Pagini

joi, 1 decembrie 2011

De ziua naţională, antinaţionalist

    A fi naţionalist înseamnă a fi aderent la o ideologie care susţine un criteriu de divizare al comunităţilor umane pe baza etniei. Acum, daca vrea cineva să ma întrebe de ce nu consider că naţiunea română e în vreun fel mai presus de alte naţiuni, de ce etnia română nu merită vreun premiu special, pot doar să arăt cu degetul înspre afară, fără alte explicaţii şi să consider că am demonstrat teza. Nu merităm nici un premiu special pentru că suntem români. 
    Pe de altă parte, nu consider nici că alte naţiuni sunt mai presus de noi şi deci nici că acelea ar merita premii speciale şi asta este o poziţie pe care chiar şi naţionaliştii fanatici mi-ar cere sa o justific, deoarece până şi ei ştiu că mănâncă rahat cu polonicul atunci când afirmă că românii sunt mai breji decât alţii. 
    Desigur, norvegienii, suedezii şi danezii sunt mai civilizaţi decât noi şi au un nivel de trai mult mai ridicat, englezii şi evreii au dat oameni de ştiinţă renumiţi, germanii au avut mari filozofi, francezii artişti şi putem continua astfel, însă o întrebare rămâne:
    există ceva ce ţine de a fi norvegian şi te face civilizat, există ceva ce ţine de a fi german şi te face filozof, ceva ce ţine de-a fi englez şi te face om de ştiinţă? Nu, nu există. Există condiţii şi interacţiuni deosebit de complexe între condiţiile geopolitice care determină soarta naţiunilor şi destinul cetăţenilor din cadrul acelor naţiuni. Un copil de etnie norvegiană crescut în România poate foarte bine să ajungă vânzător la barul de la colţ, la fel cum un copil român crescut în Norvegia poate ajunge medic sau programator mult mai uşor decât s-ar fi întâmplat acelaşi lucru aici. Faptul că gândesc în limba română nu mă face pe mine prost, la fel cum faptul de-a gândi în limba franceză nu face pe cineva automat deştept. Suntem toţi oameni, dar dacă am fi seminţe, cei dintre noi care cresc pe terenuri mănoase ar naştere la plante luxuriante cu multe fructe, la fel cum cei din deşert ar da naştere la nişte plante mai pipernicite şi mai sărace. 
    În cei mai corecţi termeni, nu poţi compara pe unii cu ceilalţi poate decât într-un cadru static, înţepenit în timp, deoarece pe termen lung de prea multe ori apele s-au revărsat prin deşerturi în timp ce terenurile mănoase au fost secătuite în această rotaţie amestecată a culturilor şi civilizaţiilor. Să ne gândim de exemplu la greci, la măreţia Greciei antice şi la criza economică a Greciei actuale.
    Odată cu fenomenul globalizării şi cu accesul la informaţie, diferenţele dintre posibilităţile la care au acces oamenii se uniformizează şi asta se întâmplă din cauza accesului la educaţie, din cauza accesului la aceleaşi informaţii. Diferenţe există şi vor exista însă pe termen lung tendinţa de uniformizare este clară, şi în acest context al ei a promova ideologiile naţionaliste este pur şi simplu contraproductiv. Cei care vor promova aşa ceva vor avea de pierdut invariabil.
    Trăim într-o lume complexă şi dinamică, o lume care este o piaţă a ideilor şi a valorilor. A te izola de ea din cauză că valorile şi ideile tale sunt mai bune decât valorile şi ideile altora pentru că sunt ale tale, constituie în sine imbecilism cu premeditare. Ideile şi valorile nu sunt bune pentru că sunt ale unora sau ale altora ci doar dacă transpuse în practică dau rezultate excelente, situaţie în care acestea trebuie adoptate. Corupţia e o idee la fel de proastă în orice ţară ar fi promovată sau tolerată, în timp ce tranzistorul va funcţiona excelent oriunde pe planeta asta, indiferent de etnia celui care l-a inventat.
    Eu sunt un cetăţean al planetei, n-am nevoie să fiu naţionalist român, n-am nevoie să mă izolez intelectual de cultura şi civilizaţia întregii omeniri ca nu cumva să simt că-mi pierd identitatea. Dacă vrea cineva să se declare naţionalist român cu adevărat şi dacă mai vrea să fie luat în serios atunci trebuie să facă un lucru foarte simplu. Să renunţe la a utiliza tot ceea ce nu este exclusiv de sorginte românească. Să înceapă dacă se poate cu televizorul, internetul şi radio-ul, adică mijloacele prin care se împrăştie propaganda naţionalistă.

12 comentarii:

  1. Complet de acord cu tine. Mulțumesc de articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt un alt cetățean al planetei.Ca locuitor și călător prin multe țări europene pot să remarc un lucru : cei care sunt naționaliști fervenți sunt și foarte intoleranți, violenți și limitați. Cred că IQ-ul are partea lui de vină...iar condiționare, și mai și. 1Decembrie, zi națională, este doar o altă condiționare dintr-o listă imensă.
    Hai să fim liberi,total responsabili și amiabili. Nu doare deloc !

    (http://cartilibere.blogspot.com/2011/11/carti-libere-responsabilitate-totala.html)

    RăspundețiȘtergere
  3. Caca-maca, tinere. Globalizarea distruge diversitatea si cu ea sansa omenirii de a rezista o viitoare calamitate. Bine ca ma sint oameni care, instinctiv, tin sa ramina diferiti de masa...

    RăspundețiȘtergere
  4. da, patriotismul e una iar nationalismul alta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca globalizarea distruge diversitatea ,atunci ma gandesc la diversitatea biologica si la cea culturala.Da-ne cateva exemple domnule Anonim cum ar arata acest mecanism de distrugere a diversitatii biologice si ce relatie ar fi intre o realitate monoculturala si calamitati ,oricare ar fi ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ia puneti voi mana si mergeti pe la nemti, suedezi, norvegieni si alte natiuni pe care le ridicati in slavi si spuneti-le sa renunte la drapelurile nationale! Nici nu vreau sa ma gandesc cu cata inteligenta, elevatie, distinctie si civilizatie o sa va spuna sa duceti in p... mamelor voastre! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ne plac nici nationalistii suedezi, norvegieni, etc. Nu ne place nationalismul in general. Sper ca acum ai priceput.

    RăspundețiȘtergere
  8. am trait in mai multe tari europene ca si acum de altfel nu traiesc in romania. cred ca cea mai mare diferenta dintre germani, suedezi, norvegieni, francezi, englezi etc este ca nu au nevoia aceea patetica de a li se confirma tot timpu ca sunt mai grozavi decat altii. stii la ce ma refer. in presa din ro citesc non stop "un roman a facut nu stiu ce prin america", "un german de origine romana..." , "un roman a fermecat anglia", "un roman din budapesta (cand e de bine si ungurii sunt romani)"...
    da, astia prin vest sunt prea siguri pe ei ca sa mai plece urechea la vrajeli nationaliste.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nevoia patetica de care vorbesti rezida probabil in niscai complexe de inferioritate. Cand am vazut campania "romanii sunt destepti" mi s-a facut rusine ca sunt roman, desi eu nu sunt responsabil pentru comportamentul unor idioti.

    Ar fi fost mai aproape de adevar sa initieze campania "romanii sunt complexati"; macar ar fi avut o conexiune serioasa cu realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Globalizarea nu distruge diversitatea, ci o usureaza. Dar nu o diversitate bazata pe elemente exterioare - locul nasterii de exemplu, ci pe idei si convingeri. Acum gasesti mult mai usor grupuri de oameni care sa gandeasca la fel ca tine, care sa aiba aceleasi interese si preocupari

    RăspundețiȘtergere
  11. (asta era raspunsul pentru celalalt Anonim :D )

    RăspundețiȘtergere
  12. Un mic amendament godless: eu cred ca in contextul libertatii de exprimare si de manifestare, e nevoie de comunitate, iar o natiune, poporul roman e o comunitate.

    Sigur ca caraghioslicurile alea ca romanii is cei mai tari/breji/frumosi/destepti raman pe mai departe niste aberatii. Totusi, asa cum uite, ne intalnim cativa atei aici la tine pe blog (si nu numai), ne sustinem si ne punem tot felul de intrebari, formam o comunitate, in care ne leaga niste idei comune, pentru care probabil majoritatea ca suntem dispusi sa luptam in diverse feluri, tot asa deci este justificata ideea de comunitatea numita natiune, in care sunt promovate si sustinute idei, interese, manifestari specifice comunitatii. O sustinere corecta, inteligenta, pine fundamentata, este cheia ca acele valori sa devina universale. De unul singur este extrem de greu sa iti promovezi idei, sa-ti atingi scopuri, iar principalul rol al comunitatii asta este: de a incerca macar sa dea acelor scopuri o legitimitate, o tarie, un suport.

    Deci problema nu este ca exista tari, ca exista natiuni, ca fiecare natiune cauta sa se mandreasca cu elitele lor, ca exista si e incurajata chiar o competitie pe o multime de planuri (economie, politici internationale, sport etc), problema este ce idei anima aceste ambitii, in ce fel sunt ele promovate, cum sunt raportate la valori universal acceptate!

    In concluzie, eu cred ca e ok sa ne mandrim cu valorile reale pe care le-a produs, in aceeasi masura in care trebuie sa fim constienti de micimea noastra in foarte multe domenii. Autocritica si critica trebuie sa fie elemente de baza in aprecierea valorilor produse de acest popor. Nu e nimic in neregula sa critici atunci cand consideri ca este necesar, si e ok sa-i lauzi pe cei care merita! De multe ori rezultatul unei elite bastinase este rodul unui sistem urias care il propulseaza din spate, iar sistemul nu e meritul lui ci al multor altora, care merita si ei laude si aprecieri!

    RăspundețiȘtergere