Pagini

joi, 3 februarie 2011

Prozelitismul religios

    O alterare de natură organică sau funcţională a stării normale a unui organism (uman sau animal) se numeşte boală. Religia este o boală. Aceasta îl face pe pacient să se comporte iraţional, să pretindă că are halucinaţii şi că vede obiecte care nu există, să nege realitatea şi evoluţia prin selecţie naturală, să facă investiţii în servicii imaginare, să voteze doar pe cei care pretind că suferă de aceeaşi boală, să stea în genunchi în faţa altor mamifere şi să le pupe mâinile în loc să stea drept în faţa oricui, să dea cu limba peste stârvuri de om expuse prin biserici, să aştepte să i se rezove problemele de către nişte duhuri mitologice, să se abţină de la sex, alimentaţie normală sau să consume pâine cu vin crezând că de fapt consumă carne cu sânge.
    Nu cu foarte mult timp în urmă, bolnavii îi ucideau şi îi torturau pe cei care sufereau de o formă mai uşoară a afecţiunii (eretici) sau pe oamenii sănătoşi (atei), şi considerau că femeile reprezintă o specie inferioară, fără drept la educaţie sau la proprietate. Din fericire în prezent, aceste simptome ale bolii sunt considerate infracţiuni şi pedepsite prin lege, deşi mai corect ar fi fost ca respectivilor bolnavi să li se administreze şi un tratament urgent cu logică, epistemologie şi cultură generală. Probabil că multă lume se va scandaliza din cauza faptului că numesc religia o boală, însă cum poate fi considerat normal comportamentul unor indivizi care decid să-l ucidă pe altul pentru simplul fapt că acela nu îi crede?
    (Vasile nu ne crede; ce facem cu el, îl spânzurăm sau îl ardem în piaţă?)
    Sau presupunând totuşi prin absurd că acesta este vreun comportament normal, atunci cum se cheamă când doi oameni se abţin de la a face sex chiar dacă au şi unde, şi cu cine, şi cu ce? Dacă nici asta nu este o boală atunci SIDA înseamnă sănătate curată.
    Religia este o maladie culturală cu specific naţional, regional şi iraţional şi de aceea, infestaţii din România se manifestă la modul creştin-ortodox, cei din ţările arabe la modul musulman, cei din India la modul hindus, iar istoria este plină de prezenţa multelor şi diferitelor tulpini ale virusului, fiecare în luptă directă cu celelalte pentru resursa primară (umanitatea) în conformitate cu principiul selecţiei naturale. Tocmai din cauză că aproape fiecare dintre ele caută să le aducă pe celelalte la extincţie, societatea a trebuit să se adapteze şi să împiedice războaiele şi persecuţiile de tip religios prin adoptarea statului secular, stat care are menirea de-a le apăra pe religii unele de altele.
    Ca şi când acestea nu ar fi fost destule, boala religioasă mai este şi foarte infecţioasă şi se transmite cel mai des de la părinte la copil. Dar nici asta nu ajunge, aşa că religioşii sunt obligaţi de virusul care le-a posedat creierul să infesteze pe oricine altcineva prin intermediul prozelitismului religios. Să ne imaginăm că nu vorbim despre religie ci despre sifilis. Comparaţia nu e deloc deplasată. Cum ar suna deci conversaţia următoare în acest caz?
- Salut, suntem de la Asociaţia Internaţională a Bolnavilor de Sifilis; vreţi să vă dăm şi vouă?
- Nu, mulţumim, ne simţim bine aşa cum suntem.
- Copiii voştri nu doresc?
- Nu, şi ei se simt bine sănătoşi.
- Poate o mică infecţie la şcoală, la ora de contactare a sifilisului? 
- Nu credem, de fapt i-am retras de la acea oră şi ar fi bine să fie scoasă din programă.
- Dar ştiţi că voi aţi fost creaţi de către Marea Bacterie, Treponema Pallidum, care vă iubeşte şi o să vă tortureze pentru eternitate dacă nu vă contaminaţi şi voi?
- Acesta este un apel la frică, ilogic. Şi nici nu am văzut dovezi cum că aşa s-ar fi întâmplat, se poate să aduceţi dovezi? Ştiinţa modernă spune că am evoluat prin selecţie naturală din alte forme de viaţă.
- Evoluţia este doar o teorie, nu s-au văzut pe nicăieri peşti care să respire aer sau care să poată merge pe uscat. Iar dovezile pentru existenţa şi divinitatea Supremei Bacterii există în cartea sfântă a Asociaţiei, pe care au scris-o nişte barbari prin epoca bronzului, fiind inspiraţi direct de către Marea Bacterie.
etc...

    Dacă ar fi fost vorba de aşa ceva, toată lumea s-ar fi crispat imediat şi s-ar fi întrebat de ce statul promovează infestarea la scară naţională acordând o gamă foarte largă de privilegii acestei asociaţii în loc să investească de urgenţă în cercetare pentru descoperirea unor medicamente. Medicamente care sunt deja descoperite şi foarte eficiente în cazul religiei - educaţie ştiinţifică şi dezbateri publice. Statul însă, are de câştigat de pe seama religiei, deoarece odată îmbolnăviţi de creştinism, indivizii incep să deteste această viaţă şi să aştepte bunăstare şi nivel de trai decent după moarte, ceea ce convine de minune politicienilor incompetenţi care nu sunt în stare să ofere celor care i-au votat acel trai decent, şi deci recurg la înlocuirea realitatăţii triste cu speranţe deşarte şi prostie generalizată.
    Trăim într-o lume bolnavă care totuşi este de vreo 200 de ani în curs de însănătoşire. În ciuda faptului că statul sprijină propagarea acestei maladii sociale prin sprijinirea prozelitismului religios, ceva s-a schimbat. Probabil sistemul imunitar a intrat în funcţiune.

20 de comentarii:

  1. De la Robert Pirsig citire: "When one person suffers from a delusion it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called religion."

    În plus, văd că secta aia nu cunoaște adevărata natură a Creatorului, care nu este un Mare Virus, ci o Mare Bacterie, o sfântă spirochetă. La fel ca-n bancurile cu radio Erevan, sosește un răspuns de genul „da, este adevărat că există Dumnezeu ... cu mici precizări: nu este infinit, nu este personal, nu este atotputernic sau atoateștiutor, nu este un agent volitiv, nu are conștiință, nu are legătură cu vreo religie, și e studiat de fizică și cosmologie”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am corectat, acum e Marea Bacterie; am facut analogia cu sifilisul (deoarece in stadiile avansate ale bolii bolnavii innebunesc) si apoi am luat in calcul faptul ca religia functioneaza mai degraba ca un virus. Desi nici asa nu e perfect - ca doar analogiile sunt analogii.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Trăim într-o lume bolnavă care totuşi este de vreo 200 de ani în curs de însănătoşire. În ciuda faptului că statul sprijină propagarea acestei maladii sociale prin sprijinirea prozelitismului religios, ceva s-a schimbat. Probabil sistemul imunitar a intrat în funcţiune."

    cand lumea se va "insanatosi" (dupa conceptia ateista) exact atunci ca veni surpriza. desi ca ateu ,te afli intr-o eroare grava ,e foarte ciudat ca sperantele tale nu sunt desarte ci chiar se vor realiza,(chiar s-a proorocit ca lumea se va "insanatosi" si chiar ...se intampla" dupa cum bine observi si tu ) asa ca bucura-te ,se va realiza planul ateilor dar, iti dau o veste proasta sau mai bine nu. nu vreau sa-ti stric bucuria.

    RăspundețiȘtergere
  4. desi ca ateu ,te afli intr-o eroare grava

    E normal sa spui asta, insa nu inseamna ca ceea ce spui e adevarat.

    sperantele tale nu sunt desarte ci chiar se vor realiza

    Sa te auda d-zeu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ala al lui. Insa probabil e prea ocupat cu neexistenta momentan.

    RăspundețiȘtergere
  6. voiam sa-ti spun ca sperantele tale se vor realiza dar tu nu te vei bucura de realizarile ateiste ,ca va veni unu ,numit Antihristu' ,care va astepta sa va terminati treaba si apoi el va planta in pamantul proaspat prasit de atei ,ghici ce?,obligativitatea credintei in el . ironia ironiilor e ca el va "prezenta" si dovezi miraculoase ca e Dumnezeu si ironia ironiilor tu godless1859 vei crede caci "minunile" vor fi imposibil de demontat de un realist ca tine ,le vei vedea in realitate. vi se va implini cererea cu "demonstratia" pe care tot o cereti de la Dumnezeu :) dar ea va fi facuta de dumnezeu, nu de Dumnezeu.
    asa ca la munca ,pregatiti ce e de pregatit. e destul de naspa tu sa te spetesti ani intregi si sa vina unu sa-ti ia cireasa de pe tort ,dar asta-i viata .

    RăspundețiȘtergere
  7. Maestre, cel mai probabil este ca ori faci misto ori delirezi. Daca e vorba de a doua fa un drum pana aici.

    Sau, daca ai pretentia ca vorbesti serios, zi-mi si mie de unde ai aceste "informatii" neobisnuite.

    RăspundețiȘtergere
  8. Destul de "trasa de par" este argumentarea ca religia este o boala.Totusi trebuie sa gasim leziunile materiei pacientilor ca sa intre in acea categorie,cu toate ca "simptomele" care le descrii le prezinta indivizii "afectati".
    As spune mai mult ca este un instinct ramas din zorii imaturitati umanitati si omul fiind un pattern-finding animal,care intotdeauna incearca sa descrie totul, a facut o prima lui si cea mai eronata incercare.

    RăspundețiȘtergere
  9. retine doar mesajul . ti-l vei reaminti la momentul oportun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Destul de "trasa de par" este argumentarea ca religia este o boala

    Nici nu m-am obosit prea tare sa argumentez. Problema este ca boala este definita intr-un mod in care notiunea centrala este aceea de "normal". Definitia aia a bolii nu prea ne zice ce e bolnav si ce nu-i, din cauza ca nu ne zice ce e normal si ce nu-i. Insa daca consideram specia ca un singur organism, religia se rezuma in cea mai mare parte la o boala care ar avea ca echivalent in contextul unui singur individ cretinismul, idiotenia sau alte afectiuni de tipul retardului intelectual. Daca idiotenia e o boala atunci nu vad de ce nu ar fi numita si religia la fel.

    RăspundețiȘtergere
  11. bobo spunea...

    retine doar mesajul . ti-l vei reaminti la momentul oportun.


    As vrea si eu sa te pot ameninta cu nesimtirea cu care o faci tu insa nu prea am cu ce. Dupa ce crapi or sa te manance viermii si nu o sa te tortureze allah pentru eternitate in iadul musulman, care exista in aceeasi masura in care exista cel crestin. Aaa, si nici Anticristul nu o sa vina prea curand. Tu n-ai decat sa-l astepti si sa-ti traiesti viata ca si cum ar veni acest anticrist sa te frece pe tine la cap (ca alta treaba n-ar avea) ori, poti sa te duci unde ti-am recomandat mai devreme - la psihiatru, ca sa-ti rezolve problemele.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar asa! Dumnezeu asta nu are treaba mai buna de facut decat sa-i ameninte pe sarmanii credinciosi?

    Asta-i psihoza paranoica. Ei se cred atat de importanti incat cred ca pe Domnul il intereseaza ce idei au in capul lor limitat.

    E destul de "trasa de par" ca Cineva cu inteligenta infinita sa fie interesat de un limitat (cum e omul)

    OK ok. Admit ca e posibil si asa ceva tinand cont ca si El e plin de pitici pe creier (a se citit Cartea Neagra: Biblia).

    Clar. Religia este o boala psihica. Si cei bolnavi refuza ajutorul... Trist

    P.S. Nu pot fi toti credinciosii prosti! Sunt oameni cum suntem toti.

    RăspundețiȘtergere
  13. P.S. Nu pot fi toti credinciosii prosti! Sunt oameni cum suntem toti.

    Corect; credinta in dumnezei si draci ii face sa se manifeste exact cum s-ar manifesta un om prost. Dar noi stim ca nu e nimic in neregula la nivel biochimic cu creierul lor si nici nu au vreo predispozitie genetica pentru prostie. Clar ca s-au imbolnavit pe drum. Orice om se poate imbolnavi, fie ca e prost fie ca-i destept.

    RăspundețiȘtergere
  14. Io mă îndoiesc că i-a ameninţat vreo apariţie vreodată. Nu cred că-i o boală, cred că e doar o obsesie. Nu-s psiholog să pun diagnostice, dar seamănă tare bine cu asta:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001926

    Când problema e generalizată şi acceptată de societate, aceasta devine ceva normal.

    Mă miră totodată numărul aşa-zişilor creştini care iau numele divinităţii lor în deşert.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stiu daca credinta poate fi comparata cu OCD, dar stiu din proprie experienta ca la cei ce au OCD poate fi inglobata in acest disorder si manifestarile ritualice (rugaciune)= compulsie sa fie asociate cu obsesie nevrotica i.e. daca nu spun rugaciunea intr-un anumit fel, loc, timp, se va intampla ceva nasol . Daca nu am facut-o bine, trebuie s-o mai fac odata . Cum ziceam, nu sunt convinsa ca religiosii se manifesta ca un om cu OCD . Spuneai de obsesie, dar OCD nu e doar obsesie, ci e si compulsie orientata spre a dezamorsa/linisti obsesia si nu oricum (spun asta deoarece se poate spune ca compulsia(rugaciune) este menita sa linisteasca obsesia(ce vrei tu), dar mai sunt elemente necesare pentru a pune = intre credinta si OCD .

    RăspundețiȘtergere
  16. Făcutul crucii de trei ori când treci pe lângă biserică nu se aseamănă cu ticurile celor cu OCD?

    RăspundețiȘtergere
  17. Tuturor va recomand sa mergeti, asa, programat, la vreo 10 inmormantari, de preferat sa asistati si la cateva deshumari. Asta ca sa vedeti ce ramane din noi.Daca nu exista nimic dupa, toata existenta e un nonsens. Un mare invatat spunea: putina intelepciune il indeparpeaza pe om de Dumnezeu, multa intelepciune il aduce inapoi.
    Va doresc sa ajungeti la multa intelepciune!

    RăspundețiȘtergere
  18. "Daca nu exista nimic dupa, toata existenta e un nonsens"
    De ce ar fi un nonsens? Ca asa esti mai linistit spiritual?

    Si chiar daca existenta ar fi un nonsens, ce ne opreste sa ne gasim un scop in viata (in care viata != existenta)?

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca nu exista nimic dupa, toata existenta e un nonsens

    Ia spune-mi tu credinciosule, care este sensul existentei dumnezeului tau. Spune-o pe asta si cand o s-o spui o sa ma convertesc la crestinism.

    RăspundețiȘtergere