforme un om normal in arme periculoase (pentru cine?) si usor de manipulat cu care sa poata ataca opozitia fata de interesele lor (nu pot sa nu remarc tendentiozitatea ta). Spune-mi tu ce interese aveau acei sarmani crestini de la inceputurile crestinismului? Crezi ca vroiau sa se imbogateasca sau sa fure de la altii prin manipularea celor multi? De asemenea, tot legat de desenul tau exemplul de jerta era intr-o prima faza un exemplu uluitor pentru ceilalti oameni, ceilalti care erau deja prinsi in mecanismele societatii de atunci sau altii care erau deja pagani din generatie in generatie, sau altii care erau preoti sau vrajitori la idoli, insa asta nu i-a impiedicat pe acestia sa lepede vechile obiceiuri, sa lepede minciuna si sa imbratiseze crestinismul stiind foarte bine ce-i asteapta. Crezi tu ca cineva pus fata in fata cu jerta suprema si-ar asuma un asemenea rol doar pe baza "unei impresii generice si superficiale de validitate"?
    Uite, am sa-ti dau exemplu de un mare traitor contemporan de care am mai pomenit, Parintele Paisie Aghioritul. Acesta a fost un ascet in Sfantul Munte Athos. Ce motive crezi ca avea acesta si multi altii sa manipuleze pe cineva? Caci, a fost un sarman batranel, sarac lipit pamantului. Te invit pe tine si pe Alexandru sa cititi despre acest om, marturii despre acest om si ce-a facut el si sa-mi spuneti voi ce motive ar avea acei multi oameni care spun ca l-au intalnit si care si-au schimbat viata, sa minta? Iar, Cuviosul Paisie Aghioritul este doar unul dintre cei multi cuvioasi prin care Christos lucreaza in lume. Cautati cartea pe v-am recomandat-o.

    Alexandru, mi-ai dat exemplul de lepadare de credinta a lui Petru, dar tin sa-ti precizez ca in acel moment Chrisos inca nu inviase si nici nu se inaltase, deci lucrarea lui inca era incompleta si Apostolii erau inca nedesavarsiti. Abia dupa Inviere, Inaltare si Coborarea Sfantului Duh peste ei, putem vorbi despre desavarsirea si coacerea duhovniceasca completa a apostolilor. De altfel, Christos i-a si spus lui Petru ca se va lepeda de trei ori de EL.

    "Bine absolut intr-o lume fara Dumnezeu: sa ajuti un copil orfan sa-si gaseasca un drum in viata
    Poate copilul respectiv ajunge Hitler. O fi bine , o fi rau, tu ce parere ai?"

    Asadar, nu mai facem nimic doar pentru ca acel copil poate ajunge ucigas? Dar, ce-ar fi sa oprim toate nasterile, ca sa nu se mai nasca ucigasi... cam cu asta ar echivala ipoteza ta. Eu zic sa ne rezumam doar la lucrurile de bun simt, nu la niste ipoteze din acestea parca spuse la mishto.

    RăspundețiȘtergere
  35. "Spune-mi tu ce interese aveau acei sarmani crestini de la inceputurile crestinismului?"

    Ce doreste orice lider de cult; putere, avere, sex si satisfacerea generala a orgoliului. Chiar nu ai citit deloc istorie antica (chiar si contemporana ajuta!) ???

    Crezi ca vroiau sa se imbogateasca sau sa fure de la altii prin manipularea celor multi?

    Du-te la o biblioteca mare si citeste tot ce gasesti despre FEUDALISM. Intre timp, incearca sa afli ce avere are BOR si cum de primeste bani de la bugetul national, constant, desi bugetul national are o menire mult mai importanta din punct de vedere social.

    Exemplele cu asceti nu ma impresioneaza; chiar daca sunt inofensivi individual, cei care o fac public doar incurajeaza acceptarea sistemului feudal (sau al altor sisteme extrem de abuzive). ...Esti sarac si infometat, stai pe fundul tau si taci, nu incerca sa remediezi situatia.

    "Apostolii au murit pentru ceea ce au vazut, deci da au murit pentru Adevar."

    Nu numai ca martorul ocular nu poate sa ofere argumente puternice, dar vorbim de personaje, neverificate psihic, care traiau intr-o zona unde traditia orala era bogata (deci comunicarea suferea pierderi si corupere puternica), iar consumul de substante narcotice/halucinogene era FUNDAMENTAL oricarui ritual religios.

    "exemplul de jerta era intr-o prima faza un exemplu uluitor pentru ceilalti oameni"

    Si? Tu ai impresia ca eu dau mai multa dreptate oamenilor din alte culte in afara de crestinism? HAhaha. Vezi - tu esti ateu fata de "pagani", spui ca ceilalti credeau in "minciuna", dar eu sunt ateu fata pagani+ crestini + restul cultelor cu pretentii spre supranaturalism si utopie. Tu crezi minciuni si basme, la fel ca "paganii".

    Referitor la convertiri, crestinii nu au facut decat sa plagieze religiile altora, asa ca e normal ca oamenii sa-si schimbe usor credintele, fiind regurgitari de povesti pe care le stiau deja. Chiar si noul testament este plin de "plagiatura" din vechiul testament. Tocmai de aceea sunt asa multe secte crestine. Fiecare isi face un club/cult bazat pe o poveste de baza comuna, peste care adaugi ce vrei tu ca sa-ti fie tie bine (ex. pretentia ca tu esti ceva pui de zeu).

    RăspundețiȘtergere
  36. Alexandru, mi-ai dat exemplul de lepadare de credinta a lui Petru
    Pai, era exemplul clasic, ce naiba. Daca unul care a vazut mersul pe apa, invierea mortilor, vindecare bolnavilor si ofilirea maslinului s-a lepadat de credinta din cauza fricii, ce pretentii sa mai ai de la altii.

    Asadar, nu mai facem nimic doar pentru ca acel copil poate ajunge ucigas? Dar, ce-ar fi sa oprim toate nasterile, ca sa nu se mai nasca ucigasi... cam cu asta ar echivala ipoteza ta. Eu zic sa ne rezumam doar la lucrurile de bun simt, nu la niste ipoteze din acestea parca spuse la mishto.

    Nu am zis sa nu mai facem nimic. Am zis ca n-avem cum sa stim cu certitudine daca ceea ce facem va fi in viitor bine sau rau.

    RăspundețiȘtergere
  37. Dragomire, doar citind prima ta replica mi-a fost suficient ca sa-mi dau seama ca nu am cu cine discuta. Nu ai inteles NIMIC, din pacate din crestinism si nici macar nu te straduiesti! La revedere!

    RăspundețiȘtergere
  38. Într-o lume violentă, cu o mulțime de zei, abuzuri, ritualuri, conflicte, contradicții șamd...omul caută repere. Hristos a devenit reperul general valabil prin însumarea tuturor celor ce au ales în mod subiectiv reperul propriei lor vieți. Fie că mesajul a fost impus cu forța armelor sau a diplomației, mesajul Lui Hristos încă acaparează suflete pt. că se adresează în special săracilor care simt mângâiere, alinare în marea de suferințe ce-i înconjoară.

    RăspundețiȘtergere
  39. mesajul Lui Hristos încă acaparează suflete pt. că se adresează în special săracilor care simt mângâiere, alinare în marea de suferințe ce-i înconjoară.

    Poate tu consideri ca mangaierea si alinarea in mare de suferinte care-i inconjoara pe oameni e vreun lucru bun. Eu nu. Asa alinati si mangaiati or sa traiasca, dar in realitate, tot suferinta si mizerie o sa fie. Ca sa poata promova, la o viata sanatoasa si fericita, trebuie sa accepte ca exista niste probleme in societate si ca trebuie rezolvate. La fel face si un betiv care-si bea creierii zilnic si zice ca daca e beat realitatea pare mai vesela.

    RăspundețiȘtergere
  40. Povestea lui Bab, cel care a fondat Babismul(ce ulterior a devenit credinta Baha'i), e foarte asemanatoare cu cea a crestinismului si al lui Iisus. Avem o persoana care cam pe la aceeasi varsta (25-30 ani) se proclama ca fiind Mahdi, un titlu asemanator cu cel de Messiah. Cu timpul devine popular si apoi este presecutat de stat & religia dominanta(Islam) pentru blasfemie, apostazie si raspandirea unor invataturi socotite false fata de Islam.(aceeasi situatie ca a lui Iisus, invatatii evreii considerand ca el le va aduce probleme in relatiile cu romanii, si in plus ca lucreaza cu satana, de scoate demoni din oameni; culmea e ca insusi Iisus multumeste lui D-zeu ca cei invatati si intelepti nu l-au urmat; nu stiu daca e doar satiric sau mesaj subliminal pentru unii?).
    Clericii impreuna cu reprezentatii statului il considera un pericol pe Bab pentru ca reuseste sa convinga pe cei "neinvatati"(oamenii obisnuiti) in ale Islamului ca este cu adevarat Mahdi. Asa ajugem la procesul sau, in care el afirma "Sunt acceea persoana care voi ati asteptat-o de o mie de ani", dupa intrebarile adresate clericii, ei considera ca ar merita pedeapsa capitala, insa reprezentatii statului doreau o pedeaspa mai usuoara caci era popular; in final, e doar suspecatat ca are probleme mintale si e pedepsit corporal.
    Dupa ceva timp insa prim-ministrul da ordine sa fie executat prin impuscare. Impreuna cu el este executat si un tanar care credea in Bab si dorea sa fie executat cu acesta ("norocul" lui e ca autoritatile i-au indeplinit visul si l-au bagat in temnita impreuna cu Bab). Din pacate, multi altii au fost persecutati si omorati pentru ca sincer credeau ca Bab e o manifestare a Creatorului universului. In ceea ce a scris, Bab prezicea venirea, dupa moartea sa, a altei persoane mesianice, "Cel promis" prin care iarasi se va manifesta D-zeu. Si uluitor, concidenta face ca a aparut "Cel promis", anume Baha'u'llah. Inainte ca sa vina "ingerul" sa-i spuna ca el e mesagerul, el era un om obisnuit care credea foarte tare in Bab si invataturile sale; petrecandu-si viata impreuna cu familia sa si alti "followeri" ai lui Bab, fiind tot in acest timp exilati&persecutati pentru credinta lor. Tot pentru credinta, Baha'u'llah si-a trait o buna parte a vietii in inchisoare impreuna cu alti credinciosi, iar in ultima parte a vietii a scris mult despre viziunea sa asupra credintei. Acum, daca aplicam acceeasi ipoteza, (suferinta/persecutarea atesta validitatea unei afirmatii) faptul ca atati oameni au considerat ca merita sa sufere, sa isi dedice viata si sa moara pentru credinta lor in Bab atesta adevarul ca Bab e chiar cine a pretins? Daca gandim rational, concluzia e doar un non sequitur, deci clar ca NU.
    Cazul lui Iisus este asemanator avand acelasi etape, nu cred ca toti credeau pentru ca doreau sa aiba putere si influenta, credinta unora era sincera ajungand astfel sa moara ca niste victime ale unei ideologii.

    Desigur am uitat ca in cazul crestinismului, exista explicatia ce apartine domeniului logicii infantile crestine, ca SATANA i-a persecutat pe crestini. Ce simplu e cand totul se explica cu SATANA si 'ZEU, de ce mai trebuie argumentare si logica? E simplu! daca ti se pare ca intr-o actiune nu se manifesta 'ZEU, atunci e SATANA, flip a coin, nu mai e nevoie de logica!

    "Mantuirea, este modul in care oamenii ajung la Dumnezeu. Este modul in care sufletele fara de pacat inlocuiesc ingerii cazuti cu Lucifer. Acesta este scopul nostru. Diavolul insa nu vrea acest lucru si din aceasta cauza va face TOTUL sa impiedice asta. Tot cat ii sta in putinta."

    Ciudat e ca, atotputernicul il lasa sa faca asta; astfel pare mai slab decat Venus(ah... Lucifer, scuzati!) in razboiul asta hyper-dimensional crestinesc asupra unei idei care vrea doar niste spatiu in creierul meu!
    Daca omnipotentul si-ar fi da silinta la fel de tare ca "dusmanul" sau nu ar exista non-crestini pe planeta.

    RăspundețiȘtergere
  41. Biblia ne avertizeaza ca vor fi oameni batjocoritori ca si tine in vremurile din urma, iar faza cu microcipurile se intampla deja, multi oameni merg voluntar sa isi puna cipuri. Cat crezi ca va mai dura pana banii lichizi vor disparea? Dar apoi cat crezi ca va mai dura pana cardurile vor disparea? Si fara cip ce faci? Mori de foame.
    http://www.youtube.com/watch?v=A2aNQkGlgb4
    Asta este viitorul, iar biblia a prezis acest lucru cu 2000 de ani in urma.

    RăspundețiȘtergere
  42. Biblia ne avertizeaza

    Biblia e bullshit.

    vor fi oameni batjocoritori ca si tine

    Extraordinar. Religiosii au ucis si au torturat in chinuri groaznice pe toti cei care nu au fost de acord cu doctrinele lor irationale iar pe tine te fute grija ca eu fac misto de religie. De ce nu te fute grija pentru oamenii care au fost si sunt inca ucisi si persecutati din cauza acestor cretinisme religioase? De ce nu te fute grija de lucrurile care produc suferinta reala?

    Si fara cip ce faci? Mori de foame

    Da care-i problema cu cipurile astea? E mai avantajos sa tii portofelul la tine?

    sta este viitorul, iar biblia a prezis acest lucru cu 2000 de ani in urma

    A prezis pe dracu'. De ce n-a prezis Biblia ca o sa descoperim ca am evoluat timp de miliarde de ani prin selectie naturala? De ce n-a prezis Biblia ca o sa construim telescoape si microscoape si ca o sa descoperim imensitatea Universului?

    Tovarase esti spalat pe creieri. Exact asa cum crezi tu ca exista milioane de oameni care sunt indoctrinati sa isi bage biocipuri in ei, la fel si tu esti indoctrinat cu crestinism si iti imaginezi ca detii adevarul suprem cand de fapt habar n-ai pe ce lume traiesti.

    RăspundețiȘtergere